Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για μικρές υγρές πουτίγκες καραμέλας, ιδανικές για 12 μερίδες. Για την παρασκευή των μίνι κέικ, χρησιμοποιούνται χουρμάδες, βραστό νερό, άρωμα βανίλιας, αλεύρι, μαγειρική σόδα, αλατισμένο βούτυρο, καστανή ζάχαρη, αυγά και πλήρες γάλα.
Η διαδικασία περιλαμβάνει το βράσιμο των χουρμάδων, την ανάμειξή τους με τα υπόλοιπα υλικά και το ψήσιμο στις φόρμες για cupcake. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζεται η σως καραμέλας με καστανή ζάχαρη, βούτυρο, μαύρη μελάσα και κρέμα, η οποία περιχύνεται πάνω από τα ζεστά κέικ πριν το σερβίρισμα.
Διαβάστε παρακάτω
ΥΛΙΚΑ (Για 12 μερίδες)
ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΝΙ ΚΕΪΚ:
225γρ. χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι και κομμένοι
175γρ. βραστό νερό
1 κ.γ. άρωμα βανίλιας
175γρ. απλό αλεύρι, κοσκινισμένο
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
85γρ. Lurpak® Βούτυρο Αλατισμένο Σε Αλουμινόφυλλο
140γρ. καστανή ζάχαρη
2 μεσαία αυγά ελευθέρας βοσκής
200ml πλήρες γάλα
ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΡΗ ΚΑΡΑΜΕΛΑ:
175γρ. καστανή ζάχαρη
50γρ. Lurpak® Βούτυρο Αλατισμένο Σε Αλουμινόφυλλο
20γρ. μαύρη μελάσα
225ml κρέμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C/160C αέρα/αέριο, βαθμίδα 4.
ΚΕΪΚ:
Αρχίζουμε βράζοντας τους χουρμάδες και αφήνοντάς τους στην άκρη να κρυώσουν. Μόλις κρυώσουν, φτιάχνουμε μια πάστα λιώνοντάς τους με ένα πιρούνι. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγειρική σόδα.
Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε το βούτυρο και την καστανή ζάχαρη.
Μόλις μαλακώσει, προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά μέχρι να ενοποιηθούν.
Εναλλάσσοντας το αλεύρι και το γάλα, αρχίζουμε ανακατεύοντας το 1/3 του μείγματος του αλευριού στα αυγά και τη μελάσα, στη συνέχεια το ½ από το γάλα και συνεχίζουμε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Τέλος, προσθέτουμε τους χουρμάδες και ανακατεύουμε μέχρι τα υλικά να σχηματίσουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Ρίχνουμε το μείγμα σε λαδωμένες φόρμες για cupcake, γεμίζοντας μόνο μέχρι το ½ – ¾ για να έχουν χώρο να φουσκώσουν.
Ψήνουμε 20-25 λεπτά ή μέχρι να δέσουν και να φουσκώσουν. Μόλις ψηθούν, τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και στη συνέχεια ξεφορμάρουμε. Ίσως χρειαστεί να ξεκολλήσουμε με ένα μαχαίρι τις άκρες. Όσο τα κέικ ψήνονται, μπορούμε να ετοιμάσουμε τη σως καραμέλας.
ΣΟΣ:
Λιώνουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
Μόλις η ζάχαρη λιώσει εντελώς, προσθέτουμε τη μαύρη μελάσα και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τη μισή κρέμα και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει για μερικά λεπτά μέχρι να πάρει ένα σκούρο κεχριμπαρένιο χρώμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε και ανακατεύουμε το άλλο μισό της κρέμας και αφήνουμε να κρυώσει.
Περιχύνουμε τα ζεστά κέικ και σερβίρουμε.
Συνοπτικά
- Η συνταγή περιγράφει την παρασκευή μικρών υγρών πουτίγκας καραμέλας για 12 μερίδες.
- Τα μίνι κέικ παρασκευάζονται με χουρμάδες, βανίλια, αλεύρι, βούτυρο, καστανή ζάχαρη, αυγά και γάλα.
- Η διαδικασία περιλαμβάνει το βράσιμο των χουρμάδων, ανάμειξη με υλικά και ψήσιμο στις φόρμες.
- Η σως καραμέλας γίνεται με καστανή ζάχαρη, βούτυρο, μαύρη μελάσα και κρέμα και περιχύνεται πριν το σερβίρισμα.