Μανιταρένιο ριζότο απόλαυσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής ενός γευστικού μανιταρένιου ριζότο με πορτσίνι και πορτομπέλο. Αρχικά, τα αποξηραμένα μανιτάρια μουλιάζονται και στη συνέχεια σοτάρονται με τα φρέσκα πορτομπέλο.

Το ρύζι Arborio μαγειρεύεται με λευκό κρασί και ζωμό κοτόπουλου, ενώ προστίθεται το ζουμί από τα πορτσίνι και φρέσκο θυμάρι για επιπλέον γεύση. Το ριζότο ολοκληρώνεται με την προσθήκη βουτύρου και παρμεζάνας, προσδίδοντας κρεμώδη υφή και πλούσια γεύση.

Σερβίρεται άμεσα, συνοδευόμενο από επιπλέον παρμεζάνα για απόλυτη απόλαυση.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

10 γρ αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι

250 ml νερό

60 ml ελαιόλαδο

400 γρ μανιτάρια πορτομπέλο

1 σκελίδα σκόρδο

1 μικρό κρεμμύδι

300 γρ ρύζι Arborio De Cecco

125 ml λευκό κρασί

1 -1 1/5 λίτρο ζωμό κοτόπουλο

1 κουταλάκι θυμάρι φρέσκο

60 γρ βούτυρο ανάλατο

50 γρ τυρί παρμεζάνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζετε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε ένα μπολ μαζί με το νερό. Όταν μαλακώσουν τα στραγγίζετε και τα χοντροκόβετε. Φυλάξτε το ζωμό τους.

Βάζετε το 1/3 περίπου από το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι. Σοτάρετε τα μανιτάρια στο ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα (το κάνετε σε δόσεις για να μην βγουν τα μανιτάρια σαν βρασμένα και προσθέτετε περισσότερο ελαιόλαδο στην πορεία). Όταν χάσουν το νερό τους και πάρουν χρώμα τα βγάζετε σε ένα πιάτο.

Στο ίδιο τηγάνι σοτάρετε το σκόρδο και το κρεμμύδι. Όταν μαλακώσουν προσθέτετε το ρύζι. Ανακα- τεύετε να πιάσει τα λάδια του τηγανιού.

Προσθέτετε το κρασί και ανακατεύετε να εξατμιστεί. Προσθέτετε ζωμό, κουταλιά-κουταλιά περιμένοντας να απορροφηθεί από το ρύζι και μετά να συνεχίσετε.

Προσθέτετε το ζουμί από τα αποξηραμένα μανιτάρια και το θυμάρι.

Συνεχίστε να προσθέτετε ζωμό μέχρι το ρύζι να είναι μόλις ψημένο αλλά αλ ντέντε. Προσθέτετε τα κομμένα πορτσίνι και ανακατεύετε να πάρουν μια βράση.

Βάζετε το βούτυρο και τη μισή παρμεζάνα. Προσθέτετε τα σοταρισμένα μανιτάρια.

Σερβίρετε αμέσως με έξτρα παρμεζάνα.

Σημ. Το ριζότο πρέπει να είναι ρευστό όταν το σερβίρετε. Θα πήζει ενώ κρυώνει.

Συνοπτικά

  • Η διαδικασία ξεκινά με το μούλιασμα των αποξηραμένων μανιταριών και το σοτάρισμα των μανιταριών πορτομπέλο.
  • Το ρύζι Arborio μαγειρεύεται με λευκό κρασί και ζωμό κοτόπουλου, εμπλουτισμένο με το ζουμί από τα πορτσίνι και φρέσκο θυμάρι.
  • Η προσθήκη βουτύρου και παρμεζάνας δίνει στο ριζότο κρεμώδη υφή και πλούσια γεύση.
  • Το ριζότο σερβίρεται άμεσα με επιπλέον παρμεζάνα για μέγιστη απόλαυση.
Διαβάστε επίσης

Καλαμάρια με κοφτό ζυμαρικό

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για καλαμάρια με κοφτό ζυμαρικό, συνδυάζοντας θαλασσινά με ζυμαρικά σε ένα γευστικό πιάτο. Τα καλαμάρια σοτάρονται με πράσα, κρεμμύδι και σκόρδο, ενώ ενισχύονται γευστικά...

Αυτά τα fast food μην τα παραγγείλεις ποτέ

Οι διατροφολόγοι εφιστούν την προσοχή στους καταναλωτές fast food, επισημαίνοντας ότι ορισμένα γεύματα μπορούν να επιβαρύνουν σοβαρά την υγεία λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά και...

Μοσχαρίσιο κότσι Βουργκινιόν

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για μοσχαρίσιο κότσι Βουργκινιόν, ένα πιάτο με πλούσια γεύση που συνδυάζει μοσχαρίσιο κρέας με παντσέτα ή μπέικον, κρεμμύδια, καρότα και αρωματικά βότανα. Η διαδικασία περιλαμβάνει...

Γλυκό σιροπιαστό με πορτοκαλένιο άρωμα

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα γλυκό σιροπιαστό κέικ με άρωμα πορτοκαλιού. Για την παρασκευή του, χρησιμοποιούνται υλικά όπως σιμιγδάλι, αλεύρι, ινδοκάρυδο, γάλα, ζάχαρη, αυγά, μπέικιν πάουτερ και...

Το Fork Food Market ξαναέρχεται με ένα street food γλέντι στον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας

Το Fork Food Market επιστρέφει στον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας στις 19 Σεπτεμβρίου με ένα street food πάρτι γεμάτο γεύσεις από όλο τον κόσμο, μουσική από τον DJ Sofroni και...

“Πρέπει να καθαρίζω το αντικολλητικό τηγάνι με σαπούνι;”

Το άρθρο αναφέρεται στη σωστή φροντίδα των αντικολλητικών τηγανιών, όπως προτείνουν οι ειδικοί, για να διατηρηθεί η αντικολλητική επίστρωση σε καλή κατάσταση. Μετά τη χρήση για απλά μαγειρέματα, το...

Ο Alchemist του Munk επαναπροσδιορίζει τους κανόνες της υψηλής γαστρονομίας

Το Alchemist στην Κοπεγχάγη, δημιουργία του σεφ Rasmus Munk, επαναπροσδιορίζει τη γαστρονομία, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία που συνδυάζει τέχνη, performance και κοινωνικό προβληματισμό. Με δύο αστέρια Michelin και καταλαμβάνοντας...

Mac n cheese με μπέικον και τραγανή επικάλυψη

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για Mac n cheese με μπέικον και τραγανή επικάλυψη. Χρησιμοποιούνται μακαρόνια elbow, μπέικον, τυρί τσένταρ και μια γευστική μπεσαμέλ με μουστάρδα ντιζόν. Η συνταγή περιλαμβάνει...

Τηγανίτες Ταϊλάνδης με κολοκάσι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για τηγανίτες Ταϊλάνδης με κολοκάσι, προσφέροντας μια εξωτική επιλογή για γεύμα. Τα υλικά περιλαμβάνουν κολοκάσι, φιστίκια, φρέσκα κρεμμυδάκια, κόλιανδρο, αλεύρι και μπαχαρικά, ενώ η...

Κολοκάσι με κιμά σε ιαπωνική σούπα

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κολοκάσι με κιμά σε ιαπωνική σούπα, η οποία συνδυάζει παραδοσιακά υλικά όπως το κολοκάσι, τον κιμά κοτόπουλου ή χοιρινού και ιαπωνικές γεύσεις από...

Ταϊλανδέζικη απόλαυση με κολοκάσι, κριθάρι και κρέμα καρύδας με χαρουπόμελο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα εξωτικό ταϊλανδέζικο επιδόρπιο, συνδυάζοντας κολοκάσι και κριθάρι με κρέμα καρύδας και χαρουπόμελο. Η διαδικασία περιλαμβάνει το βράσιμο του κριθαριού και του κολοκασιού...

Σεβίτσε με λαβράκι/τσιπούρα και τραγανά chips κολοκάσι

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για ένα δροσιστικό πιάτο σεβίτσε με λαβράκι ή τσιπούρα, συνοδευόμενο από τραγανά chips κολοκάσι. Το ψάρι κόβεται σε κύβους και μαρινάρεται με χυμό λεμονιού,...

Arbi Masala (Ινδικό κάρι με ταρό)

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για το Arbi Masala, ένα ινδικό κάρι με κολοκάσι (taro) που συνδυάζει αρωματικά μπαχαρικά και φρέσκα υλικά. Η διαδικασία περιλαμβάνει το βράσιμο του κολοκάσι...

Παρίσι, Τόκιο, Χανόι: Οι γαστρονομικές περιπέτειες του Bourdain

Ο Anthony Bourdain, διάσημος σεφ και παρουσιαστής, ταξίδεψε σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Τόκιο, η Χανόι, η Βαρκελώνη και η Πόλη του Μεξικού, αφήνοντας ανεξίτηλο...

Γαλακτερό μαχαλεπί με κόκκινη σάλτσα φορμόζας

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής ενός γλυκού πιάτου που συνδυάζει μαχαλεπί γάλακτος με κόκκινη σάλτσα από φορμόζες. Για την παρασκευή του μαχαλεπιού, χρειάζεται γάλα, ζάχαρη, νησιαστό και μαστίχα,...

“Ιμάμ Μπαϊλντί: Η Γεύση που Μαγεύει”

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής του παραδοσιακού πιάτου "Ιμάμ Μπαϊλντί", που χαρακτηρίζεται από τις γεύσεις της μελιτζάνας, της ντομάτας και των κρεμμυδιών. Η συνταγή περιλαμβάνει την προετοιμασία και το...

Η γοητεία του κυπριακού αμπελώνα στο Kamara Hall

Το Kamara Hall στη Λευκωσία φιλοξενεί μια σειρά από Wine Masterclasses, που αναδεικνύουν την πλούσια οινική κληρονομιά της Κύπρου. Σε ένα διατηρητέο νεοκλασικό κτήριο, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία...

Baguette; Όχι, banh mi: Το Βιετνάμ τιμά την απελευθέρωση από τη γαλλική κυριαρχία

Το Βιετνάμ γιορτάζει την 80ή επέτειο της Ανεξαρτησίας του από τη γαλλική αποικιοκρατία, με το banh mi, ένα διάσημο βιετναμέζικο σάντουιτς, να αναδεικνύεται ως το πιο αναγνωρίσιμο γαστρονομικό αποτύπωμα...

Γλυκιά τάρτα με καϊσιά

Η συνταγή για τη γλυκιά τάρτα με καϊσιά περιλαμβάνει παρασκευή μιας ζύμης με αλεύρι, αμυγδαλόψιχα, βούτυρο και άλλα βασικά υλικά, η οποία ψήνεται για λίγο πριν γεμίσει με μια...

Φουρνιστά μακαρόνια

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για φουρνιστά μακαρόνια, ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν κιμά, χοντρά μακαρόνια, κεφαλογραβιέρα και μια σάλτσα μπεσαμέλ. Η διαδικασία παρασκευής περιλαμβάνει το βράσιμο...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ