“Μύδια γκρατινέ”

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο παρουσιάζει μια εύκολη συνταγή για μύδια γκρατινέ, που απαιτεί περίπου 45 λεπτά προετοιμασίας. Η συνταγή περιλαμβάνει φρέσκα μύδια, ξηρό άσπρο κρασί, κρεμμύδι, μαύρο πιπέρι, γαλέτα, παρμεζάνα, μαϊντανό, σκόρδο, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού.

Αφού καθαριστούν τα μύδια, βράζονται με κρασί και κρεμμύδι μέχρι να ανοίξουν, και στη συνέχεια καλύπτονται με μείγμα γαλέτας και μαϊντανού. Ψήνονται στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν και σερβίρονται ζεστά, προσφέροντας μια γευστική θαλασσινή εμπειρία.

Διαβάστε παρακάτω

Χρόνος: 45 λεπτά

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά (για 4 άτομα):

1 κιλό μεγάλα, φρέσκα μύδια

1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1/4 φλ. άσπρο, ξηρό κρασί

1/4 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

3 κοφτές κουταλιές γαλέτα (τριμμένη φρυγανιά)

1 κουταλιά ψιλοτριμμένη παρμεζάνα

1 γεμάτη κουταλιά πολύ ψιλοκομμένος μαϊντανός

1-2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες

3 κουταλιές ελαιόλαδο

1 κουταλιά χυμός λεμονιού

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220⁰C. Ξύνετε τα μύδια με καθαρό συρματάκι για πιάτα, ή σκληρό βουρτσάκι, κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό για να αφαιρέσετε τα «γένια» τους και πετάτε όσα δεν κλείνουν όταν τα χτυπάτε ελαφρά στον πάγκο.

Βάζετε το κρασί, το κρεμμύδι και το πιπέρι σε μια κατσαρόλα σε μέτρια/δυνατή φωτιά και όταν κοχλάσει, προσθέτετε τα μύδια, σκεπάζετε την κατσαρόλα και τα βράζετε για 5 περίπου λεπτά, τινάζοντας συχνά την κλειστή κατσαρόλα για να έρχονται τα κάτω μύδια πάνω, μέχρι να ανοίξουν. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τα στραγγίζετε.    

Αναμιγνύετε τη γαλέτα με την παρμεζάνα, το μαϊντανό και το σκόρδο σε ένα μπολ και σε ένα άλλο μπολάκι χτυπάτε με πιρούνι το λάδι με το λεμόνι για να σμίξουν.

Παίρνετε ένα-ένα τα μύδια τα χωρίζετε στα δυο. Βάζετε το 1 κέλυφος που έχει την ψίχα του κάθε μυδιού, πάνω στο ταψί του φούρνου (αν θέλετε, για ευκολία, το ντύνετε με αλουμινόχαρτο, ή αντικολλητική λαδόκολλα) και πετάτε τα άδεια. Μοιράζετε το μίγμα του μαϊντανού πάνω στην ψίχα των μυδιών, και τα ραντίζετε με λίγο λαδολέμονο.

Ψήνετε τα μύδια στο φούρνο μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους, για 10 περίπου λεπτά. Τα σερβίρετε ζεστά.   

Συνοπτικά

  • Η συνταγή για μύδια γκρατινέ απαιτεί περίπου 45 λεπτά και είναι εύκολη στην προετοιμασία.
  • Αφού καθαριστούν, τα μύδια βράζονται με κρασί και κρεμμύδι μέχρι να ανοίξουν.
  • Το μείγμα γαλέτας και μαϊντανού καλύπτει τα μύδια πριν το ψήσιμο.
  • Ψήνονται στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν και σερβίρονται ζεστά για μια γευστική εμπειρία.
Διαβάστε επίσης

Λουκάνικο με φακές

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα πλούσιο και αρωματικό πιάτο με λουκάνικο και φακές. Ξεκινά με το μαγείρεμα των ψιλών φακών σε νερό με ζωμό λαχανικών και προσθέτει...

Σμυρνέικα Σουτζουκάκια με Ζυμαρικά Casarecce

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για Σμυρνέικα σουτζουκάκια με ζυμαρικά Casarecce. Τα υλικά περιλαμβάνουν αρνίσιο κιμά, κρεμμύδια, σκόρδο, κύμινο, ψωμί, και Worcestershire σος. Η διαδικασία περιλαμβάνει το ζύμωμα του κιμά...

Παπαρδέλες με κόκορα μαγειρεμένο στο κρασί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για παπαρδέλες με κόκορα μαγειρεμένο στο κρασί, περιγράφοντας βήμα-βήμα την προετοιμασία του πιάτου. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως κόκορας, ελαιόλαδο, κρεμμύδι, σκόρδο, πιπεριές, πάστα ντομάτας, κρασί...

Πίτα με κοτόπουλο, κεφαλοτύρι και ντοματίνια

Η συνταγή αυτή περιγράφει την παρασκευή μιας νόστιμης πίτας με κοτόπουλο, κεφαλοτύρι και ντοματίνια. Η διαδικασία ξεκινά με την προετοιμασία μιας ζύμης από φαρίνα, βούτυρο, νερό, αυγό και ζάχαρη,...

Σαλάτα με farfalle και αρωματικό κάρυ

Η συνταγή για σαλάτα με farfalle και αρωματικό κάρυ περιλαμβάνει μια πλούσια σύνθεση υλικών όπως φιογκάκια ζυμαρικά, ψιλοκομμένα λαχανικά, ξηρούς καρπούς και φρούτα, ενώ το άρωμα του κάρυ και...

Κέικ μπανάνας με καραμέλα και βανίλια παγωτό

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κέικ μπανάνας με καραμέλα και παγωτό βανίλια, δημιουργία του σεφ Θεόδωρου Ελευθερίου. Η συνταγή, με χαμηλή δυσκολία, απαιτεί λίγα υλικά και χρόνο προετοιμασίας. Το...

Γλυκές τρούφες με βρώμη

Το άρθρο περιγράφει μια εύκολη συνταγή για γλυκές τρούφες με βρώμη, ιδανικές για σνακ ή επιδόρπιο. Χρησιμοποιώντας απλά υλικά όπως βρώμη, βανίλια, σιρόπι αγαύης, μαύρη σοκολάτα, γάλα βρώμης και αλεσμένα...

Γαρίδες με αρωματικό σκόρδο και κρεμώδη σάλτσα αβοκάντο

Στο άρθρο παρουσιάζεται μια συνταγή για γαρίδες με αρωματικό σκόρδο και κρεμώδη σάλτσα αβοκάντο από τον Παντελή Σοφοκλέους. Η προετοιμασία περιλαμβάνει τον καθαρισμό των γαρίδων και το μαρινάρισμά τους με...

Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2025: 36 κορυφαία εστιατόρια τιμήθηκαν ως τα καλύτερα της Κύπρου

Στην τελετή απονομής των «Χρυσών Σκούφων Κύπρου 2025», που διοργανώθηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά από το «αθηνόραμα» και τον «Φιλελεύθερο», τιμήθηκαν 36 κορυφαία εστιατόρια της Κύπρου. Η εκδήλωση αναδεικνύει τα...

Μιλφέιγ με μαστιχωτή κρέμα

Η συνταγή του σεφ Λούη Παπαγεωργίου για μιλφέιγ με μαστιχωτή κρέμα αποτελείται από στρώσεις σφολιάτας γεμισμένες με μια πλούσια κρέμα μαστίχας, που παρασκευάζεται από γάλα, αβγά, ζάχαρη, αλεύρι και...

Μπύρα με κοτόπουλο

Ο σεφ Χρήστος Παναγιώτου παρουσιάζει μια συνταγή για κοτόπουλο μαριναρισμένο με μαύρη μπίρα και μυρωδικά. Χρησιμοποιώντας μπούτια κοτόπουλου, ελαιόλαδο, και μια ποικιλία από μπαχαρικά όπως πιπέρι, πάπρικα, και κύμινο,...

Κρέμα Αναρρόφησης

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κρέμα αναρρόφησης, η οποία περιλαμβάνει φύλλα κρούστας, ανθότυρο ζερζέκκις, ζάχαρη, μέλι, κρέμα γάλακτος, κανέλα, ροδόσταγμα και καρύδια. Τα φύλλα ψήνονται πρώτα και μετά...

Κουνουπίδι στέικ με κεφαλοτύρι και γιαουρτένιο ντιπ

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κουνουπίδι στέικ με κεφαλοτύρι και γιαουρτένιο ντιπ, δημιουργία της Χριστίνας Χριστοφή. Η συνταγή περιλαμβάνει μαρινάρισμα του κουνουπιδιού με ελαιόλαδο, σκόρδο και θυμάρι, και...

Ψυγείου μπισκοτάκια

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για μπισκότα ψυγείου, περιγράφοντας τα υλικά και την εκτέλεση. Χρησιμοποιούνται βασικά υλικά όπως βούτυρο, ζάχαρη, αλεύρι και σοκολάτα, ενώ η διαδικασία περιλαμβάνει την ανάμειξη των...

Σαλάτα με σπαράγγια, ντομάτα και τυρί φέτα

Η σαλάτα με σπαράγγια, ντομάτα και τυρί φέτα είναι μια φρέσκια και νόστιμη επιλογή που συνδυάζει ψητά σπαράγγια και ντοματίνια με κρουτόν ψωμιού και τριμμένη φέτα. Η βινεγκρέτ, που...

Clean Eating: Η διατροφική μόδα που ήρθε για να μείνει

Το Clean Eating είναι μια διατροφική τάση που προωθεί την κατανάλωση μη επεξεργασμένων τροφίμων, αποφεύγοντας τα προϊόντα με πρόσθετα και συντηρητικά. Παρουσιάζεται ως τρόπος ζωής που υπόσχεται υγεία και...

Αστέριος Κουστούδης: Γνωρίστε τον πολυβραβευμένο σεφ που θα δημιουργήσει στους Χρυσούς Σκούφους Κύπρου!

Ο Αστέριος Κουστούδης είναι ένας από τους κορυφαίους σεφ της γενιάς του, γνωστός για τη δημιουργικότητα και την ποιότητα των πιάτων του. Ως executive chef στα πολυτελή ξενοδοχεία «Μεγάλη Βρεταννία»...

Μουσακάς με απλή μπεσαμέλ

Ο μουσακάς, ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά πιάτα με καταγωγή από την Ανατολή, αποκτά μια ελαφριά και γρήγορη εκδοχή με απλή μπεσαμέλ. Η συνταγή περιλαμβάνει στρώσεις από ψημένες μελιτζάνες,...

Τσίζκεϊκ με καραμέλα και καρύδια πεκάν

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής ενός τσίζκεϊκ με καραμέλα και καρύδια πεκάν, ξεκινώντας από τη βάση με μπισκότα digestive και καρυδόψιχα, μέχρι την καραμέλα και το μείγμα του...

Αλμυρή μους με αναρή και κόκκινη καυτερή πιπεριά

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για αλμυρή μους με αναρή και κόκκινη καυτερή πιπεριά, περιλαμβάνοντας τα υλικά και την εκτέλεση. Για τη μους χρησιμοποιούνται αναρή, στραγγιστό γιαούρτι και αγγουράκια...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ