Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ζυμαρικά γκρατέν, που προσφέρει τριπλή τυρένια απόλαυση με συνδυασμό τριών διαφορετικών τυριών: Edam, κεφαλοτύρι και αναρή.
Η διαδικασία περιλαμβάνει το βράσιμο των ζυμαρικών, την ανάμειξή τους με βούτυρο και ζαμπόν, και την προσθήκη ενός κρεμώδους μείγματος αλευριού, γάλακτος και αυγών.
Το τελικό στάδιο είναι το ψήσιμο στο φούρνο, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, προσφέροντας ένα γευστικό και ζεστό πιάτο για το τραπέζι.
Διαβάστε παρακάτω

1 πακέτο (500 γρ.) κοφτά μακαρονάκια (σελινάκι, κοχυλάκια, φιογκάκια…)
3 κοφτές κουταλιές ξεπαγωμένο βούτυρο + λίγο για το ταψί
4 φέτες ζαμπόν, σε μικρά τετραγωνάκια
250 γρ. φρέσκια ανάλατη αναρή λιωμένη καλά με πιρούνι
1 φλ. αλεύρι
1 ½ φλ. γάλα
3 αυγά
1 φλ. τυρί Edam χοντροτριμμένο
½ φλ. κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο
αλάτι, πιπέρι
Βουτυρώνετε ελαφρά ένα πυρίμαχο ταψί, αδειάζετε μέσα τα μακαρόνια, σκορπάτε πάνω το χοντροτριμμένο τυρί. Βάζετε το αλεύρι με το γάλα σε ένα δοχείο και το χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθεί και να μην έχει σβόλους. Χτυπάτε μέσα τα αυγά και ύστερα χτυπάτε μέσα τη λιωμένη αναρή μέχρι να γίνει ένα λείο μίγμα (για ευκολία τα χτυπάτε όλα με το μίξερ).
Αδειάζετε το μίγμα πάνω από τα μακαρόνια και πασπαλίζετε την επιφάνειά τους με το τριμμένο κεφαλοτύρι. Ψήνετε το γκρατέν για 40 περίπου λεπτά στο φούρνο, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά του και το σερβίρετε ζεστό (ή ξαναζεσταμένο).
Συνοπτικά
- Η συνταγή περιλαμβάνει τρία είδη τυριών: Edam, κεφαλοτύρι και αναρή.
- Τα βρασμένα ζυμαρικά αναμειγνύονται με βούτυρο και ζαμπόν πριν το ψήσιμο.
- Ένα κρεμώδες μείγμα αλευριού, γάλακτος και αυγών προστίθεται στα ζυμαρικά.
- Το πιάτο ψήνεται στο φούρνο μέχρι να ροδίσει και σερβίρεται ζεστό.