Λευκή δούκισσα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η "Λευκή δούκισσα" είναι ένα γλυκό που συνδυάζει αποξηραμένα φρούτα, λευκή σοκολάτα και μπισκότα, δημιουργώντας μια πλούσια και γευστική λιχουδιά. Το γλυκό παρασκευάζεται με αποξηραμένα χρυσόμηλα και κράνμπερις, τα οποία αναμειγνύονται με κονιάκ ή λικέρ πορτοκαλιού.

Το μείγμα συνδυάζεται με πτι μπερ, χαλεπιανά, καρύδα και ζάχαρη βανίλιας. Στη συνέχεια, ένα ζεστό μείγμα από ζαχαρούχο γάλα, φρέσκο γάλα, βούτυρο και λιωμένη λευκή σοκολάτα προστίθεται στα υπόλοιπα υλικά.

Το γλυκό τοποθετείται σε φόρμα, καλύπτεται με πλαστική μεμβράνη και αφήνεται στο ψυγείο να πήξει. Σερβίρεται πασπαλισμένο με επιπλέον καρύδα, προσφέροντας μια μοναδική γεύση και υφή.

Διαβάστε παρακάτω

Υλικά

½ φλυτζ. αποξηραμένα χρυσόμηλα (100 γρ)

½ φλυτζ. αποξηραμένα κρανμπερις (65 γρ)

3 κουταλιές κονιάκ ή λικέρ πορτοκαλιού (45 γρ)

400 γρ συσκευασια γάλα ζαχαρούχο

½ φλυτζ. γάλα πλήρες (125 ml)

125 γρ βουτυρο

260 γρ λευκή σοκολάτα

450 γρ πτι μπερ (2 πακέτα)

¾ φλυτζ. Χαλεπιανά καθαρισμένα (130 γρ)

½ φλυτζ. καρύδα αποξηραμένη συν εξτρα για το πασπάλισμα (40 γρ)

2 φακελάκια ζάχαρη βανίλιας

Εκτέλεση

Κοβετε τα χρυσόμηλα σε μικρά κομματάκια και τα βάζετε σε ένα μπολ μαζί με τα κράνμπερις και το κονιάκ ή λικέρ. Αφήνετε κατά μέρος

Σπάζετε τα μπισκότα με τα χέρια σας σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε τα χαλεπιανά, την καρύδα και τη ζάχαρη βανίλιας. Ανακατευετε να αναμειχθούν.

Βάζετε το ζαχαρούχο γάλα, το φρέσκο γάλα και το βούτυρο σε μια μέτρια κατσαρόλα. Βράζετε σε χαμηλή-μέτρια φωτιά μεχρι όλα τα υλικά να ομοιγονοποιηθούν και το μείγμα να είναι ζεστό αλλά όχι καυτό. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε τη λευκή σοκολάτα. Ανακατευετε μερικά λεπτά με μια σπάτουλα μέχρι η σοκολάτα να μαλακώσει και να λιώσει. Προσθέτετε το κονιάκ ή λικέρ και ανακατευετε.

Προσθέτετε στο μεγάλο μπολ με τα μπισκότα, τα χρυσόμηλα, κράνμπερις και όσο ζουμί έχουν στο μπολ. Ανακατέυετε να αναμειχθουν. Προσθέστε στη συνέχεια το μείγμα της σοκολάτας. Ανακατευετε πολύ καλά να αναμειχθούν.

Βρεχετε ελαφρά μια μακρόστενη φόρμα ή μια χριστουγεννιάτικη φόρμα για κέικ (βλ. φωτό). Απλώνετε στη βάση και τα τοιχώματα της φόρμας πλαστική μεμβράνη. Το νερό θα βοηθήσει την μεμβράνη να κολλήσει στη φόρμα. Βάζετε μέσα ομοιόμορφα το μέιγμα. Καλύπτετε με πλαστική μεμβράνη και πιέστε με τα χέρια σας ώστε η επιφάνια να είναι όσο πιο επίπεδη γίνεται. Μεταφέρετε τη δούκισσα στο ψυγείο να πήξει εντελώς.

Για να σερβίρετε, αναποδογυρίζετε σε πιατέλα και πασπαλίζετε με επιπλέον αποξηραμένη καρύδα.

Συνοπτικά

  • - Η "Λευκή δούκισσα" είναι ένα γλυκό με αποξηραμένα φρούτα, λευκή σοκολάτα και μπισκότα.
  • - Περιλαμβάνει αποξηραμένα χρυσόμηλα, κράνμπερις, κονιάκ ή λικέρ πορτοκαλιού, και πτι μπερ.
  • - Το μείγμα περιέχει ζαχαρούχο και φρέσκο γάλα, βούτυρο και λιωμένη λευκή σοκολάτα.
  • - Το γλυκό τοποθετείται σε ψυγείο και σερβίρεται με επιπλέον καρύδα για υφή και γεύση.
Διαβάστε επίσης

Πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα αρωματικό πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι, αναλύοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Αρχικά, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα πορτοκαλιού και...

Τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν τορτελλόνι με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα κόκκινου πέστο, ελαιόλαδο, κρεμμύδι, σκόρδο,...

Μανιταρότο με κριθάρι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα γευστικό πιάτο με κριθαράκι ολικής άλεσης και μανιτάρια portobello. Τα βασικά βήματα περιλαμβάνουν το σοτάρισμα του κρεμμυδιού και των μανιταριών στο ελαιόλαδο,...

Saccottini με τυρί και ντοματίνια

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για saccottini με τυρί και ντοματίνια, που αποτελείται από πουγκιά με τέσσερα τυριά, μαγειρεμένα μαζί με ελαιόλαδο, σκόρδο, ντοματίνια, λευκό κρασί, τυρί κρέμα και...

Ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα ντομάτας με βασιλικό, τριμμένη μοτσαρέλα, κατεψυγμένο σπανάκι, φρέσκα...

Λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια, δίνοντας αναλυτικά τα υλικά και την εκτέλεση. Για τα κεφτεδάκια, χρησιμοποιείται χοιρινός κιμάς, φρυγανιά Panko, αυγό, παρμεζάνα, μαϊντανός,...

7 τρόφιμα που ένας νευροχειρουργός αποφεύγει πάντα στο πιάτο του

Ο νευροχειρουργός Dr. Brett Osborn επισημαίνει επτά τρόφιμα και ποτά που μπορεί να επιταχύνουν τη γνωστική φθορά και να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου. Αυτά περιλαμβάνουν τρόφιμα με υψηλή...

Κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες, ιδανική για ένα γεύμα με πλούσια γεύση. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως αρνίσιο κότσι, baby πατάτες, δενδρολίβανο και μια μαρινάδα...

Παραδοσιακές Πίτες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία προετοιμασίας παραδοσιακών πιτών, ξεκινώντας από την παρασκευή του σιροπιού με νερό, ζάχαρη, κανέλα, γαρίφαλα και χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια, η ζύμη φτιάχνεται με δύο...

Kobe και Wagyu Beef: Κοινά στοιχεία και διαφορές

Το βοδινό Kobe και το Wagyu είναι δύο εξαιρετικά είδη μοσχαρίσιου κρέατος, γνωστά για την πλούσια γεύση και την τρυφερότητά τους, όμως διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Το Wagyu, που...

Πρωτεϊνούχα μπισκότα με γεύση μπανάνας

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πρωτεϊνούχα μπισκότα με γεύση μπανάνας, ιδανικά για υγιεινό σνακ. Τα μπισκότα παρασκευάζονται με λιωμένη μπανάνα, ελαιόλαδο, αυγό, βρώμη, αμύγδαλα, καρύδα, αλεύρι ολικής αλέσεως, μέλι...

Μηλόπιτα στρούντελ

Η συνταγή για μηλόπιτα στρούντελ περιλαμβάνει απλά υλικά όπως φύλλο σφολιάτας, μήλα, σταφίδες, καρυδόψιχα και κανέλα. Η διαδικασία ξεκινά με την προετοιμασία των μήλων και τη δημιουργία ενός μείγματος...

Παρίσι, Τόκιο, Χανόι: Οι γευστικές περιπέτειες του Bourdain

Ο Anthony Bourdain, ο διάσημος σεφ και παρουσιαστής, εξερεύνησε τις παγκόσμιες γαστρονομικές κουλτούρες μέσα από τις ταξιδιωτικές του περιπέτειες σε πόλεις όπως το Παρίσι, το Τόκιο, η Χανόι, η...

Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2025: Το απόλυτο γαστρονομικό γεγονός επανέρχεται!

Το ραντεβού των κορυφαίων της εστίασης ανανεώθηκε. Ο πιο αναγνωρισμένος και έγκυρος θεσμός γαστρονομικών βραβείων επιστρέφει για πέμπτη χρονιά στην Κύπρο, με…

Η προσωπική μου συνταγή για μπανόφι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για το επιδόρπιο μπανόφι, ξεκινώντας με την παρασκευή καραμέλας από ζαχαρούχο γάλα που βράζεται για τρεις ώρες. Στη συνέχεια, δημιουργείται μια βάση από θρυμματισμένα...

Μινεστρόνε με ζυμαρικά και όσπρια Μιτσίδη

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για ένα λαχταριστό μινεστρόνε με ζυμαρικά και όσπρια Μιτσίδη, ένα παραδοσιακό ιταλικό πιάτο που περιλαμβάνει μια ποικιλία λαχανικών, όπως καρότα, πατάτες, κολοκυθάκια και σπανάκι,...

Ψητός μπακαλιάρος με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητό μπακαλιάρο με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα, που αποτελεί ένα εύκολο και γευστικό πιάτο. Αρχικά, προετοιμάζονται και ψήνονται τα λαχανικά με ελαιόλαδο και...

Σαλάτα με ρόκα, kale, ρόδι και αμύγδαλα

Η σαλάτα με ρόκα, kale, ρόδι και αμύγδαλα είναι μια φρέσκια και υγιεινή επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Περιλαμβάνει ψιλοκομμένα φύλλα kale και ρόκα, σπόρους ροδιού, καβουρδισμένα αμύγδαλα και,...

Ρωσική Shchi με τραγανό λάχανο και sour cream

Το άρθρο παρουσιάζει μια παραδοσιακή ρωσική συνταγή για σούπα Shchi, η οποία περιλαμβάνει μοσχάρι ή χοιρινό, φρέσκο λάχανο και λαχανικά όπως καρότο και πατάτες. Η συνταγή ξεκινά με το σοτάρισμα...

Αυθεντική σούπα με λάχανο

Η αυθεντική σούπα με λάχανο είναι μια θρεπτική και εύκολη συνταγή που συνδυάζει απλά υλικά όπως λάχανο, πατάτες, καρότα, κρεμμύδι και σέλινο. Η εκτέλεση περιλαμβάνει το σοτάρισμα των λαχανικών σε...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ