Η αυθεντική συνταγή για shakshuka περιλαμβάνει αβγά μαγειρεμένα σε πλούσια σάλτσα ντομάτας με κρεμμύδι, κόκκινη πιπεριά, σκόρδο και αρωματικά μπαχαρικά όπως κύμινο και πάπρικα. Αφού σοταριστούν τα λαχανικά, προστίθεται πελτές ντομάτας και οι ντομάτες, και η σάλτσα σιγοβράζει μέχρι να δέσει.
Στη συνέχεια, δημιουργούνται "φωλιές" στη σάλτσα για να ψηθούν τα αβγά μέχρι να σφίξουν τα ασπράδια, ενώ οι κρόκοι παραμένουν μελάτοι. Το πιάτο γαρνίρεται με φρέσκο μαϊντανό ή κόλιανδρο και σερβίρεται με ψωμί ή πίτα.
Διαβάστε παρακάτω
ΥΛΙΚΑ
4 αβγά
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κονσέρβα ψιλοκομμένες ντομάτες (400 γρ.) ή 4 ώριμες φρέσκες
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή
½ κ.γ. τσίλι σε σκόνη (προαιρετικά)
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Φρέσκος μαϊντανός ή κόλιανδρος για γαρνίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνεις το ελαιόλαδο και σοτάρεις το κρεμμύδι, την πιπεριά και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτεις τον πελτέ ντομάτας και τα μπαχαρικά και ανακατεύεις καλά ώστε να βγάλουν το άρωμά τους. Στη συνέχεια ρίχνεις τις ντομάτες, αλατοπιπερώνεις και αφήνεις τη σάλτσα να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει.
Μόλις η σάλτσα είναι έτοιμη, με ένα κουτάλι ανοίγεις μικρές “φωλιές” και σπας μέσα τα αυγά. Σκεπάζεις το τηγάνι και αφήνεις να ψηθούν για 5-7 λεπτά, μέχρι να σφίξουν τα ασπράδια και να μείνουν οι κρόκοι μελάτοι.
Γαρνίρεις με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιανδρο και σερβίρεις αμέσως με φρέσκο ψωμί ή πίτα.
Συνοπτικά
- Η αυθεντική shakshuka περιλαμβάνει αβγά μαγειρεμένα σε σάλτσα ντομάτας με κρεμμύδι, κόκκινη πιπεριά, σκόρδο και μπαχαρικά.
- Σοτάρονται τα λαχανικά, προστίθεται πελτές ντομάτας και ντομάτες, και η σάλτσα σιγοβράζει μέχρι να δέσει.
- Δημιουργούνται "φωλιές" στη σάλτσα για να ψηθούν τα αβγά μέχρι να σφίξουν τα ασπράδια, ενώ οι κρόκοι παραμένουν μελάτοι.
- Γαρνίρεται με μαϊντανό ή κόλιανδρο και σερβίρεται με ψωμί ή πίτα.