Ρούμι Baba Delight

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής του γλυκού "Ρούμι Baba Delight", ένα αφράτο κέικ με σιρόπι ρουμιού. Ξεκινά με την προετοιμασία της ζύμης, που περιλαμβάνει αλεύρι, μαγιά, αυγά και βούτυρο, και αφήνεται να φουσκώσει πριν ψηθεί.

Στη συνέχεια, τα κέικ βυθίζονται σε σιρόπι που παρασκευάζεται από νερό, ζάχαρη και ρούμι, προσδίδοντας ζουμερή υφή. Σερβίρεται με σαντιγί και, προαιρετικά, φρέσκα φρούτα ή φλούδες εσπεριδοειδών.

Το κλειδί στην επιτυχία του γλυκού είναι το γενναίο σιρόπιασμα, ενώ προτείνεται η χρήση λικέρ για επιπλέον άρωμα. Διατηρείται στο ψυγείο για έως και τρεις ημέρες.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ (6–8 μερίδες)

Για το κέικ:

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

10 γρ. ξηρή μαγιά

3 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)

80 ml χλιαρό γάλα

70 γρ. ζάχαρη

80 γρ. βούτυρο λιωμένο

1 πρέζα αλάτι

Ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού (προαιρετικά)

Για το σιρόπι ρουμιού:

500 ml νερό

250 γρ. ζάχαρη

120 ml σκούρο ρούμι

Φλούδα πορτοκαλιού ή λεμονιού (προαιρετικά)

1 ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά)

Για το σερβίρισμα:

Σαντιγί

Φρέσκα φρούτα ή φλούδες εσπεριδοειδών

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μικρό μπολ διαλύετε τη ξηρή μαγιά στο χλιαρό γάλα μαζί με λίγη από τη ζάχαρη και την αφήνετε για λίγα λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί. Σε μεγαλύτερο μπολ αναμειγνύετε το αλεύρι, το αλάτι και την υπόλοιπη ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτετε τα αυγά, το μείγμα της μαγιάς και το λιωμένο βούτυρο.

Δουλεύετε καλά το μείγμα μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και ελαστική ζύμη με κολλώδη υφή. Σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε τη ζύμη σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βουτυρώνετε καλά τις φόρμες και τις γεμίζετε μέχρι τα δύο τρίτα. Αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει ξανά και κατόπιν ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα. Ξεφορμάρετε τα baba και τα αφήνετε να κρυώσουν ελαφρά.

Για το σιρόπι, βράζετε το νερό με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσουν πλήρως και να σχηματιστεί ελαφρύ σιρόπι. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το ρούμι, μαζί με προαιρετικά αρωματικά εσπεριδοειδών. Βυθίζετε τα baba στο ζεστό σιρόπι και τα αφήνετε να απορροφήσουν γενναία ποσότητα, ώστε να γίνουν ζουμερά χωρίς να διαλυθούν.

Σερβίρετε κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου, συνοδεύοντας με σαντιγί και, αν θέλετε, φρέσκα φρούτα ή φλούδες εσπεριδοειδών.

Διατηρείται στο ψυγείο έως 3 ημέρες, πάντα σιροπιασμένο.

Tips: Το baba θέλει γενναίο σιρόπιασμα – εκεί κρίνεται η επιτυχία. Για πιο αρωματικό αποτέλεσμα, αντικαταστήστε μέρος του ρουμιού με λικέρ πορτοκαλιού.

Συνοπτικά

  • Η προετοιμασία της ζύμης περιλαμβάνει αλεύρι, μαγιά, αυγά και βούτυρο, που αφήνονται να φουσκώσουν πριν το ψήσιμο.
  • Τα κέικ βυθίζονται σε σιρόπι ρουμιού, προσδίδοντας ζουμερή υφή και αρωματική γεύση.
  • Σερβίρεται με σαντιγί και προαιρετικά φρέσκα φρούτα ή φλούδες εσπεριδοειδών για επιπλέον γεύση.
  • Το κλειδί της επιτυχίας είναι το γενναίο σιρόπιασμα και μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για τρεις ημέρες.
Διαβάστε επίσης

Brownies με Σοκολατένιο Γαλατάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια brownies με χρήση γαλατάκι σοκολάτας. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως αλεύρι, κακάο, ζάχαρη και αυγά, ενώ η διαδικασία είναι εύκολη και...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό κουταλιού καρυδάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια πρωτότυπη συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό του κουταλιού καρυδάκι. Ο Θεόδωρος Ελευθερίου περιγράφει τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης, ξεκινώντας με την προετοιμασία...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό καρυδάκι κουταλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια μοναδική συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό καρυδάκι κουταλιού, προσφέροντας έναν ενδιαφέροντα συνδυασμό γεύσεων. Η διαδικασία περιλαμβάνει την επίστρωση της φέτας με αλεύρι, αυγό και...

Χριστουγεννιάτικες Λιχουδιές Yorkshire Puddings

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για παραδοσιακά Yorkshire Puddings, ιδανικά για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Τα υλικά περιλαμβάνουν αυγά, γάλα, αλεύρι, αλάτι και φυτικό λάδι. Η διαδικασία περιλαμβάνει την ανάμειξη των...

Γλυκό Τιραμισού

Το άρθρο περιγράφει μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για τιραμισού που εξυπηρετεί δέκα άτομα και απαιτεί περίπου 35 λεπτά για την προετοιμασία. Χρησιμοποιούνται μπισκότα σαβουαγιάρ, ζεστός εσπρέσο, μέλι και...

“Παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά ανά τον κόσμο: Γεύσεις, ιστορίες και παραδόσεις”

Το άρθρο εξερευνά την ποικιλία και τις παραδόσεις των χριστουγεννιάτικων γλυκών ανά τον κόσμο, αναδεικνύοντας τις μοναδικές γεύσεις και ιστορίες που συνδέονται με αυτά. Στην Ευρώπη, γλυκά όπως το...

Ο Παύλος Κυριάκης πανηγυρίζει το 10ο Χρυσό Σκούφο του και αναφέρει: «Η Κύπρος είναι το δεύτερο σπίτι μου»

Ο Παύλος Κυριάκης γιορτάζει την κατάκτηση του δέκατου Χρυσού Σκούφου στην καριέρα του, με τον δεύτερο να απονέμεται στο εστιατόριο Polo του ξενοδοχείου Alasia. Ο Κυριάκης εξέφρασε τη βαθιά του...

Γιορτινοί Λουκουμάδες Χριστουγέννων

Το άρθρο παρουσιάζει μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για γιορτινούς λουκουμάδες Χριστουγέννων, που ετοιμάζονται σε μόλις 22 λεπτά. Χρησιμοποιώντας απλά υλικά όπως γιαούρτι, αλεύρι και χρώμα ζαχαροπλαστικής, οι λουκουμάδες τηγανίζονται...

Κριτσανιστά Τρίγωνα με Κεφαλοτύρι

Το άρθρο παρουσιάζει μια γρήγορη και εύκολη συνταγή για κριτσανιστά τρίγωνα με κεφαλοτύρι. Η προετοιμασία απαιτεί μόνο 10 λεπτά και το ψήσιμο διαρκεί 22-25 λεπτά, προσφέροντας 10 μερίδες. Τα βασικά...

Πομηλοροτηανιά με κρεμώδη φέτα φλογέρα

Το άρθρο του Θεόδωρου Ελευθερίου παρουσιάζει μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για πομηλοροτηανιά με κρεμώδη φέτα φλογέρα. Η διαδικασία περιλαμβάνει την προετοιμασία μιας φλογέρας με φύλλο κρούστας και φέτα,...

Σοκολατένιο κέικ με μόνο 3 υλικά

Το άρθρο παρουσιάζει μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για σοκολατένιο κέικ με μόλις τρία βασικά υλικά: μπισκότα σοκολάτας με κρέμα, baking powder και γάλα. Η προετοιμασία του κέικ διαρκεί...

Γαλατόπιτα με Τραγανό Φύλλο Κρούστας

Η γαλατόπιτα με τραγανό φύλλο κρούστας, δημιουργία του Γιώργου Ερωτοκρίτου, αποτελεί μια απολαυστική γλυκιά πρόταση που συνδυάζει κρέμα από γάλα, αυγά και βανίλια με το τραγανό φύλλο κρούστας. Η...

Πίτσα με τορτίγια και χαλλούμι σκεπαστή

Το άρθρο παρουσιάζει μια γρήγορη και εύκολη συνταγή για πίτσα με τορτίγια και χαλλούμι, ιδανική για ένα άτομο. Η διαδικασία περιλαμβάνει την επικάλυψη της τορτίγιας με σουσάμι, το ψήσιμο με...

Υπέροχα παγωτίνια με σοκολατένιο γάλα και γιαούρτι

Το άρθρο παρουσιάζει μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για παγωτίνια με σοκολατένιο γάλα και γιαούρτι, που απαιτεί ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας και εκτέλεσης, αλλά χρειάζεται τρεις ώρες αναμονής στην κατάψυξη. Με...

Απίθανο milkshake με γιαούρτι, γάλα και καραμελωμένα marshmallows

Το άρθρο παρουσιάζει μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για ένα απολαυστικό milkshake με γιαούρτι, γάλα, παγωτό βανίλια και καραμελωμένα marshmallows. Με απλά υλικά και μόλις 15 λεπτά συνολικού χρόνου προετοιμασίας...

Απλές συνταγές για γιορτινό χριστουγεννιάτικο μπουφέ

Το άρθρο παρουσιάζει μια σειρά από απλές και γρήγορες συνταγές για έναν επιτυχημένο χριστουγεννιάτικο μπουφέ, ο οποίος δεν απαιτεί περίπλοκες τεχνικές ή άγχος της τελευταίας στιγμής. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν αλμυρές...

Οραντζέτες (Γλασαρισμένες φλούδες πορτοκαλιού με σοκολάτα)

Το άρθρο παρουσιάζει μια εύκολη συνταγή για οραντζέτες, δηλαδή γλασαρισμένες φλούδες πορτοκαλιού με σοκολάτα, οι οποίες μπορούν να διατηρηθούν για έως και δύο μήνες. Η διαδικασία περιλαμβάνει το βράσιμο...

Σοκολατένια μους

Η σοκολατένια μους είναι ένα απολαυστικό επιδόρπιο που συνδυάζει μαύρη και ημίγλυκη σοκολάτα με κρέμα γάλακτος, αβγά, καφέ και λικέρ της επιλογής σας. Η διαδικασία παρασκευής περιλαμβάνει το λιώσιμο...

Γλυκοί κουραμπιέδες

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για την παρασκευή κουραμπιέδων, με αναλυτική λίστα υλικών και βήμα προς βήμα οδηγίες για την εκτέλεση της συνταγής. Οι κουραμπιέδες φτιάχνονται με αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη...

Ταχινένια μπισκοτάκια

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ταχινένια μπισκοτάκια, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ταχίνι, μέλι, καστανή ζάχαρη, καβουρδισμένα αμύγδαλα, αλεύρι φαρίνα και κανέλα. Η διαδικασία περιλαμβάνει την ανάμειξη των υλικών, τη δημιουργία...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ