Γαλατόπιτα με Τραγανό Φύλλο Κρούστας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η γαλατόπιτα με τραγανό φύλλο κρούστας, δημιουργία του Γιώργου Ερωτοκρίτου, αποτελεί μια απολαυστική γλυκιά πρόταση που συνδυάζει κρέμα από γάλα, αυγά και βανίλια με το τραγανό φύλλο κρούστας. Η συνταγή είναι γρήγορη στην προετοιμασία, χρειάζεται μόνο 10 λεπτά, και ψήνεται σε 25-30 λεπτά.

Αρχικά, η κρέμα παρασκευάζεται με το βράσιμο του γάλακτος και των αυγών, ενώ παράλληλα τα φύλλα κρούστας τοποθετούνται σε στρώσεις στο ταψί με βούτυρο, ζάχαρη και κανέλα. Μετά το ψήσιμο, η γαλατόπιτα σερβίρεται πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη, προσφέροντας μια γευστική εμπειρία που θα ενθουσιάσει.

Διαβάστε παρακάτω

Του Γιώργου Ερωτοκρίτου

Προετοιμασία: 10 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 25-30 λεπτά

Μερίδες: 8-10

ΥΛΙΚΑ

1 ½ λίτρο Χαραλαμπίδης Κρίστης Φρέσκο Γάλα Ελαφρύ, 1,5% λιπαρά

400 γρ. Ζάχαρη

3 Αυγά

1 Κρόκος

170 γρ. Αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)

1 κουταλάκι Βανίλια (υγρή)

8 Φύλλα Κρούστας (για γλυκά)  

150 γρ. Βούτυρο (λιωμένο)

Λίγη Ζάχαρη και Κανέλα (για το πασπάλισμα)

Ζάχαρη Άχνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα βάζετε το γάλα, τη ζάχαρη, τα αυγά και τον κρόκο. Ανακατεύετε καλά με ένα σύρμα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να βράσουν και να δέσει η κρέμα.

Προσθέτετε τη βανίλια. Μόλις κάνει φυσαλίδες η κρέμα από το βράσιμο, την αποσύρετε από τη φωτιά.

Σε ένα στρογγυλό ταψί με αποσπώμενη βάση 24 εκ., απλώνετε ένα-ένα τα φύλλα κρούστας και τα βουτυρώνετε με ένα πινέλο,  πασπαλίζοντας το καθένα  με ζάχαρη και κανέλα. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν και τα 8 φύλλα.

Αδειάζετε την κρέμα μέσα στο ταψί με τα φύλλα και πασπαλίζετε την επιφάνεια με ζάχαρη. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στου 180 βαθμούς μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα.

Τέλος, τη βγάζετε από τον φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει και τη ξεφορμάρετε. Πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.

Συνοπτικά

  • Η γαλατόπιτα με τραγανό φύλλο κρούστας συνδυάζει κρέμα από γάλα, αυγά και βανίλια με τραγανό φύλλο κρούστας.
  • Η συνταγή απαιτεί 10 λεπτά προετοιμασίας και ψήνεται σε 25-30 λεπτά.
  • Η κρέμα παρασκευάζεται με βράσιμο του γάλακτος και των αυγών, ενώ τα φύλλα κρούστας τοποθετούνται σε στρώσεις με βούτυρο, ζάχαρη και κανέλα.
  • Η γαλατόπιτα σερβίρεται πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη, προσφέροντας μια γευστική εμπειρία.
Διαβάστε επίσης

Υπέροχα παγωτίνια με σοκολατένιο γάλα και γιαούρτι

Το άρθρο παρουσιάζει μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για παγωτίνια με σοκολατένιο γάλα και γιαούρτι, που απαιτεί ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας και εκτέλεσης, αλλά χρειάζεται τρεις ώρες αναμονής στην κατάψυξη. Με...

Απίθανο milkshake με γιαούρτι, γάλα και καραμελωμένα marshmallows

Το άρθρο παρουσιάζει μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για ένα απολαυστικό milkshake με γιαούρτι, γάλα, παγωτό βανίλια και καραμελωμένα marshmallows. Με απλά υλικά και μόλις 15 λεπτά συνολικού χρόνου προετοιμασίας...

Απλές συνταγές για γιορτινό χριστουγεννιάτικο μπουφέ

Το άρθρο παρουσιάζει μια σειρά από απλές και γρήγορες συνταγές για έναν επιτυχημένο χριστουγεννιάτικο μπουφέ, ο οποίος δεν απαιτεί περίπλοκες τεχνικές ή άγχος της τελευταίας στιγμής. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν αλμυρές...

Οραντζέτες (Γλασαρισμένες φλούδες πορτοκαλιού με σοκολάτα)

Το άρθρο παρουσιάζει μια εύκολη συνταγή για οραντζέτες, δηλαδή γλασαρισμένες φλούδες πορτοκαλιού με σοκολάτα, οι οποίες μπορούν να διατηρηθούν για έως και δύο μήνες. Η διαδικασία περιλαμβάνει το βράσιμο...

Σοκολατένια μους

Η σοκολατένια μους είναι ένα απολαυστικό επιδόρπιο που συνδυάζει μαύρη και ημίγλυκη σοκολάτα με κρέμα γάλακτος, αβγά, καφέ και λικέρ της επιλογής σας. Η διαδικασία παρασκευής περιλαμβάνει το λιώσιμο...

Γλυκοί κουραμπιέδες

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για την παρασκευή κουραμπιέδων, με αναλυτική λίστα υλικών και βήμα προς βήμα οδηγίες για την εκτέλεση της συνταγής. Οι κουραμπιέδες φτιάχνονται με αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη...

Ταχινένια μπισκοτάκια

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ταχινένια μπισκοτάκια, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ταχίνι, μέλι, καστανή ζάχαρη, καβουρδισμένα αμύγδαλα, αλεύρι φαρίνα και κανέλα. Η διαδικασία περιλαμβάνει την ανάμειξη των υλικών, τη δημιουργία...

Επιδόρπιο με άρωμα πορτοκαλιού

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για ένα επιδόρπιο με άρωμα πορτοκαλιού, που συνδυάζει ζουμερά πορτοκάλια με σιμιγδάλι και μαρέγκα. Αρχικά, φτιάχνουμε ένα απλό σιρόπι από ζάχαρη και νερό, το...

Οδηγός για το απόλυτο γιορτινό brunch

Το άρθρο προσφέρει έναν πλήρη οδηγό για τη διοργάνωση ενός επιτυχημένου γιορτινού brunch κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Τονίζει τη σημασία του σωστού σχεδιασμού, της επιλογής...

Πότε η τροφή στην κατάψυξη χάνει τη διατροφική της αξία;

Η κατάψυξη αποτελεί έναν ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο διατήρησης της θρεπτικής αξίας του φαγητού, με τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά να παραμένουν σταθερά. Ωστόσο, με την πάροδο...

Γεμιστές κρέπες με καραμελωμένα μήλα

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για γεμιστές κρέπες με καραμελωμένα μήλα, μια κλασική γαλλική λιχουδιά που μπορεί να ετοιμαστεί εύκολα σε περίπου 45 λεπτά. Η συνταγή περιλαμβάνει την παρασκευή κρέπας...

Egg Curry από τη διάσημη Nigella Lawson

Η Nigella Lawson παρουσιάζει μια μαλαισιανή συνταγή για egg curry, γνωστή ως masak lemak telur, την οποία έμαθε από τη Yasmin Othman. Η συνταγή περιλαμβάνει αυγά που ποσαριστούν σε...

Το λαχταριστό υγιεινό πρωινό με βρώμη και μπανάνα από το Tik Tok

Το Tik Tok προτείνει ένα γευστικό και υγιεινό πρωινό με βρώμη και μπανάνα, το οποίο μπορείς να ετοιμάσεις από το προηγούμενο βράδυ. Χρειάζεσαι μισή μπανάνα, βρώμη, σπόρους chia, φυστικοβούτυρο,...

Γιορτινά μπισκότα Χριστουγέννων

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για χριστουγεννιάτικα μπισκότα από τον pastry chef Χρίστο Ποτσίδη. Τα μπισκότα παρασκευάζονται με βασικά υλικά όπως αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη και αβγό, ενώ αρωματίζονται με...

Σπιτικός οδηγός για τέλειο panettone

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής του παραδοσιακού ιταλικού γλυκού panettone στο σπίτι, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια τεχνικά απαιτητική διαδικασία που προσφέρει ιδιαίτερη ικανοποίηση στους λάτρεις της ζαχαροπλαστικής....

Brownies µε κακάο και χαρούπι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για brownies με κακάο και χαρούπι, ιδανική για 32 μικρά κομμάτια. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν σοκολάτα με 70% κακάο, ανάλατο βούτυρο, αβγά, ζάχαρη άχνη...

Γαστρονομικό δείπνο κορυφής με τον 3άστερο Michelin Jacob Jan Boerma στο COR Gastronomy

Το COR Gastronomy στη Λεμεσό ετοιμάζει μια ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία, φιλοξενώντας τον διάσημο σεφ Jacob Jan Boerma, ο οποίος κατέχει τρία αστέρια Michelin. Στις 18 και 19 Δεκεμβρίου, οι λάτρεις...

Το πολυπόθητο The Landmark Nicosia, Autograph Collection υποδέχεται επισκέπτες

Το The Landmark Nicosia, Autograph Collection, η πιο πολυαναμενόμενη ξενοδοχειακή άφιξη της χρονιάς, καλωσορίζει πλέον επισκέπτες στην πρωτεύουσα της Κύπρου. Το ξενοδοχείο, που αποτελεί μέρος της διάσημης αλυσίδας Autograph Collection,...

Το foodhaus συνδυάζει τέχνη και γεύση σε μια μοναδική εμπειρία

Το foodhaus διοργάνωσε μια μοναδική εμπειρία κεραμικής και μαγειρικής στις 8 Νοεμβρίου, συνδυάζοντας τέχνη και γεύση για πέντε τυχερούς νικητές ενός διαγωνισμού και τους φίλους τους. Στο Kuns Studio,...

10 προσιτές προτάσεις για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Το άρθρο προτείνει 10 οικονομικές και εύκολες επιλογές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, συνδυάζοντας χαμηλό κόστος με γιορτινή γεύση. Μεταξύ άλλων, προτείνει κοτόπουλο λεμονάτο με πατάτες αντί για γαλοπούλα, ρολό...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ