Πασχαλινό τραπέζι: Η ακαταμάχητη συνταγή για παραδοσιακή μαγειρίτσα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο παρουσιάζει μια παραδοσιακή συνταγή για μαγειρίτσα, ιδανική για το πασχαλινό τραπέζι. Ο συντάκτης, Πέτρος Συρίγος, προτείνει μια εκλεπτυσμένη διαδικασία που περιλαμβάνει τη χρήση κεφαλιού και συκωταριάς αρνιού, φρέσκων κρεμμυδιών και ρυζιού.

Η συνταγή ολοκληρώνεται με αβγολέμονο, προσθέτοντας γεύση και πλούσια υφή στο πιάτο. Η προετοιμασία απαιτεί προσοχή στα υλικά και τη διαδικασία, διασφαλίζοντας ένα γευστικό αποτέλεσμα που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους στο πασχαλινό τραπέζι.

Διαβάστε παρακάτω

Η αντίστροφη μέτρηση για το Πάσχα έχει ξεκινήσει και το φαγητό είναι ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές. ΟΠέτρος Συρίγοςέχει την καλύτερη πρόταση για μαγειρίτσα! To πασχαλινό τραπέζι, φέτος, είναι εγγύηση!

Μαγειρίτσα για το πασχαλινό τραπέζι

Υλικά

  • 1 κεφαλάκι αρνιού με το λαιμό
  • ½ φλιτζ. βούτυρο ή λάδι
  • 1.200 γραμμ. συκωταριά αρνιού
  • 300 γραμμ. φρέσκα κρεμμυδάκια
  • Αλάτι & πιπέρι
  • 1 κουταλιά της σούπας κοφτή αλεύρι
  • 1 φλιτζ. κρασί άσπρο
  • 6 κουταλιές της σούπας ρύζι γλασέ
  • 1 μαρούλι

Για το αβγολέμονο

  • 2 αβγά
  • 1-2 λεμόνια χυμό και ξύσμα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κoρν φλάουρ
  • Aνηθος & μαϊντανός

Διαδικασία

Βάζετε το κεφαλάκι σε νερό με λίγο αλάτι και με μια κουταλιά της σούπας ξίδι. Το πλένετε πολλές φορές και αφήνετε να μείνει σε αλατισμένο, χλιαρό νερό για μία ώρα. Το ξεπλένετε, το σκεπάζετε με κρύο νερό και το βάζετε στη φωτιά. Μόλις πάρει βράση, το στραγγίζετε και το ξεπλένετε με κρύο νερό. Το βάζετε στην κατσαρόλα και το σκεπάζετε με ζεστό νερό. Ρίχνετε και το λαιμό του αρνιού και τα βράζετε για περίπου μία ώρα. Πλένετε τη συκωταριά. Γυρίζετε τα έντερα και τα πλένετε σε αλατόνερο. Ρίχνετε τη συκωταριά και τα έντερα σε νερό που βράζει.

Οταν το νερό αρχίζει ξανά να βράζει, στραγγίζετε τα εντόσθια και τα ρίχνετε σε κρύο νερό. Τα ξαναστραγγίζετε και τα κόβετε σε κομματάκια. Καθαρίζετε και κόβετε τα κρεμμυδάκια. Ζεσταίνετε το βούτυρο ή το λάδι και ρίχνετε τα εντόσθια, τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια. Τα αφήνετε να σιγοψηθούν μέχρι να μείνουν μόνο με το βούτυρο. Ρίχνετε το αλεύρι και τα σοτάρετε μερικά λεπτά. Τα σβήνετε με το κρασί. Οταν το κρασί εξατμιστεί, ρίχνετε το ζουμί από το κεφαλάκι, αφού το μετρήσετε με φλιτζάνι τσαγιού. Ρίχνετε αρκετό ζεστό νερό (το ζουμί από το κεφαλάκι με το νερό πρέπει να είναι έως 6 φλιτζάνια του τσαγιού).

Αφήνετε τη μαγειρίτσα να σιγοβράσει για μισή ώρα. Ρίχνετε το ρύζι, το μαρούλι κομμένο σε κομμάτια και αφήνετε να σιγοβράσει για 20 λεπτά με κλειστό καπάκι. Προς το τέλος ρίχνετε το ψαχνό από το κεφαλάκι και από το λαιμό, αφού τα κόψετε σε μικρά κομματάκια. Ρίχνετε στη μαγειρίτσα, αν θέλετε, και τα μυαλά ψιλοκομμένα. Δοκιμάζετε και ρίχνετε λίγο αλάτι και πιπέρι.

Για το αβγολέμονο: Χτυπάτε τα αβγά, το κορν φλάουρ με το χυμό λεμονιού και το ξύσμα μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Ρίχνετε λίγο από το ζεστό ζουμί της μαγειρίτσας ενώ ανακατεύετε το αβγολέμονο (5-6 κουταλιές στο σύνολο). Το προσθέτετε στη μαγειρίτσα και βάζετε άνηθο, αλλά και μαϊντανό ψιλοκομμένο. Ανακατεύετε τη μαγειρίτσα σε σιγανή φωτιά μερικά λεπτά και τη σερβίρετε αμέσως.

Διαβάστε επίσης

Φλαμπέ πουτίγκα για τα Χριστούγεννα

Η χριστουγεννιάτικη φλαμπέ πουτίγκα είναι ένα εύκολο γλυκό που απαιτεί 5½ ώρες για την προετοιμασία του και μπορεί να σερβιριστεί σε 10-12 άτομα. Περιλαμβάνει αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, κράνμπερι...

Αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο, ιδανικό για συνοδευτικό στον καφέ σας. Το κέικ αυτό συνδυάζει την έντονη γεύση του φρέσκου χυμού...

Γαλλικό τοστ

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλλικού τοστ, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ψωμί ή τσουρέκι, αυγά, γάλα, ζάχαρη, κανέλα και βανίλια. Η διαδικασία περιλαμβάνει το χτύπημα των αυγών...

Τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα

Η συνταγή για τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα περιλαμβάνει κομμάτια ψητού κρέατος (χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχάρι) σοταρισμένα με κρεμμύδι και σκόρδο σε ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προστίθεται μια αρωματική σάλτσα...

Πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα, καρύδια και κρέμα σαντιγί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα και καρύδια, συνοδευόμενη από κρέμα σαντιγί. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ψωμί, πολτοποιημένη κολοκύθα, γάλα, αυγά, καστανή ζάχαρη, καρύδια και...

Χειμωνιάτικη pasta primavera με φρέσκα λαχανικά

Η χειμωνιάτικη pasta primavera αποτελεί μια νόστιμη και ευέλικτη συνταγή ζυμαρικών, που αξιοποιεί φρέσκα ή περισσευούμενα λαχανικά όπως καρότα, μελιτζάνα, κολοκύθα και μπρόκολο. Τα ζυμαρικά βράζονται al dente και...

Πατατοκροκέτες με λιωμένο τυρί

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πατατοκροκέτες γεμιστές με λιωμένο τυρί, ιδανικές για σνακ ή συνοδευτικό. Αρχικά, οι ψημένες πατάτες λιώνουν και αναμειγνύονται με τριμμένο τυρί, αυγό, αλεύρι και...

Σοκολατένια εκλέρ με γέμιση

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια εκλέρ με γέμιση, ιδανική για 8 άτομα και με μέτριο βαθμό δυσκολίας. Για την παρασκευή της ζύμης των εκλέρ, συνδυάζονται νερό, βούτυρο,...

The Moist Maker: Η διάσημη συνταγή για το Turkey Sandwich της Monica από τα Friends

Το άρθρο παρουσιάζει τη διάσημη συνταγή για το σάντουιτς "Moist Maker" της Monica από τη σειρά Friends, που έγινε γνωστό από την εμμονή του Ross με αυτό. Το μυστικό...

Γιορτινό κέικ (Christmas Cake)

Το άρθρο παρέχει οδηγίες για την παρασκευή ενός γιορτινού κέικ, γνωστού ως Christmas Cake, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία εκτέλεσης. Χρησιμοποιούνται διάφορα γλυκά του κουταλιού, κουμανδαρία και...

Καλυμμένη μηλόπιτα

Η συνταγή για καλυμμένη μηλόπιτα προτείνει ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό για έξι άτομα, με χρόνο ετοιμασίας μόλις 15 λεπτά και ψήσιμο 25 λεπτών. Τα κύρια υλικά περιλαμβάνουν σφολιάτα,...

“Η διαδρομή του κουραμπιέ: Από τη Μέση Ανατολή στα ελληνικά Χριστούγεννα”

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του κουραμπιέ, ενός αγαπημένου χριστουγεννιάτικου γλυκού στην Ελλάδα, που έχει τις ρίζες του στην Περσία του Μεσαίωνα. Αρχικά γνωστό ως "qurabiya", το γλυκό αυτό...

Σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα

Η συνταγή παρουσιάζει μια δροσερή σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα, ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως μαρούλι, ψητή γαλοπούλα, πέκαν, σπόροι ροδιού, ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελιές...

Παραδοσιακές σοκολατένιες τρούφες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών σοκολατένιων τρούφων. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως σοκολάτα κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο και λικέρ, ενώ η εκτέλεση περιλαμβάνει το λιώσιμο της σοκολάτας με την κρέμα...

Λαχταριστοί κουραμπιέδες

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για την παρασκευή λαχταριστών κουραμπιέδων, ξεκινώντας με το ψήσιμο των αμυγδάλων και συνεχίζοντας με την προετοιμασία της ζύμης, η οποία περιλαμβάνει αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη...

Vanillekipferl (Αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας)

Τα Vanillekipferl είναι παραδοσιακά αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας, ιδανικά για τα Χριστούγεννα. Παρασκευάζονται με αλεύρι, κρύο βούτυρο, αλεσμένα αμύγδαλα ή φουντούκια, άχνη ζάχαρη, βανίλια και λίγο αλάτι. Η ζύμη πλάθεται...

Pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το γαλλικό γλυκό pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν μέλι, καστανή ζάχαρη,...

Αφράτα ρολάκια με κανέλα (cinnamon rolls)

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για αφράτα ρολάκια κανέλας, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Για τη ζύμη, χρειάζονται αλεύρι, ξηρή μαγιά, χλιαρό γάλα, ζάχαρη, λιωμένο βούτυρο,...

Brownies με Σοκολατένιο Γαλατάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια brownies με χρήση γαλατάκι σοκολάτας. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως αλεύρι, κακάο, ζάχαρη και αυγά, ενώ η διαδικασία είναι εύκολη και...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό κουταλιού καρυδάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια πρωτότυπη συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό του κουταλιού καρυδάκι. Ο Θεόδωρος Ελευθερίου περιγράφει τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης, ξεκινώντας με την προετοιμασία...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ