“Πότε είναι κατάλληλο να χρησιμοποιήσω σησαμέλαιο;”

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το σησαμέλαιο είναι ένα αρωματικό συστατικό που χρησιμοποιείται κυρίως σε ασιατικές κουζίνες και έχει πιο εξειδικευμένη χρήση από τα κοινά λάδια όπως το ελαιόλαδο. Είναι ιδανικό για να προστίθεται ωμό στο τέλος του μαγειρέματος σε stir-fry, noodles, ρύζι, σούπες, και σαλάτες με ασιατικό χαρακτήρα.

Επίσης, είναι εξαιρετικό για μαρινάδες κρέατος και σε σάλτσες ή ντιπ. Υπάρχουν δύο είδη σησαμέλαιου: το απαλό, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα και τηγάνισμα, και το σκούρο, που είναι καλύτερο για φινίρισμα λόγω του έντονου αρώματος.

Πρέπει να αποφεύγεται το τηγάνισμα σε υψηλές θερμοκρασίες με σησαμέλαιο, καθώς καίγεται εύκολα, και σε συνταγές όπου δεν θέλουμε να καλύψουμε άλλες γεύσεις ή σε παραδοσιακές μεσογειακές συνταγές όπου το έντονο άρωμά του δεν ταιριάζει.

Διαβάστε παρακάτω

Το σησαμέλαιο είναι πολύ αρωματικό και γευστικό, αλλά δεν χρησιμοποιείται όπως άλλα λάδια, π.χ. το ελαιόλαδο ή το ηλιέλαιο. Έχει πιο ειδική χρήση και χρησιμοποιείται κυρίως σε ασιατικές κουζίνες.

Πότε να το χρησιμοποιήσεις:

  1. Ωμό – στο τέλος του μαγειρέματος ή πάνω από φαγητό
    Μια κουταλίτσα σησαμέλαιο σε stir-fry, noodles, ρύζι, ή σούπες.

Πάνω σε σαλάτες (ιδίως με ασιατικό χαρακτήρα: λάχανο, καρότο, φύτρα φασολιών κ.λπ.).

Σε μαρινάδες για κρέας, κοτόπουλο ή τόφου — δίνει απίστευτο άρωμα.

  1. Σε σοτάρισμα – αλλά προσοχή στη θερμοκρασία
    Υπάρχουν δύο είδη σησαμέλαιου:

Απαλό (light sesame oil): κατάλληλο για μαγείρεμα και τηγάνισμα.

Σκούρο (toasted / roasted sesame oil): έντονα αρωματικό, ιδανικό για φινίρισμα, όχι για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες (καίγεται εύκολα!).

  1. Σε σάλτσες και ντιπ
    Σε dressing με σόγια, ρύζι, ξύδι, μέλι/σιρόπι, τζίντζερ.

Σε σάλτσες για dumplings ή spring rolls.

  1. Σε stir-fries και noodles (π.χ. lo mein, yakisoba, pad thai)
    Συνήθως προστίθεται στο τέλος ή μαζί με άλλα υγρά υλικά (σάλτσες).

Πότε να μην το χρησιμοποιήσεις:
Για τηγάνισμα σε δυνατή φωτιά (deep frying) – καίγεται και γίνεται πικρό.

Όταν δεν θες έντονο άρωμα – το σησαμέλαιο έχει πολύ “χαρακτήρα” και μπορεί να καλύψει άλλες γεύσεις.

Σε παραδοσιακές μεσογειακές συνταγές – δεν δένει με γεύσεις όπως ρίγανη, φέτα, ντομάτα.

Συνοπτικά

  • Το σησαμέλαιο είναι ιδανικό για φινίρισμα σε stir-fry, noodles, ρύζι και σούπες λόγω του αρώματός του.
  • Χρησιμοποιείται σε σαλάτες με ασιατικό χαρακτήρα και σε μαρινάδες για κρέας και τόφου.
  • Υπάρχουν δύο είδη, το απαλό για μαγείρεμα και το σκούρο για φινίρισμα, αποφεύγοντας το τηγάνισμα σε υψηλές θερμοκρασίες.
  • Δεν συνιστάται σε συνταγές όπου δεν θέλουμε να καλύψουμε άλλες γεύσεις ή σε μεσογειακές συνταγές.
Διαβάστε επίσης

Μπισκότα με κομμάτια σοκολάτας

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για μπισκότα με κομμάτια σοκολάτας, εξηγώντας τη διαδικασία βήμα προς βήμα. Αρχικά, προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς και κτυπάτε το βούτυρο με καστανή...

Κατακόκκινο Mac n Cheese

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για "Κατακόκκινο Mac n Cheese", που συνδυάζει μακαρόνια elbow με πλούσια κόκκινη μπεσαμέλ και ψημένα ντοματίνια, δημιουργώντας μια γευστική παραλλαγή του κλασικού πιάτου. Η συνταγή...

Καταλανική Κρέμα

Η καταλανική κρέμα είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που απαιτεί 60 λεπτά προετοιμασίας και είναι μέτριας δυσκολίας. Για την παρασκευή της, χρειάζονται κρέμα γάλακτος, γάλα, ζάχαρη, κρόκοι αυγών, βανίλια, φλούδα...

Σαλάτα με πλιγούρι και κολοκύθα

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για σαλάτα με πλιγούρι και κολοκύθα, αναφέροντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Χρησιμοποιούνται βασικά υλικά όπως πλιγούρι, κολοκύθα, ρόδια, σταφίδες και αμύγδαλα, ενώ...

Σαλάτα με ποσέ σολομό, παντζάρια και καραμελωμένα ντοματίνια

Η συνταγή για σαλάτα με ποσέ σολομό, παντζάρια και καραμελωμένα ντοματίνια είναι μια γευστική πρόταση που συνδυάζει φρέσκα υλικά και αρώματα. Για την προετοιμασία, ο σολομός μαγειρεύεται απαλά σε λευκό...

Βελουτέ σούπα με καρότο, πατάτα, σελινόριζα και τζίντζερ

Η βελουτέ σούπα με καρότο, πατάτα, σελινόριζα και τζίντζερ είναι μια θρεπτική και γευστική επιλογή για ζεστά γεύματα. Η συνταγή περιλαμβάνει καρότα, πατάτες, σελινόριζα, κρεμμύδι ή πράσο, σκόρδο, τζίντζερ...

Καραμελένιες μπάρες με σοκολατένια επικάλυψη

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για καραμελένιες μπάρες με σοκολατένια επικάλυψη, αναφέροντας τα υλικά που χρειάζονται για τη βάση, την καραμέλα και την επικάλυψη, καθώς και την αναλυτική διαδικασία...

Πίτα με πεκάν

Η συνταγή για πίτα με πεκάν περιλαμβάνει την παρασκευή ζύμης από αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι, βούτυρο και κρύο νερό, η οποία ξεκουράζεται στο ψυγείο πριν το άνοιγμα και τοποθέτησή της...

Απλή σοκολατίνα με αφράτη γκανάς

Η συνταγή για απλή σοκολατίνα με αφράτη γκανάς είναι εύκολη και απαιτεί περίπου 45 λεπτά προετοιμασίας και 1 ½ - 2 ώρες αναμονής. Χρησιμοποιούνται βασικά υλικά όπως αλεύρι, ζάχαρη,...

Ρικατόνι με σολομό καπνιστό

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ρικατόνι με καπνιστό σολομό. Αρχικά, βράζετε τα ρικατόνι και κρατάτε λίγο από το νερό τους. Στη συνέχεια, σοτάρετε καπνιστό σολομό και chives σε ελαιόλαδο...

Απολαυστικό Τιραμισού

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής ενός απολαυστικού τιραμισού, ξεκινώντας από τα υλικά που χρειάζονται, όπως νερό, καφές, ζάχαρη, κρέμα γάλακτος, αυγό, τυρί μασκαρπόνε και κονιάκ. Αρχικά, ο καφές...

Ρυζόγαλο φούρνου με σοκολάτα

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ρυζόγαλο φούρνου με σοκολάτα, αναλύοντας τα υλικά και την εκτέλεση της διαδικασίας. Αρχικά, το ρύζι γλασέ πλένεται και ψήνεται με νερό μέχρι να...

Χταπόδι με ούζο και ζυμαρικά κοράλι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για χταπόδι με ούζο και ζυμαρικά κοράλι. Αρχικά, το χταπόδι κόβεται σε μεγάλα κομμάτια και μαγειρεύεται με ελαιόλαδο μέχρι να κατεβάσει τα υγρά του. Στη...

Τρικολόρε πένες μπολονέζ στο φούρνο

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για τρικολόρε πένες μπολονέζ στο φούρνο, που συνδυάζει μοσχαρίσιο κιμά, σπανάκι, μυρωδικά και τυριά. Η διαδικασία ξεκινά με το σοτάρισμα του κιμά και των...

Δημιουργούμε το πιο αγνό βούτυρο μήλου με μόνο 7 υλικά

Το βούτυρο μήλου είναι ένα φυσικό άλειμμα φτιαγμένο από μήλα που μαγειρεύονται αργά με ζάχαρη και μπαχαρικά, αποκτώντας βελούδινη υφή και βαθύ καραμελωμένο χρώμα, χωρίς να περιέχει λιπαρά. Χρησιμοποιείται...

Σάλτσα με κάππαρη (κουτρούβι) για γεύση έκπληξη

Η σάλτσα με κάππαρη (κουτρούβι) αποτελεί μια γευστική έκπληξη που μπορεί να συνοδεύσει ζυμαρικά, πιλάφι ή να χρησιμοποιηθεί ως ντιπ με ψωμί ή πίτα. Περιλαμβάνει υλικά όπως κόκκινο κρεμμύδι,...

Κριθαράκι με κρέμα καρύδας και φρέσκο σπανάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κριθαράκι με κρέμα καρύδας και φρέσκο σπανάκι, ιδανική για όσους αναζητούν ένα γευστικό και θρεπτικό πιάτο. Η συνταγή περιλαμβάνει κριθαράκι Μιτσίδη, φυσικό ζωμό...

Χταπόδι ψητό με φάβα Σαντορίνης

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για χταπόδι ψητό με φάβα Σαντορίνης, προσφέροντας λεπτομερείς οδηγίες για την προετοιμασία των δύο κύριων συστατικών. Η φάβα, αφού σιγοβράσει με κρεμμύδι, καρότο και...

Κοτόπουλο τηγανιά με ζωηρές πιπεριές και λεμόνι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κοτόπουλο τηγανιά με πιπεριές και λεμόνι, προσφέροντας έναν γευστικό συνδυασμό αρωμάτων και υλικών. Χρησιμοποιώντας φιλέτο κοτόπουλου, το οποίο σοτάρεται μέχρι να ροδίσει, η συνταγή...

Σαλάτα Πολίτικη (με λάχανο, καρότο και σέλερι)

Η Πολίτικη σαλάτα είναι μια δροσερή και αρωματική επιλογή που συνδυάζει ψιλοκομμένο άσπρο και κόκκινο λάχανο, τριμμένα καρότα, σέλινο και προαιρετικά κόκκινη πιπεριά, με μια μαρινάδα από ελαιόλαδο, ξίδι,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ