“Πότε είναι κατάλληλο να χρησιμοποιήσω σησαμέλαιο;”

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το σησαμέλαιο είναι ένα αρωματικό συστατικό που χρησιμοποιείται κυρίως σε ασιατικές κουζίνες και έχει πιο εξειδικευμένη χρήση από τα κοινά λάδια όπως το ελαιόλαδο. Είναι ιδανικό για να προστίθεται ωμό στο τέλος του μαγειρέματος σε stir-fry, noodles, ρύζι, σούπες, και σαλάτες με ασιατικό χαρακτήρα.

Επίσης, είναι εξαιρετικό για μαρινάδες κρέατος και σε σάλτσες ή ντιπ. Υπάρχουν δύο είδη σησαμέλαιου: το απαλό, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα και τηγάνισμα, και το σκούρο, που είναι καλύτερο για φινίρισμα λόγω του έντονου αρώματος.

Πρέπει να αποφεύγεται το τηγάνισμα σε υψηλές θερμοκρασίες με σησαμέλαιο, καθώς καίγεται εύκολα, και σε συνταγές όπου δεν θέλουμε να καλύψουμε άλλες γεύσεις ή σε παραδοσιακές μεσογειακές συνταγές όπου το έντονο άρωμά του δεν ταιριάζει.

Διαβάστε παρακάτω

Το σησαμέλαιο είναι πολύ αρωματικό και γευστικό, αλλά δεν χρησιμοποιείται όπως άλλα λάδια, π.χ. το ελαιόλαδο ή το ηλιέλαιο. Έχει πιο ειδική χρήση και χρησιμοποιείται κυρίως σε ασιατικές κουζίνες.

Πότε να το χρησιμοποιήσεις:

  1. Ωμό – στο τέλος του μαγειρέματος ή πάνω από φαγητό
    Μια κουταλίτσα σησαμέλαιο σε stir-fry, noodles, ρύζι, ή σούπες.

Πάνω σε σαλάτες (ιδίως με ασιατικό χαρακτήρα: λάχανο, καρότο, φύτρα φασολιών κ.λπ.).

Σε μαρινάδες για κρέας, κοτόπουλο ή τόφου — δίνει απίστευτο άρωμα.

  1. Σε σοτάρισμα – αλλά προσοχή στη θερμοκρασία
    Υπάρχουν δύο είδη σησαμέλαιου:

Απαλό (light sesame oil): κατάλληλο για μαγείρεμα και τηγάνισμα.

Σκούρο (toasted / roasted sesame oil): έντονα αρωματικό, ιδανικό για φινίρισμα, όχι για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες (καίγεται εύκολα!).

  1. Σε σάλτσες και ντιπ
    Σε dressing με σόγια, ρύζι, ξύδι, μέλι/σιρόπι, τζίντζερ.

Σε σάλτσες για dumplings ή spring rolls.

  1. Σε stir-fries και noodles (π.χ. lo mein, yakisoba, pad thai)
    Συνήθως προστίθεται στο τέλος ή μαζί με άλλα υγρά υλικά (σάλτσες).

Πότε να μην το χρησιμοποιήσεις:
Για τηγάνισμα σε δυνατή φωτιά (deep frying) – καίγεται και γίνεται πικρό.

Όταν δεν θες έντονο άρωμα – το σησαμέλαιο έχει πολύ “χαρακτήρα” και μπορεί να καλύψει άλλες γεύσεις.

Σε παραδοσιακές μεσογειακές συνταγές – δεν δένει με γεύσεις όπως ρίγανη, φέτα, ντομάτα.

Συνοπτικά

  • Το σησαμέλαιο είναι ιδανικό για φινίρισμα σε stir-fry, noodles, ρύζι και σούπες λόγω του αρώματός του.
  • Χρησιμοποιείται σε σαλάτες με ασιατικό χαρακτήρα και σε μαρινάδες για κρέας και τόφου.
  • Υπάρχουν δύο είδη, το απαλό για μαγείρεμα και το σκούρο για φινίρισμα, αποφεύγοντας το τηγάνισμα σε υψηλές θερμοκρασίες.
  • Δεν συνιστάται σε συνταγές όπου δεν θέλουμε να καλύψουμε άλλες γεύσεις ή σε μεσογειακές συνταγές.
Διαβάστε επίσης

Αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο, ιδανικό για συνοδευτικό στον καφέ σας. Το κέικ αυτό συνδυάζει την έντονη γεύση του φρέσκου χυμού...

Γαλλικό τοστ

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλλικού τοστ, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ψωμί ή τσουρέκι, αυγά, γάλα, ζάχαρη, κανέλα και βανίλια. Η διαδικασία περιλαμβάνει το χτύπημα των αυγών...

Τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα

Η συνταγή για τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα περιλαμβάνει κομμάτια ψητού κρέατος (χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχάρι) σοταρισμένα με κρεμμύδι και σκόρδο σε ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προστίθεται μια αρωματική σάλτσα...

Πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα, καρύδια και κρέμα σαντιγί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα και καρύδια, συνοδευόμενη από κρέμα σαντιγί. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ψωμί, πολτοποιημένη κολοκύθα, γάλα, αυγά, καστανή ζάχαρη, καρύδια και...

Χειμωνιάτικη pasta primavera με φρέσκα λαχανικά

Η χειμωνιάτικη pasta primavera αποτελεί μια νόστιμη και ευέλικτη συνταγή ζυμαρικών, που αξιοποιεί φρέσκα ή περισσευούμενα λαχανικά όπως καρότα, μελιτζάνα, κολοκύθα και μπρόκολο. Τα ζυμαρικά βράζονται al dente και...

Πατατοκροκέτες με λιωμένο τυρί

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πατατοκροκέτες γεμιστές με λιωμένο τυρί, ιδανικές για σνακ ή συνοδευτικό. Αρχικά, οι ψημένες πατάτες λιώνουν και αναμειγνύονται με τριμμένο τυρί, αυγό, αλεύρι και...

Σοκολατένια εκλέρ με γέμιση

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια εκλέρ με γέμιση, ιδανική για 8 άτομα και με μέτριο βαθμό δυσκολίας. Για την παρασκευή της ζύμης των εκλέρ, συνδυάζονται νερό, βούτυρο,...

The Moist Maker: Η διάσημη συνταγή για το Turkey Sandwich της Monica από τα Friends

Το άρθρο παρουσιάζει τη διάσημη συνταγή για το σάντουιτς "Moist Maker" της Monica από τη σειρά Friends, που έγινε γνωστό από την εμμονή του Ross με αυτό. Το μυστικό...

Γιορτινό κέικ (Christmas Cake)

Το άρθρο παρέχει οδηγίες για την παρασκευή ενός γιορτινού κέικ, γνωστού ως Christmas Cake, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία εκτέλεσης. Χρησιμοποιούνται διάφορα γλυκά του κουταλιού, κουμανδαρία και...

Καλυμμένη μηλόπιτα

Η συνταγή για καλυμμένη μηλόπιτα προτείνει ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό για έξι άτομα, με χρόνο ετοιμασίας μόλις 15 λεπτά και ψήσιμο 25 λεπτών. Τα κύρια υλικά περιλαμβάνουν σφολιάτα,...

“Η διαδρομή του κουραμπιέ: Από τη Μέση Ανατολή στα ελληνικά Χριστούγεννα”

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του κουραμπιέ, ενός αγαπημένου χριστουγεννιάτικου γλυκού στην Ελλάδα, που έχει τις ρίζες του στην Περσία του Μεσαίωνα. Αρχικά γνωστό ως "qurabiya", το γλυκό αυτό...

Σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα

Η συνταγή παρουσιάζει μια δροσερή σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα, ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως μαρούλι, ψητή γαλοπούλα, πέκαν, σπόροι ροδιού, ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελιές...

Παραδοσιακές σοκολατένιες τρούφες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών σοκολατένιων τρούφων. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως σοκολάτα κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο και λικέρ, ενώ η εκτέλεση περιλαμβάνει το λιώσιμο της σοκολάτας με την κρέμα...

Λαχταριστοί κουραμπιέδες

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για την παρασκευή λαχταριστών κουραμπιέδων, ξεκινώντας με το ψήσιμο των αμυγδάλων και συνεχίζοντας με την προετοιμασία της ζύμης, η οποία περιλαμβάνει αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη...

Vanillekipferl (Αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας)

Τα Vanillekipferl είναι παραδοσιακά αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας, ιδανικά για τα Χριστούγεννα. Παρασκευάζονται με αλεύρι, κρύο βούτυρο, αλεσμένα αμύγδαλα ή φουντούκια, άχνη ζάχαρη, βανίλια και λίγο αλάτι. Η ζύμη πλάθεται...

Pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το γαλλικό γλυκό pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν μέλι, καστανή ζάχαρη,...

Αφράτα ρολάκια με κανέλα (cinnamon rolls)

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για αφράτα ρολάκια κανέλας, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Για τη ζύμη, χρειάζονται αλεύρι, ξηρή μαγιά, χλιαρό γάλα, ζάχαρη, λιωμένο βούτυρο,...

Brownies με Σοκολατένιο Γαλατάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια brownies με χρήση γαλατάκι σοκολάτας. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως αλεύρι, κακάο, ζάχαρη και αυγά, ενώ η διαδικασία είναι εύκολη και...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό κουταλιού καρυδάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια πρωτότυπη συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό του κουταλιού καρυδάκι. Ο Θεόδωρος Ελευθερίου περιγράφει τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης, ξεκινώντας με την προετοιμασία...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό καρυδάκι κουταλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια μοναδική συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό καρυδάκι κουταλιού, προσφέροντας έναν ενδιαφέροντα συνδυασμό γεύσεων. Η διαδικασία περιλαμβάνει την επίστρωση της φέτας με αλεύρι, αυγό και...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ