Το αυθεντικό λαμπρόψωμο που μαγείρευαν οι γιαγιάδες μας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο αναφέρεται στη διαδικασία παρασκευής του παραδοσιακού λαμπρόψωμου, όπως το έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας.

Παρέχει αναλυτική συνταγή με τα απαραίτητα υλικά, όπως μαγιά, αλεύρι, ελαιόλαδο και μυρωδικά, καθώς και οδηγίες βήμα-βήμα για την προετοιμασία του προζυμιού και της ζύμης.

Περιγράφει τη διαδικασία πλάσιμου, στολίσματος με κόκκινο αυγό και σουσάμι, καθώς και το ψήσιμο του ψωμιού, προσφέροντας μια γεύση από την παράδοση και την οικογενειακή κουζίνα.

Διαβάστε παρακάτω

Υλικά – λαμπρόψωμο 

Για προζύμι

  • 100 ml νερό (χλιαρό)
  • ½ κουταλάκι ζάχαρη
  • 16 γραμμάρια μαγιά ξηρή
  • 1 κουταλιά αλεύρι σκληρό

Για την ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 500 ml νερό (χλιαρό)
  • 1/4 κουταλάκι μαστίχα (κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη)
  • 1/2 κουταλάκι μαχλέπι
  • 1/2 κουταλάκι γλυκάνισο
  • 1 πρέζα αλάτι

Για το στόλισμα

  • 1 κόκκινο αυγό

Για το πασπάλισμα

  • Σουσάμι

Διαδικασία

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για να δημιουργήσουμε το προζύμι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε, για 20 λεπτά περίπου, να φουσκώσει.

Στη συνέχεια, σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το νερό, το ελαιόλαδο, το αλάτι, τη ζάχαρη, τα μυρωδικά, προσθέτουμε το ένα τρίτο από το αλεύρι και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε το προζύμι και σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι, ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί.

Αφού φουσκώσει, παίρνουμε τη ζύμη και ζυμώνουμε για λίγο. Από αυτή τη ζύμη μπορούμε να κάνουμε δυο μικρά λαμπρόψωμα ή ένα μεγάλο.

Κόβουμε ένα μικρό κομμάτι ζύμη και κρατάμε στην άκρη. Με την υπόλοιπη ζύμη πλάθουμε ένα στρογγυλό ψωμί, μεταφέρουμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.

Με το ζυμάρι που κρατήσαμε, πλάθουμε κορδόνια και δημιουργούμε ένα σταυρό πάνω στο ψωμί. Στη μέση βυθίζουμε το κόκκινο αυγό, σκεπάζουμε το λαμπρόψωμο με μία πετσέτα και αφήνουμε ξανά σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιαστεί.

Όταν είναι έτοιμο, αλείφουμε την επιφάνεια με γάλα και πασπαλίζουμε με αρκετό σουσάμι.

Τέλος, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Ξεφορμάρουμε και μεταφέρουμε σε μία σχάρα να κρυώσει εντελώς.

Διαβάστε επίσης

Πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα αρωματικό πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι, αναλύοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Αρχικά, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα πορτοκαλιού και...

Τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν τορτελλόνι με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα κόκκινου πέστο, ελαιόλαδο, κρεμμύδι, σκόρδο,...

Μανιταρότο με κριθάρι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα γευστικό πιάτο με κριθαράκι ολικής άλεσης και μανιτάρια portobello. Τα βασικά βήματα περιλαμβάνουν το σοτάρισμα του κρεμμυδιού και των μανιταριών στο ελαιόλαδο,...

Saccottini με τυρί και ντοματίνια

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για saccottini με τυρί και ντοματίνια, που αποτελείται από πουγκιά με τέσσερα τυριά, μαγειρεμένα μαζί με ελαιόλαδο, σκόρδο, ντοματίνια, λευκό κρασί, τυρί κρέμα και...

Ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα ντομάτας με βασιλικό, τριμμένη μοτσαρέλα, κατεψυγμένο σπανάκι, φρέσκα...

Λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια, δίνοντας αναλυτικά τα υλικά και την εκτέλεση. Για τα κεφτεδάκια, χρησιμοποιείται χοιρινός κιμάς, φρυγανιά Panko, αυγό, παρμεζάνα, μαϊντανός,...

7 τρόφιμα που ένας νευροχειρουργός αποφεύγει πάντα στο πιάτο του

Ο νευροχειρουργός Dr. Brett Osborn επισημαίνει επτά τρόφιμα και ποτά που μπορεί να επιταχύνουν τη γνωστική φθορά και να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου. Αυτά περιλαμβάνουν τρόφιμα με υψηλή...

Κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες, ιδανική για ένα γεύμα με πλούσια γεύση. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως αρνίσιο κότσι, baby πατάτες, δενδρολίβανο και μια μαρινάδα...

Παραδοσιακές Πίτες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία προετοιμασίας παραδοσιακών πιτών, ξεκινώντας από την παρασκευή του σιροπιού με νερό, ζάχαρη, κανέλα, γαρίφαλα και χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια, η ζύμη φτιάχνεται με δύο...

Kobe και Wagyu Beef: Κοινά στοιχεία και διαφορές

Το βοδινό Kobe και το Wagyu είναι δύο εξαιρετικά είδη μοσχαρίσιου κρέατος, γνωστά για την πλούσια γεύση και την τρυφερότητά τους, όμως διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Το Wagyu, που...

Πρωτεϊνούχα μπισκότα με γεύση μπανάνας

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πρωτεϊνούχα μπισκότα με γεύση μπανάνας, ιδανικά για υγιεινό σνακ. Τα μπισκότα παρασκευάζονται με λιωμένη μπανάνα, ελαιόλαδο, αυγό, βρώμη, αμύγδαλα, καρύδα, αλεύρι ολικής αλέσεως, μέλι...

Μηλόπιτα στρούντελ

Η συνταγή για μηλόπιτα στρούντελ περιλαμβάνει απλά υλικά όπως φύλλο σφολιάτας, μήλα, σταφίδες, καρυδόψιχα και κανέλα. Η διαδικασία ξεκινά με την προετοιμασία των μήλων και τη δημιουργία ενός μείγματος...

Παρίσι, Τόκιο, Χανόι: Οι γευστικές περιπέτειες του Bourdain

Ο Anthony Bourdain, ο διάσημος σεφ και παρουσιαστής, εξερεύνησε τις παγκόσμιες γαστρονομικές κουλτούρες μέσα από τις ταξιδιωτικές του περιπέτειες σε πόλεις όπως το Παρίσι, το Τόκιο, η Χανόι, η...

Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2025: Το απόλυτο γαστρονομικό γεγονός επανέρχεται!

Το ραντεβού των κορυφαίων της εστίασης ανανεώθηκε. Ο πιο αναγνωρισμένος και έγκυρος θεσμός γαστρονομικών βραβείων επιστρέφει για πέμπτη χρονιά στην Κύπρο, με…

Η προσωπική μου συνταγή για μπανόφι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για το επιδόρπιο μπανόφι, ξεκινώντας με την παρασκευή καραμέλας από ζαχαρούχο γάλα που βράζεται για τρεις ώρες. Στη συνέχεια, δημιουργείται μια βάση από θρυμματισμένα...

Μινεστρόνε με ζυμαρικά και όσπρια Μιτσίδη

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για ένα λαχταριστό μινεστρόνε με ζυμαρικά και όσπρια Μιτσίδη, ένα παραδοσιακό ιταλικό πιάτο που περιλαμβάνει μια ποικιλία λαχανικών, όπως καρότα, πατάτες, κολοκυθάκια και σπανάκι,...

Ψητός μπακαλιάρος με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητό μπακαλιάρο με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα, που αποτελεί ένα εύκολο και γευστικό πιάτο. Αρχικά, προετοιμάζονται και ψήνονται τα λαχανικά με ελαιόλαδο και...

Σαλάτα με ρόκα, kale, ρόδι και αμύγδαλα

Η σαλάτα με ρόκα, kale, ρόδι και αμύγδαλα είναι μια φρέσκια και υγιεινή επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Περιλαμβάνει ψιλοκομμένα φύλλα kale και ρόκα, σπόρους ροδιού, καβουρδισμένα αμύγδαλα και,...

Ρωσική Shchi με τραγανό λάχανο και sour cream

Το άρθρο παρουσιάζει μια παραδοσιακή ρωσική συνταγή για σούπα Shchi, η οποία περιλαμβάνει μοσχάρι ή χοιρινό, φρέσκο λάχανο και λαχανικά όπως καρότο και πατάτες. Η συνταγή ξεκινά με το σοτάρισμα...

Αυθεντική σούπα με λάχανο

Η αυθεντική σούπα με λάχανο είναι μια θρεπτική και εύκολη συνταγή που συνδυάζει απλά υλικά όπως λάχανο, πατάτες, καρότα, κρεμμύδι και σέλινο. Η εκτέλεση περιλαμβάνει το σοτάρισμα των λαχανικών σε...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ