Σούπα ντομάτας με ντοματίνια και φρέσκο βασιλικό

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η σούπα ντομάτας με ντοματίνια και φρέσκο βασιλικό είναι μια γευστική και εύκολη συνταγή που συνδυάζει αρωματικά υλικά όπως ντοματίνια, ώριμες ντομάτες, κρεμμύδι, σκόρδο και βασιλικό. Η διαδικασία ξεκινά με το σοτάρισμα του κρεμμυδιού και του σκόρδου σε ελαιόλαδο, ακολουθούμενη από την προσθήκη των ντοματινιών και των ντομάτων.

Μετά από ένα σύντομο σιγοβράσιμο, προστίθενται πελτές ντομάτας, ζάχαρη, ρίγανη και ζωμός λαχανικών. Αφήνετε τη σούπα να βράσει μέχρι να δέσουν οι γεύσεις και να μαλακώσουν τα υλικά, ενώ στο τέλος προστίθεται φρέσκος βασιλικός.

Η σούπα σερβίρεται ζεστή, με τριμμένη παρμεζάνα ή φέτα και συνοδεύεται από κρουτόν ή φρέσκο ψωμί, προσφέροντας μια ζεστή και ευχάριστη γευστική εμπειρία.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. νωπά ντοματίνια, κομμένα στη μέση

2 μεγάλες ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες

1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκόρδο, λιωμένο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 κ.γ. ζάχαρη (προαιρετικά, για να ισορροπήσει η οξύτητα)

1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή νερό

½ κ.γ. ρίγανη

4-5 φύλλα φρέσκου βασιλικού ή ½ κ.γ. αποξηραμένο

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Λίγη παρμεζάνα ή φέτα για το σερβίρισμα

Κρουτόν ή φρέσκο ψωμί για συνοδεία

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε το κρεμμύδι. Το αφήνετε να μαλακώσει για 3-4 λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο, και στη συνέχεια προσθέτετε το σκόρδο. Ανακατεύετε για λίγα δευτερόλεπτα, προσέχοντας να μην καεί.

Προσθέτετε τα ντοματίνια και τις ψιλοκομμένες ντομάτες, και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να λιώνουν. Προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη, τη ρίγανη και λίγο αλάτι. Ανακατεύετε καλά και ρίχνετε τον ζωμό λαχανικών.

Αφήνετε τη σούπα να βράσει σε μέτρια φωτιά για 20-25 λεπτά, μέχρι να δέσουν οι γεύσεις και να μαλακώσουν εντελώς τα ντοματίνια. Αν θέλετε πιο λεία υφή, μπορείτε να την περάσετε με ραβδομπλέντερ μέχρι να γίνει βελουτέ, διαφορετικά αφήστε τη πιο «κομμάτια» για πιο rustic αποτέλεσμα.

Στο τέλος προσθέτετε τα φύλλα βασιλικού και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αφήνετε να σταθεί για 5 λεπτά πριν τη σερβίρετε.

Σερβίρετε τη σούπα ζεστή, με τριμμένη παρμεζάνα ή λίγη φέτα στην επιφάνεια και συνοδεύστε με τραγανά κρουτόν ή φέτες χωριάτικου ψωμιού.

Για πιο βελούδινη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε στο τέλος 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος ή μια κουταλιά γιαούρτι στραγγιστό. Αντί για βασιλικό, μπορείτε να δοκιμάσετε και δυόσμο για πιο φρέσκια εκδοχή.

Συνοπτικά

  • Η σούπα ντομάτας με ντοματίνια και βασιλικό συνδυάζει αρωματικά υλικά όπως ντοματίνια, ντομάτες, κρεμμύδι και σκόρδο.
  • Η διαδικασία περιλαμβάνει σοτάρισμα κρεμμυδιού και σκόρδου, προσθήκη ντοματινιών και ντομάτων, και σιγοβράσιμο με πελτέ, ζάχαρη, ρίγανη και ζωμό.
  • Στο τέλος, προστίθεται φρέσκος βασιλικός και η σούπα σερβίρεται με τριμμένη παρμεζάνα ή φέτα και κρουτόν.
  • Μπορείτε να την περάσετε με ραβδομπλέντερ για βελούδινη υφή ή να προσθέσετε κρέμα γάλακτος για πιο πλούσια γεύση.
Διαβάστε επίσης

Αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο, ιδανικό για συνοδευτικό στον καφέ σας. Το κέικ αυτό συνδυάζει την έντονη γεύση του φρέσκου χυμού...

Γαλλικό τοστ

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλλικού τοστ, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ψωμί ή τσουρέκι, αυγά, γάλα, ζάχαρη, κανέλα και βανίλια. Η διαδικασία περιλαμβάνει το χτύπημα των αυγών...

Τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα

Η συνταγή για τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα περιλαμβάνει κομμάτια ψητού κρέατος (χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχάρι) σοταρισμένα με κρεμμύδι και σκόρδο σε ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προστίθεται μια αρωματική σάλτσα...

Πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα, καρύδια και κρέμα σαντιγί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα και καρύδια, συνοδευόμενη από κρέμα σαντιγί. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ψωμί, πολτοποιημένη κολοκύθα, γάλα, αυγά, καστανή ζάχαρη, καρύδια και...

Χειμωνιάτικη pasta primavera με φρέσκα λαχανικά

Η χειμωνιάτικη pasta primavera αποτελεί μια νόστιμη και ευέλικτη συνταγή ζυμαρικών, που αξιοποιεί φρέσκα ή περισσευούμενα λαχανικά όπως καρότα, μελιτζάνα, κολοκύθα και μπρόκολο. Τα ζυμαρικά βράζονται al dente και...

Πατατοκροκέτες με λιωμένο τυρί

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πατατοκροκέτες γεμιστές με λιωμένο τυρί, ιδανικές για σνακ ή συνοδευτικό. Αρχικά, οι ψημένες πατάτες λιώνουν και αναμειγνύονται με τριμμένο τυρί, αυγό, αλεύρι και...

Σοκολατένια εκλέρ με γέμιση

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια εκλέρ με γέμιση, ιδανική για 8 άτομα και με μέτριο βαθμό δυσκολίας. Για την παρασκευή της ζύμης των εκλέρ, συνδυάζονται νερό, βούτυρο,...

The Moist Maker: Η διάσημη συνταγή για το Turkey Sandwich της Monica από τα Friends

Το άρθρο παρουσιάζει τη διάσημη συνταγή για το σάντουιτς "Moist Maker" της Monica από τη σειρά Friends, που έγινε γνωστό από την εμμονή του Ross με αυτό. Το μυστικό...

Γιορτινό κέικ (Christmas Cake)

Το άρθρο παρέχει οδηγίες για την παρασκευή ενός γιορτινού κέικ, γνωστού ως Christmas Cake, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία εκτέλεσης. Χρησιμοποιούνται διάφορα γλυκά του κουταλιού, κουμανδαρία και...

Καλυμμένη μηλόπιτα

Η συνταγή για καλυμμένη μηλόπιτα προτείνει ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό για έξι άτομα, με χρόνο ετοιμασίας μόλις 15 λεπτά και ψήσιμο 25 λεπτών. Τα κύρια υλικά περιλαμβάνουν σφολιάτα,...

“Η διαδρομή του κουραμπιέ: Από τη Μέση Ανατολή στα ελληνικά Χριστούγεννα”

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του κουραμπιέ, ενός αγαπημένου χριστουγεννιάτικου γλυκού στην Ελλάδα, που έχει τις ρίζες του στην Περσία του Μεσαίωνα. Αρχικά γνωστό ως "qurabiya", το γλυκό αυτό...

Σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα

Η συνταγή παρουσιάζει μια δροσερή σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα, ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως μαρούλι, ψητή γαλοπούλα, πέκαν, σπόροι ροδιού, ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελιές...

Παραδοσιακές σοκολατένιες τρούφες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών σοκολατένιων τρούφων. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως σοκολάτα κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο και λικέρ, ενώ η εκτέλεση περιλαμβάνει το λιώσιμο της σοκολάτας με την κρέμα...

Λαχταριστοί κουραμπιέδες

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για την παρασκευή λαχταριστών κουραμπιέδων, ξεκινώντας με το ψήσιμο των αμυγδάλων και συνεχίζοντας με την προετοιμασία της ζύμης, η οποία περιλαμβάνει αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη...

Vanillekipferl (Αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας)

Τα Vanillekipferl είναι παραδοσιακά αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας, ιδανικά για τα Χριστούγεννα. Παρασκευάζονται με αλεύρι, κρύο βούτυρο, αλεσμένα αμύγδαλα ή φουντούκια, άχνη ζάχαρη, βανίλια και λίγο αλάτι. Η ζύμη πλάθεται...

Pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το γαλλικό γλυκό pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν μέλι, καστανή ζάχαρη,...

Αφράτα ρολάκια με κανέλα (cinnamon rolls)

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για αφράτα ρολάκια κανέλας, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Για τη ζύμη, χρειάζονται αλεύρι, ξηρή μαγιά, χλιαρό γάλα, ζάχαρη, λιωμένο βούτυρο,...

Brownies με Σοκολατένιο Γαλατάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια brownies με χρήση γαλατάκι σοκολάτας. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως αλεύρι, κακάο, ζάχαρη και αυγά, ενώ η διαδικασία είναι εύκολη και...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό κουταλιού καρυδάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια πρωτότυπη συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό του κουταλιού καρυδάκι. Ο Θεόδωρος Ελευθερίου περιγράφει τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης, ξεκινώντας με την προετοιμασία...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό καρυδάκι κουταλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια μοναδική συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό καρυδάκι κουταλιού, προσφέροντας έναν ενδιαφέροντα συνδυασμό γεύσεων. Η διαδικασία περιλαμβάνει την επίστρωση της φέτας με αλεύρι, αυγό και...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ