Μιλφέιγ με μαστιχωτή κρέμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η συνταγή του σεφ Λούη Παπαγεωργίου για μιλφέιγ με μαστιχωτή κρέμα αποτελείται από στρώσεις σφολιάτας γεμισμένες με μια πλούσια κρέμα μαστίχας, που παρασκευάζεται από γάλα, αβγά, ζάχαρη, αλεύρι και βανίλια.

Η σφολιάτα ψήνεται και στη συνέχεια συναρμολογείται με την κρέμα, ενώ το επιδόρπιο σερβίρεται με κεράσια μαγειρεμένα με κουμανδαρία, προσφέροντας μια γλυκιά και αρωματική εμπειρία.

Προαιρετικά, το μιλφέιγ μπορεί να διακοσμηθεί με καβουρδισμένα αμύγδαλα, ενώ η ζάχαρη άχνη προσθέτει μια τελική πινελιά γλύκας.

Διαβάστε παρακάτω

Μία συνταγή από τον σεφ Λούη Παπαγεωργίου.

Υλικά
1 πακέτο σφολιάτα (850 γρ.) ανοιγμένη σε 2 φύλλα,
2 λίτρα (8 φλ.) γάλα,
8 αβγά (για ½ ώρα νωρίτερα τη βγάζετε έξω από το ψυγείο),
2 ½ φλ ζάχαρη,
3 φλ. αλεύρι
1 κουταλάκι βανίλια
3 κομματάκια μαστίχα,
Κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα,
Καβουρδισμένα αμύγδαλα σε φετάκια (προαιρετικά).
Κεράσια με κουμανδαρία
Υλικά:
700 γρ. ωραία, μεγάλα, μαύρα κεράσια,
2 κουταλιές μαρμελάδα-ζελέ κεράσι (χωρίς κομματάκια φρούτου),
6 κουταλιές ζάχαρη,
½ φλ. κουμανδαρία.
ΕκτέλεσηΕτοιμάζετε πρώτα τα κεράσια με κουμανδαρία: Μοιράζετε τα κεράσια και αφαιρείτε τα κουκούτσια τους. Βάζετε σε ένα μεγάλο τηγάνι τη μαρμελάδα, προσθέτετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε το μίγμα στη φωτιά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτετε τα κεράσια, χαμηλώνετε τη φωτιά και τα ανακατεύετε συχνά για 2-3 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να κατεβάζουν χυμό. Ρίχνετε μέσα τη κουμανδαρία και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 1-2 ακόμη λεπτά, για να μαλακώσουν τα κεράσια. Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα βάζετε στο ψυγείο να παγώσουν.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Ανοίγετε τα φύλλα της σφολιάτας και τα κόβετε στη μέση (η μικρή πλευρά τους θα είναι τώρα η μεγάλη). Τα τρυπάτε σε μπόλικα σημεία με πιρούνι και τα ψήνετε σε δυο δόσεις για 15 στο φούρνο, πάνω σε ταψί ντυμένο με αντικολλητική λαδόκολλα. Τα βγάζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.

Ετοιμάζετε την κρέμα μαστίχας: Βάζετε το γάλα να κοχλάσει σε μια κατσαρόλα μαζί με τη μαστίχα. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε με το σύρμα τα αβγά με τη ζάχαρη, το αλεύρι και τη βανίλια μέχρι να γίνει ένα λείο μίγμα χωρίς σβόλους. Ύστερα, προσθέτετε μέσα λίγο-λίγο το καυτό γάλα, συνεχίζοντας το χτύπημα. Αδειάζετε το μίγμα πίσω στην κατσαρόλα και συνεχίζετε να το ανακατεύετε με το σύρμα μέχρι μόλις να αρχίσει να κοχλάζει και να δέσει σε κρέμα (μην την αφήσετε να κοχλάσει γιατί θα κόψει). Περνάτε την κρέμα από σουρωτήρι σε ένα μπολ, για να μαζέψετε τη μαστίχα και τυχόν σβολάκια και την αφήνετε να κρυώσει.Τοποθετείτε πάνω σε μια μεγάλη πιατέλα ή δίσκο ένα ψημένο κομμάτι σφολιάτας. Απλώνετε επάνω με σπάτουλα το 1/3 της κρέμας και ύστερα τη σκεπάζετε με ένα φύλλο σφολιάτας. Το πιέζετε ελαφρά για να κολλήσει και συνεχίζετε τις στρώσεις, τελειώνοντας με ένα φύλλο σφολιάτας. Ισιώνετε τα πλευρά και βάζετε το μιλφέιγ για 1 ώρα στην κατάψυξη, για να σφίξει. Ύστερα το κόβετε σε ορθογώνια κομμάτια (κρατώντας τα στο δίσκο ή την πιατέλα) και πασπαλίζετε την επιφάνειά τους με ζάχαρη άχνη. Τα σερβίρετε με κεράσια με κουμανδαρία και αν θέλετε, καβουρδισμένα αμύγδαλα σε λεπτά φετάκια.

Συνοπτικά

  • Η συνταγή του μιλφέιγ περιλαμβάνει σφολιάτα με κρέμα μαστίχας, γάλα, αβγά, ζάχαρη, αλεύρι και βανίλια.
  • Το επιδόρπιο σερβίρεται με κεράσια μαγειρεμένα με κουμανδαρία για πλούσια γεύση.
  • Η ζάχαρη άχνη προσθέτει μια γλυκιά πινελιά ενώ τα καβουρδισμένα αμύγδαλα είναι προαιρετικά.
  • Η κρέμα μαστίχας παρασκευάζεται με προσοχή για να μην κόψει, ενώ η σφολιάτα ψήνεται μέχρι να γίνει τραγανή.
Διαβάστε επίσης

Clean Eating: Η διατροφική μόδα που ήρθε για να μείνει

Το Clean Eating είναι μια διατροφική τάση που προωθεί την κατανάλωση μη επεξεργασμένων τροφίμων, αποφεύγοντας τα προϊόντα με πρόσθετα και συντηρητικά. Παρουσιάζεται ως τρόπος ζωής που υπόσχεται υγεία και...

Αστέριος Κουστούδης: Γνωρίστε τον πολυβραβευμένο σεφ που θα δημιουργήσει στους Χρυσούς Σκούφους Κύπρου!

Ο Αστέριος Κουστούδης είναι ένας από τους κορυφαίους σεφ της γενιάς του, γνωστός για τη δημιουργικότητα και την ποιότητα των πιάτων του. Ως executive chef στα πολυτελή ξενοδοχεία «Μεγάλη Βρεταννία»...

Μουσακάς με απλή μπεσαμέλ

Ο μουσακάς, ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά πιάτα με καταγωγή από την Ανατολή, αποκτά μια ελαφριά και γρήγορη εκδοχή με απλή μπεσαμέλ. Η συνταγή περιλαμβάνει στρώσεις από ψημένες μελιτζάνες,...

Τσίζκεϊκ με καραμέλα και καρύδια πεκάν

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής ενός τσίζκεϊκ με καραμέλα και καρύδια πεκάν, ξεκινώντας από τη βάση με μπισκότα digestive και καρυδόψιχα, μέχρι την καραμέλα και το μείγμα του...

Αλμυρή μους με αναρή και κόκκινη καυτερή πιπεριά

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για αλμυρή μους με αναρή και κόκκινη καυτερή πιπεριά, περιλαμβάνοντας τα υλικά και την εκτέλεση. Για τη μους χρησιμοποιούνται αναρή, στραγγιστό γιαούρτι και αγγουράκια...

Λεμονένια μπισκότα με σπόρους παπαρούνας

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για λεμονένια μπισκότα με σπόρους παπαρούνας. Περιγράφει τα υλικά που απαιτούνται, όπως φλούδα λεμονιού, ζάχαρη, βανίλια, βούτυρο, κροκάδια, αλεύρι, παπαρουνόσπορο, αλάτι, μπέικινγκ πάουντερ και αμύγδαλα,...

Αφράτη μους αναρής με παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για αφράτη μους αναρής συνοδευόμενη από παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού. Για τη μους, χρειάζονται υλικά όπως γιαούρτι, μέλι, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη άχνη και αναρή,...

Ψητή τσιπούρα με αρωματική πάπρικα

Η συνταγή για ψητή τσιπούρα με αρωματική πάπρικα αποτελεί μια νόστιμη και εύκολη επιλογή για το τραπέζι σας. Αφού πλύνετε και αλατίσετε τις τσιπούρες, τις τοποθετείτε στο ψυγείο μέχρι...

Ριζότο με πράσινη πινελιά

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ριζότο με πράσινα λαχανικά, προσφέροντας μια φρέσκια και κρεμώδη γεύση. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ρύζι αρμπόριο, ελαιόλαδο, κρεμμύδια, σκόρδο, φινόκιο, λευκό κρασί, ζωμό...

Γλυκό μπράουνι με κρέμα φουντουκιού

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για γλυκό μπράουνι με κρέμα φουντουκιού, περιλαμβάνοντας τα υλικά και την εκτέλεση της συνταγής. Τα βασικά συστατικά για το μπράουνι είναι αυγά, καστανή ζάχαρη,...

Μπολονέζ λαζάνια

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής μπολονέζ λαζάνια, ξεκινώντας από τα υλικά που απαιτούνται για τη σάλτσα μπολονέζ και τη μπεσαμέλ, καθώς και την προετοιμασία τους. Η συνταγή περιλαμβάνει την...

Επιδόρπιο γιαουρτιού με μέλι και φρέσκα φρούτα

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα δροσερό επιδόρπιο γιαουρτιού με μέλι και φρέσκα φρούτα, που συνδυάζει κρέμα γιαουρτιού και ζελέ φρούτων. Η κρέμα παρασκευάζεται με κρέμα γάλακτος, γιαούρτι, ζάχαρη,...

Kantinaki: Ο μικρός αδελφός του «Kantina» στην Πινδάρου

Το Kantinaki, ο νέος χώρος στην Πινδάρου, αποτελεί τον μικρό αδελφό του γνωστού «Kantina» και προσφέρει υγιεινές επιλογές για πρωινό. Με την άφιξή του, εμπλουτίζει την τοπική γαστρονομική σκηνή, προσφέροντας...

Η Blue Island μαζί με τη CYMEPA διοργάνωσαν εθελοντική καθαριότητα στην παραλία του Λιμανιού Ζυγίου

Η Blue Island, σε συνεργασία με τη CYMEPA, διοργάνωσε εθελοντικό καθαρισμό της παραλίας στο λιμανάκι Ζυγίου, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας. Η...

Σάντουιτς με χτυπητά αβγά

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σάντουιτς με χτυπητά αβγά, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Χρησιμοποιούνται αβγά, γάλα, ελαιόλαδο και κουλούρια με σησάμι, ενώ προστίθεται ζαμπόν ή κυπριακή...

Κρεμώδες Ρυζόγαλο

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για κρεμώδες ρυζόγαλο, ξεκινώντας με τα υλικά που χρειάζονται, όπως ρύζι γλασέ, γάλα, ζάχαρη, νισεστέ, βανίλια και κανέλα. Η διαδικασία περιλαμβάνει το βράσιμο του...

“Τα κύρια είδη πιπεριού και οι εφαρμογές τους”

Το άρθρο παρουσιάζει τα κύρια είδη πιπεριού και τις εφαρμογές τους στη μαγειρική, αναδεικνύοντας την πολυμορφία και τη γευστική αξία του μπαχαρικού αυτού. Το μαύρο πιπέρι, το πιο κοινό,...

Αλμυρό τσίζκεϊκ με κολοκύθα και μανιτάρια

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής ενός αλμυρού τσίζκεϊκ με κολοκύθα και μανιτάρια, που συνδυάζει γεύσεις από τυριά, λαχανικά και μπαχαρικά. Η συνταγή ξεκινά με την προετοιμασία μιας τραγανής...

Πικάντικο ινδικό vegan τσίλι µε λαχανικά και καλαµπόκι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πικάντικο ινδικό vegan τσίλι με λαχανικά και καλαμπόκι, χρησιμοποιώντας κονσέρβες μανιταριών, καλαμποκιού και αρακά με καρότα. Η διαδικασία περιλαμβάνει σοτάρισμα κρεμμυδιού, σκόρδου και τσίλι,...

Γευστική ελληνική σαλάτα με καννέλλινι φασόλια

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για μια γευστική ελληνική σαλάτα με καννέλλινι φασόλια, που συνδυάζει φρέσκα λαχανικά όπως ντομάτες, αγγούρι, πιπεριές και κρεμμύδι με μαύρες ελιές, φέτα και προαιρετικά...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ