Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για γεμιστές κρέπες με καραμελωμένα μήλα, μια κλασική γαλλική λιχουδιά που μπορεί να ετοιμαστεί εύκολα σε περίπου 45 λεπτά.
Η συνταγή περιλαμβάνει την παρασκευή κρέπας με απλά υλικά όπως αβγά, γάλα και αλεύρι, και καραμελωμένα μήλα με βούτυρο, ζάχαρη και κανέλα.
Αφού ετοιμαστούν οι κρέπες και τα μήλα, συνδυάζονται για να δημιουργήσουν ένα γλυκό πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί ως επιδόρπιο ή σνακ.
Διαβάστε παρακάτω
Μια κλασική γαλλική συνταγή, με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Χρόνος: 45 περίπου λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο/μέτριο
Υλικά (για 4-6 άτομα)
Κρέπες:
2 μεγάλα αβγά
½ φλ. γάλα (μπορεί να είναι και μειωμένων λιπαρώ, όχι όμως άπαχο)
½ φλ. νερό
1 κουταλιά λιωμένο βούτυρο + 3-4 κουταλιές επιπλέον, για το ψήσιμο
1 φλ. απλό αλεύρι
1 πρέζα αλάτι
Μήλα καραμελέ:
3 κοφτές κουταλιές βούτυρο
5 τραγανά μήλα, ξεφλουδισμένα, κομμένα σε κυβάκια 1 ½ εκ. περίπου
1 κοφτή κουταλιά ζάχαρη + 2 κοφτές κουταλιές επιπλέον
½ κοφτό κουταλάκι κανέλα
½ κοφτό κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
1/3 φλ. μηλίτης (Apple Cider)
Εκτέλεση:
Κρέπες: Χτυπάτε σε ένα μπολ με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, ή με το σύρμα, τα αβγά με το γάλα, το νερό και το λιωμένο βούτυρο, μέχρι να σμίξουν. Προσθέτετε το αλεύρι κα το αλάτι και συνεχίζετε το χτύπημα για να απορροφηθεί και να μη μείνουν κουβαράκια. Σκεπάζετε το μπολ και το κρατάτε στην άκρη.
Στο μεταξύ, ετοιμάζετε τα μήλα καραμελέ: Λιώνετε το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Απλώνετε μέσα τα μήλα και τα πασπαλίζετε με 1 κοφτή κουταλιά ζάχαρη. Τα σοτάρετε ανακατεύοντάς τα συχνά, για 6-8 περίπου λεπτά, ή μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν, προσέχοντας να μην τα παραψήσετε και τα μήλα να αρχίσουν να λιώνουν.
Πασπαλίζετε τα μήλα με την επιπλέον ζάχαρη (2 κοφτές κουταλιές), την κανέλα και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύετε απαλά το μίγμα, πάντα σε μέτρια φωτιά, για 2 περίπου λεπτά, ή μέχρι η ζάχαρη να αρχίσει να καραμελώνει, και τα μήλα να μαλακώσουν, αλλά να κρατήσουν το σχήμα τους. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ.
Δυναμώνετε τη φωτιά και βάζετε στο τηγάνι τον μηλίτη. Αφήνετε να κοχλάσει ξύνοντας τον πάτο του τηγανιού για να ξεκολλήσει ότι έμεινε εκεί, Ύστερα, χαμηλώνετε ξανά τη φωτιά και σιγοβράζετε το μηλίτη και τους χυμούς των μήλων, για 1-3 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρά. Περιχύνετε τα μήλα και τα κρατάτε στην άκρη.
Ψήνετε τις κρέπες: Ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά ένα ελαφρά βουτυρωμένο αντικολλητικό τηγάνι, διαμέτρου 20εκ. περίπου. Ανακατεύετε ξανά το μίγμα, παίρνετε 1/4 φλ. (ή 2/3 από ένα φλ. του καφέ) και το αδειάζετε στο κέντρο του τηγανιού. Ανασηκώνετε στα γρήγορα το τηγάνι και το στριφογυρίζετε για να απλώσει το μίγμα σε λεπτή στρώση και να καλύψει τον πάτο του. Ψήνετε την κρεπ μέχρι να στεγνώσει η πάνω επιφάνειά της και τη γυρίζετε. Συνεχίζετε το ψήσιμο για 15-20 δευτερόλεπτα και την βγάζετε πάνω σε σχάρα. Επαναλαμβάνετε το ίδιο με το υπόλοιπο μίγμα και όταν κρυώσουν οι κρέπες τις στοιβάζετε σε ένα πιάτο.
Για να σερβίρετε, βάζετε στο κέντρο κάθε κρέπας μια γερή κουταλιά μήλα με την σάλτσα τους και την διπλώνετε. Αν υπάρχουν περισσότερα μήλα τα σερβίρετε στο πλευρό.
Συνοπτικά
- Η συνταγή περιλαμβάνει την παρασκευή κρέπας με αβγά, γάλα και αλεύρι.
- Καραμελωμένα μήλα με βούτυρο, ζάχαρη και κανέλα είναι η γέμιση.
- Η εκτέλεση διαρκεί περίπου 45 λεπτά και είναι εύκολη/μέτριας δυσκολίας.
- Το πιάτο σερβίρεται ως γλυκό επιδόρπιο ή σνακ για 4-6 άτομα.
