Μανιταρένιο ριζότο απόλαυσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής ενός γευστικού μανιταρένιου ριζότο με πορτσίνι και πορτομπέλο. Αρχικά, τα αποξηραμένα μανιτάρια μουλιάζονται και στη συνέχεια σοτάρονται με τα φρέσκα πορτομπέλο.

Το ρύζι Arborio μαγειρεύεται με λευκό κρασί και ζωμό κοτόπουλου, ενώ προστίθεται το ζουμί από τα πορτσίνι και φρέσκο θυμάρι για επιπλέον γεύση. Το ριζότο ολοκληρώνεται με την προσθήκη βουτύρου και παρμεζάνας, προσδίδοντας κρεμώδη υφή και πλούσια γεύση.

Σερβίρεται άμεσα, συνοδευόμενο από επιπλέον παρμεζάνα για απόλυτη απόλαυση.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

10 γρ αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι

250 ml νερό

60 ml ελαιόλαδο

400 γρ μανιτάρια πορτομπέλο

1 σκελίδα σκόρδο

1 μικρό κρεμμύδι

300 γρ ρύζι Arborio De Cecco

125 ml λευκό κρασί

1 -1 1/5 λίτρο ζωμό κοτόπουλο

1 κουταλάκι θυμάρι φρέσκο

60 γρ βούτυρο ανάλατο

50 γρ τυρί παρμεζάνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζετε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε ένα μπολ μαζί με το νερό. Όταν μαλακώσουν τα στραγγίζετε και τα χοντροκόβετε. Φυλάξτε το ζωμό τους.

Βάζετε το 1/3 περίπου από το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι. Σοτάρετε τα μανιτάρια στο ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα (το κάνετε σε δόσεις για να μην βγουν τα μανιτάρια σαν βρασμένα και προσθέτετε περισσότερο ελαιόλαδο στην πορεία). Όταν χάσουν το νερό τους και πάρουν χρώμα τα βγάζετε σε ένα πιάτο.

Στο ίδιο τηγάνι σοτάρετε το σκόρδο και το κρεμμύδι. Όταν μαλακώσουν προσθέτετε το ρύζι. Ανακα- τεύετε να πιάσει τα λάδια του τηγανιού.

Προσθέτετε το κρασί και ανακατεύετε να εξατμιστεί. Προσθέτετε ζωμό, κουταλιά-κουταλιά περιμένοντας να απορροφηθεί από το ρύζι και μετά να συνεχίσετε.

Προσθέτετε το ζουμί από τα αποξηραμένα μανιτάρια και το θυμάρι.

Συνεχίστε να προσθέτετε ζωμό μέχρι το ρύζι να είναι μόλις ψημένο αλλά αλ ντέντε. Προσθέτετε τα κομμένα πορτσίνι και ανακατεύετε να πάρουν μια βράση.

Βάζετε το βούτυρο και τη μισή παρμεζάνα. Προσθέτετε τα σοταρισμένα μανιτάρια.

Σερβίρετε αμέσως με έξτρα παρμεζάνα.

Σημ. Το ριζότο πρέπει να είναι ρευστό όταν το σερβίρετε. Θα πήζει ενώ κρυώνει.

Συνοπτικά

  • Η διαδικασία ξεκινά με το μούλιασμα των αποξηραμένων μανιταριών και το σοτάρισμα των μανιταριών πορτομπέλο.
  • Το ρύζι Arborio μαγειρεύεται με λευκό κρασί και ζωμό κοτόπουλου, εμπλουτισμένο με το ζουμί από τα πορτσίνι και φρέσκο θυμάρι.
  • Η προσθήκη βουτύρου και παρμεζάνας δίνει στο ριζότο κρεμώδη υφή και πλούσια γεύση.
  • Το ριζότο σερβίρεται άμεσα με επιπλέον παρμεζάνα για μέγιστη απόλαυση.
Διαβάστε επίσης

Πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα αρωματικό πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι, αναλύοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Αρχικά, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα πορτοκαλιού και...

Τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν τορτελλόνι με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα κόκκινου πέστο, ελαιόλαδο, κρεμμύδι, σκόρδο,...

Μανιταρότο με κριθάρι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα γευστικό πιάτο με κριθαράκι ολικής άλεσης και μανιτάρια portobello. Τα βασικά βήματα περιλαμβάνουν το σοτάρισμα του κρεμμυδιού και των μανιταριών στο ελαιόλαδο,...

Saccottini με τυρί και ντοματίνια

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για saccottini με τυρί και ντοματίνια, που αποτελείται από πουγκιά με τέσσερα τυριά, μαγειρεμένα μαζί με ελαιόλαδο, σκόρδο, ντοματίνια, λευκό κρασί, τυρί κρέμα και...

Ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα ντομάτας με βασιλικό, τριμμένη μοτσαρέλα, κατεψυγμένο σπανάκι, φρέσκα...

Λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια, δίνοντας αναλυτικά τα υλικά και την εκτέλεση. Για τα κεφτεδάκια, χρησιμοποιείται χοιρινός κιμάς, φρυγανιά Panko, αυγό, παρμεζάνα, μαϊντανός,...

7 τρόφιμα που ένας νευροχειρουργός αποφεύγει πάντα στο πιάτο του

Ο νευροχειρουργός Dr. Brett Osborn επισημαίνει επτά τρόφιμα και ποτά που μπορεί να επιταχύνουν τη γνωστική φθορά και να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου. Αυτά περιλαμβάνουν τρόφιμα με υψηλή...

Κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες, ιδανική για ένα γεύμα με πλούσια γεύση. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως αρνίσιο κότσι, baby πατάτες, δενδρολίβανο και μια μαρινάδα...

Παραδοσιακές Πίτες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία προετοιμασίας παραδοσιακών πιτών, ξεκινώντας από την παρασκευή του σιροπιού με νερό, ζάχαρη, κανέλα, γαρίφαλα και χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια, η ζύμη φτιάχνεται με δύο...

Kobe και Wagyu Beef: Κοινά στοιχεία και διαφορές

Το βοδινό Kobe και το Wagyu είναι δύο εξαιρετικά είδη μοσχαρίσιου κρέατος, γνωστά για την πλούσια γεύση και την τρυφερότητά τους, όμως διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Το Wagyu, που...

Πρωτεϊνούχα μπισκότα με γεύση μπανάνας

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πρωτεϊνούχα μπισκότα με γεύση μπανάνας, ιδανικά για υγιεινό σνακ. Τα μπισκότα παρασκευάζονται με λιωμένη μπανάνα, ελαιόλαδο, αυγό, βρώμη, αμύγδαλα, καρύδα, αλεύρι ολικής αλέσεως, μέλι...

Μηλόπιτα στρούντελ

Η συνταγή για μηλόπιτα στρούντελ περιλαμβάνει απλά υλικά όπως φύλλο σφολιάτας, μήλα, σταφίδες, καρυδόψιχα και κανέλα. Η διαδικασία ξεκινά με την προετοιμασία των μήλων και τη δημιουργία ενός μείγματος...

Παρίσι, Τόκιο, Χανόι: Οι γευστικές περιπέτειες του Bourdain

Ο Anthony Bourdain, ο διάσημος σεφ και παρουσιαστής, εξερεύνησε τις παγκόσμιες γαστρονομικές κουλτούρες μέσα από τις ταξιδιωτικές του περιπέτειες σε πόλεις όπως το Παρίσι, το Τόκιο, η Χανόι, η...

Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2025: Το απόλυτο γαστρονομικό γεγονός επανέρχεται!

Το ραντεβού των κορυφαίων της εστίασης ανανεώθηκε. Ο πιο αναγνωρισμένος και έγκυρος θεσμός γαστρονομικών βραβείων επιστρέφει για πέμπτη χρονιά στην Κύπρο, με…

Η προσωπική μου συνταγή για μπανόφι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για το επιδόρπιο μπανόφι, ξεκινώντας με την παρασκευή καραμέλας από ζαχαρούχο γάλα που βράζεται για τρεις ώρες. Στη συνέχεια, δημιουργείται μια βάση από θρυμματισμένα...

Μινεστρόνε με ζυμαρικά και όσπρια Μιτσίδη

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για ένα λαχταριστό μινεστρόνε με ζυμαρικά και όσπρια Μιτσίδη, ένα παραδοσιακό ιταλικό πιάτο που περιλαμβάνει μια ποικιλία λαχανικών, όπως καρότα, πατάτες, κολοκυθάκια και σπανάκι,...

Ψητός μπακαλιάρος με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητό μπακαλιάρο με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα, που αποτελεί ένα εύκολο και γευστικό πιάτο. Αρχικά, προετοιμάζονται και ψήνονται τα λαχανικά με ελαιόλαδο και...

Σαλάτα με ρόκα, kale, ρόδι και αμύγδαλα

Η σαλάτα με ρόκα, kale, ρόδι και αμύγδαλα είναι μια φρέσκια και υγιεινή επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Περιλαμβάνει ψιλοκομμένα φύλλα kale και ρόκα, σπόρους ροδιού, καβουρδισμένα αμύγδαλα και,...

Ρωσική Shchi με τραγανό λάχανο και sour cream

Το άρθρο παρουσιάζει μια παραδοσιακή ρωσική συνταγή για σούπα Shchi, η οποία περιλαμβάνει μοσχάρι ή χοιρινό, φρέσκο λάχανο και λαχανικά όπως καρότο και πατάτες. Η συνταγή ξεκινά με το σοτάρισμα...

Αυθεντική σούπα με λάχανο

Η αυθεντική σούπα με λάχανο είναι μια θρεπτική και εύκολη συνταγή που συνδυάζει απλά υλικά όπως λάχανο, πατάτες, καρότα, κρεμμύδι και σέλινο. Η εκτέλεση περιλαμβάνει το σοτάρισμα των λαχανικών σε...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ