Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για παπαρδέλες με κόκορα μαγειρεμένο στο κρασί, περιγράφοντας βήμα-βήμα την προετοιμασία του πιάτου. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως κόκορας, ελαιόλαδο, κρεμμύδι, σκόρδο, πιπεριές, πάστα ντομάτας, κρασί και μπαχαρικά, για να δημιουργηθεί μια πλούσια σάλτσα.
Ο κόκορας σοτάρεται και σιγοβράζει με τα υπόλοιπα υλικά για να αποδώσει γεύση στο πιάτο. Στο τέλος, οι παπαρδέλες βράζονται με ζωμό κότας, στραγγίζονται και σερβίρονται με τον κόκορα και τη σάλτσα, γαρνιρισμένα με ξηρή αναρή.
Διαβάστε παρακάτω
ΥΛΙΚΑ
2 πακέτα Παπαρδέλες Μιτσίδη
2 κύβους Φυσικό Ζωμό Κότας Μιτσίδη
1 κόκορα κομμένο σε κομμάτια (ζητήστε τον έγκαιρα από τον κρεοπώλη σας)
½ φλ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες
1 φλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
3 κ.σ. Πάστα Ντομάτας Μιτσίδη
2 κ.σ. ζάχαρη καστανή
1 φλ. Περαστή Ντομάτα (πασάτα) Μιτσίδη
1 κ.γ. μπαχάρι αλεσμένο,
1 κ.γ. κανέλα αλεσμένη
1 φλ. κόκκινο κρασί
1 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι
Αλάτι & πιπέρι
2 φλ. ζεστό νερό
Ξηρή αναρή, ψιλοτριμμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε από όλες τις πλευρές τον κόκορα. Αφαιρούμε τα κομμάτια από την κατσαρόλα και προσθέτουμε σε αυτήν πρώτα το κρεμμύδι, μετά το σκόρδο και μετά την πιπεριά και όταν πάρουν μία βράση προσθέτουμε την πάστα ντομάτας, την πασάτα, τη ζάχαρη και τον μαϊντανό. Αφήνουμε να ψηθούν για περίπου 5-6 λεπτά.
Βάζουμε πίσω στο μείγμα τον κόκορα, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τα μπαχαρικά και ανακινούμε την κατσαρόλα με το χέρι μας. Προσθέτουμε το κρασί και το ζεστό νερό. Σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 1 ώρα. Ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε το ξύδι και αφήνουμε για ακόμη 10 λεπτά να σιγοβράσει.
Βράζουμε τις παπαρδέλες μας σε κατσαρόλα με μπόλικο ζεστό νερό και αφού διαλύσαμε σε αυτό τoυς ζωμούς κότας. Τις στραγγίζουμε, τις βάζουμε σε βαθιά πιατέλα, βάζουμε τον κόκορα με τη σάλτσα του από πάνω και γαρνίρουμε με την ξηρή αναρή.
Συνοπτικά
- Η συνταγή περιγράφει την προετοιμασία παπαρδέλων με κόκορα μαγειρεμένο στο κρασί, με λεπτομερή βήματα εκτέλεσης.
- Ο κόκορας σοτάρεται και σιγοβράζει με κρεμμύδι, σκόρδο, πιπεριές, πάστα ντομάτας, κρασί και μπαχαρικά για πλούσια γεύση.
- Οι παπαρδέλες βράζονται με ζωμό κότας, στραγγίζονται και σερβίρονται με τον κόκορα και τη σάλτσα.
- Το πιάτο γαρνίρεται με ξηρή αναρή για επιπλέον γεύση και παρουσίαση.
