Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλακτομπούρεκου, περιγράφοντας τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης. Αρχικά, παρασκευάζεται το σιρόπι με ζάχαρη, νερό και μπαχαρικά, το οποίο βράζεται και αφήνεται να κρυώσει.
Στη συνέχεια, ετοιμάζεται η κρέμα με φρέσκο γάλα, αλεύρι, κορν φλάουερ, ζάχαρη, αυγά, βανίλια και ροδόσταγμα. Τα φύλλα κρούστας τοποθετούνται σε βουτυρωμένο ταψί, με την κρέμα στη μέση, και ψήνονται σε προθερμασμένο φούρνο.
Αφού ψηθεί, το γλυκό περιχύνεται με το κρύο σιρόπι και αφήνεται να το απορροφήσει πριν σερβιριστεί. Το γαλακτομπούρεκο φυλάσσεται στο ψυγείο.
Διαβάστε παρακάτω
ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 8-10 ΑΤΟΜΑ)
• 1 συσκευασία (450γρ.) φύλλα κρούστας
• ½ φλ. (125γρ.) βούτυρο ανάλατο λιωμένο
Για την κρέμα
• 2 λίτρα (8 φλ.) φρέσκο γάλα
• 1/3 φλ. (50γρ.) αλεύρι
• 2/3 φλ. (100γρ.) κορν φλάουερ
• 2 φακελάκια (2Χ5γρ.) βανίλια
• ½ φλ. (125γρ.) ζάχαρη
• 3 αυγά (Μ)
• ½ φλιτζανάκι του καφέ (50γρ.) ροδόσταγμα Αγρού
Για το σιρόπι
• 2 φλ. (475γρ.) ζάχαρη
• 1 ½ φλ. (375γρ.) νερό ζεστό
• 1 ξυλάκι κανέλα
• 5 καρφάκια γαρίφαλο
• 1 αστεροειδή γλυκάνισο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το σιρόπι: Σε μία κατσαρόλα βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι και την τοποθετείτε στη φωτιά.
Αφήνετε να βράσει μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε για
6-7 λεπτά.
Για την κρέμα: Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζετε τα 6 φλιτζάνια γάλα και βράζετε. Σε ένα μπολ, βάζετε το αλεύρι, το κορν φλάουερ, τη ζάχαρη και τα αυγά αφού τα χτυπήσετε πολύ καλά με
ένα πιρούνι. Προσθέτετε το υπόλοιπο γάλα (2 φλιτζάνια) και ανακατεύετε πολύ καλά με ένα φουέτ (χτυπητήρι).
Αν δείτε ότι έχει σβόλους, το σουρώνετε. Το ρίχνετε στην κατσαρόλα με το χλιαρό γάλα και ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις. Μόλις αρχίσει να πήζει η κρέμα, ρίχνετε το ροδόσταγμα
και βάζετε τις βανίλιες. Ανακατεύετε να πήξει η κρέμα και την κατεβάζετε από τη φωτιά.
Για το στήσιμο: Μετρήστε τα φύλλα που έχει η συσκευασία που θα χρησιμοποιήσετε. Θα βάλετε τα μισά πάνω και τα μισά κάτω.
Παίρνετε ένα ορθογώνιο ταψί 24Χ32 εκ. και το αλείφετε με βούτυρο. Βάλετε τα μισά φύλλα στη βάση του (να καλύπτουν και τα πλαϊνά) αλείφοντας τα ένα – ένα με το βούτυρο. Απλώνετε την κρέμα από πάνω και κλείνετε τα φύλλα που εξέχουν τα οποία επίσης βουτυρώνετε.
Βάζετε ένα φύλλο κρούστας διπλωμένο στη μέση και το αλείφετε με βούτυρο. Επαναλαμβάνετε το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα. Με ένα μαχαίρι ή το πινέλο πιέζετε γύρω γύρω τις άκριες του φύλλου να εισχωρήσουν μέσα στο ταψί.
Χαράσσετε την επιφάνειά του γαλακτομπούρεκου σε 12 κομμάτια και το ραντίζετε με 2 κουταλιές νερό (για να μην φουσκώσει κατά το ψήσιμο).
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 55 λεπτά – 1 ώρα.
Μόλις το βγάλετε από το φούρνο, το περιχύνετε κουταλιά – κουταλιά με το κρύο σιρόπι. Το αφήνετε να απορροφήσει το σιρόπι για 5-6 ώρες και μετά να σερβίρετε.
Φυλάσσετε στο ψυγείο.
Συνοπτικά
- Η συνταγή ξεκινά με την παρασκευή του σιροπιού που πρέπει να κρυώσει πριν χρησιμοποιηθεί.
- Η κρέμα φτιάχνεται με φρέσκο γάλα, αλεύρι, κορν φλάουερ, ζάχαρη, αυγά, βανίλια και ροδόσταγμα.
- Τα φύλλα κρούστας βουτυρώνονται και τοποθετούνται σε ταψί με την κρέμα στη μέση, πριν ψηθούν.
- Μετά το ψήσιμο, το γλυκό περιχύνεται με κρύο σιρόπι και φυλάσσεται στο ψυγείο πριν σερβιριστεί.