Η Nigella Lawson παρουσιάζει μια μαλαισιανή συνταγή για egg curry, γνωστή ως masak lemak telur, την οποία έμαθε από τη Yasmin Othman. Η συνταγή περιλαμβάνει αυγά που ποσαριστούν σε μια πλούσια, αρωματική σάλτσα καρύδας με κουρκουμά και ταμάρινδο, δημιουργώντας ένα πιάτο που συνδυάζει τη γεύση της καρύδας με την ευχάριστη οξύτητα.
Η προετοιμασία περιλαμβάνει την παρασκευή μιας πάστας μπαχαρικών, το σοτάρισμά της και την προσθήκη γάλακτος καρύδας και καρυκευμάτων, πριν τα αυγά μαγειρευτούν απαλά στη σάλτσα. Σερβίρεται με ρύζι ή flatbreads, προσφέροντας μια γευστική εμπειρία που η Nigella εκτιμά ιδιαίτερα.
Διαβάστε παρακάτω
Αυτή τη συνταγή, η Nigella τη διδάχτηκε από τη Yasmin Othman – που όλα αυτά τα χρόνια, όπως αναφέρει, της έχει χαρίσει αμέτρητες νοστιμιές – και νιώθει ευγνωμοσύνη κάθε φορά που τη φτιάχνει. Το masak lemak telur, όπως λέγεται στη Μαλαισία, είναι το γνωστό σε εμάς egg curry. Εδώ έχουμε αυγά που «ποσαριστούν» μέσα σε μια πλούσια, αρωματική, χρυσαφένια από τον κουρκουμά σάλτσα καρύδας, με ευχάριστη οξύτητα από το ταμάρινδο – κάτι ανάμεσα σε σάλτσα και σούπα.
Υλικά
2 πράσινες καυτερές πιπεριές (green chillies), χωρίς σπόρια, χοντροκομμένες
4 πράσινες πιπεριές τύπου finger: 1 χοντροκομμένη και 3 ολόκληρες
150 γρ. ασκαλώνια, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
25 γρ. φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο και χοντροκομμένο
15 γρ. φρέσκος κουρκουμάς, καθαρισμένος και χοντροκομμένος, ή 1 κ.γ. κουρκουμάς σε σκόνη
2 κ.σ. φυτικό λάδι
1 κοτσάνι λεμονόχορτο (lemongrass), καθαρισμένο και χτυπημένο ελαφρά
1 κονσέρβα γάλα καρύδας 400 ml
2 κ.γ. νιφάδες θαλασσινού αλατιού
2 κ.γ. πάστα ταμάρινδου
4 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
Ρύζι ή flatbreads (ή και τα δύο), για σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Φτιάξε την πάστα μπαχαρικών
Βάλε στο μπλέντερ τις 2 πράσινες πιπεριές χωρίς σπόρια, τη μία finger chilli (κομμένη), τα ασκαλώνια, το σκόρδο, το τζίντζερ και τον κουρκουμά. Άλεσέ τα μέχρι να σχηματιστεί μια σχετικά λεία πάστα.
Αν χρειαστεί, πρόσθεσε 1–2 κουταλιές νερό για να βοηθηθεί το άλεσμα.
Σοτάρισε την πάστα
Ζέστανε το λάδι σε κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους σε μέτρια φωτιά. Ρίξε μέσα την πάστα και σόταρέ την για 5–7 λεπτά, μέχρι να μυρίσει έντονα και να αρχίσει να παίρνει λίγο χρώμα.
Αρωμάτισε με το λεμονόχορτο
Πρόσθεσε το κοτσάνι λεμονόχορτου (χτυπημένο για να απελευθερώσει το άρωμα) και ανακάτεψε για 1 λεπτό.
Πρόσθεσε το γάλα καρύδας και τα καρυκεύματα
Ρίξε στην κατσαρόλα το γάλα καρύδας, τις 3 ολόκληρες finger chillies, το αλάτι και την πάστα ταμαρίνδου. Ανακάτεψε απαλά και άφησε το μείγμα να έρθει σε απαλή βράση.
Σιγόβρασε τη σάλτσα
Μόλις αρχίσει να κοχλάζει ελαφρά, χαμήλωσε πολύ τη φωτιά και άφησε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά, ώστε να δέσει και να αναμειχθούν τα αρώματα.
Πρόσθεσε τα αυγά
Σπάσε τα αυγά ένα-ένα σε μικρό μπολ και γλίστρησέ τα απαλά μέσα στη σάλτσα. Φρόντισε να μην σκεπαστούν εντελώς· ιδανικά να μένει η κορυφή του κρόκου ορατή.
Πόσαρε τα αυγά μέσα στη σάλτσα
Άφησέ τα να μαγειρευτούν σε πολύ χαμηλή φωτιά για 6–8 λεπτά, ή μέχρι το ασπράδι να στερεοποιηθεί αλλά ο κρόκος να παραμένει λίγο ρευστός (ανάλογα με το πώς σου αρέσει).
Σέρβιρε
Αφαίρεσε το λεμονόχορτο. Σέρβιρε τα αυγά μέσα στη χρυσαφένια, αρωματική σάλτσα καρύδας, μαζί με ρύζι ή ζεστά flatbreads για βούτες.
Συνοπτικά
- Η Nigella Lawson παρουσιάζει μια μαλαισιανή συνταγή για egg curry με αυγά που μαγειρεύονται σε αρωματική σάλτσα καρύδας.
- Η συνταγή περιλαμβάνει προετοιμασία πάστας μπαχαρικών, σοτάρισμα και προσθήκη γάλακτος καρύδας πριν προστεθούν τα αυγά.
- Το egg curry σερβίρεται με ρύζι ή flatbreads, προσφέροντας μια μοναδική γευστική εμπειρία.
- Η Nigella νιώθει ευγνωμοσύνη για τη συνταγή που έμαθε από τη Yasmin Othman, καθώς συνδυάζει κουρκουμά και ταμάρινδο.
