Σαλάτα µε καυτερά ρεβίθια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η συνταγή παρουσιάζει μια δροσερή σαλάτα με καυτερά ρεβίθια, ιδανική για όσους αγαπούν τις έντονες γεύσεις. Περιλαμβάνει κυπριακή πίτα, ντομάτα, αγγούρι, μαϊντανό, κόλιανδρο και κουκουνάρι, ενώ τα ρεβίθια ψήνονται με σκόρδο, κύμινο, πάπρικα και πιπέρι καγιέν για πικάντικη γεύση.

Το ντρέσινγκ συνδυάζει ελαιόλαδο, μηλόξυδο, μέλι και δυόσμο, προσδίδοντας φρεσκάδα. Η πίτα ψήνεται μέχρι να γίνει τραγανή, ενώ τα ρεβίθια σοτάρονται για χρυσαφένιο χρώμα, πριν συνδυαστούν με τα υπόλοιπα υλικά για μια απολαυστική σαλάτα.

Διαβάστε παρακάτω

Υλικά

Για τη σαλάτα

•Μια πίτα κυπριακή (όχι παφίτικη)

•2 κουταλιές ελαιόλαδο

•2 φλ. ντοµατίνια µοιρασµένα

•2 φλ. αγγούρια σε κυβάκια

•½ φλ. µαϊντανό ψιλοκοµµένο

•½ φλ. κόλιανδρο ψιλοκοµµένο

•1 φρέσκο κρεµµυδάκι ψιλοκοµµένο

•2 κουταλιές κουκουνάρι, καβουρδισµένο σε ένα µικρό τηγανάκι

Για τα ρεβίθια

•1 ½ φλ. χονδρά ρεβίθια Μιτσίδη

•2 κουταλιές ελαιόλαδο

•αλάτι και 1 κουταλάκι πιπέρι

•2 κουταλάκια σκόνη σκόρδου

•2 κουταλάκια κύµινο

•2 κουταλάκια πάπρικα

•½ κουταλάκι πιπέρι καγιέν

Για το ντρέσινγκ

•¼ φλ. ελαιόλαδο

•2 κουταλιές µηλόξυδο

•1 κουταλάκι µέλι

•1 κουταλιά φρέσκο δυόσµο ψιλοκοµµένο

•αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ψήνετε τα ρεβίθια σύµφωνα µε τις οδηγίες της συσκευασίας.

Προθερµαίνετε το φούρνο στους 175°C στον αέρα. Κόβετε την πίτα στη µέση οριζοντίως ώστε να έχετε 2 λεπτά κοµµάτια πίτας. Τα βάζετε σε ταψί φούρνου µε την κοµµένη επιφάνεια προς τα πάνω και τα αλείφετε µε το ελαιόλαδο. Ψήνετε για 10-15 λεπτά µέχρι η πίτα να είναι χρυσαφένια και τραγανή. Την αφήνετε να κρυώσει και τη σπάζετε σε µικρά κοµµατάκια. Μπορείτε να φυλάξετε τα κοµµατάκια σε τάπερ για 4 µέρες.

Στραγγίζετε καλά τα ρεβίθια και τα βάζετε σε χαρτί κουζίνας. Τα καλύπτετε µε άλλο ένα κοµµάτι χαρτί και τα σκουπίζετε όσο πιο καλά µπορείτε. Τα ξεφλουδίζετε τρίβοντάς τα ελαφρά στα δάκτυλα. Η φλούδα βγαίνει πολύ εύκολα.

Ανακατεύετε τα ρεβίθια σε ένα µπολ µαζί µε το ελαιόλαδο, αλάτι και το πιπέρι. Τα βάζετε σε µια κατσαρόλα, σε µέτρια δυνατή φωτιά. Ανακατεύετε κατά διαστήµατα και σοτάρετε 5 λεπτά περίπου, µέχρι να πάρουν λίγο χρώµα. Προσοχή γιατί πετάγονται! Αν θέλετε µπορείτε να κλείσετε την κατσαρόλα µε το καπάκι και κάθε τόσο να την ανακινείτε για να ανακατεύονται τα ρεβίθια.

Προσθέτετε τη σκόνη σκόρδου και τα µπαχαρικά στην κατσαρόλα και ανακατεύετε. Αφήνετε να τηγανιστούν άλλο 1 λεπτό ανακατεύοντας ή ανακινώντας την κατσαρόλα. Τα βγάζετε σε ένα πιάτο να κρυώσουν εντελώς.

Ετοιµάστε τη σαλάτα: Σε ένα βαζάκι µε καπάκι αναµιγνύετε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ. Βάζετε τα ντοµατίνια, τα αγγουράκια, το µαϊντανό, τον κολιανδρο, το κρεµµυδάκι, το κουκουνάρι, τη σπασµένη πίτα και ¼ φλιτζάνι από τα ρεβίθια σε ένα µεγάλο µπολ. Περιχύνετε µε το ντρέσινγκ και ανακατεύετε. Μεταφέρετε τη σαλάτα σε µεγάλη πιατέλα. Πασπαλίζετε µε τα υπόλοιπα ρεβίθια και σερβίρετε.

Συνοπτικά

  • Η σαλάτα με καυτερά ρεβίθια συνδυάζει κυπριακή πίτα, ντομάτα, αγγούρι, μαϊντανό, κόλιανδρο και κουκουνάρι.
  • Τα ρεβίθια ψήνονται με σκόρδο, κύμινο, πάπρικα και πιπέρι καγιέν για έντονη πικάντικη γεύση.
  • Το ντρέσινγκ περιλαμβάνει ελαιόλαδο, μηλόξυδο, μέλι και δυόσμο για φρεσκάδα.
  • Η πίτα ψήνεται μέχρι να γίνει τραγανή πριν αναμειχθεί με τα υπόλοιπα υλικά για την τελική σαλάτα.
Διαβάστε επίσης

Αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο, ιδανικό για συνοδευτικό στον καφέ σας. Το κέικ αυτό συνδυάζει την έντονη γεύση του φρέσκου χυμού...

Γαλλικό τοστ

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλλικού τοστ, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ψωμί ή τσουρέκι, αυγά, γάλα, ζάχαρη, κανέλα και βανίλια. Η διαδικασία περιλαμβάνει το χτύπημα των αυγών...

Τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα

Η συνταγή για τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα περιλαμβάνει κομμάτια ψητού κρέατος (χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχάρι) σοταρισμένα με κρεμμύδι και σκόρδο σε ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προστίθεται μια αρωματική σάλτσα...

Πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα, καρύδια και κρέμα σαντιγί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα και καρύδια, συνοδευόμενη από κρέμα σαντιγί. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ψωμί, πολτοποιημένη κολοκύθα, γάλα, αυγά, καστανή ζάχαρη, καρύδια και...

Χειμωνιάτικη pasta primavera με φρέσκα λαχανικά

Η χειμωνιάτικη pasta primavera αποτελεί μια νόστιμη και ευέλικτη συνταγή ζυμαρικών, που αξιοποιεί φρέσκα ή περισσευούμενα λαχανικά όπως καρότα, μελιτζάνα, κολοκύθα και μπρόκολο. Τα ζυμαρικά βράζονται al dente και...

Πατατοκροκέτες με λιωμένο τυρί

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πατατοκροκέτες γεμιστές με λιωμένο τυρί, ιδανικές για σνακ ή συνοδευτικό. Αρχικά, οι ψημένες πατάτες λιώνουν και αναμειγνύονται με τριμμένο τυρί, αυγό, αλεύρι και...

Σοκολατένια εκλέρ με γέμιση

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια εκλέρ με γέμιση, ιδανική για 8 άτομα και με μέτριο βαθμό δυσκολίας. Για την παρασκευή της ζύμης των εκλέρ, συνδυάζονται νερό, βούτυρο,...

The Moist Maker: Η διάσημη συνταγή για το Turkey Sandwich της Monica από τα Friends

Το άρθρο παρουσιάζει τη διάσημη συνταγή για το σάντουιτς "Moist Maker" της Monica από τη σειρά Friends, που έγινε γνωστό από την εμμονή του Ross με αυτό. Το μυστικό...

Γιορτινό κέικ (Christmas Cake)

Το άρθρο παρέχει οδηγίες για την παρασκευή ενός γιορτινού κέικ, γνωστού ως Christmas Cake, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία εκτέλεσης. Χρησιμοποιούνται διάφορα γλυκά του κουταλιού, κουμανδαρία και...

Καλυμμένη μηλόπιτα

Η συνταγή για καλυμμένη μηλόπιτα προτείνει ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό για έξι άτομα, με χρόνο ετοιμασίας μόλις 15 λεπτά και ψήσιμο 25 λεπτών. Τα κύρια υλικά περιλαμβάνουν σφολιάτα,...

“Η διαδρομή του κουραμπιέ: Από τη Μέση Ανατολή στα ελληνικά Χριστούγεννα”

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του κουραμπιέ, ενός αγαπημένου χριστουγεννιάτικου γλυκού στην Ελλάδα, που έχει τις ρίζες του στην Περσία του Μεσαίωνα. Αρχικά γνωστό ως "qurabiya", το γλυκό αυτό...

Σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα

Η συνταγή παρουσιάζει μια δροσερή σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα, ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως μαρούλι, ψητή γαλοπούλα, πέκαν, σπόροι ροδιού, ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελιές...

Παραδοσιακές σοκολατένιες τρούφες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών σοκολατένιων τρούφων. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως σοκολάτα κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο και λικέρ, ενώ η εκτέλεση περιλαμβάνει το λιώσιμο της σοκολάτας με την κρέμα...

Λαχταριστοί κουραμπιέδες

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για την παρασκευή λαχταριστών κουραμπιέδων, ξεκινώντας με το ψήσιμο των αμυγδάλων και συνεχίζοντας με την προετοιμασία της ζύμης, η οποία περιλαμβάνει αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη...

Vanillekipferl (Αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας)

Τα Vanillekipferl είναι παραδοσιακά αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας, ιδανικά για τα Χριστούγεννα. Παρασκευάζονται με αλεύρι, κρύο βούτυρο, αλεσμένα αμύγδαλα ή φουντούκια, άχνη ζάχαρη, βανίλια και λίγο αλάτι. Η ζύμη πλάθεται...

Pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το γαλλικό γλυκό pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν μέλι, καστανή ζάχαρη,...

Αφράτα ρολάκια με κανέλα (cinnamon rolls)

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για αφράτα ρολάκια κανέλας, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Για τη ζύμη, χρειάζονται αλεύρι, ξηρή μαγιά, χλιαρό γάλα, ζάχαρη, λιωμένο βούτυρο,...

Brownies με Σοκολατένιο Γαλατάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια brownies με χρήση γαλατάκι σοκολάτας. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως αλεύρι, κακάο, ζάχαρη και αυγά, ενώ η διαδικασία είναι εύκολη και...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό κουταλιού καρυδάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια πρωτότυπη συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό του κουταλιού καρυδάκι. Ο Θεόδωρος Ελευθερίου περιγράφει τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης, ξεκινώντας με την προετοιμασία...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό καρυδάκι κουταλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια μοναδική συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό καρυδάκι κουταλιού, προσφέροντας έναν ενδιαφέροντα συνδυασμό γεύσεων. Η διαδικασία περιλαμβάνει την επίστρωση της φέτας με αλεύρι, αυγό και...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ