Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής καραμελωμένων μήλων, μια γλυκιά λιχουδιά που απαιτεί απλά υλικά και εύκολα βήματα. Χρησιμοποιούνται 6 μικρά μήλα και ξυλάκια για να τα κρατούν, ενώ η καραμέλα φτιάχνεται από κρυσταλλική ζάχαρη, βούτυρο, κρέμα γάλακτος και μέλι ή γλυκόζη για να αποτραπεί το ζαχάρωμα.
Μετά το πλύσιμο και στέγνωμα των μήλων, αυτά βυθίζονται στην καραμέλα και προαιρετικά καλύπτονται με ξηρούς καρπούς ή τρούφα. Τα καραμελωμένα μήλα τοποθετούνται σε αντικολλητικό χαρτί για να κρυώσουν και να σκληρύνει η καραμέλα.
Διαβάστε παρακάτω
ΥΛΙΚΑ
6 μήλα (κατά προτίμηση μικρά, σφιχτά)
6 ξυλάκια (καλαμάκια για σουβλάκι ή ξυλάκια παγωτού)
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
100 γρ. βούτυρο
120 ml κρέμα γάλακτος (ή γάλα εβαπορέ)
2 κ.σ. μέλι ή γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει η καραμέλα)
Προαιρετικά: τριμμένα φιστίκια, αμύγδαλα, πολύχρωμη τρούφα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλύνετε και στεγνώστε καλά τα μήλα. Βυθίστε σε καθένα ένα ξυλάκι από το κοτσάνι.
Σε κατσαρολάκι λιώστε τη ζάχαρη με το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
Προσθέστε το μέλι (ή γλυκόζη) και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Ρίξτε την κρέμα γάλακτος σιγά-σιγά και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να σχηματιστεί παχύρρευστη καραμέλα (προσοχή να μην καεί).
Κρατήστε κάθε μήλο από το ξυλάκι και βουτήξτε το στην καραμέλα, γυρνώντας το ώστε να καλυφθεί ομοιόμορφα.
Αν θέλετε, κυλήστε το σε τριμμένους ξηρούς καρπούς ή τρούφα πριν στεγνώσει.
Τοποθετήστε τα μήλα σε αντικολλητικό χαρτί και αφήστε τα να κρυώσουν τελείως μέχρι να σκληρύνει η καραμέλα.
Συνοπτικά
- Η παρασκευή καραμελωμένων μήλων περιλαμβάνει απλά υλικά όπως μήλα, ζάχαρη, βούτυρο, κρέμα γάλακτος και μέλι ή γλυκόζη.
- Τα μήλα πλένονται, στεγνώνονται και βυθίζονται σε καραμέλα που παρασκευάζεται από λιωμένη ζάχαρη και βούτυρο.
- Προαιρετικά, τα καραμελωμένα μήλα μπορούν να καλυφθούν με ξηρούς καρπούς ή τρούφα πριν στεγνώσουν.
- Αφήνονται να κρυώσουν πάνω σε αντικολλητικό χαρτί μέχρι να σκληρύνει η καραμέλα.