Michelin Guide 2025: Ένα vegan εστιατόριο και ένα με ελληνική κουζίνα έλαβαν αστέρι Michelin

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το «Plates London», που βρίσκεται στην Old Street, σερβίρει ένα εξ ολοκλήρου φυτικό μενού. Σύμφωνα με τον διάσημο «γαστρονομικό χάρτη», ο σεφ Kirk Haworth εντυπωσίασε «παίρνοντας την κλασική του μαγειρική παιδεία και προσαρμόζοντάς την ευρηματικά σε μη καρνοβορικά πιάτα».

Η λαμπερή τελετή απονομής του ετήσιου οδηγού Michelin για τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία πραγματοποιήθηκε στη Γλασκόβη, το βράδυ της Δευτέρας (10-2).

Ερωτηθείς στην εκδήλωση, τι του αρέσει στο να μαγειρεύει βίγκαν πιάτα, ο σεφ είπε: «Το να προσπαθείς να ξεφορτωθείς αυτή τη λέξη είναι ό,τι αγαπώ περισσότερο σε αυτό. Αφορά μόνο τη γεύση, αυτό είναι το μόνο που έχει σημασία».

Και πρόσθεσε: «Γεύση, ενθουσιασμός, καινοτομία και προσπάθεια να το πάμε σε έναν νέο χώρο νοστιμιάς».

Το «Plates London» ήταν ένα από τα 26 εστιατόρια που τιμήθηκαν στην τελετή. Το «Moor Hall», στο χωριό Aughton, περίπου 10 μίλια από το Λίβερπουλ, έγινε το δέκατο εστιατόριο σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία που κατέχει τα πολυπόθητα τρία αστέρια. Άνοιξε το 2017 και μέσα σε μόλις δύο χρόνια κατάφερε να αποκτήσει τα δύο πρώτα του αστέρια Michelin.

«Στο «Moor Hall», ο σεφ Mark Birchall και η ομάδα του συνέχισαν να τελειοποιούν την τέχνη τους και έχουν πλέον επιτύχει νέα επίπεδα αριστείας. Τα υλικά, πολλά από τον λαχανόκηπο τους, είναι εξαιρετικά…και η εκτίμηση των γεύσεων, για το πότε πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην απλότητα και πότε να προστεθεί πολυπλοκότητα, είναι υποδειγματική», σύμφωνα με τον διάσημο οδηγό.

Τρία νέα εστιατόρια κέρδισαν από δύο αστέρια και 22 εστιατόρια βραβεύτηκαν για πρώτη φορά με ένα αστέρι μεταξύ των οποίων εννέα στο Λονδίνο, τρία στην Ιρλανδία και δύο στη Σκωτία, σύμφωνα με τον Guardian.

Το ελληνικό εστιατόριο «Oma», κρυμμένο στην άκρη της πολυσύχναστης Αγοράς του Borough στο Λονδίνο, με τον σεφ Jorge Paredes έλαβε το πρώτο του αστέρι.

Φέτος, η τελετή απονομής των αστεριών Michelin είχε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς συνέπεσε με την 125η επέτειο του διάσημου γαστρονομικού οδηγού. Με τη βιωσιμότητα να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, δόθηκαν πέντε νέα Πράσινα αστέρια.

Διαβάστε επίσης

Το απόλυτο γυναικείο magazino για γυναίκες που αγαπούν να εξελίσσονται. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο COUSCOUS.

Το γιουβετσάκι της Μπαρμπαρίγου είναι θεϊκή απόλαυση!

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες σεφ της Ελλάδας, παρουσιάζει τη συνταγή της για το παραδοσιακό αρνί γιουβετσάκι στο φούρνο, ένα ιδανικό οικογενειακό πιάτο. Η διαδικασία περιλαμβάνει σοτάρισμα...

Αυτό το γλυκό είναι αμαρτία – Λαχταριστά ταρτάκια από μπισκότο

Η Νεκταρία Κοκκινάκη μας δείχνει πώς να φτιάξουμε λαχταριστά ταρτάκια από μπισκότο με γέμιση κρέμας και μαρμελάδας φράουλα. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως μπισκότα τύπου digestive, βούτυρο, γάλα,...

Η πιο δροσερή μακαρονάδα με μόλις λίγα υλικά

Ο Πέτρος Συρίγος μας προτείνει μια δροσερή και εύκολη καλοκαιρινή μακαρονάδα με ελάχιστα υλικά, ιδανική για ζεστές μέρες. Η συνταγή περιλαμβάνει σπαγγέτι, βούτυρο, λεμόνι, σκόρδο και παρμεζάνα, δημιουργώντας μια...

Φτιάχνουμε αυθεντικά παλληκάρια ή εντυπωσιακά φωτοκόλυβα

Το άρθρο παρουσιάζει τη συνταγή για τα παραδοσιακά «παλληκάρια» ή «φωτοκόλυβα», ένα νόστιμο μείγμα οσπρίων που σερβίρεται ως σούπα ή σαλάτα και έχει ισχυρή θέση στην ελληνική διατροφή, λόγω...

Η μηλόπιτα επαναπροσδιορίζεται… Ανατρέψτε όλα τα δεδομένα

Η Νεκταρία Κοκκινάκη επαναστατεί στη κλασική μηλόπιτα, προτείνοντας μια νέα συνταγή για τάρτα μήλου με κρέμα και καραμέλα. Το άρθρο περιγράφει αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής, από την...

Ανακαλύψτε το μυστικό του φαγητού σύζουμα

Το άρθρο αναφέρεται στη συνταγή για τα παραδοσιακά κρητικά σύζουμα, που είναι μακαρόνια σε ζωμό κρέατος, με συνταγή της Νεκταρίας Κοκκινάκη. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν 1 κιλό κρέας (ζυγούρι...

Μακαρόνια με κιμά, η ακαταμάχητη απόλαυση

Η συνταγή του Πέτρου Συρίγου για μακαρόνια με κιμά συνδυάζει γεύσεις και αρώματα που κάνουν αυτό το πιάτο αγαπημένο για όλους. Με κύρια υλικά όπως σπαγγέτι, μοσχαρίσιο κιμά, φρέσκες ντομάτες...

Αυτά τα παστουρμαδοπιτάκια θα σε μαγέψουν και θα χάσεις τα λογικά σου

Τα παστουρμαδοπιτάκια της Νεκταρίας Κοκκινάκη συνδυάζουν παραδοσιακές γεύσεις και υλικά, προσφέροντας μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία. Η συνταγή περιλαμβάνει φύλλο κρούστας, παστουρμά, λαχανικά όπως κρεμμύδι, ντομάτες και πιπεριές, καθώς και...

Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για τα κέικ – Αποκαλύπτουμε τη μαγική συνταγή

Η Νεκταρία Κοκκινάκη μας προτείνει μια πρωτότυπη συνταγή για κέικ με σπανάκι, ιδανικό για μικρούς και μεγάλους. Τα υλικά περιλαμβάνουν φρέσκο σπανάκι, κρεμμυδάκια, άνηθο, αυγά, γάλα, ελαιόλαδο, αλεύρι, μπέικιν...

Ανακαλύψτε τις αγνόπιτες: Η γευστική αποκάλυψη που θα σας μαγέψει

Οι αγνόπιτες, οι νόστιμες και εύκολες κρητικές πιτούλες, είναι μια γευστική αποκάλυψη που μπορείτε να απολαύσετε σκέτες ή με μέλι. Η συνταγή της Νεκταρίας Κοκκινάκη περιλαμβάνει απλά υλικά όπως...

H πιο δροσερή μακαρονάδα που θα σας μαγέψει

Η συνταγή για τις πένες τουρλού με κοτόπουλο και λαχανικά, που προτείνει ο Πέτρος Συρίγος, συνδυάζει την άνοιξη με γεύσεις και χρώματα. Η διαδικασία περιλαμβάνει βράσιμο των πενών, τηγάνισμα λαχανικών...

Μόνο με τρία υλικά απολαύστε το πιο λαχταριστό και αστραπιαίο γεύμα

Το άρθρο προτείνει μια απλή και νόστιμη συνταγή για κιμά με τηγανητές πατάτες, ιδανική για όλη την οικογένεια, χρησιμοποιώντας μόνο τρία υλικά: κιμά που έχει περισσέψει, πατάτες τηγανητές και...

Το ακαταμάχητο σουβλάκι είναι αυτό με το αρνί από το Πάσχα – Θα σε ξετρελάνει

Το άρθρο προτείνει έναν νόστιμο τρόπο να αξιοποιήσετε το υπόλοιπο αρνί από το Πάσχα, προτείνοντας τη συνταγή για σουβλάκι. Με απλά υλικά όπως λεπτοκομμένο αρνί, πίτες, ντομάτα, τζατζίκι και...

Πασχαλινή πίτα με κρέας και αυγά – Το μυστικό γευστικό θησαυρό των περισσευμάτων

Η πασχαλινή πίτα με κρέας και αυγά αποτελεί μια ιδανική λύση για τη χρήση των περισσευμάτων που μένουν από το Πάσχα, όπως αρνί, κόκκινα αυγά και τσουρέκια. Συνδυάζοντας εύκολα...

Τι απολαμβάνουμε τη Μεγάλη Παρασκευή – Παραδοσιακές μοναστηριακές συνταγές νηστείας

Η Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα κορύφωσης του Θείου Δράματος, είναι μια περίοδος νηστείας για τους πιστούς, οι οποίοι αποφεύγουν ακόμη και το λάδι. Το άρθρο προτείνει παραδοσιακές μοναστηριακές συνταγές νηστείας,...

Κοκορέτσι και αρνί στη σούβλα – Τα χρυσά μυστικά ψησίματος από τον μετρ Πέτρο Συρίγο

Ο Πέτρος Συρίγος αποκαλύπτει τα μυστικά για το τέλειο ψήσιμο κοκορετσιού και αρνιού στη σούβλα, δύο παραδοσιακά πιάτα του Πάσχα. Προτείνει τεχνικές όπως η χρήση καπνοδόχου για τα κάρβουνα,...

Greek salad και αμβροσία! Ντάκος και χωριάτικη στέφονται βασίλισσες των σαλατών παγκοσμίως

Ο διαδικτυακός οδηγός Taste Atlas ανακήρυξε τον ντάκο ως την καλύτερη σαλάτα στον κόσμο, ακολουθούμενο από τη χωριάτικη σαλάτα, γνωστή διεθνώς ως "greek salad". Ο ντάκος, ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο,...

Κόκκινα αβγά τη Μεγάλη Πέμπτη – Το πανάρχαιο έθιμο που επιβίωσε και η μυστική συνταγή για τέλειο αποτέλεσμα

Το άρθρο εστιάζει στο παραδοσιακό έθιμο της βαφής των κόκκινων αβγών τη Μεγάλη Πέμπτη, μια πρακτική που συμβολίζει τη Σταύρωση του Χριστού και την Ανάσταση. Αναφέρεται στην ιστορική σημασία των...

Μεγάλη Τετάρτη και το σπίτι πλημμυρίζει από αρώματα πασχαλινών κουλουριών

Στο άρθρο με τίτλο "Μεγάλη Τετάρτη και το σπίτι πλημμυρίζει από αρώματα πασχαλινών κουλουριών", αναδεικνύεται η παράδοση των ελληνικών νοικοκυριών να ψήνουν πασχαλινά κουλούρια την Μεγάλη Τετάρτη, γεμίζοντας τα...

Taste Atlas: Θριάμβευσαν οι ελληνικές σαλάτες – Ανακαλύψτε τη λίστα

Στη νέα λίστα του Taste Atlas με τις «50 καλύτερες σαλάτες στον κόσμο», η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη και δεύτερη θέση, με τη σαλάτα Ντάκος και τη χωριάτικη σαλάτα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ