Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλλικού τοστ, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ψωμί ή τσουρέκι, αυγά, γάλα, ζάχαρη, κανέλα και βανίλια.
Η διαδικασία περιλαμβάνει το χτύπημα των αυγών με τα υπόλοιπα υλικά για να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα, στο οποίο βουτιούνται οι φέτες ψωμιού.
Στη συνέχεια, οι φέτες ψήνονται σε βούτυρο μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα και σερβίρονται ζεστές, συνοδευόμενες από μέλι, σιρόπι ή άχνη ζάχαρη και φρέσκα φρούτα για γαρνίρισμα.
Διαβάστε παρακάτω
ΥΛΙΚΑ
8 φέτες ψωμί ημέρας ή τσουρέκι
3 μεγάλα αυγά
250 ml πλήρες γάλα
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
30–40 γρ. βούτυρο
Μέλι, σιρόπι σφενδάμου ή άχνη για το σερβίρισμα
Φρέσκα φρούτα (για γαρνίρισμα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη, την κανέλα και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι το μείγμα να γίνει ενιαίο και ανοιχτόχρωμο.
Αν το ψωμί είναι πολύ φρέσκο, το αφήνουμε για λίγα λεπτά εκτός συσκευασίας ώστε να στεγνώσει ελαφρά. Οι φέτες πρέπει να είναι σχετικά χοντρές για να απορροφήσουν το μείγμα χωρίς να διαλυθούν.
Βουτάμε κάθε φέτα στο μείγμα για 5–8 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά. Θέλουμε να απορροφήσει υγρό, αλλά να μη λασπώσει. Τινάζουμε ελαφρά την περίσσεια.
Τοποθετούμε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε λίγο βούτυρο. Περιμένουμε να λιώσει και να αφρίσει ελαφρά, χωρίς να καεί.
Τοποθετούμε τις φέτες στο τηγάνι, χωρίς να τις στριμώξουμε. Ψήνουμε για 2–3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και να σχηματιστεί ελαφριά κρούστα.
Μεταφέρουμε σε πιάτο ή ταψάκι και κρατάμε ζεστό σε χαμηλό φούρνο (80–90°C) μέχρι να τελειώσουμε όλες τις φέτες.
Σερβίρουμε αμέσως, περιχύνοντας με μέλι ή σιρόπι και πασπαλίζοντας με άχνη ζάχαρη και τα φρέσκα φρούτα.
Συνοπτικά
- Το άρθρο περιγράφει πώς να φτιάξετε γαλλικό τοστ με υλικά όπως ψωμί, αυγά, γάλα και μπαχαρικά.
- Οι φέτες ψωμιού βουτιούνται σε μείγμα αυγών και ψήνονται σε βούτυρο μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα.
- Το ψωμί πρέπει να είναι ελαφρώς στεγνό για να απορροφήσει το μείγμα χωρίς να διαλυθεί.
- Τα γαλλικά τοστ σερβίρονται ζεστά με μέλι, σιρόπι ή άχνη ζάχαρη και φρέσκα φρούτα.
