Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για γιορτινό ψητό χοιρινό μπούτι με λαχταριστό γλάσο. Αρχικά, το μπούτι προετοιμάζεται με χαράγματα και γαρίφαλα πριν αλειφθεί με μουστάρδα και καστανή ζάχαρη και ψηθεί σε φούρνο στους 160°C.
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ένα γλάσο από καστανή ζάχαρη, μέλι ή σιρόπι σφενδάμου, χυμό πορτοκαλιού, μουστάρδα, τζίντζερ, κανέλα και γαρύφαλλο ετοιμάζεται και χρησιμοποιείται για να αλειφθεί το κρέας, το οποίο ψήνεται περαιτέρω στους 170°C μέχρι να καραμελώσει. Το κρέας σερβίρεται μετά από 15 λεπτά ξεκούρασης, συνοδευόμενο από συνοδευτικά όπως ψητά λαχανικά ή πουρέ πατάτας.
Διαβάστε παρακάτω
ΥΛΙΚΑ
Για το μπούτι (ham):
1 καπνιστό χοιρινό μπούτι (3–4 κιλά), έτοιμο για ψήσιμο
20–30 γαρίφαλα (ολόκληρα)
2 κ.σ. μουστάρδα dijon
1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το γλάσο:
1 φλ. καστανή ζάχαρη
½ φλ. μέλι ή σιρόπι σφενδάμου (maple)
½ φλ. χυμό πορτοκάλι
2 κ.σ. μουστάρδα dijon
1–2 κ.γ. τζίντζερ τριμμένο (προαιρετικό)
½ κ.γ. κανέλα
Μια πρέζα γαρύφαλλο τριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθέρμανε τον φούρνο στους 160°C και χάραξε την επιφάνεια του καπνιστού χοιρινού μπούτιου σε σχήμα ρόμβων. Στο κέντρο κάθε ρόμβου στερέωσε από ένα ολόκληρο γαρίφαλο. Άλειψε την επιφάνεια με μουστάρδα και πασπάλισε λίγη καστανή ζάχαρη, έπειτα τοποθέτησε το μπούτι σε ταψί με σχάρα. Ψήσε για περίπου μία ώρα.
Στο μεταξύ, ετοίμασε το γλάσο ζεσταίνοντας σε μικρή κατσαρόλα την καστανή ζάχαρη, το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου, τον χυμό πορτοκαλιού, τη μουστάρδα, το τζίντζερ, την κανέλα και το τριμμένο γαρύφαλλο, ανακατεύοντας μέχρι να δέσει ελαφρά.
Βγάλε το μπούτι από τον φούρνο, άλειψέ το με γενναία ποσότητα από το γλάσο και αύξησε τη θερμοκρασία στους 170°C. Συνέχισε το ψήσιμο για 1 έως 1½ ώρα, αλείφοντας ανά τακτά διαστήματα με επιπλέον γλάσο για να καραμελώσει σωστά. Το κρέας είναι έτοιμο όταν η εσωτερική θερμοκρασία φτάσει τους 65–68°C.
Άφησέ το να ξεκουραστεί για περίπου 15 λεπτά πριν το κόψεις και σέρβιρέ το με συνοδευτικά της επιλογής σου, όπως ψητά λαχανικά ή πουρέ πατάτας.
Συνοπτικά
- Η συνταγή περιλαμβάνει προετοιμασία του χοιρινού με χαράγματα, γαρίφαλα, μουστάρδα και καστανή ζάχαρη πριν το ψήσιμο.
- Κατά το ψήσιμο, το κρέας αλείφεται με γλάσο από καστανή ζάχαρη, μέλι, χυμό πορτοκαλιού, μουστάρδα, τζίντζερ, κανέλα και γαρύφαλλο.
- Το μπούτι ψήνεται αρχικά στους 160°C και στη συνέχεια στους 170°C μέχρι να καραμελώσει σωστά.
- Σερβίρεται μετά από 15 λεπτά ξεκούρασης, συνοδευόμενο από ψητά λαχανικά ή πουρέ πατάτας.
