Πίτσα με ζύμη από κουνουπίδι

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η πίτσα με ζύμη από κουνουπίδι αποτελεί μια πιο ελαφριά εναλλακτική στη συνηθισμένη πίτσα, αντικαθιστώντας το ψωμί με μια βάση από κουνουπίδι, αβγά και τυρί. Αυτή η πρωτότυπη συνταγή προσφέρει μια υγιεινή επιλογή που μπορεί να κερδίσει ακόμα και τα παιδιά, καθώς η γεύση παραμένει πλούσια και απολαυστική.

Η βάση της πίτσας ψήνεται μέχρι να γίνει τραγανή και στη συνέχεια προστίθενται υλικά όπως φέτα, ντομάτες, ελιές και μοτσαρέλα, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι γευστικό και χορταστικό. Η συνταγή προσαρμόζεται εύκολα στις προτιμήσεις του καθενός, με την προσθήκη υλικών όπως χαμ ή πιπεριές, ενώ το τελικό πιάτο σερβίρεται γαρνιρισμένο με δυόσμο και νιφάδες τσίλι για έξτρα γεύση.

Διαβάστε παρακάτω

Υπάρχει πίτσα λάιτ; Μπορεί όχι, αλλά σίγουρα υπάρχει μια πιο ελαφριά βερσιόν και αυτή είναι αν αντικαταστήσετε το ψωμί με κουνουπίδι. Ακούγεται κάπως σουρεάλ, το ξέρω, όμως αν συνδυάσετε το κουνουπίδι με αβγά και τυρί θα δημιουργήσετε μια βάση για πίτσα που ούτε τα παιδιά δεν θα καταλάβουν ότι κάτι άλλαξε. Στη δική μου «πίτσα» έβαλα ντομάτες, ελιές και φέτα. Μπορείτε όμως, να βάλετε ό,τι άλλο γουστάρετε όπως χαμ, μπέικον, πιπεριές κλπ.

ΥΛΙΚΑ
1 μεγάλο κουνουπίδι κομμένο πρόχειρα σε μπουκετάκια
½ φλ. χαλλούμι τριμμένο
½ φλ. παρμεζάνα, τριμμένη
2 μεγάλα αβγά
Ελαιόλαδο, (για το άλειμμα)
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την επικάλυψη:
1 ½ φλ. μοτσαρέλα τριμμένη
2 ώριμες ντομάτες, χωρίς σπόρους κομμένες σε μικρά κυβάκια
10 μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι, κομμένες
150γρ. φέτα, σπασμένη με τα χέρια
1 κουταλάκι ρίγανη ξηρή
1 κουταλιά ελαιόλαδο
Φυλλαράκια δυόσμου και νιφάδες τσίλι (προαιρετικά) για το γαρνίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C. Βάζετε το κουνουπίδι στο μπολ ενός food processor και αλέθετε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι το κουνουπίδι να γίνει σαν κόκκους ρυζιού. Θα έχετε περίπου 6 φλιτζάνια αλεσμένο κουνουπίδι. Το απλώνετε στη βάση ενός ταψιού και το ψήνετε 15 λεπτά, ανακατεύοντας 2 φορές για ομοιόμορφο ψήσιμο. Απλώνετε μια πετσέτα κουζίνας (αν έχετε μουσελίνα ακόμη καλύτερα) πάνω από ένα μπολ. Βάζετε το κουνουπίδι στη πετσέτα και το αφήνετε να κρυώσει λίγο. Μαζεύετε τις άκριες της πετσέτας και τις στριφογυρίζετε για να κλείσετε μέσα το κουνουπίδι (σαν πουγκί). Πιέστε με τα χέρια σας το «πουγκί» για να βγάλει το κουνουπίδι όλο το νερό του. Συνεχίζετε να πιέζετε βγάζοντας όσο περισσότερο νερό μπορείτε. Βάζετε το στραγγισμένο κουνουπίδι σε ένα καθαρό μπολ. Προσθέτετε το χαλλούμι, την παρμεζάνα, τα αβγά, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε καλά με μια σπάτουλα ή τα χέρια σας.

Απλώνετε λαδόχαρτο σε ένα ταψί 25x35cm περίπου, αφήνοντας να εξέχει λίγο στα πλάγια. Το έξτρα χαρτί θα σας βοηθήσει να βγάλετε τη βάση από το ταψί. Αλείφετε το χαρτί με ελαιόλαδο και πιέζετε πάνω το μίγμα κουνουπιδιού (χρησιμοποιήστε τα χέρια σας), να καλύψει τη βάση του ταψιού και να ανεβεί λίγο στα πλάγια. Ψήνετε 25 λεπτά. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και με τη βοήθεια του χαρτιού βγάζετε τη βάση. Αφαιρείτε το χαρτί και βάζετε τη βάση κατευθείαν στο ταψί του φούρνου σας.

Αν προτιμάτε βέβαια μπορείτε να τελειώσετε την πίτσα σας στο ταψί που ψήσατε τη βάση, αλλά βρίσκω ότι αφαιρώντας το χαρτί και τελειώνοντας το ψήσιμο στο ταψί του φούρνου σας, η βάση γίνεται πιο τραγανή. Φυσικά, μια λιγότερο τραγανή βάση, πάλι πεντανόστιμη θα είναι! Πασπαλίζετε τη βάση με τυρί μοτσαρέλα. Προσθέτετε τη φέτα, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, ελιές και ρίγανη. Περιχύνετε με το ελαιόλαδο. Ψήνετε για 15-20 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί και οι ντομάτες να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Σερβίρετε αμέσως γαρνίροντας με φυλλαράκια δυόσμου και νιφάδες τσίλι, αν θέλετε.

Συνοπτικά

  • Η πίτσα με ζύμη από κουνουπίδι αντικαθιστά το ψωμί με κουνουπίδι, αβγά και τυρί, προσφέροντας μια πιο ελαφριά επιλογή.
  • Η βάση ψήνεται μέχρι να γίνει τραγανή και συμπληρώνεται με υλικά όπως φέτα, ντομάτες, ελιές και μοτσαρέλα.
  • Η συνταγή μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα με προσθήκες όπως χαμ ή πιπεριές για διαφορετικές γεύσεις.
  • Το τελικό πιάτο σερβίρεται γαρνιρισμένο με δυόσμο και νιφάδες τσίλι για επιπλέον άρωμα.
Διαβάστε επίσης

Αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο, ιδανικό για συνοδευτικό στον καφέ σας. Το κέικ αυτό συνδυάζει την έντονη γεύση του φρέσκου χυμού...

Γαλλικό τοστ

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλλικού τοστ, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ψωμί ή τσουρέκι, αυγά, γάλα, ζάχαρη, κανέλα και βανίλια. Η διαδικασία περιλαμβάνει το χτύπημα των αυγών...

Τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα

Η συνταγή για τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα περιλαμβάνει κομμάτια ψητού κρέατος (χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχάρι) σοταρισμένα με κρεμμύδι και σκόρδο σε ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προστίθεται μια αρωματική σάλτσα...

Πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα, καρύδια και κρέμα σαντιγί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα και καρύδια, συνοδευόμενη από κρέμα σαντιγί. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ψωμί, πολτοποιημένη κολοκύθα, γάλα, αυγά, καστανή ζάχαρη, καρύδια και...

Χειμωνιάτικη pasta primavera με φρέσκα λαχανικά

Η χειμωνιάτικη pasta primavera αποτελεί μια νόστιμη και ευέλικτη συνταγή ζυμαρικών, που αξιοποιεί φρέσκα ή περισσευούμενα λαχανικά όπως καρότα, μελιτζάνα, κολοκύθα και μπρόκολο. Τα ζυμαρικά βράζονται al dente και...

Πατατοκροκέτες με λιωμένο τυρί

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πατατοκροκέτες γεμιστές με λιωμένο τυρί, ιδανικές για σνακ ή συνοδευτικό. Αρχικά, οι ψημένες πατάτες λιώνουν και αναμειγνύονται με τριμμένο τυρί, αυγό, αλεύρι και...

Σοκολατένια εκλέρ με γέμιση

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια εκλέρ με γέμιση, ιδανική για 8 άτομα και με μέτριο βαθμό δυσκολίας. Για την παρασκευή της ζύμης των εκλέρ, συνδυάζονται νερό, βούτυρο,...

The Moist Maker: Η διάσημη συνταγή για το Turkey Sandwich της Monica από τα Friends

Το άρθρο παρουσιάζει τη διάσημη συνταγή για το σάντουιτς "Moist Maker" της Monica από τη σειρά Friends, που έγινε γνωστό από την εμμονή του Ross με αυτό. Το μυστικό...

Γιορτινό κέικ (Christmas Cake)

Το άρθρο παρέχει οδηγίες για την παρασκευή ενός γιορτινού κέικ, γνωστού ως Christmas Cake, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία εκτέλεσης. Χρησιμοποιούνται διάφορα γλυκά του κουταλιού, κουμανδαρία και...

Καλυμμένη μηλόπιτα

Η συνταγή για καλυμμένη μηλόπιτα προτείνει ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό για έξι άτομα, με χρόνο ετοιμασίας μόλις 15 λεπτά και ψήσιμο 25 λεπτών. Τα κύρια υλικά περιλαμβάνουν σφολιάτα,...

“Η διαδρομή του κουραμπιέ: Από τη Μέση Ανατολή στα ελληνικά Χριστούγεννα”

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του κουραμπιέ, ενός αγαπημένου χριστουγεννιάτικου γλυκού στην Ελλάδα, που έχει τις ρίζες του στην Περσία του Μεσαίωνα. Αρχικά γνωστό ως "qurabiya", το γλυκό αυτό...

Σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα

Η συνταγή παρουσιάζει μια δροσερή σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα, ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως μαρούλι, ψητή γαλοπούλα, πέκαν, σπόροι ροδιού, ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελιές...

Παραδοσιακές σοκολατένιες τρούφες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών σοκολατένιων τρούφων. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως σοκολάτα κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο και λικέρ, ενώ η εκτέλεση περιλαμβάνει το λιώσιμο της σοκολάτας με την κρέμα...

Λαχταριστοί κουραμπιέδες

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για την παρασκευή λαχταριστών κουραμπιέδων, ξεκινώντας με το ψήσιμο των αμυγδάλων και συνεχίζοντας με την προετοιμασία της ζύμης, η οποία περιλαμβάνει αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη...

Vanillekipferl (Αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας)

Τα Vanillekipferl είναι παραδοσιακά αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας, ιδανικά για τα Χριστούγεννα. Παρασκευάζονται με αλεύρι, κρύο βούτυρο, αλεσμένα αμύγδαλα ή φουντούκια, άχνη ζάχαρη, βανίλια και λίγο αλάτι. Η ζύμη πλάθεται...

Pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το γαλλικό γλυκό pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν μέλι, καστανή ζάχαρη,...

Αφράτα ρολάκια με κανέλα (cinnamon rolls)

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για αφράτα ρολάκια κανέλας, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Για τη ζύμη, χρειάζονται αλεύρι, ξηρή μαγιά, χλιαρό γάλα, ζάχαρη, λιωμένο βούτυρο,...

Brownies με Σοκολατένιο Γαλατάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια brownies με χρήση γαλατάκι σοκολάτας. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως αλεύρι, κακάο, ζάχαρη και αυγά, ενώ η διαδικασία είναι εύκολη και...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό κουταλιού καρυδάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια πρωτότυπη συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό του κουταλιού καρυδάκι. Ο Θεόδωρος Ελευθερίου περιγράφει τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης, ξεκινώντας με την προετοιμασία...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό καρυδάκι κουταλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια μοναδική συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό καρυδάκι κουταλιού, προσφέροντας έναν ενδιαφέροντα συνδυασμό γεύσεων. Η διαδικασία περιλαμβάνει την επίστρωση της φέτας με αλεύρι, αυγό και...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ