Η γαλατόπιτα με τραγανό φύλλο κρούστας, δημιουργία του Γιώργου Ερωτοκρίτου, αποτελεί μια απολαυστική γλυκιά πρόταση που συνδυάζει κρέμα από γάλα, αυγά και βανίλια με το τραγανό φύλλο κρούστας. Η συνταγή είναι γρήγορη στην προετοιμασία, χρειάζεται μόνο 10 λεπτά, και ψήνεται σε 25-30 λεπτά.
Αρχικά, η κρέμα παρασκευάζεται με το βράσιμο του γάλακτος και των αυγών, ενώ παράλληλα τα φύλλα κρούστας τοποθετούνται σε στρώσεις στο ταψί με βούτυρο, ζάχαρη και κανέλα. Μετά το ψήσιμο, η γαλατόπιτα σερβίρεται πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη, προσφέροντας μια γευστική εμπειρία που θα ενθουσιάσει.
Διαβάστε παρακάτω
Του Γιώργου Ερωτοκρίτου
Προετοιμασία: 10 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 25-30 λεπτά
Μερίδες: 8-10
ΥΛΙΚΑ
1 ½ λίτρο Χαραλαμπίδης Κρίστης Φρέσκο Γάλα Ελαφρύ, 1,5% λιπαρά
400 γρ. Ζάχαρη
3 Αυγά
1 Κρόκος
170 γρ. Αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
1 κουταλάκι Βανίλια (υγρή)
8 Φύλλα Κρούστας (για γλυκά)
150 γρ. Βούτυρο (λιωμένο)
Λίγη Ζάχαρη και Κανέλα (για το πασπάλισμα)
Ζάχαρη Άχνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα βάζετε το γάλα, τη ζάχαρη, τα αυγά και τον κρόκο. Ανακατεύετε καλά με ένα σύρμα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να βράσουν και να δέσει η κρέμα.
Προσθέτετε τη βανίλια. Μόλις κάνει φυσαλίδες η κρέμα από το βράσιμο, την αποσύρετε από τη φωτιά.
Σε ένα στρογγυλό ταψί με αποσπώμενη βάση 24 εκ., απλώνετε ένα-ένα τα φύλλα κρούστας και τα βουτυρώνετε με ένα πινέλο, πασπαλίζοντας το καθένα με ζάχαρη και κανέλα. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν και τα 8 φύλλα.
Αδειάζετε την κρέμα μέσα στο ταψί με τα φύλλα και πασπαλίζετε την επιφάνεια με ζάχαρη. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στου 180 βαθμούς μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα.
Τέλος, τη βγάζετε από τον φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει και τη ξεφορμάρετε. Πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.
Συνοπτικά
- Η γαλατόπιτα με τραγανό φύλλο κρούστας συνδυάζει κρέμα από γάλα, αυγά και βανίλια με τραγανό φύλλο κρούστας.
- Η συνταγή απαιτεί 10 λεπτά προετοιμασίας και ψήνεται σε 25-30 λεπτά.
- Η κρέμα παρασκευάζεται με βράσιμο του γάλακτος και των αυγών, ενώ τα φύλλα κρούστας τοποθετούνται σε στρώσεις με βούτυρο, ζάχαρη και κανέλα.
- Η γαλατόπιτα σερβίρεται πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη, προσφέροντας μια γευστική εμπειρία.
