Ξέρετε τι είναι η Κασσιάτα; Η πιο γνωστή πίτα που πρέπει να δοκιμάσετε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Υλικά – Κασσιάτα

Για τη ζύμη
600 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
290-300 ml νερό
1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση
300 γρ. φέτα

Για το άλειμμα
50 γρ. λειωμένο βούτυρο
50 ml ελαιόλαδο

Διαδικασία

Αρχικά φτιάχνουμε τη ζύμη, σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και δημιουργούμε μια λακκουβίτσα, ρίχνουμε το αλάτι, το ξύδι, το ελαιόλαδο και τρίβουμε πολύ καλά με τα χέρια μας.

Ρίχνουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη, που δεν κολλάει στα χέρια. Στη συνέχεια, σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε 30 λεπτά να ξεκουραστεί.

Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση, στη συνέχεια χωρίζουμε το κάθε κομμάτι σε 4 ίσα μέρη. Με ένα πλάστη ανοίγουμε το κάθε φύλλο στο μέγεθος όσο ένα πιάτο, αλείφουμε το πρώτο φύλλο με το μείγμα λιωμένο βούτυρο-ελαιόλαδο και τοποθετούμε πάνω τα άλλα τρία λαδώνοντας ενδιάμεσα. Δημιουργούμε δυο τετράδες με φύλλα.

Παίρνουμε το πρώτο και με ένα πλάστη ανοίγουμε, όσο πιο λεπτό μπορούμε το φύλλο. Ραντίζουμε με βουτυρόλαδο, θρυμματίζουμε με φέτα μαζεύουμε την κάθε πλευρά τυλίγοντας προς τα μέσα σε ένα πακέτο. Λαδώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε στην μέση το πακέτο ανάποδα.

Συνεχίζουμε και με το δεύτερο φύλλο κατά τον ίδιο τρόπο, τοποθετώντας πάνω στο άλλο. Πιέζουμε απαλά με τα χέρια μας από το κέντρο προς τα έξω, ώστε να ανοίξει και να καλύψει όλο το ταψί σε όσο πάχος. Ραντίζουμε με το βουτυρόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο στο φούρνο, στους 170 βαθμούς στον αέρα στην κάτω σχάρα για 55-60 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.

Στέφανος Κασσελάκης κατά της ΕΡΤ: «Είναι άκομψο αυτό που έκανε η διοίκησή σας, θα έπρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί» [βίντεο]

Διαβάστε επίσης

Cheesecake με καραμελωμένο συμπυκνωμένο γάλα

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για ένα λαχταριστό cheesecake με καραμελωμένο συμπυκνωμένο γάλα, ξεκινώντας από τη βάση με μπισκότα Digestive και biscoff, καρυδόψιχα και λιωμένο βούτυρο. Η γέμιση περιλαμβάνει...

Ποια εδέσματα της κυπριακής γαστρονομίας έχουν μεσανατολικές καταβολές;

Η κυπριακή κουζίνα αποτελεί μια πολυπολιτισμική σύνθεση με έντονες επιρροές από τη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα από τη λιβανέζικη, συριακή και παλαιστινιακή γαστρονομία. Πιάτα όπως η ταχινόπιτα, το χούμους, το...

“Τα κύρια είδη πιπεριού και οι εφαρμογές τους”

Το άρθρο αναλύει τα κύρια είδη πιπεριού και τις χρήσεις τους στη μαγειρική, αναδεικνύοντας τη σημασία του πιπεριού ως ένα από τα πιο διαδεδομένα και πολύτιμα μπαχαρικά. Το μαύρο...

“Γλυκό κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι και σιμιγδάλι”

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για γλυκό κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι και σιμιγδάλι, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Αρχικά, ετοιμάζεται το σιρόπι με χυμό και...

Amyth of Nicosia: Ιδανικό για κάθε ώρα της ημέρας

Το εστιατόριο Amyth of Nicosia, στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, προσφέρει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, με έμφαση στις βραδινές εξόδους. Με την καθοδήγηση...

Τραγανά φασολάκια τηγανιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για τραγανά φασολάκια τηγανιού, χρησιμοποιώντας απλά υλικά όπως φασολάκια, σκόρδο, τζίντζερ, νιφάδες τσίλι και σος σόγιας. Η διαδικασία περιλαμβάνει το βαθύ τηγάνισμα των φασολακιών μέχρι...

Κοτόπουλο με λεμονάτη σάλτσα και πέστο ρόκας

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κοτόπουλο με λεμονάτη σάλτσα και πέστο ρόκας, περιλαμβάνοντας τα υλικά και την εκτέλεση της συνταγής. Για το κοτόπουλο, χρησιμοποιούνται στήθη μαριναρισμένα σε ελαιόλαδο,...

Σπιτικό ζελέ με ρόδι

Το άρθρο παρέχει μια απλή συνταγή για την παρασκευή σπιτικού ζελέ με ρόδι. Χρησιμοποιώντας ζελατίνη σε σκόνη, χυμό ροδιού και ζάχαρη, το μείγμα ζεσταίνεται και κατόπιν μοιράζεται σε ποτήρια για...

Κέικ µε κολοκυθάκια και εκλεκτά τυριά

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για κέικ με κολοκυθάκια και εκλεκτά τυριά, όπως φέτα και κεφαλοτύρι. Τα κολοκυθάκια τρίβονται και στραγγίζονται πριν αναμειχθούν με δυόσμο, αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, ελαιόλαδο,...

Καλοκαιρινές σούπες: Οι πιο γνωστές παγκοσμίως

Οι κρύες σούπες αποτελούν δροσιστική επιλογή σε ζεστά κλίματα, με πολλές από αυτές να έχουν βαθιές πολιτισμικές ρίζες. Ανάμεσα στις πιο γνωστές παγκοσμίως είναι η ισπανική gazpacho από την...

Notios: Γαστρονομική εμπειρία με θέα στη Μεσόγειο

Το εστιατόριο Notios στο ξενοδοχείο Almyra στην Πάφο προσφέρει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία, συνδυάζοντας ιαπωνικές γεύσεις και τεχνικές με μεσογειακά υλικά σε μια μοντέρνα fine-dining ατμόσφαιρα με θέα στη...

Δροσερό σορμπέ φράουλας (χωρίς μηχανή παγωτού)

Το άρθρο παρουσιάζει μια εύκολη συνταγή για σορμπέ φράουλας χωρίς τη χρήση μηχανής παγωτού, ιδανική για 4-5 άτομα. Απαιτεί λίγα υλικά, όπως φράουλες, μέλι και χλιαρό νερό, και ελάχιστο...

Bittor Arginzoniz: Ο μάγος της φωτιάς στην κορυφή της ευρωπαϊκής κουζίνας

Ο Bittor Arginzoniz, σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου Asador Etxebarri στη χώρα των Βάσκων, αναγνωρίζεται διεθνώς για την αφοσίωσή του στη χρήση της φωτιάς και την απλότητα της μαγειρικής...

Σαλάτα με καραμελωμένα παντζάρια και φρέσκο σπανάκι

Η συνταγή για σαλάτα με καραμελωμένα παντζάρια και φρέσκο σπανάκι περιλαμβάνει ψήσιμο παντζαριών στον φούρνο, ανακάτεμα με φρέσκο σπανάκι, κόλιανδρο, κόκκινο κρεμμύδι και κατσικίσιο τυρί, ενώ ολοκληρώνεται με ένα...

Συριανά Λουκούμια

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής των παραδοσιακών συριανών λουκουμιών, προσφέροντας μια λεπτομερή συνταγή με υλικά όπως ζάχαρη, νερό, κορν φλάουρ και κρεμόριο, καθώς και προαιρετικά αρώματα και ξηροκάρπια. Η...

Πατατάτο Αμοργού (αυθεντικό κατσικάκι με πατάτες)

Το άρθρο παρουσιάζει την παραδοσιακή συνταγή "Πατατάτο Αμοργού", ένα πιάτο με κατσικάκι ή αρνάκι και πατάτες, μαγειρεμένο με ελαιόλαδο, κρεμμύδια, σκόρδο, λευκό κρασί, αλάτι, πιπέρι, κανέλα και δάφνη. Αρχικά,...

Σαντορινιοί Ντοματοκεφτέδες

Οι Σαντορινιοί ντοματοκεφτέδες είναι ένας παραδοσιακός ελληνικός μεζές που συνδυάζει ντομάτες, μυρωδικά και, προαιρετικά, φέτα για μια νόστιμη και αρωματική γεύση. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως ώριμες ντομάτες,...

Σαβόρο Πάρου

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για το παραδοσιακό πιάτο "Σαβόρο Πάρου", το οποίο περιλαμβάνει τηγανητά μικρά ψάρια, όπως σκορπιδάκια ή μπαρμπούνια, που αλευρώνονται και τηγανίζονται μέχρι να γίνουν τραγανά. Στη...

Τηγανητό τυρί με μέλι και σουσάμι θυμαριού

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για τηγανητό τυρί με μέλι και σουσάμι θυμαριού, χρησιμοποιώντας τοπικά ημίσκληρα τυριά, όπως της Νάξου ή μαστέλο. Το τυρί κόβεται σε φέτες, πανάρεται με...

Πικάντικη τυροκαυτερή με κοπανιστή Μυκόνου και πιπεριές Φλωρίνης

Η πικάντικη τυροκαυτερή με κοπανιστή Μυκόνου και πιπεριές Φλωρίνης είναι μια γευστική αλοιφή που συνδυάζει την έντονη γεύση της κοπανιστής με τη φέτα ή ξινομυζήθρα για πιο ελαφριά αίσθηση....

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ