Η καταλανική κρέμα είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που απαιτεί 60 λεπτά προετοιμασίας και είναι μέτριας δυσκολίας. Για την παρασκευή της, χρειάζονται κρέμα γάλακτος, γάλα, ζάχαρη, κρόκοι αυγών, βανίλια, φλούδα πορτοκαλιού, κανέλα και αστεροειδής γλυκάνισος.
Αρχικά, τα υγρά υλικά ζεσταίνονται με τα αρωματικά, ενώ οι κρόκοι χτυπιούνται μέχρι να ασπρίσουν. Στη συνέχεια, τα υγρά προστίθενται σταδιακά στους κρόκους και το μείγμα μοιράζεται σε πυρίμαχα μπολ, τα οποία ψήνονται σε μπεν μαρί.
Μετά το ψήσιμο και την πλήρη ψύξη, η κρέμα αποκτά καραμελωμένη επιφάνεια με τη βοήθεια φλόγιστρου ή γκριλ.
Διαβάστε παρακάτω
6 άτομα / 60’ / ΜΕΤΡΙΟ
ΥΛΙΚΑ
350γρ. κρέμα γάλακτος
150γρ. γάλα
5 κρόκους
50γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
50γρ. καστανή ζάχαρη
1 κουταλιά βανίλια υγρή
1 φλούδα πορτοκάλι
2 πρέζες κανέλλα
1 αστεροειδή γλυκάνισο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC.
Σε μια κατσαρόλα βάζετε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τη κρυσταλλική και καστανή ζάχαρη, τη βανίλια, την φλούδα πορτοκάλι, την κανέλλα και το γλυκάνισο.
Αφήνετε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά.
Σε ένα μπολ βάζετε τους κρόκους και κτυπάτε με το σύρμα ζαχαροπλαστικής μέχρι να ασπρίσουν.
Αφού ζεσταθούν καλά τα υγρά υλικά, αφαιρείται από μέσα το πορτοκάλι και τον αστεροειδή γλυκάνισο.
Προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά από τα υγρά στα αυγά και ανακατεύουμε συγχρόνως.
Αφού προσθέσετε τουλάχιστον τέσσερις κουταλιές της σούπας γάλα επαναφέρετε πίσω στην κατσαρόλα και ανακατεύετε.
Σε 6 πυρίμαχα μικρά μπολ για κρεμ μπρουλέ μοιράζετε το μείγμα και τοποθετείτε σε ένα ταψί ψηλό.
Βάζετε λίγο ζεστό νερό μέσα στο ταψί και ψήνετε στο φούρνο για 30’-35’.
Αφού ψηθούν αφήνετε να κρυώσουν τελείως.
Πριν να σερβίρετε πασπαλίζετε με μια κουταλιά ζάχαρη στο καθένα καραμελώνεται από πάνω με φλόγιστρο ή τοποθετείτε στο γκριλ ψηλά στο φούρνο στους 200οC μέχρι να καραμελώσει.
Συνοπτικά
- Η καταλανική κρέμα είναι ένα παραδοσιακό γλυκό με χρόνο προετοιμασίας 60 λεπτά και μέτρια δυσκολία.
- Απαιτεί υλικά όπως κρέμα γάλακτος, γάλα, ζάχαρη, κρόκους αυγών, βανίλια, φλούδα πορτοκαλιού και μπαχαρικά.
- Το μείγμα ψήνεται σε μπεν μαρί και αποκτά καραμελωμένη επιφάνεια με τη χρήση φλόγιστρου ή γκριλ.
- Το γλυκό σερβίρεται σε έξι μερίδες αφού κρυώσει τελείως και καραμελωθεί η επιφάνειά του.
