Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για αφράτα ρολάκια κανέλας, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Για τη ζύμη, χρειάζονται αλεύρι, ξηρή μαγιά, χλιαρό γάλα, ζάχαρη, λιωμένο βούτυρο, αυγό και αλάτι.
Η ζύμη ζυμώνεται και αφήνεται να φουσκώσει, πριν ανοιχτεί σε φύλλο και γεμιστεί με μαλακό βούτυρο, καστανή ζάχαρη και κανέλα. Τα ρολάκια κόβονται και ψήνονται στους 180°C για 20-25 λεπτά.
Το γλάσο από άχνη ζάχαρη, γάλα ή τυρί κρέμα και βανίλια προστίθεται στα ζεστά ρολάκια πριν το σερβίρισμα. Για πιο αφράτο αποτέλεσμα, προτείνεται η χρήση κρέμας γάλακτος πριν το ψήσιμο.
Διαβάστε παρακάτω
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη:
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
7 γρ. ξηρή μαγιά
250 ml χλιαρό γάλα
80 γρ. ζάχαρη
80 γρ. βούτυρο λιωμένο
1 αυγό
1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση:
100 γρ. μαλακό βούτυρο
120 γρ. καστανή ζάχαρη
2 κουτ. σούπας κανέλα
Για το γλάσο:
120 γρ. άχνη ζάχαρη
2–3 κουτ. σούπας γάλα ή τυρί κρέμα
½ κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μπολ διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα μαζί με λίγη από τη ζάχαρη και την αφήνετε για λίγα λεπτά μέχρι να αφρίσει. Προσθέτετε το αυγό, το λιωμένο βούτυρο, την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύετε. Ρίχνετε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνετε μέχρι να έχετε μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Σκεπάζετε και αφήνετε να φουσκώσει σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ανοίγετε τη ζύμη σε ορθογώνιο φύλλο. Αλείφετε με το μαλακό βούτυρο και πασπαλίζετε ομοιόμορφα με την καστανή ζάχαρη και την κανέλα. Τυλίγετε σε ρολό και κόβετε σε φέτες ίδιου πάχους. Τις τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί ή μαντεμένιο σκεύος και τις αφήνετε να φουσκώσουν ξανά.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20–25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν καλά. Εν τω μεταξύ ανακατεύετε τα υλικά για το γλάσο μέχρι να έχετε λεία υφή. Περιχύνετε τα ζεστά cinnamon rolls και σερβίρετε.
Tips: Για extra αφράτο αποτέλεσμα, μπορείτε να περιχύσετε τα ρολάκια με 2–3 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος λίγο πριν μπουν στον φούρνο.
Συνοπτικά
- Το άρθρο παρέχει συνταγή για αφράτα ρολάκια κανέλας με λεπτομερείς οδηγίες για τη ζύμη, τη γέμιση και το γλάσο.
- Η ζύμη φτιάχνεται με αλεύρι, ξηρή μαγιά, γάλα, ζάχαρη, βούτυρο, αυγό και αλάτι, και αφήνεται να φουσκώσει πριν την παρασκευή των ρολών.
- Τα ρολάκια γεμίζονται με μαλακό βούτυρο, καστανή ζάχαρη και κανέλα, και ψήνονται στους 180°C για 20-25 λεπτά.
- Το γλάσο από άχνη ζάχαρη, γάλα ή τυρί κρέμα και βανίλια προστίθεται στα ζεστά ρολάκια για επιπλέον γεύση.
