Πίτα με κοτόπουλο, κεφαλοτύρι και ντοματίνια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η συνταγή αυτή περιγράφει την παρασκευή μιας νόστιμης πίτας με κοτόπουλο, κεφαλοτύρι και ντοματίνια. Η διαδικασία ξεκινά με την προετοιμασία μιας ζύμης από φαρίνα, βούτυρο, νερό, αυγό και ζάχαρη, η οποία ψήνεται μερικώς στον φούρνο.

Στη συνέχεια, ετοιμάζεται η γέμιση, που περιλαμβάνει σοταρισμένο φινόκιο, κοτόπουλο, κεφαλοτύρι, βασιλικό και ντοματίνια, ανακατεμένα με κρέμα γάλακτος και αυγά. Η γέμιση τοποθετείται στην προψημένη ζύμη και η πίτα ψήνεται μέχρι να ροδίσει.

Σερβίρεται αφού κρυώσει ελαφρώς, προσφέροντας μια γευστική εμπειρία με ισορροπημένες γεύσεις και υλικά.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

2 φλ. μεγάλα Φαρίνα «00» Μιτσίδη

¾ φλ. βούτυρο αλατισμένο, μισοπαγωμένο

⅓ φλ. νερό χλιαρό

1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου

½ κ.γ. ζάχαρη

Για τη γέμιση:

2 κ.σ. βούτυρο

1 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. ψιλοκομμένο φινόκιο (μάραθο)

1 κ.σ. Φαρίνα Μιτσίδη

1 φλ. γάλα ελαφρύ

2 αυγά χτυπημένα (σε θερμοκρασία δωματίου)

1 φλ. κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο

1½ φλ. κοτόπουλο ψησταριάς ψιλοκομμένο

20 φύλλα φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένα

⅓ φλ. κρέμα γάλακτος

10 ντοματίνια, μοιρασμένα στη μέση και λίγα για ντεκόρ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε τη ζύμη ενώνοντας όλα τα υλικά της στον κάδο ενός μίξερ. Ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να πάρουμε μία σταθερή και εύπλαστη ζύμη. Την αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 15 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.

Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε στρογγυλό σχήμα. Τη φορμάρουμε σε ταρτιέρα, φροντίζοντας να καλύψουμε και τα πλαϊνά. Κόβουμε όση ζύμη εξέχει πάνω από το ταψί. Τρυπάμε τον πάτο της ζύμης με πιρούνι σε πολλά σημεία και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 25 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, σε μέτρια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το φινόκιο. Το αφαιρούμε και το αφήνουμε στην άκρη. Προσθέτουμε τη φαρίνα και σοτάρουμε μέχρι να αρχίσει να παίρνει λίγο χρώμα, ανακατεύοντάς συνεχώς. Προσθέτουμε το γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι να αρχίσει να πήζει. Προσθέτουμε τα αυγά, το τυρί, το κοτόπουλο, τον βασιλικό και το φινόκιο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα ντοματίνια και την κρέμα γάλακτος.

Όταν ροδίσει λίγο η ζύμη, τη βγάζουμε από τον φούρνο ( χωρίς να τον σβήσουμε) και στρώνουμε στη βάση της το μείγμα που φτιάξαμε. Προσέχουμε να μην ξεχειλίσει το μείγμα από την τάρτα. Από πάνω διακοσμούμε με έξτρα ντοματίνια.

Ψήνουμε για ακόμη 20-25 λεπτά. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει πριν την κόψουμε.

Συνοπτικά

  • Η συνταγή περιλαμβάνει πίτα με ζύμη από φαρίνα, βούτυρο, νερό, αυγό και ζάχαρη.
  • Η γέμιση περιέχει σοταρισμένο φινόκιο, κοτόπουλο, κεφαλοτύρι, βασιλικό και ντοματίνια, ανακατεμένα με κρέμα γάλακτος και αυγά.
  • Η πίτα ψήνεται μέχρι να ροδίσει, προσφέροντας ισορροπημένες γεύσεις και υλικά.
  • Σερβίρεται αφού κρυώσει ελαφρώς, παρέχοντας μια γευστική εμπειρία.
Διαβάστε επίσης

Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2025: 36 κορυφαία εστιατόρια τιμήθηκαν ως τα καλύτερα της Κύπρου

Στην τελετή απονομής των «Χρυσών Σκούφων Κύπρου 2025», που διοργανώθηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά από το «αθηνόραμα» και τον «Φιλελεύθερο», τιμήθηκαν 36 κορυφαία εστιατόρια της Κύπρου. Η εκδήλωση αναδεικνύει τα...

Μιλφέιγ με μαστιχωτή κρέμα

Η συνταγή του σεφ Λούη Παπαγεωργίου για μιλφέιγ με μαστιχωτή κρέμα αποτελείται από στρώσεις σφολιάτας γεμισμένες με μια πλούσια κρέμα μαστίχας, που παρασκευάζεται από γάλα, αβγά, ζάχαρη, αλεύρι και...

Μπύρα με κοτόπουλο

Ο σεφ Χρήστος Παναγιώτου παρουσιάζει μια συνταγή για κοτόπουλο μαριναρισμένο με μαύρη μπίρα και μυρωδικά. Χρησιμοποιώντας μπούτια κοτόπουλου, ελαιόλαδο, και μια ποικιλία από μπαχαρικά όπως πιπέρι, πάπρικα, και κύμινο,...

Κρέμα Αναρρόφησης

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κρέμα αναρρόφησης, η οποία περιλαμβάνει φύλλα κρούστας, ανθότυρο ζερζέκκις, ζάχαρη, μέλι, κρέμα γάλακτος, κανέλα, ροδόσταγμα και καρύδια. Τα φύλλα ψήνονται πρώτα και μετά...

Κουνουπίδι στέικ με κεφαλοτύρι και γιαουρτένιο ντιπ

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κουνουπίδι στέικ με κεφαλοτύρι και γιαουρτένιο ντιπ, δημιουργία της Χριστίνας Χριστοφή. Η συνταγή περιλαμβάνει μαρινάρισμα του κουνουπιδιού με ελαιόλαδο, σκόρδο και θυμάρι, και...

Ψυγείου μπισκοτάκια

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για μπισκότα ψυγείου, περιγράφοντας τα υλικά και την εκτέλεση. Χρησιμοποιούνται βασικά υλικά όπως βούτυρο, ζάχαρη, αλεύρι και σοκολάτα, ενώ η διαδικασία περιλαμβάνει την ανάμειξη των...

Σαλάτα με σπαράγγια, ντομάτα και τυρί φέτα

Η σαλάτα με σπαράγγια, ντομάτα και τυρί φέτα είναι μια φρέσκια και νόστιμη επιλογή που συνδυάζει ψητά σπαράγγια και ντοματίνια με κρουτόν ψωμιού και τριμμένη φέτα. Η βινεγκρέτ, που...

Clean Eating: Η διατροφική μόδα που ήρθε για να μείνει

Το Clean Eating είναι μια διατροφική τάση που προωθεί την κατανάλωση μη επεξεργασμένων τροφίμων, αποφεύγοντας τα προϊόντα με πρόσθετα και συντηρητικά. Παρουσιάζεται ως τρόπος ζωής που υπόσχεται υγεία και...

Αστέριος Κουστούδης: Γνωρίστε τον πολυβραβευμένο σεφ που θα δημιουργήσει στους Χρυσούς Σκούφους Κύπρου!

Ο Αστέριος Κουστούδης είναι ένας από τους κορυφαίους σεφ της γενιάς του, γνωστός για τη δημιουργικότητα και την ποιότητα των πιάτων του. Ως executive chef στα πολυτελή ξενοδοχεία «Μεγάλη Βρεταννία»...

Μουσακάς με απλή μπεσαμέλ

Ο μουσακάς, ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά πιάτα με καταγωγή από την Ανατολή, αποκτά μια ελαφριά και γρήγορη εκδοχή με απλή μπεσαμέλ. Η συνταγή περιλαμβάνει στρώσεις από ψημένες μελιτζάνες,...

Τσίζκεϊκ με καραμέλα και καρύδια πεκάν

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής ενός τσίζκεϊκ με καραμέλα και καρύδια πεκάν, ξεκινώντας από τη βάση με μπισκότα digestive και καρυδόψιχα, μέχρι την καραμέλα και το μείγμα του...

Αλμυρή μους με αναρή και κόκκινη καυτερή πιπεριά

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για αλμυρή μους με αναρή και κόκκινη καυτερή πιπεριά, περιλαμβάνοντας τα υλικά και την εκτέλεση. Για τη μους χρησιμοποιούνται αναρή, στραγγιστό γιαούρτι και αγγουράκια...

Λεμονένια μπισκότα με σπόρους παπαρούνας

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για λεμονένια μπισκότα με σπόρους παπαρούνας. Περιγράφει τα υλικά που απαιτούνται, όπως φλούδα λεμονιού, ζάχαρη, βανίλια, βούτυρο, κροκάδια, αλεύρι, παπαρουνόσπορο, αλάτι, μπέικινγκ πάουντερ και αμύγδαλα,...

Αφράτη μους αναρής με παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για αφράτη μους αναρής συνοδευόμενη από παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού. Για τη μους, χρειάζονται υλικά όπως γιαούρτι, μέλι, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη άχνη και αναρή,...

Ψητή τσιπούρα με αρωματική πάπρικα

Η συνταγή για ψητή τσιπούρα με αρωματική πάπρικα αποτελεί μια νόστιμη και εύκολη επιλογή για το τραπέζι σας. Αφού πλύνετε και αλατίσετε τις τσιπούρες, τις τοποθετείτε στο ψυγείο μέχρι...

Ριζότο με πράσινη πινελιά

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ριζότο με πράσινα λαχανικά, προσφέροντας μια φρέσκια και κρεμώδη γεύση. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ρύζι αρμπόριο, ελαιόλαδο, κρεμμύδια, σκόρδο, φινόκιο, λευκό κρασί, ζωμό...

Γλυκό μπράουνι με κρέμα φουντουκιού

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για γλυκό μπράουνι με κρέμα φουντουκιού, περιλαμβάνοντας τα υλικά και την εκτέλεση της συνταγής. Τα βασικά συστατικά για το μπράουνι είναι αυγά, καστανή ζάχαρη,...

Μπολονέζ λαζάνια

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής μπολονέζ λαζάνια, ξεκινώντας από τα υλικά που απαιτούνται για τη σάλτσα μπολονέζ και τη μπεσαμέλ, καθώς και την προετοιμασία τους. Η συνταγή περιλαμβάνει την...

Επιδόρπιο γιαουρτιού με μέλι και φρέσκα φρούτα

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα δροσερό επιδόρπιο γιαουρτιού με μέλι και φρέσκα φρούτα, που συνδυάζει κρέμα γιαουρτιού και ζελέ φρούτων. Η κρέμα παρασκευάζεται με κρέμα γάλακτος, γιαούρτι, ζάχαρη,...

Kantinaki: Ο μικρός αδελφός του «Kantina» στην Πινδάρου

Το Kantinaki, ο νέος χώρος στην Πινδάρου, αποτελεί τον μικρό αδελφό του γνωστού «Kantina» και προσφέρει υγιεινές επιλογές για πρωινό. Με την άφιξή του, εμπλουτίζει την τοπική γαστρονομική σκηνή, προσφέροντας...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ