Λευκή δούκισσα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η "Λευκή δούκισσα" είναι ένα γλυκό που συνδυάζει αποξηραμένα φρούτα, λευκή σοκολάτα και μπισκότα, δημιουργώντας μια πλούσια και γευστική λιχουδιά. Το γλυκό παρασκευάζεται με αποξηραμένα χρυσόμηλα και κράνμπερις, τα οποία αναμειγνύονται με κονιάκ ή λικέρ πορτοκαλιού.

Το μείγμα συνδυάζεται με πτι μπερ, χαλεπιανά, καρύδα και ζάχαρη βανίλιας. Στη συνέχεια, ένα ζεστό μείγμα από ζαχαρούχο γάλα, φρέσκο γάλα, βούτυρο και λιωμένη λευκή σοκολάτα προστίθεται στα υπόλοιπα υλικά.

Το γλυκό τοποθετείται σε φόρμα, καλύπτεται με πλαστική μεμβράνη και αφήνεται στο ψυγείο να πήξει. Σερβίρεται πασπαλισμένο με επιπλέον καρύδα, προσφέροντας μια μοναδική γεύση και υφή.

Διαβάστε παρακάτω

Υλικά

½ φλυτζ. αποξηραμένα χρυσόμηλα (100 γρ)

½ φλυτζ. αποξηραμένα κρανμπερις (65 γρ)

3 κουταλιές κονιάκ ή λικέρ πορτοκαλιού (45 γρ)

400 γρ συσκευασια γάλα ζαχαρούχο

½ φλυτζ. γάλα πλήρες (125 ml)

125 γρ βουτυρο

260 γρ λευκή σοκολάτα

450 γρ πτι μπερ (2 πακέτα)

¾ φλυτζ. Χαλεπιανά καθαρισμένα (130 γρ)

½ φλυτζ. καρύδα αποξηραμένη συν εξτρα για το πασπάλισμα (40 γρ)

2 φακελάκια ζάχαρη βανίλιας

Εκτέλεση

Κοβετε τα χρυσόμηλα σε μικρά κομματάκια και τα βάζετε σε ένα μπολ μαζί με τα κράνμπερις και το κονιάκ ή λικέρ. Αφήνετε κατά μέρος

Σπάζετε τα μπισκότα με τα χέρια σας σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε τα χαλεπιανά, την καρύδα και τη ζάχαρη βανίλιας. Ανακατευετε να αναμειχθούν.

Βάζετε το ζαχαρούχο γάλα, το φρέσκο γάλα και το βούτυρο σε μια μέτρια κατσαρόλα. Βράζετε σε χαμηλή-μέτρια φωτιά μεχρι όλα τα υλικά να ομοιγονοποιηθούν και το μείγμα να είναι ζεστό αλλά όχι καυτό. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε τη λευκή σοκολάτα. Ανακατευετε μερικά λεπτά με μια σπάτουλα μέχρι η σοκολάτα να μαλακώσει και να λιώσει. Προσθέτετε το κονιάκ ή λικέρ και ανακατευετε.

Προσθέτετε στο μεγάλο μπολ με τα μπισκότα, τα χρυσόμηλα, κράνμπερις και όσο ζουμί έχουν στο μπολ. Ανακατέυετε να αναμειχθουν. Προσθέστε στη συνέχεια το μείγμα της σοκολάτας. Ανακατευετε πολύ καλά να αναμειχθούν.

Βρεχετε ελαφρά μια μακρόστενη φόρμα ή μια χριστουγεννιάτικη φόρμα για κέικ (βλ. φωτό). Απλώνετε στη βάση και τα τοιχώματα της φόρμας πλαστική μεμβράνη. Το νερό θα βοηθήσει την μεμβράνη να κολλήσει στη φόρμα. Βάζετε μέσα ομοιόμορφα το μέιγμα. Καλύπτετε με πλαστική μεμβράνη και πιέστε με τα χέρια σας ώστε η επιφάνια να είναι όσο πιο επίπεδη γίνεται. Μεταφέρετε τη δούκισσα στο ψυγείο να πήξει εντελώς.

Για να σερβίρετε, αναποδογυρίζετε σε πιατέλα και πασπαλίζετε με επιπλέον αποξηραμένη καρύδα.

Συνοπτικά

  • - Η "Λευκή δούκισσα" είναι ένα γλυκό με αποξηραμένα φρούτα, λευκή σοκολάτα και μπισκότα.
  • - Περιλαμβάνει αποξηραμένα χρυσόμηλα, κράνμπερις, κονιάκ ή λικέρ πορτοκαλιού, και πτι μπερ.
  • - Το μείγμα περιέχει ζαχαρούχο και φρέσκο γάλα, βούτυρο και λιωμένη λευκή σοκολάτα.
  • - Το γλυκό τοποθετείται σε ψυγείο και σερβίρεται με επιπλέον καρύδα για υφή και γεύση.
Διαβάστε επίσης

Κουλουράκια με κανέλα και καστανή ζάχαρη

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για κουλουράκια με κανέλα και καστανή ζάχαρη, παρουσιάζοντας τα απαραίτητα συστατικά και τα βήματα της παρασκευής. Αρχικά, γίνεται ανάμειξη του αλευριού, της κανέλας και...

Ποιο ρύζι να επιλέξουμε όταν κάνουμε δίαιτα;

Όταν κάνετε δίαιτα, η επιλογή του σωστού ρυζιού μπορεί να ενισχύσει τη διατροφή σας. Το καφέ ρύζι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, βοηθώντας στην πέψη και...

Η ζάχαρη που τρώμε επιταχύνει τη γήρανση μας

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, η κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης επιταχύνει τη βιολογική γήρανση, ακόμα και αν κάποιος ακολουθεί υγιεινή διατροφή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διατροφή πλούσια...

Γαρίδες με σκόρδο και κρεμώδη σάλτσα αβοκάντο

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για γαρίδες με σκόρδο και κρεμώδη σάλτσα αβοκάντο. Οι γαρίδες μαρινάρονται με σκόρδο, βασιλικό, μαϊντανό, χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, και ψήνονται στους 200...

Γεμιστές τρούφες, καλυμμένες με σοκολάτα

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για γεμιστές τρούφες καλυμμένες με σοκολάτα, που απαιτεί περίπου 45 λεπτά προετοιμασίας και 1 ώρα αναμονής. Η συνταγή περιλαμβάνει υλικά όπως γλυκό κουταλιού, κρέμα...

“Μύδια γκρατινέ”

Το άρθρο παρουσιάζει μια εύκολη συνταγή για μύδια γκρατινέ, που απαιτεί περίπου 45 λεπτά προετοιμασίας. Η συνταγή περιλαμβάνει φρέσκα μύδια, ξηρό άσπρο κρασί, κρεμμύδι, μαύρο πιπέρι, γαλέτα, παρμεζάνα, μαϊντανό,...

9 φυσικά ποτά που θα σε ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της γρίπης

Το άρθρο παρουσιάζει εννέα φυσικά ροφήματα που μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της γρίπης, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπραΰνοντας τον οργανισμό. Περιλαμβάνει επιλογές όπως το τσάι με μέλι...

Το λεμόνι σκληραίνει το κρέας κατά το μαγείρεμα;

Το λεμόνι, όταν χρησιμοποιείται σωστά, δεν σκληραίνει το κρέας κατά το μαγείρεμα, αλλά αντίθετα βοηθά στο μαλάκωμα και στην ενίσχυση της γεύσης του. Ο χυμός λεμονιού, χάρη στο κιτρικό...

Γλυκό µε κολοκυθάκια και τυριά

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για ένα γλυκό με κολοκυθάκια και τυριά, ιδανικό για ένα ιδιαίτερο κέικ με αλμυρή γεύση. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν κολοκυθάκια, δυόσμο, φέτα, κεφαλοτύρι, αλεύρι...

Τρίφλ του Μαύρου Δάσους

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για ένα εντυπωσιακό γλυκό, το Τρίφλ του Μαύρου Δάσους. Αρχικά, αναμειγνύονται τα ξηρά υλικά όπως το αλεύρι, το κακάο και το baking powder, ενώ...

Λουκάνικο με φακές

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα πλούσιο και αρωματικό πιάτο με λουκάνικο και φακές. Ξεκινά με το μαγείρεμα των ψιλών φακών σε νερό με ζωμό λαχανικών και προσθέτει...

Σμυρνέικα Σουτζουκάκια με Ζυμαρικά Casarecce

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για Σμυρνέικα σουτζουκάκια με ζυμαρικά Casarecce. Τα υλικά περιλαμβάνουν αρνίσιο κιμά, κρεμμύδια, σκόρδο, κύμινο, ψωμί, και Worcestershire σος. Η διαδικασία περιλαμβάνει το ζύμωμα του κιμά...

Παπαρδέλες με κόκορα μαγειρεμένο στο κρασί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για παπαρδέλες με κόκορα μαγειρεμένο στο κρασί, περιγράφοντας βήμα-βήμα την προετοιμασία του πιάτου. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως κόκορας, ελαιόλαδο, κρεμμύδι, σκόρδο, πιπεριές, πάστα ντομάτας, κρασί...

Πίτα με κοτόπουλο, κεφαλοτύρι και ντοματίνια

Η συνταγή αυτή περιγράφει την παρασκευή μιας νόστιμης πίτας με κοτόπουλο, κεφαλοτύρι και ντοματίνια. Η διαδικασία ξεκινά με την προετοιμασία μιας ζύμης από φαρίνα, βούτυρο, νερό, αυγό και ζάχαρη,...

Σαλάτα με farfalle και αρωματικό κάρυ

Η συνταγή για σαλάτα με farfalle και αρωματικό κάρυ περιλαμβάνει μια πλούσια σύνθεση υλικών όπως φιογκάκια ζυμαρικά, ψιλοκομμένα λαχανικά, ξηρούς καρπούς και φρούτα, ενώ το άρωμα του κάρυ και...

Κέικ μπανάνας με καραμέλα και βανίλια παγωτό

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κέικ μπανάνας με καραμέλα και παγωτό βανίλια, δημιουργία του σεφ Θεόδωρου Ελευθερίου. Η συνταγή, με χαμηλή δυσκολία, απαιτεί λίγα υλικά και χρόνο προετοιμασίας. Το...

Γλυκές τρούφες με βρώμη

Το άρθρο περιγράφει μια εύκολη συνταγή για γλυκές τρούφες με βρώμη, ιδανικές για σνακ ή επιδόρπιο. Χρησιμοποιώντας απλά υλικά όπως βρώμη, βανίλια, σιρόπι αγαύης, μαύρη σοκολάτα, γάλα βρώμης και αλεσμένα...

Γαρίδες με αρωματικό σκόρδο και κρεμώδη σάλτσα αβοκάντο

Στο άρθρο παρουσιάζεται μια συνταγή για γαρίδες με αρωματικό σκόρδο και κρεμώδη σάλτσα αβοκάντο από τον Παντελή Σοφοκλέους. Η προετοιμασία περιλαμβάνει τον καθαρισμό των γαρίδων και το μαρινάρισμά τους με...

Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2025: 36 κορυφαία εστιατόρια τιμήθηκαν ως τα καλύτερα της Κύπρου

Στην τελετή απονομής των «Χρυσών Σκούφων Κύπρου 2025», που διοργανώθηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά από το «αθηνόραμα» και τον «Φιλελεύθερο», τιμήθηκαν 36 κορυφαία εστιατόρια της Κύπρου. Η εκδήλωση αναδεικνύει τα...

Μιλφέιγ με μαστιχωτή κρέμα

Η συνταγή του σεφ Λούη Παπαγεωργίου για μιλφέιγ με μαστιχωτή κρέμα αποτελείται από στρώσεις σφολιάτας γεμισμένες με μια πλούσια κρέμα μαστίχας, που παρασκευάζεται από γάλα, αβγά, ζάχαρη, αλεύρι και...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ