Σαλάτα με ποσέ σολομό, παντζάρια και καραμελωμένα ντοματίνια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η συνταγή για σαλάτα με ποσέ σολομό, παντζάρια και καραμελωμένα ντοματίνια είναι μια γευστική πρόταση που συνδυάζει φρέσκα υλικά και αρώματα.

Για την προετοιμασία, ο σολομός μαγειρεύεται απαλά σε λευκό κρασί και άνηθο, ενώ τα παντζάρια ψήνονται για καλύτερη γεύση.

Τα καραμελωμένα ντοματίνια προσθέτουν γλυκύτητα, ενώ το ντρέσινγκ από ελαιόλαδο και μουστάρδα ολοκληρώνει τη σαλάτα, προσφέροντας μια ισορροπημένη και δροσερή επιλογή για το τραπέζι σας.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

4 κοµµάτια φιλέτο σολοµού χωρίς κόκαλα και πέτσες, σύνολο 450-500 γρ. (φρέσκα ή κατεψυγµένα και ξεπαγωµένα)

2 κρεµµύδια σε ροδέλες

3 κλωναράκια άνηθο (χωρίς κοτσάνια)

2 φλ. άσπρο, ηµίγλυκο κρασί (ή ξηρό)

2 γερές διπλές χούφτες ανάµιχτα τρυφερά φύλλα σαλάτας (από συσκευασία)

20 ντοµατίνια (κόκκινα ή ανάµικτα µε πράσινα, ή κίτρινα)

2-3 κουταλιές ελαιόλαδο

4 µεγάλα παντζάρια

4-5 ραπανάκια, σε λεπτές ροδέλες

Για το ντρέσινγκ:

6 κουταλιές ελαιόλαδο

2 κουταλιές ξίδι (ή χυµό λεµονιού)

1 κοφτό κουταλάκι µουστάρδα (Dijon)

Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τα παντζάρια, µπορείτε να τα βράσετε σε µπόλικο αλατισµένο νερό και µετά να τα ξεφλουδίσετε, όµως είναι πολύ καλύτερα σε γεύση ψητά. Μάλιστα µπορείτε να τα ψήσετε και 2-3 µέρες πριν και να τα κρατήσετε τυλιγµένα στο ψυγείο: Τα τυλίγετε σε αλουµινόχαρτο και τα ψήνετε σε προθερµασµένο φούρνο στους 200°C, για 1 περίπου ώρα (ελέγχετε αν είναι έτοιµα µπήγοντας µέσα ένα σουβλάκι- δεν πρέπει να βρίσκει αντίσταση). Τα κρυώνετε στο αλουµινόχαρτο και πριν ετοιµάσετε τη σαλάτα τα ξεφλουδίζετε (η φλούδα βγαίνει πολύ εύκολα) και τα κόβετε σε µπουκιές. Τα βάζετε σε ένα µπολ.

Ετοιµάζετε το σολοµό: Απλώνετε τα φετάκια του κρεµµυδιού σε µια ρηχή, πλατύστοµη κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι, προσθέτετε τον άνηθο και βάζετε πάνω το σολοµό. Ρίχνετε µέσα το κρασί και 2 φλ. νερό, αφήνετε να κοχλάσει, χαµηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε το ψάρι για 5 λεπτά. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το σολοµό να κρυώσει µέσα. Ύστερα, τον στραγγίζετε και τον τεµαχίζετε σε µπουκιές µε πιρούνι.  Στο µεταξύ, ζεσταίνετε σε ένα τηγάνι 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο σε µέτρια φωτιά µέχρι να κάψει. Προσθέτετε τα ντοµατίνια, τα αλατοπιπερώνετε και τα σοτάρετε κουνώντας συχνά το τηγάνι για να ανακατεύονται, µέχρι η φλούδα τους να αρχίσει να ζαρώνει- για 2-3 περίπου λεπτά.  

Απλώνετε τα φύλλα της σαλάτας σε 6 ατοµικά πιάτα ή µια πιατέλα, σκορπάτε πάνω τα παντζάρια, το σολοµό και τα φετάκια των ρεπανιών και προσθέτετε τις ντοµάτες. Πριν σερβίρετε, χτυπάτε σε ένα βαζάκι µε τα υλικά του ντρέσινγκ µέχρι να οµογενοποιηθούν και περιχύνετε τη σαλάτα.

Συνοπτικά

  • Η σαλάτα συνδυάζει ποσέ σολομό, ψητά παντζάρια και καραμελωμένα ντοματίνια για μια γευστική εμπειρία.
  • Ο σολομός μαγειρεύεται απαλά σε λευκό κρασί με άνηθο για έναν εκλεπτυσμένο γευστικό τόνο.
  • Τα καραμελωμένα ντοματίνια προσθέτουν γλυκύτητα, ενώ το ντρέσινγκ ελαιόλαδου και μουστάρδας ολοκληρώνει το πιάτο.
  • Η προετοιμασία περιλαμβάνει ψήσιμο παντζαριών και σοτάρισμα ντοματινιών για πλούσια υφή και γεύση.
Διαβάστε επίσης

Αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο, ιδανικό για συνοδευτικό στον καφέ σας. Το κέικ αυτό συνδυάζει την έντονη γεύση του φρέσκου χυμού...

Γαλλικό τοστ

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλλικού τοστ, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ψωμί ή τσουρέκι, αυγά, γάλα, ζάχαρη, κανέλα και βανίλια. Η διαδικασία περιλαμβάνει το χτύπημα των αυγών...

Τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα

Η συνταγή για τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα περιλαμβάνει κομμάτια ψητού κρέατος (χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχάρι) σοταρισμένα με κρεμμύδι και σκόρδο σε ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προστίθεται μια αρωματική σάλτσα...

Πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα, καρύδια και κρέμα σαντιγί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα και καρύδια, συνοδευόμενη από κρέμα σαντιγί. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ψωμί, πολτοποιημένη κολοκύθα, γάλα, αυγά, καστανή ζάχαρη, καρύδια και...

Χειμωνιάτικη pasta primavera με φρέσκα λαχανικά

Η χειμωνιάτικη pasta primavera αποτελεί μια νόστιμη και ευέλικτη συνταγή ζυμαρικών, που αξιοποιεί φρέσκα ή περισσευούμενα λαχανικά όπως καρότα, μελιτζάνα, κολοκύθα και μπρόκολο. Τα ζυμαρικά βράζονται al dente και...

Πατατοκροκέτες με λιωμένο τυρί

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πατατοκροκέτες γεμιστές με λιωμένο τυρί, ιδανικές για σνακ ή συνοδευτικό. Αρχικά, οι ψημένες πατάτες λιώνουν και αναμειγνύονται με τριμμένο τυρί, αυγό, αλεύρι και...

Σοκολατένια εκλέρ με γέμιση

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια εκλέρ με γέμιση, ιδανική για 8 άτομα και με μέτριο βαθμό δυσκολίας. Για την παρασκευή της ζύμης των εκλέρ, συνδυάζονται νερό, βούτυρο,...

The Moist Maker: Η διάσημη συνταγή για το Turkey Sandwich της Monica από τα Friends

Το άρθρο παρουσιάζει τη διάσημη συνταγή για το σάντουιτς "Moist Maker" της Monica από τη σειρά Friends, που έγινε γνωστό από την εμμονή του Ross με αυτό. Το μυστικό...

Γιορτινό κέικ (Christmas Cake)

Το άρθρο παρέχει οδηγίες για την παρασκευή ενός γιορτινού κέικ, γνωστού ως Christmas Cake, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία εκτέλεσης. Χρησιμοποιούνται διάφορα γλυκά του κουταλιού, κουμανδαρία και...

Καλυμμένη μηλόπιτα

Η συνταγή για καλυμμένη μηλόπιτα προτείνει ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό για έξι άτομα, με χρόνο ετοιμασίας μόλις 15 λεπτά και ψήσιμο 25 λεπτών. Τα κύρια υλικά περιλαμβάνουν σφολιάτα,...

“Η διαδρομή του κουραμπιέ: Από τη Μέση Ανατολή στα ελληνικά Χριστούγεννα”

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του κουραμπιέ, ενός αγαπημένου χριστουγεννιάτικου γλυκού στην Ελλάδα, που έχει τις ρίζες του στην Περσία του Μεσαίωνα. Αρχικά γνωστό ως "qurabiya", το γλυκό αυτό...

Σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα

Η συνταγή παρουσιάζει μια δροσερή σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα, ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως μαρούλι, ψητή γαλοπούλα, πέκαν, σπόροι ροδιού, ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελιές...

Παραδοσιακές σοκολατένιες τρούφες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών σοκολατένιων τρούφων. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως σοκολάτα κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο και λικέρ, ενώ η εκτέλεση περιλαμβάνει το λιώσιμο της σοκολάτας με την κρέμα...

Λαχταριστοί κουραμπιέδες

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για την παρασκευή λαχταριστών κουραμπιέδων, ξεκινώντας με το ψήσιμο των αμυγδάλων και συνεχίζοντας με την προετοιμασία της ζύμης, η οποία περιλαμβάνει αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη...

Vanillekipferl (Αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας)

Τα Vanillekipferl είναι παραδοσιακά αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας, ιδανικά για τα Χριστούγεννα. Παρασκευάζονται με αλεύρι, κρύο βούτυρο, αλεσμένα αμύγδαλα ή φουντούκια, άχνη ζάχαρη, βανίλια και λίγο αλάτι. Η ζύμη πλάθεται...

Pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το γαλλικό γλυκό pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν μέλι, καστανή ζάχαρη,...

Αφράτα ρολάκια με κανέλα (cinnamon rolls)

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για αφράτα ρολάκια κανέλας, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Για τη ζύμη, χρειάζονται αλεύρι, ξηρή μαγιά, χλιαρό γάλα, ζάχαρη, λιωμένο βούτυρο,...

Brownies με Σοκολατένιο Γαλατάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια brownies με χρήση γαλατάκι σοκολάτας. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως αλεύρι, κακάο, ζάχαρη και αυγά, ενώ η διαδικασία είναι εύκολη και...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό κουταλιού καρυδάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια πρωτότυπη συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό του κουταλιού καρυδάκι. Ο Θεόδωρος Ελευθερίου περιγράφει τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης, ξεκινώντας με την προετοιμασία...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό καρυδάκι κουταλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια μοναδική συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό καρυδάκι κουταλιού, προσφέροντας έναν ενδιαφέροντα συνδυασμό γεύσεων. Η διαδικασία περιλαμβάνει την επίστρωση της φέτας με αλεύρι, αυγό και...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ