Βελουτέ σούπα με καρότο, πατάτα, σελινόριζα και τζίντζερ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η βελουτέ σούπα με καρότο, πατάτα, σελινόριζα και τζίντζερ είναι μια θρεπτική και γευστική επιλογή για ζεστά γεύματα. Η συνταγή περιλαμβάνει καρότα, πατάτες, σελινόριζα, κρεμμύδι ή πράσο, σκόρδο, τζίντζερ και ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου, τα οποία συνδυάζονται και μαγειρεύονται μέχρι να μαλακώσουν.

Στη συνέχεια, πολτοποιούνται για να αποκτήσουν βελούδινη υφή, ενώ η προσθήκη κρέμας γάλακτος ή γάλακτος καρύδας δίνει πιο κρεμώδη γεύση. Η σούπα γαρνίρεται με φρέσκο μαϊντανό ή σχοινόπρασο και μπορεί να συνοδευτεί με φρέσκο ψωμί ή παξιμάδι για ένα πλήρες γεύμα.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

4 καρότα

2 πατάτες μεσαίου μεγέθους

1 μικρή σελινόριζα (περίπου 300–400 γρ.)

1 κρεμμύδι ή 1 πράσο (το λευκό μέρος)

1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)

1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ (2–3 εκ.), τριμμένο ή ψιλοκομμένο

1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου

2 κ.σ. ελαιόλαδο ή 1 κ.σ. βούτυρο

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

100 ml κρέμα γάλακτος ή γάλα καρύδας (προαιρετικά για πιο κρεμώδη υφή)

Χυμό από ½ λεμόνι (προαιρετικός για φρεσκάδα)

Φρέσκο μαϊντανό ή σχοινόπρασο για γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια τα καρότα, τις πατάτες και τη σελινόριζα. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι/πράσο και το σκόρδο.

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο ή το βούτυρο. Προσθέτουμε κρεμμύδι/πράσο και σκόρδο και σοτάρουμε για 2–3 λεπτά. Έπειτα ρίχνουμε το τζίντζερ και ανακατεύουμε για άλλο 1 λεπτό.

Προσθέτουμε καρότα, πατάτες και σελινόριζα. Ανακατεύουμε και στη συνέχεια ρίχνουμε τον ζωμό μέχρι να καλυφθούν. Σιγοβράζουμε για 20–25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ ή επιτραπέζιο μπλέντερ μέχρι να γίνει βελούδινη. Αν είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο ζωμό ή νερό.

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, προαιρετικά κρέμα γάλακτος ή γάλα καρύδας, και λίγο χυμό λεμονιού για ισορροπία. Ανακατεύουμε καλά.

Γαρνίρουμε με μαϊντανό ή σχοινόπρασο.

Προαιρετικά προσθέτουμε κρουτόν, λίγο ελαιόλαδο, γιαούρτι ή καβουρδισμένους σπόρους (π.χ. κολοκυθόσπορο).

Συνοδεύεται όμορφα με φρέσκο ψωμί ή παξιμάδι.

Συνοπτικά

  • Η βελουτέ σούπα με καρότο, πατάτα, σελινόριζα και τζίντζερ είναι θρεπτική και ιδανική για ζεστά γεύματα.
  • Περιέχει καρότα, πατάτες, σελινόριζα, κρεμμύδι, σκόρδο, τζίντζερ και ζωμό, που μαγειρεύονται και πολτοποιούνται για βελούδινη υφή.
  • Η προσθήκη κρέμας γάλακτος ή γάλακτος καρύδας προσφέρει κρεμώδη γεύση, ενώ γαρνίρεται με μαϊντανό ή σχοινόπρασο.
  • Συνοδεύεται με φρέσκο ψωμί ή παξιμάδι για ένα πλήρες γεύμα.
Διαβάστε επίσης

Απολαυστικό Τιραμισού

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής ενός απολαυστικού τιραμισού, ξεκινώντας από τα υλικά που χρειάζονται, όπως νερό, καφές, ζάχαρη, κρέμα γάλακτος, αυγό, τυρί μασκαρπόνε και κονιάκ. Αρχικά, ο καφές...

Ρυζόγαλο φούρνου με σοκολάτα

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ρυζόγαλο φούρνου με σοκολάτα, αναλύοντας τα υλικά και την εκτέλεση της διαδικασίας. Αρχικά, το ρύζι γλασέ πλένεται και ψήνεται με νερό μέχρι να...

Χταπόδι με ούζο και ζυμαρικά κοράλι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για χταπόδι με ούζο και ζυμαρικά κοράλι. Αρχικά, το χταπόδι κόβεται σε μεγάλα κομμάτια και μαγειρεύεται με ελαιόλαδο μέχρι να κατεβάσει τα υγρά του. Στη...

Τρικολόρε πένες μπολονέζ στο φούρνο

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για τρικολόρε πένες μπολονέζ στο φούρνο, που συνδυάζει μοσχαρίσιο κιμά, σπανάκι, μυρωδικά και τυριά. Η διαδικασία ξεκινά με το σοτάρισμα του κιμά και των...

Δημιουργούμε το πιο αγνό βούτυρο μήλου με μόνο 7 υλικά

Το βούτυρο μήλου είναι ένα φυσικό άλειμμα φτιαγμένο από μήλα που μαγειρεύονται αργά με ζάχαρη και μπαχαρικά, αποκτώντας βελούδινη υφή και βαθύ καραμελωμένο χρώμα, χωρίς να περιέχει λιπαρά. Χρησιμοποιείται...

Σάλτσα με κάππαρη (κουτρούβι) για γεύση έκπληξη

Η σάλτσα με κάππαρη (κουτρούβι) αποτελεί μια γευστική έκπληξη που μπορεί να συνοδεύσει ζυμαρικά, πιλάφι ή να χρησιμοποιηθεί ως ντιπ με ψωμί ή πίτα. Περιλαμβάνει υλικά όπως κόκκινο κρεμμύδι,...

Κριθαράκι με κρέμα καρύδας και φρέσκο σπανάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κριθαράκι με κρέμα καρύδας και φρέσκο σπανάκι, ιδανική για όσους αναζητούν ένα γευστικό και θρεπτικό πιάτο. Η συνταγή περιλαμβάνει κριθαράκι Μιτσίδη, φυσικό ζωμό...

Χταπόδι ψητό με φάβα Σαντορίνης

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για χταπόδι ψητό με φάβα Σαντορίνης, προσφέροντας λεπτομερείς οδηγίες για την προετοιμασία των δύο κύριων συστατικών. Η φάβα, αφού σιγοβράσει με κρεμμύδι, καρότο και...

Κοτόπουλο τηγανιά με ζωηρές πιπεριές και λεμόνι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κοτόπουλο τηγανιά με πιπεριές και λεμόνι, προσφέροντας έναν γευστικό συνδυασμό αρωμάτων και υλικών. Χρησιμοποιώντας φιλέτο κοτόπουλου, το οποίο σοτάρεται μέχρι να ροδίσει, η συνταγή...

Σαλάτα Πολίτικη (με λάχανο, καρότο και σέλερι)

Η Πολίτικη σαλάτα είναι μια δροσερή και αρωματική επιλογή που συνδυάζει ψιλοκομμένο άσπρο και κόκκινο λάχανο, τριμμένα καρότα, σέλινο και προαιρετικά κόκκινη πιπεριά, με μια μαρινάδα από ελαιόλαδο, ξίδι,...

Κεφτέδες ψητοί με πίτα, τζατζίκι και φρέσκια σαλάτα

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για κεφτέδες ψητούς που συνοδεύονται με πίτες, τζατζίκι και φρέσκια σαλάτα. Για την παρασκευή των κεφτέδων, χρησιμοποιούνται μοσχαρίσιος και χοιρινός κιμάς, μαζί με ψιλοτριμμένο...

Κρασάτα αχλάδια αλά belle Hélène

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κρασάτα αχλάδια αλά belle Hélène, ένα γλυκό που συνδυάζει αχλάδια σιγοβρασμένα σε κόκκινο κρασί με αρωματικά συστατικά όπως κανέλα και βανίλια. Τα αχλάδια σερβίρονται...

Γαρίδες με έθνικ ρύζι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για γαρίδες με έθνικ ρύζι, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ρύζι Basmati, σησαμέλαιο, ψιλοκομμένες ντομάτες και μπαχαρικά 7 spices. Η διαδικασία περιλαμβάνει το σοτάρισμα του ρυζιού και...

Μπισκότα μήλου

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για μπισκότα μήλου, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής τους. Χρησιμοποιούνται μήλα Granny Smith, βρώμη, καρύδια και αρωματικά όπως κανέλα και βανίλια. Η προετοιμασία...

Αρωματικές μαριναρισμένες φακές

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για αρωματικές μαριναρισμένες φακές, αναφέροντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής τους. Οι φακές μαγειρεύονται με κρεμμύδι, γαρύφαλλα και φύλλα δάφνης, και στη συνέχεια μαρινάρονται...

Ποια είναι η διαδικασία του ντεγκλασάρισματος;

Το ντεγκλασάρισμα είναι μια μαγειρική τεχνική που αξιοποιεί τα καραμελωμένα υπολείμματα, γνωστά ως fond, που μένουν στον πάτο του σκεύους μετά το σοτάρισμα ή το ψήσιμο κρέατος, πουλερικών ή...

Λαχταριστό Γαλακτομπούρεκο

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλακτομπούρεκου, περιγράφοντας τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης. Αρχικά, παρασκευάζεται το σιρόπι με ζάχαρη, νερό και μπαχαρικά, το οποίο βράζεται...

Νηστίσιμος χαλβάς από την Αραβία

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για νηστίσιμο χαλβά από την Αραβία, χρησιμοποιώντας σιμιγδάλι, ηλιέλαιο, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Περιλαμβάνει οδηγίες για την προετοιμασία του σιροπιού με ζάχαρη, νερό, ανθόνερο,...

Κέικ tres leches

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για το κέικ tres leches, ένα λαχταριστό γλυκό που ξεχωρίζει για την υφή και τη γεύση του. Αρχικά, ανακατεύονται τα υλικά για το κέικ,...

Πίτα του βοσκού με φακές και μανιτάρια

Η συνταγή περιγράφει πώς να φτιάξετε μια πίτα του βοσκού με φακές και μανιτάρια, μια χορτοφαγική εκδοχή του παραδοσιακού πιάτου. Η γέμιση περιλαμβάνει φακές, μανιτάρια πορτομπέλο, καρότα, κρεμμύδι, σέλινο,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ