Σαλάτα με ποσέ σολομό, παντζάρια και καραμελωμένα ντοματίνια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η συνταγή για σαλάτα με ποσέ σολομό, παντζάρια και καραμελωμένα ντοματίνια είναι μια γευστική πρόταση που συνδυάζει φρέσκα υλικά και αρώματα.

Για την προετοιμασία, ο σολομός μαγειρεύεται απαλά σε λευκό κρασί και άνηθο, ενώ τα παντζάρια ψήνονται για καλύτερη γεύση.

Τα καραμελωμένα ντοματίνια προσθέτουν γλυκύτητα, ενώ το ντρέσινγκ από ελαιόλαδο και μουστάρδα ολοκληρώνει τη σαλάτα, προσφέροντας μια ισορροπημένη και δροσερή επιλογή για το τραπέζι σας.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

4 κοµµάτια φιλέτο σολοµού χωρίς κόκαλα και πέτσες, σύνολο 450-500 γρ. (φρέσκα ή κατεψυγµένα και ξεπαγωµένα)

2 κρεµµύδια σε ροδέλες

3 κλωναράκια άνηθο (χωρίς κοτσάνια)

2 φλ. άσπρο, ηµίγλυκο κρασί (ή ξηρό)

2 γερές διπλές χούφτες ανάµιχτα τρυφερά φύλλα σαλάτας (από συσκευασία)

20 ντοµατίνια (κόκκινα ή ανάµικτα µε πράσινα, ή κίτρινα)

2-3 κουταλιές ελαιόλαδο

4 µεγάλα παντζάρια

4-5 ραπανάκια, σε λεπτές ροδέλες

Για το ντρέσινγκ:

6 κουταλιές ελαιόλαδο

2 κουταλιές ξίδι (ή χυµό λεµονιού)

1 κοφτό κουταλάκι µουστάρδα (Dijon)

Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τα παντζάρια, µπορείτε να τα βράσετε σε µπόλικο αλατισµένο νερό και µετά να τα ξεφλουδίσετε, όµως είναι πολύ καλύτερα σε γεύση ψητά. Μάλιστα µπορείτε να τα ψήσετε και 2-3 µέρες πριν και να τα κρατήσετε τυλιγµένα στο ψυγείο: Τα τυλίγετε σε αλουµινόχαρτο και τα ψήνετε σε προθερµασµένο φούρνο στους 200°C, για 1 περίπου ώρα (ελέγχετε αν είναι έτοιµα µπήγοντας µέσα ένα σουβλάκι- δεν πρέπει να βρίσκει αντίσταση). Τα κρυώνετε στο αλουµινόχαρτο και πριν ετοιµάσετε τη σαλάτα τα ξεφλουδίζετε (η φλούδα βγαίνει πολύ εύκολα) και τα κόβετε σε µπουκιές. Τα βάζετε σε ένα µπολ.

Ετοιµάζετε το σολοµό: Απλώνετε τα φετάκια του κρεµµυδιού σε µια ρηχή, πλατύστοµη κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι, προσθέτετε τον άνηθο και βάζετε πάνω το σολοµό. Ρίχνετε µέσα το κρασί και 2 φλ. νερό, αφήνετε να κοχλάσει, χαµηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε το ψάρι για 5 λεπτά. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το σολοµό να κρυώσει µέσα. Ύστερα, τον στραγγίζετε και τον τεµαχίζετε σε µπουκιές µε πιρούνι.  Στο µεταξύ, ζεσταίνετε σε ένα τηγάνι 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο σε µέτρια φωτιά µέχρι να κάψει. Προσθέτετε τα ντοµατίνια, τα αλατοπιπερώνετε και τα σοτάρετε κουνώντας συχνά το τηγάνι για να ανακατεύονται, µέχρι η φλούδα τους να αρχίσει να ζαρώνει- για 2-3 περίπου λεπτά.  

Απλώνετε τα φύλλα της σαλάτας σε 6 ατοµικά πιάτα ή µια πιατέλα, σκορπάτε πάνω τα παντζάρια, το σολοµό και τα φετάκια των ρεπανιών και προσθέτετε τις ντοµάτες. Πριν σερβίρετε, χτυπάτε σε ένα βαζάκι µε τα υλικά του ντρέσινγκ µέχρι να οµογενοποιηθούν και περιχύνετε τη σαλάτα.

Συνοπτικά

  • Η σαλάτα συνδυάζει ποσέ σολομό, ψητά παντζάρια και καραμελωμένα ντοματίνια για μια γευστική εμπειρία.
  • Ο σολομός μαγειρεύεται απαλά σε λευκό κρασί με άνηθο για έναν εκλεπτυσμένο γευστικό τόνο.
  • Τα καραμελωμένα ντοματίνια προσθέτουν γλυκύτητα, ενώ το ντρέσινγκ ελαιόλαδου και μουστάρδας ολοκληρώνει το πιάτο.
  • Η προετοιμασία περιλαμβάνει ψήσιμο παντζαριών και σοτάρισμα ντοματινιών για πλούσια υφή και γεύση.
Διαβάστε επίσης

Απολαυστικό Τιραμισού

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής ενός απολαυστικού τιραμισού, ξεκινώντας από τα υλικά που χρειάζονται, όπως νερό, καφές, ζάχαρη, κρέμα γάλακτος, αυγό, τυρί μασκαρπόνε και κονιάκ. Αρχικά, ο καφές...

Ρυζόγαλο φούρνου με σοκολάτα

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ρυζόγαλο φούρνου με σοκολάτα, αναλύοντας τα υλικά και την εκτέλεση της διαδικασίας. Αρχικά, το ρύζι γλασέ πλένεται και ψήνεται με νερό μέχρι να...

Χταπόδι με ούζο και ζυμαρικά κοράλι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για χταπόδι με ούζο και ζυμαρικά κοράλι. Αρχικά, το χταπόδι κόβεται σε μεγάλα κομμάτια και μαγειρεύεται με ελαιόλαδο μέχρι να κατεβάσει τα υγρά του. Στη...

Τρικολόρε πένες μπολονέζ στο φούρνο

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για τρικολόρε πένες μπολονέζ στο φούρνο, που συνδυάζει μοσχαρίσιο κιμά, σπανάκι, μυρωδικά και τυριά. Η διαδικασία ξεκινά με το σοτάρισμα του κιμά και των...

Δημιουργούμε το πιο αγνό βούτυρο μήλου με μόνο 7 υλικά

Το βούτυρο μήλου είναι ένα φυσικό άλειμμα φτιαγμένο από μήλα που μαγειρεύονται αργά με ζάχαρη και μπαχαρικά, αποκτώντας βελούδινη υφή και βαθύ καραμελωμένο χρώμα, χωρίς να περιέχει λιπαρά. Χρησιμοποιείται...

Σάλτσα με κάππαρη (κουτρούβι) για γεύση έκπληξη

Η σάλτσα με κάππαρη (κουτρούβι) αποτελεί μια γευστική έκπληξη που μπορεί να συνοδεύσει ζυμαρικά, πιλάφι ή να χρησιμοποιηθεί ως ντιπ με ψωμί ή πίτα. Περιλαμβάνει υλικά όπως κόκκινο κρεμμύδι,...

Κριθαράκι με κρέμα καρύδας και φρέσκο σπανάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κριθαράκι με κρέμα καρύδας και φρέσκο σπανάκι, ιδανική για όσους αναζητούν ένα γευστικό και θρεπτικό πιάτο. Η συνταγή περιλαμβάνει κριθαράκι Μιτσίδη, φυσικό ζωμό...

Χταπόδι ψητό με φάβα Σαντορίνης

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για χταπόδι ψητό με φάβα Σαντορίνης, προσφέροντας λεπτομερείς οδηγίες για την προετοιμασία των δύο κύριων συστατικών. Η φάβα, αφού σιγοβράσει με κρεμμύδι, καρότο και...

Κοτόπουλο τηγανιά με ζωηρές πιπεριές και λεμόνι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κοτόπουλο τηγανιά με πιπεριές και λεμόνι, προσφέροντας έναν γευστικό συνδυασμό αρωμάτων και υλικών. Χρησιμοποιώντας φιλέτο κοτόπουλου, το οποίο σοτάρεται μέχρι να ροδίσει, η συνταγή...

Σαλάτα Πολίτικη (με λάχανο, καρότο και σέλερι)

Η Πολίτικη σαλάτα είναι μια δροσερή και αρωματική επιλογή που συνδυάζει ψιλοκομμένο άσπρο και κόκκινο λάχανο, τριμμένα καρότα, σέλινο και προαιρετικά κόκκινη πιπεριά, με μια μαρινάδα από ελαιόλαδο, ξίδι,...

Κεφτέδες ψητοί με πίτα, τζατζίκι και φρέσκια σαλάτα

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για κεφτέδες ψητούς που συνοδεύονται με πίτες, τζατζίκι και φρέσκια σαλάτα. Για την παρασκευή των κεφτέδων, χρησιμοποιούνται μοσχαρίσιος και χοιρινός κιμάς, μαζί με ψιλοτριμμένο...

Κρασάτα αχλάδια αλά belle Hélène

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κρασάτα αχλάδια αλά belle Hélène, ένα γλυκό που συνδυάζει αχλάδια σιγοβρασμένα σε κόκκινο κρασί με αρωματικά συστατικά όπως κανέλα και βανίλια. Τα αχλάδια σερβίρονται...

Γαρίδες με έθνικ ρύζι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για γαρίδες με έθνικ ρύζι, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ρύζι Basmati, σησαμέλαιο, ψιλοκομμένες ντομάτες και μπαχαρικά 7 spices. Η διαδικασία περιλαμβάνει το σοτάρισμα του ρυζιού και...

Μπισκότα μήλου

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για μπισκότα μήλου, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής τους. Χρησιμοποιούνται μήλα Granny Smith, βρώμη, καρύδια και αρωματικά όπως κανέλα και βανίλια. Η προετοιμασία...

Αρωματικές μαριναρισμένες φακές

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για αρωματικές μαριναρισμένες φακές, αναφέροντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής τους. Οι φακές μαγειρεύονται με κρεμμύδι, γαρύφαλλα και φύλλα δάφνης, και στη συνέχεια μαρινάρονται...

Ποια είναι η διαδικασία του ντεγκλασάρισματος;

Το ντεγκλασάρισμα είναι μια μαγειρική τεχνική που αξιοποιεί τα καραμελωμένα υπολείμματα, γνωστά ως fond, που μένουν στον πάτο του σκεύους μετά το σοτάρισμα ή το ψήσιμο κρέατος, πουλερικών ή...

Λαχταριστό Γαλακτομπούρεκο

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλακτομπούρεκου, περιγράφοντας τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης. Αρχικά, παρασκευάζεται το σιρόπι με ζάχαρη, νερό και μπαχαρικά, το οποίο βράζεται...

Νηστίσιμος χαλβάς από την Αραβία

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για νηστίσιμο χαλβά από την Αραβία, χρησιμοποιώντας σιμιγδάλι, ηλιέλαιο, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Περιλαμβάνει οδηγίες για την προετοιμασία του σιροπιού με ζάχαρη, νερό, ανθόνερο,...

Κέικ tres leches

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για το κέικ tres leches, ένα λαχταριστό γλυκό που ξεχωρίζει για την υφή και τη γεύση του. Αρχικά, ανακατεύονται τα υλικά για το κέικ,...

Πίτα του βοσκού με φακές και μανιτάρια

Η συνταγή περιγράφει πώς να φτιάξετε μια πίτα του βοσκού με φακές και μανιτάρια, μια χορτοφαγική εκδοχή του παραδοσιακού πιάτου. Η γέμιση περιλαμβάνει φακές, μανιτάρια πορτομπέλο, καρότα, κρεμμύδι, σέλινο,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ