Φλαμπέ πουτίγκα για τα Χριστούγεννα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χριστουγεννιάτικη φλαμπέ πουτίγκα είναι ένα εύκολο γλυκό που απαιτεί 5½ ώρες για την προετοιμασία του και μπορεί να σερβιριστεί σε 10-12 άτομα. Περιλαμβάνει αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, κράνμπερι και δαμάσκηνα, τα οποία βράζονται με ζάχαρη και βούτυρο.

Μετά την προσθήκη αλευριών, μπαχαρικών και μπράντι, το μείγμα ψήνεται σε φόρμα για 5 ώρες. Η πουτίγκα σερβίρεται καλύτερα χλιαρή, με τη δυνατότητα να την ανάψετε με μπράντι για εντυπωσιακή παρουσίαση, ή να συνοδευτεί με κρέμα κάσταρντ.

Αν ετοιμαστεί εκ των προτέρων, μπορεί να ξαναζεσταθεί εύκολα.

Διαβάστε παρακάτω

Χρόνος: 5 ½ ώρες

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά (για 10-12 άτομα)

400 γρ. ξανθά σταφιδάκια (ψιλοκομμένα αν είναι μεγάλα)

350 γρ. σταφίδες, ψιλοκομμένες

3/4 φλ. παστά κράνμπερι

3/4 φλ. (150 γρ) ψιλοκομμένα παστά δαμάσκηνα

1 φλ. (250ml) νερό

½ φλ. ζάχαρη (άσπρη)

½ φλ. (πατικωμένη) καστανή ζάχαρη

125 γρ. βούτυρο ( ½ συνηθισμένη συσκευασία), τεμαχισμένο

1 κοφτό κουταλάκι μαγειρική σόδα

2 μεγάλα αβγά ελαφρά χτυπημένα

1 φλ. απλό αλεύρι ΚΑΖΑΖΗΣ

1 φλ. αλεύρι ζαχαροπλαστικής που φουσκώνει μόνο του ΚΑΖΑΖΗΣ

1 κουταλάκι μπαχαρικά ανάμικτα σε σκόνη (Mixed Spice)

½ κουταλάκι κανέλα σε σκόνη

2 κουταλιές μπράντι + 1/3 φλ. για να την ανάψετε (φλαμπέ)

Εκτέλεση

Βουτυρώνετε μια φόρμα/μπολ για πουτίγκα (ή πυρίμαχο μπολ) και ντύνετε τη βάση της με αντικολλητική λαδόκολλα. Θα χρειαστεί να έχετε ένα καπάκι που να κλείνει στεγανά τη φόρμα/μπολ.

Αναμιγνύετε τα σταφιδάκια, τις σταφίδες, τα κράνμπερι, τα δαμάσκηνα, το νερό, την άσπρη και την καστανή ζάχαρη και το τεμαχισμένο βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα, την βάζετε σε χαμηλή φωτιά και αφήνετε το μίγμα να σιγοβράσει για 5 περίπου λεπτά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και η ζάχαρη. Δυναμώνετε τη φωτιά στο δυνατό και μόλις το μίγμα κοχλάσει, την χαμηλώνετε στο χαμηλό/μέτριο και σιγοβράζετε το μίγμα για 10 λεπτά, μέχρι δέσει και να μαλακώσουν τα φρούτα. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα τη μαγειρική σόδα. Το αδειάζετε σε ΄ένα μεγάλο μπολ και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς.     

Προσθέτετε στο μπολ τα αβγά, το απλό αλεύρι και το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, τα ανάμικτα μπαχαρικά, την κανέλα και το μπράντι (2 κουταλιές) και ανακατεύετε το μίγμα με σπάτουλα, μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως. Το μεταφέρετε με κουτάλι στη φόρμα/μπολ και την κλείνετε στεγανά με το καπάκι.

Βάζετε στον πάτο μιας μεγάλης, βαθιάς κατσαρόλας ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο διπλωμένο και τοποθετείτε την κλειστή φόρμα/μπολ από πάνω. Προσθέτετε αρκετό καυτό νερό που να φτάνει μέχρι το μέσο του ύψους της και κλείνετε την κατσαρόλα με το καπάκι της. Την βάζετε σε χαμηλή/μέτρια φωτιά και βράζετε την πουτίγκα για 5 ώρες, προσθέτοντας ζεστό νερό στην κατσαρόλα όταν εξατμίζεται. Την αποσύρετε από τη φωτιά και την κρατάτε στην άκρη για 10 λεπτά πριν την ξεφορμάρετε.

Φλαμπέ: Μεταφέρετε την πουτίγκα στο τραπέζι. Βάζετε το μπράντι σε ένα μπρικάκι και το ζεσταίνετε ελαφρά (όχι για πολύ γιατί θα εξατμιστεί το αλκοόλ του). Ανάβετε το μπράντι και περιχύνετε την χλιαρή πουτίγκα. Εναλλακτικά, σερβίρετε την πουτίγκα με κρέμα κάσταρντ.

Επειδή η πουτίγκα είναι καλύτερη χλιαρή, αν θα την φτιάξετε από πριν, την βγάζετε από την κατσαρόλα αλλά δεν την ξεφορμάρετε. Την ξαναζεσταίνετε βράζοντάς την ξανά για 20 λεπτά, με τον ίδιο τρόπο (κλείνοντας τη φόρμα/μπολ με το καπάκι της, βάζοντάς την στην μεγάλη κατσαρόλα με καυτό νερό και κλείνοντάς την με καπάκι).    

Συνοπτικά

  • Η χριστουγεννιάτικη φλαμπέ πουτίγκα είναι ένα εύκολο γλυκό για 10-12 άτομα, που προετοιμάζεται σε 5½ ώρες.
  • Περιέχει αποξηραμένα φρούτα, ζάχαρη, βούτυρο, αλεύρι, μπαχαρικά και μπράντι, και ψήνεται σε φόρμα για 5 ώρες.
  • Η πουτίγκα σερβίρεται καλύτερα χλιαρή, φλαμπέ με μπράντι ή με κρέμα κάσταρντ.
  • Μπορεί να ετοιμαστεί εκ των προτέρων και να ξαναζεσταθεί εύκολα.
Διαβάστε επίσης

Χειμωνιάτικη pasta primavera με φρέσκα λαχανικά

Η χειμωνιάτικη pasta primavera αποτελεί μια νόστιμη και ευέλικτη συνταγή ζυμαρικών, που αξιοποιεί φρέσκα ή περισσευούμενα λαχανικά όπως καρότα, μελιτζάνα, κολοκύθα και μπρόκολο. Τα ζυμαρικά βράζονται al dente και...

Πατατοκροκέτες με λιωμένο τυρί

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πατατοκροκέτες γεμιστές με λιωμένο τυρί, ιδανικές για σνακ ή συνοδευτικό. Αρχικά, οι ψημένες πατάτες λιώνουν και αναμειγνύονται με τριμμένο τυρί, αυγό, αλεύρι και...

Σοκολατένια εκλέρ με γέμιση

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια εκλέρ με γέμιση, ιδανική για 8 άτομα και με μέτριο βαθμό δυσκολίας. Για την παρασκευή της ζύμης των εκλέρ, συνδυάζονται νερό, βούτυρο,...

The Moist Maker: Η διάσημη συνταγή για το Turkey Sandwich της Monica από τα Friends

Το άρθρο παρουσιάζει τη διάσημη συνταγή για το σάντουιτς "Moist Maker" της Monica από τη σειρά Friends, που έγινε γνωστό από την εμμονή του Ross με αυτό. Το μυστικό...

Γιορτινό κέικ (Christmas Cake)

Το άρθρο παρέχει οδηγίες για την παρασκευή ενός γιορτινού κέικ, γνωστού ως Christmas Cake, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία εκτέλεσης. Χρησιμοποιούνται διάφορα γλυκά του κουταλιού, κουμανδαρία και...

Καλυμμένη μηλόπιτα

Η συνταγή για καλυμμένη μηλόπιτα προτείνει ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό για έξι άτομα, με χρόνο ετοιμασίας μόλις 15 λεπτά και ψήσιμο 25 λεπτών. Τα κύρια υλικά περιλαμβάνουν σφολιάτα,...

“Η διαδρομή του κουραμπιέ: Από τη Μέση Ανατολή στα ελληνικά Χριστούγεννα”

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του κουραμπιέ, ενός αγαπημένου χριστουγεννιάτικου γλυκού στην Ελλάδα, που έχει τις ρίζες του στην Περσία του Μεσαίωνα. Αρχικά γνωστό ως "qurabiya", το γλυκό αυτό...

Σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα

Η συνταγή παρουσιάζει μια δροσερή σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα, ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως μαρούλι, ψητή γαλοπούλα, πέκαν, σπόροι ροδιού, ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελιές...

Παραδοσιακές σοκολατένιες τρούφες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών σοκολατένιων τρούφων. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως σοκολάτα κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο και λικέρ, ενώ η εκτέλεση περιλαμβάνει το λιώσιμο της σοκολάτας με την κρέμα...

Λαχταριστοί κουραμπιέδες

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για την παρασκευή λαχταριστών κουραμπιέδων, ξεκινώντας με το ψήσιμο των αμυγδάλων και συνεχίζοντας με την προετοιμασία της ζύμης, η οποία περιλαμβάνει αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη...

Vanillekipferl (Αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας)

Τα Vanillekipferl είναι παραδοσιακά αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας, ιδανικά για τα Χριστούγεννα. Παρασκευάζονται με αλεύρι, κρύο βούτυρο, αλεσμένα αμύγδαλα ή φουντούκια, άχνη ζάχαρη, βανίλια και λίγο αλάτι. Η ζύμη πλάθεται...

Pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το γαλλικό γλυκό pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν μέλι, καστανή ζάχαρη,...

Αφράτα ρολάκια με κανέλα (cinnamon rolls)

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για αφράτα ρολάκια κανέλας, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Για τη ζύμη, χρειάζονται αλεύρι, ξηρή μαγιά, χλιαρό γάλα, ζάχαρη, λιωμένο βούτυρο,...

Brownies με Σοκολατένιο Γαλατάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια brownies με χρήση γαλατάκι σοκολάτας. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως αλεύρι, κακάο, ζάχαρη και αυγά, ενώ η διαδικασία είναι εύκολη και...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό κουταλιού καρυδάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια πρωτότυπη συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό του κουταλιού καρυδάκι. Ο Θεόδωρος Ελευθερίου περιγράφει τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης, ξεκινώντας με την προετοιμασία...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό καρυδάκι κουταλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια μοναδική συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό καρυδάκι κουταλιού, προσφέροντας έναν ενδιαφέροντα συνδυασμό γεύσεων. Η διαδικασία περιλαμβάνει την επίστρωση της φέτας με αλεύρι, αυγό και...

Χριστουγεννιάτικες Λιχουδιές Yorkshire Puddings

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για παραδοσιακά Yorkshire Puddings, ιδανικά για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Τα υλικά περιλαμβάνουν αυγά, γάλα, αλεύρι, αλάτι και φυτικό λάδι. Η διαδικασία περιλαμβάνει την ανάμειξη των...

Ρούμι Baba Delight

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής του γλυκού "Ρούμι Baba Delight", ένα αφράτο κέικ με σιρόπι ρουμιού. Ξεκινά με την προετοιμασία της ζύμης, που περιλαμβάνει αλεύρι, μαγιά, αυγά και...

Γλυκό Τιραμισού

Το άρθρο περιγράφει μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για τιραμισού που εξυπηρετεί δέκα άτομα και απαιτεί περίπου 35 λεπτά για την προετοιμασία. Χρησιμοποιούνται μπισκότα σαβουαγιάρ, ζεστός εσπρέσο, μέλι και...

“Παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά ανά τον κόσμο: Γεύσεις, ιστορίες και παραδόσεις”

Το άρθρο εξερευνά την ποικιλία και τις παραδόσεις των χριστουγεννιάτικων γλυκών ανά τον κόσμο, αναδεικνύοντας τις μοναδικές γεύσεις και ιστορίες που συνδέονται με αυτά. Στην Ευρώπη, γλυκά όπως το...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ