Λεμονόπιτα με σπόρους παπαρούνας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η λεμονόπιτα με σπόρους παπαρούνας είναι ένα γλυκό που συνδυάζει τη φρεσκάδα του λεμονιού με τη μοναδική υφή των παπαρουνόσπορων. Η συνταγή περιλαμβάνει βασικά υλικά όπως βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, ξύσμα λεμονιού, γιαούρτι και αλεύρι φαρίνα, ενώ το κέικ αποκτά ιδιαίτερη γεύση από το σιρόπι λεμονιού που το συνοδεύει.

Η διαδικασία περιλαμβάνει το χτύπημα των υλικών, το ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο και το άλειμμα με σιρόπι αμέσως μετά το ψήσιμο. Το αποτέλεσμα είναι μια δροσιστική και αρωματική λεμονόπιτα, ιδανική για κάθε περίσταση.

Διαβάστε παρακάτω

Υλικά

250 γρ. βούτυρο ανάλατο

1 ½ φλ.. Ζάχαρη κρυσταλλική

3 μεγάλα αυγά

1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού (ακέρωτου, κυπριακού κατά προτίμηση)

1 κ.γ. απόσταγμα βανίλιας

2 φλ. αλεύρι φαρίνα “00”

1 ½ κ.γ. baking powder

½ κ.γ. μαγειρική σόδα

½ κ.γ. αλάτι

1 φλ. στραγγιστό γιαούρτι

¼ φλ. παπαρουνόσπορους

Για το σιρόπι

½ φλ. ζάχαρη

¼ φλ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C. Βουτυρώστε και αλευρώστε ένα στρογγυλό ταψί για κέικ, διαμ. 23 εκατοστών με τρύπα στη μέση. Κοσκινίστε το αλεύρι με το baking powder, τη σόδα και το αλάτι.

Φτιάξτε το σιρόπι. Βάζετε τη ζάχαρη με το χυμό λεμονιού σε μια μικρή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Ανακατεύετε να διαλυθεί η ζάχαρη. Μόλις κοχλάσει κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφήνετε το σιρόπι σε μια μεριά να κρυώσει.

Στο μπολ ενός μίξερ βάζετε το βούτυρο με τη ζάχαρη και κτυπάτε λίγα λεπτά να αφρατέψουν. Προσθέτετε τα αυγά ένα-ένα, κτυπώντας 1 λεπτό τουλάχιστον μετά από κάθε προσθήκη. Προσθέστε το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια.

Χαμηλώστε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέστε το 1/3 περίπου από το αλεύρι. Κτυπήστε 1 λεπτό περίπου και προσθέστε το γιαούρτι. Κτυπήστε μέχρι να αναμειχθεί. Προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι και κτυπήστε μέχρι να αναμειχθεί. Προσθέστε τους παπαρουνόσπορους και κτυπήστε ελαφρά να κατανεμηθούν.

Βάζετε το μείγμα του κέικ στο ταψί, ισιώνοντας την επιφάνεια με ένα κουτάλι ή σπάτουλα. Ψήνετε για 40-45 λεπτά μέχρι ένα σουβλάκι στο κέικ να βγαίνει καθαρό.

Μόλις βγάλετε το κέικ από το φούρνο, πριν να το αναποδογυρίσετε, τρυπήστε το παντού με ένα σουβλάκι ξύλινο. Με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής απλώστε παντού λίγο από το σιρόπι. Αφήστε το κέικ να σταθεί 5 λεπτά. Το αναποδογυρίζετε σε πιατέλα σερβιρίσματος και απλώνετε παντού το υπόλοιπο σιρόπι. Αφήστε το κέικ να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε.

Συνοπτικά

  • Η λεμονόπιτα συνδυάζει τη φρεσκάδα του λεμονιού με την υφή των παπαρουνόσπορων.
  • Η συνταγή περιλαμβάνει βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, ξύσμα λεμονιού, γιαούρτι και αλεύρι φαρίνα.
  • Η διαδικασία περιλαμβάνει το χτύπημα των υλικών, το ψήσιμο και το άλειμμα με σιρόπι λεμονιού.
  • Το αποτέλεσμα είναι μια δροσιστική και αρωματική λεμονόπιτα, ιδανική για κάθε περίσταση.
Διαβάστε επίσης

Λευκή δούκισσα

Η "Λευκή δούκισσα" είναι ένα γλυκό που συνδυάζει αποξηραμένα φρούτα, λευκή σοκολάτα και μπισκότα, δημιουργώντας μια πλούσια και γευστική λιχουδιά. Το γλυκό παρασκευάζεται με αποξηραμένα χρυσόμηλα και κράνμπερις, τα...

Φασολάτη με τσιπούρα και λαχανικά

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για φασολάτη με τσιπούρα και λαχανικά, προσφέροντας έναν γευστικό και υγιεινό συνδυασμό. Η προετοιμασία περιλαμβάνει το μουλιάσμα και το βράσιμο των φασολιών γίγαντες, το ψήσιμο...

Μίνι κεμπάπ με γιαούρτι και πάπρικα

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για μίνι κεμπάπ που συνδυάζει χοιρινό και αρνίσιο κιμά, αρωματισμένο με κύμινο, μπαχάρι και σκόρδο. Τα κεμπάπ πλάθονται σε ξυλάκια και ψήνονται στον φούρνο, ενώ...

Red Velvet Cupcakes με επικάλυψη λευκής σοκολάτας

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για Red Velvet Cupcakes με επικάλυψη λευκής σοκολάτας, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τα βήματα της παρασκευής. Για τα cupcakes, χρησιμοποιούνται συστατικά όπως αλεύρι,...

Σαλάτα με φιλέτο ψαρονέφρι

Το άρθρο παρουσιάζει μια υγιεινή και γευστική συνταγή για σαλάτα με φιλέτο ψαρονέφρι, εμπλουτισμένη με λιναρόσπορο και συνοδευόμενη από σος μουστάρδας. Η συνταγή περιλαμβάνει μαρούλια, ψημένες πίτες για fajitas και...

Μπισκότα με αμύγδαλα και φιστίκια Αιγίνης

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για μπισκότα με αμύγδαλα και φιστίκια Αιγίνης, προσφέροντας λεπτομερείς οδηγίες και υλικά για την παρασκευή τους. Αρχικά, το βούτυρο χτυπιέται με ζάχαρη και ξύσμα...

Ζυμαρικά με μαρινάτο γαύρο και ελιές

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ζυμαρικά με μαρινάτο γαύρο και ελιές Καλαμών, προσφέροντας έναν συνδυασμό γεύσεων που περιλαμβάνει ντομάτες, σκόρδο, παρμεζάνα, τσίλι και διάφορα μυρωδικά. Η συνταγή περιλαμβάνει επίσης...

Μπισκότα βρώμης με κρέμα φουντουκιού και κακάο

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για την παρασκευή μπισκότων βρώμης με γέμιση κρέμας φουντουκιού και κακάο. Αρχικά, αναμειγνύονται υλικά όπως νιφάδες και αλεύρι βρώμης, κανέλα, μπέικιν πάουντερ, βανίλια και...

Σαλάτα Γουόλντορφ

Η σαλάτα Γουόλντορφ είναι μια δροσερή και γευστική συνταγή που συνδυάζει φρέσκα φύλλα λόλα κόκκινη, σταφύλια, πράσινο μήλο, σέλερι και καρύδια. Τα καρύδια καβουρδίζονται για επιπλέον άρωμα, ενώ η σος...

Μπανάνα κέικ με σοκολατένια κομμάτια

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για ένα απολαυστικό μπανάνα κέικ με σοκολατένια κομμάτια. Χρησιμοποιούνται ώριμες μπανάνες, αυγά, λιωμένο βούτυρο, αλεύρι ζαχαροπλαστικής, κρυσταλλική και καστανή ζάχαρη, μαγειρική σόδα, αλάτι, κανέλα,...

Σιροπιαστή πορτοκαλόπιτα (χωρίς φύλλο)

Η συνταγή για σιροπιαστή πορτοκαλόπιτα χωρίς φύλλο παρουσιάζει ένα γλυκό με έντονη γεύση πορτοκαλιού, συνδυάζοντας φαρίνα, σιμιγδάλι και αλεσμένα αμύγδαλα για τη βάση. Το μείγμα αβγών και ζάχαρης δίνει αφράτη...

Πικάντικο ντιπ με φέτα

Αν είστε λάτρεις των πικάντικων γεύσεων, αυτό το ντιπ με φέτα, γιαούρτι και πράσινη καυτερή πιπεριά είναι η ιδανική επιλογή για εσάς, καθώς απαιτεί μόλις δέκα λεπτά προετοιμασίας. Με βασικά...

Καραμελωμένα Μήλα

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής καραμελωμένων μήλων, μια γλυκιά λιχουδιά που απαιτεί απλά υλικά και εύκολα βήματα. Χρησιμοποιούνται 6 μικρά μήλα και ξυλάκια για να τα κρατούν, ενώ...

Κοτόπουλο με κάρυ και φρέσκα μήλα

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κοτόπουλο με κάρυ και φρέσκα μήλα, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία μαγειρέματος. Χρησιμοποιούνται φιλέτα κοτόπουλου, κόκκινα μήλα, κρεμμύδι, σκόρδο και καρυκεύματα...

Πανέ σολομός

Το άρθρο περιγράφει μια απλή και γρήγορη συνταγή για πανέ σολομό, που μπορεί να ετοιμαστεί σε 45 λεπτά συνολικά. Περιλαμβάνει οδηγίες για την προετοιμασία του σολομού με μια κρούστα από...

Αφράτη μους με γιαούρτι, λεβάντα και μύρτιλα

Η συνταγή που παρουσιάζεται είναι για μια αφράτη μους με γιαούρτι, λεβάντα και μύρτιλα, ιδανική για ένα ελαφρύ και δροσερό επιδόρπιο. Χρησιμοποιώντας απλά υλικά όπως παγωμένη κρέμα γάλακτος, ζάχαρη άχνη,...

Ιταλική λεμονόπιτα «κουλούρα» (Ciambella)

Η ιταλική λεμονόπιτα «κουλούρα» ή αλλιώς Ciambella, είναι ένα αρωματικό κέικ με λεμόνι, ιδανικό για κάθε περίσταση. Η συνταγή περιλαμβάνει βασικά υλικά όπως αβγά, ζάχαρη, λάδι, γάλα και λεμόνι,...

Εξόρμηση στο βουνό: Για καφέ και γεύμα στις καινούριες αφίξεις του Τροόδους

Το άρθρο εξερευνά τις νέες προσθήκες στον χώρο της εστίασης στο Τρόοδος, προσκαλώντας τους αναγνώστες να ανακαλύψουν τη γοητεία του βουνού μετά από το καλοκαίρι στην παραλία. Μετά τις καλοκαιρινές...

Τα 6 κορυφαία μυστικά για λεπτή και τραγανή πίτσα

Για να πετύχετε μια λεπτή και τραγανή πίτσα, χρειάζεται να συνδυάσετε διάφορες τεχνικές και υλικά. Χρησιμοποιήστε αλεύρι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη για δυνατό γλουτένιο πλέγμα, και αφήστε τη ζύμη...

Vegan καρυδάτο µε κακάο και γλυκό σιρόπι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα vegan καρυδάτο γλυκό με κακάο και γλυκό σιρόπι. Αρχικά, προετοιμάζεται το σιρόπι με ζάχαρη, νερό, κανέλα και γαρύφαλλα. Στη συνέχεια, τα καρύδια συνδυάζονται...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ