Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το γαλλικό γλυκό pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν μέλι, καστανή ζάχαρη, γάλα, βούτυρο, αλεύρι και μπαχαρικά, ενώ το ξύσμα πορτοκαλιού προσδίδει ιδιαίτερο άρωμα.
Η διαδικασία περιλαμβάνει το ζέσταμα των υγρών συστατικών και την ανάμειξη με τα στερεά, δημιουργώντας ένα παχύρρευστο χυλό που ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο. Το γλυκό σερβίρεται σκέτο ή με βούτυρο, ενώ συνοδεύει άριστα τυριά και ζεστά ροφήματα.
Διατηρείται για ημέρες, με τη γεύση του να βελτιώνεται με το χρόνο.
Διαβάστε παρακάτω
ΥΛΙΚΑ
250 γρ. μέλι
100 γρ. καστανή ζάχαρη
250 ml γάλα
50 γρ. βούτυρο
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
2 κ.γ. μπαχαρικό για pain d’Épices ή μείγμα κανέλας, γαρίφαλου, μοσχοκάρυδου, τζίντζερ
Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
1 πρέζα αλάτι
1 αυγό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε κατσαρολάκι ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά το μέλι, τη ζάχαρη, το γάλα και το βούτυρο, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα να γίνει χλιαρό.
Σε μπολ αναμειγνύετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, τα μπαχαρικά, το αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Προσθέτετε το υγρό μείγμα και το αυγό και ανακατεύετε απαλά μέχρι να έχετε λείο, σχετικά παχύρρευστο χυλό.
Ρίχνετε το μείγμα σε μακρόστενη φόρμα στρωμένη με λαδόκολλα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 50–55 λεπτά, μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι από το κέντρο.
Αφήνετε το pain d’Épices να κρυώσει καλά πριν το κόψετε. Σερβίρεται σκέτο, με λίγο βούτυρο ή συνοδεύει ιδανικά τυριά και ζεστά ροφήματα.
Tip: Τυλιγμένο σε λαδόκολλα, διατηρείται για αρκετές ημέρες και η γεύση του γίνεται ακόμη πιο πλούσια την επόμενη μέρα.
Συνοπτικά
- Η συνταγή για pain d’Épices περιλαμβάνει μέλι, καστανή ζάχαρη, γάλα, βούτυρο, αλεύρι και μπαχαρικά με άρωμα πορτοκαλιού.
- Η διαδικασία περιλαμβάνει ζέσταμα των υγρών συστατικών και ανάμειξη με τα στερεά πριν το ψήσιμο.
- Το γλυκό σερβίρεται σκέτο ή με βούτυρο, και συνοδεύει ιδανικά τυριά και ζεστά ροφήματα.
- Διατηρείται για ημέρες, με τη γεύση να βελτιώνεται όσο περνάει ο χρόνος.
