Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κρασάτα αχλάδια αλά belle Hélène, ένα γλυκό που συνδυάζει αχλάδια σιγοβρασμένα σε κόκκινο κρασί με αρωματικά συστατικά όπως κανέλα και βανίλια.
Τα αχλάδια σερβίρονται με παγωτό βανίλια και περιχύνονται με μια γκανάς σοκολάτας, φτιαγμένη με σοκολάτα κουβερτούρα, μέλι, κρέμα γάλακτος και μπράντι.
Η διαδικασία περιλαμβάνει το σιγοβράσιμο των αχλαδιών μέχρι να μαλακώσουν και το σερβίρισμα με τη γκανάς σοκολάτας για μια απολαυστική γευστική εμπειρία.
Διαβάστε παρακάτω
Για 8 άτομα
8 μεγάλα, σφιχτά αλλά όχι άγουρα αχλάδια, με ένα κομματάκι μίσχου στη θέση του,
3 φλ. (1 μπουκάλι) κόκκινο ξηρό κρασί,
1 1/4 φλ. ζάχαρη,
1 πορτοκάλι, η φλούδα σε λωρίδες (το ποτοκαλί μέρος μόνο),
1 κουταλάκι βανίλια,
1 ξυλαράκι κανέλα,
1 κουταλάκι κόκκοι μαύρου πιπεριού,
1 λίτρο παγωτό βανίλια για το σερβίρισμα.
#Για τη σος-γκανάς σοκολάτας#
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη,
2 κουταλιές μέλι,
1 φλ. κρέμα γάλακτος,
3 κουταλιές μπράντι.
Ξεφλουδίζετε ολόκληρα τα αχλάδια αφήνοντας τους μίσχους στη θέση τους και με τη μύτη του εργαλείου αποφλοιωτή, αφαιρείτε κυκλικά από τη βάση των αχλαδιών, λίγη από την κόρα με τα σπόρια. Ύστερα, κόβετε ένα λεπτό φετάκι από τη βάση τους για να μπορούν να στέκονται όρθια. Παίρνετε μια κατσαρόλα που να χωράει όρθια όλα τα αχλάδια και κόβετε ένα κομμάτι λαδόκολλα όση η επιφάνειά της.
Βάζετε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη με το κρασί και την ανακατεύετε στη φωτιά μέχρι να λιώσει. Προσθέτετε τη φλούδα λεμονιού, τη βανίλια, την κανέλα και τους κόκκους πιπεριού και ύστερα προσεχτικά, βάζετε μέσα όρθια τα αχλάδια. Όταν κοχλάσουν, χαμηλώνετε τη φωτιά και τα σκεπάζετε πιέζοντας ελαφρά από πάνω τους την λαδόκολλα. Τα σιγοβράζετε για 20 περίπου λεπτά και ελέγχετε αν μαλάκωσαν, μπήγοντας στο χοντρό μέρος τους τη μύτη ενός μαχαιριού.
Δεν πρέπει να βρίσκει αντίσταση. Αν όχι, συνεχίζετε το βράσιμο για λίγα ακόμη λεπτά και τα ελέγχετε ξανά. Τα αποσύρετε από τη φωτιά και τα αφήνετε να κρυώσουν μέσα στο σιρόπι τους. Ύστερα, τα βάζετε στο ψυγείο να παγώσουν. (Τα αχλάδια μέσα στο σιρόπι τους μπορούν να μείνουν σκεπασμένα στο ψυγείο μέχρι και 2 μέρες).
Πριν σερβίρετε, βάζετε την ψιλοκομμένη σοκολάτα μαζί με το μέλι σε ένα πυρίμαχο μπολ. Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρόλι μέχρι να φανούν οι φουσκάλες βρασμού, την αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε μέσα το μπράντι, περιχύνετε τη σοκολάτα και ανακατεύετε το μίγμα με το σύρμα, μέχρι να γίνει λείο και γυαλιστερό.
Στραγγίζετε και σερβίρετε αμέσως τα αχλάδια μαζί με μπάλες παγωτού και τα περιχύνετε με τη σος-γκανάς σοκολάτας.
Συνοπτικά
- Η συνταγή περιλαμβάνει σιγοβράσιμο αχλαδιών σε κόκκινο κρασί με κανέλα και βανίλια.
- Τα αχλάδια σερβίρονται με παγωτό βανίλια και γκανάς σοκολάτας από κουβερτούρα, μέλι, κρέμα γάλακτος και μπράντι.
- Η προετοιμασία περιλαμβάνει προσεκτικό καθάρισμα και σιγοβράσιμο των αχλαδιών μέχρι να μαλακώσουν.
- Η γκανάς σοκολάτας ετοιμάζεται με ζέσταμα κρέμας γάλακτος και ανάμειξη με σοκολάτα και μπράντι.