Η συνταγή του σεφ Λούη Παπαγεωργίου για μιλφέιγ με μαστιχωτή κρέμα αποτελείται από στρώσεις σφολιάτας γεμισμένες με μια πλούσια κρέμα μαστίχας, που παρασκευάζεται από γάλα, αβγά, ζάχαρη, αλεύρι και βανίλια.
Η σφολιάτα ψήνεται και στη συνέχεια συναρμολογείται με την κρέμα, ενώ το επιδόρπιο σερβίρεται με κεράσια μαγειρεμένα με κουμανδαρία, προσφέροντας μια γλυκιά και αρωματική εμπειρία.
Προαιρετικά, το μιλφέιγ μπορεί να διακοσμηθεί με καβουρδισμένα αμύγδαλα, ενώ η ζάχαρη άχνη προσθέτει μια τελική πινελιά γλύκας.
Διαβάστε παρακάτω
Μία συνταγή από τον σεφ Λούη Παπαγεωργίου.
1 πακέτο σφολιάτα (850 γρ.) ανοιγμένη σε 2 φύλλα,
2 λίτρα (8 φλ.) γάλα,
8 αβγά (για ½ ώρα νωρίτερα τη βγάζετε έξω από το ψυγείο),
2 ½ φλ ζάχαρη,
3 φλ. αλεύρι
1 κουταλάκι βανίλια
3 κομματάκια μαστίχα,
Κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα,
Καβουρδισμένα αμύγδαλα σε φετάκια (προαιρετικά).
Κεράσια με κουμανδαρία
Υλικά:
700 γρ. ωραία, μεγάλα, μαύρα κεράσια,
2 κουταλιές μαρμελάδα-ζελέ κεράσι (χωρίς κομματάκια φρούτου),
6 κουταλιές ζάχαρη,
½ φλ. κουμανδαρία.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Ανοίγετε τα φύλλα της σφολιάτας και τα κόβετε στη μέση (η μικρή πλευρά τους θα είναι τώρα η μεγάλη). Τα τρυπάτε σε μπόλικα σημεία με πιρούνι και τα ψήνετε σε δυο δόσεις για 15 στο φούρνο, πάνω σε ταψί ντυμένο με αντικολλητική λαδόκολλα. Τα βγάζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.
Ετοιμάζετε την κρέμα μαστίχας: Βάζετε το γάλα να κοχλάσει σε μια κατσαρόλα μαζί με τη μαστίχα. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε με το σύρμα τα αβγά με τη ζάχαρη, το αλεύρι και τη βανίλια μέχρι να γίνει ένα λείο μίγμα χωρίς σβόλους. Ύστερα, προσθέτετε μέσα λίγο-λίγο το καυτό γάλα, συνεχίζοντας το χτύπημα. Αδειάζετε το μίγμα πίσω στην κατσαρόλα και συνεχίζετε να το ανακατεύετε με το σύρμα μέχρι μόλις να αρχίσει να κοχλάζει και να δέσει σε κρέμα (μην την αφήσετε να κοχλάσει γιατί θα κόψει). Περνάτε την κρέμα από σουρωτήρι σε ένα μπολ, για να μαζέψετε τη μαστίχα και τυχόν σβολάκια και την αφήνετε να κρυώσει.Τοποθετείτε πάνω σε μια μεγάλη πιατέλα ή δίσκο ένα ψημένο κομμάτι σφολιάτας. Απλώνετε επάνω με σπάτουλα το 1/3 της κρέμας και ύστερα τη σκεπάζετε με ένα φύλλο σφολιάτας. Το πιέζετε ελαφρά για να κολλήσει και συνεχίζετε τις στρώσεις, τελειώνοντας με ένα φύλλο σφολιάτας. Ισιώνετε τα πλευρά και βάζετε το μιλφέιγ για 1 ώρα στην κατάψυξη, για να σφίξει. Ύστερα το κόβετε σε ορθογώνια κομμάτια (κρατώντας τα στο δίσκο ή την πιατέλα) και πασπαλίζετε την επιφάνειά τους με ζάχαρη άχνη. Τα σερβίρετε με κεράσια με κουμανδαρία και αν θέλετε, καβουρδισμένα αμύγδαλα σε λεπτά φετάκια.
Συνοπτικά
- Η συνταγή του μιλφέιγ περιλαμβάνει σφολιάτα με κρέμα μαστίχας, γάλα, αβγά, ζάχαρη, αλεύρι και βανίλια.
- Το επιδόρπιο σερβίρεται με κεράσια μαγειρεμένα με κουμανδαρία για πλούσια γεύση.
- Η ζάχαρη άχνη προσθέτει μια γλυκιά πινελιά ενώ τα καβουρδισμένα αμύγδαλα είναι προαιρετικά.
- Η κρέμα μαστίχας παρασκευάζεται με προσοχή για να μην κόψει, ενώ η σφολιάτα ψήνεται μέχρι να γίνει τραγανή.
