Χταπόδι ψητό με φάβα Σαντορίνης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για χταπόδι ψητό με φάβα Σαντορίνης, προσφέροντας λεπτομερείς οδηγίες για την προετοιμασία των δύο κύριων συστατικών. Η φάβα, αφού σιγοβράσει με κρεμμύδι, καρότο και δάφνη, πολτοποιείται και εμπλουτίζεται με ελαιόλαδο και λεμόνι.

Το χταπόδι μαγειρεύεται αρχικά με ξίδι, δάφνη και σκόρδο, πριν ψηθεί στη σχάρα με μαρινάδα από ελαιόλαδο, βαλσάμικο και μέλι για να αποκτήσει χρώμα. Το πιάτο σερβίρεται με φάβα ως βάση, διακοσμημένο με μαϊντανό και, προαιρετικά, σάλτσα παντζαριού για χρώμα.

Σημαντικά μυστικά για την επιτυχία είναι το αργό σιγόβρασμα της φάβας και το σωστό ψήσιμο του χταποδιού.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

Για το χταπόδι:

1 χταπόδι περίπου 1–1,2 κιλό

½ φλ. ξίδι από κόκκινο κρασί

2 φύλλα δάφνης

5–6 κόκκοι πιπέρι

1 σκελίδα σκόρδο

1/3 φλ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο

1 κ.γ. μέλι

Χοντρό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη φάβα:

250 γρ. φάβα Σαντορίνης

1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 μικρό καρότο, ψιλοκομμένο

1 φύλλο δάφνης

½ φλ. ελαιόλαδο

1 λεμόνι (ο χυμός του)

Αλάτι, πιπέρι

Για το σερβίρισμα:

Λίγο ελαιόλαδο

Ψιλοκομμένος μαϊντανός

Προαιρετικά: Σταγόνες από σάλτσα βαλσάμικου ή πουρέ παντζαριού για γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεπλύνετε τη φάβα καλά. Βάλτε τη σε κατσαρόλα με 1 λίτρο νερό, το κρεμμύδι, το καρότο και τη δάφνη. Αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 40–45 λεπτά, ξαφρίζοντας όποτε χρειάζεται. Μόλις μαλακώσει, αφαιρέστε τη δάφνη και πολτοποιήστε τη με ραβδομπλέντερ ή στο μούλτι. Ρίξτε το ελαιόλαδο, το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι, και ανακατέψτε μέχρι να γίνει λεία και βελούδινη.

Πλύντε καλά το χταπόδι και τοποθετήστε το σε κατσαρόλα με το ξίδι, τη δάφνη, το σκόρδο και τους κόκκους πιπεριού. Μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά 40–50 λεπτά, χωρίς να προσθέσετε νερό (θα βγάλει τα δικά του υγρά). Μόλις μαλακώσει, αφήστε το να κρυώσει ελαφρά και κόψτε τα πλοκάμια. Ανακατέψτε σε μπολ το ελαιόλαδο, το βαλσάμικο, το μέλι, λίγο πιπέρι και αλείψτε το χταπόδι. Ψήστε το στη σχάρα ή στο γκριλ για 2–3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει και να καραμελώσει ελαφρά.

Απλώστε τη φάβα στο πιάτο σχηματίζοντας έναν κύκλο ή “φωλιά” με κουτάλι. Τοποθετήστε στο κέντρο κομμάτια από το χταπόδι σχάρας. Περιχύστε με λίγο από το μαρινάρισμα (λάδι–βαλσάμικο–μέλι).

Προσθέστε ψιλοκομμένο μαϊντανό και, αν θέλετε, λίγη σάλτσα παντζαριού ή κρασιού για έντονη αντίθεση χρώματος.

Μυστικά επιτυχίας: Το μυστικό της βελούδινης φάβας είναι το αργό σιγόβρασμα και το καλό λάδι στο τέλος. Το χταπόδι δεν πρέπει να παραψηθεί στη σχάρα — θέλει απλώς “χρώμα” και κάπνισμα.

Συνοπτικά

  • Η συνταγή περιλαμβάνει χταπόδι ψητό με φάβα Σαντορίνης, με οδηγίες για την προετοιμασία και των δύο συστατικών.
  • Η φάβα σιγοβράζεται με κρεμμύδι και καρότο, πολτοποιείται και εμπλουτίζεται με ελαιόλαδο και λεμόνι.
  • Το χταπόδι μαγειρεύεται με ξίδι και δάφνη, ψήνεται στη σχάρα με μαρινάδα από ελαιόλαδο, βαλσάμικο και μέλι.
  • Το πιάτο σερβίρεται με φάβα ως βάση, διακοσμείται με μαϊντανό και προαιρετικά σάλτσα παντζαριού.
Διαβάστε επίσης

Αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο, ιδανικό για συνοδευτικό στον καφέ σας. Το κέικ αυτό συνδυάζει την έντονη γεύση του φρέσκου χυμού...

Γαλλικό τοστ

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλλικού τοστ, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ψωμί ή τσουρέκι, αυγά, γάλα, ζάχαρη, κανέλα και βανίλια. Η διαδικασία περιλαμβάνει το χτύπημα των αυγών...

Τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα

Η συνταγή για τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα περιλαμβάνει κομμάτια ψητού κρέατος (χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχάρι) σοταρισμένα με κρεμμύδι και σκόρδο σε ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προστίθεται μια αρωματική σάλτσα...

Πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα, καρύδια και κρέμα σαντιγί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα και καρύδια, συνοδευόμενη από κρέμα σαντιγί. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ψωμί, πολτοποιημένη κολοκύθα, γάλα, αυγά, καστανή ζάχαρη, καρύδια και...

Χειμωνιάτικη pasta primavera με φρέσκα λαχανικά

Η χειμωνιάτικη pasta primavera αποτελεί μια νόστιμη και ευέλικτη συνταγή ζυμαρικών, που αξιοποιεί φρέσκα ή περισσευούμενα λαχανικά όπως καρότα, μελιτζάνα, κολοκύθα και μπρόκολο. Τα ζυμαρικά βράζονται al dente και...

Πατατοκροκέτες με λιωμένο τυρί

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πατατοκροκέτες γεμιστές με λιωμένο τυρί, ιδανικές για σνακ ή συνοδευτικό. Αρχικά, οι ψημένες πατάτες λιώνουν και αναμειγνύονται με τριμμένο τυρί, αυγό, αλεύρι και...

Σοκολατένια εκλέρ με γέμιση

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια εκλέρ με γέμιση, ιδανική για 8 άτομα και με μέτριο βαθμό δυσκολίας. Για την παρασκευή της ζύμης των εκλέρ, συνδυάζονται νερό, βούτυρο,...

The Moist Maker: Η διάσημη συνταγή για το Turkey Sandwich της Monica από τα Friends

Το άρθρο παρουσιάζει τη διάσημη συνταγή για το σάντουιτς "Moist Maker" της Monica από τη σειρά Friends, που έγινε γνωστό από την εμμονή του Ross με αυτό. Το μυστικό...

Γιορτινό κέικ (Christmas Cake)

Το άρθρο παρέχει οδηγίες για την παρασκευή ενός γιορτινού κέικ, γνωστού ως Christmas Cake, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία εκτέλεσης. Χρησιμοποιούνται διάφορα γλυκά του κουταλιού, κουμανδαρία και...

Καλυμμένη μηλόπιτα

Η συνταγή για καλυμμένη μηλόπιτα προτείνει ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό για έξι άτομα, με χρόνο ετοιμασίας μόλις 15 λεπτά και ψήσιμο 25 λεπτών. Τα κύρια υλικά περιλαμβάνουν σφολιάτα,...

“Η διαδρομή του κουραμπιέ: Από τη Μέση Ανατολή στα ελληνικά Χριστούγεννα”

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του κουραμπιέ, ενός αγαπημένου χριστουγεννιάτικου γλυκού στην Ελλάδα, που έχει τις ρίζες του στην Περσία του Μεσαίωνα. Αρχικά γνωστό ως "qurabiya", το γλυκό αυτό...

Σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα

Η συνταγή παρουσιάζει μια δροσερή σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα, ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως μαρούλι, ψητή γαλοπούλα, πέκαν, σπόροι ροδιού, ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελιές...

Παραδοσιακές σοκολατένιες τρούφες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών σοκολατένιων τρούφων. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως σοκολάτα κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο και λικέρ, ενώ η εκτέλεση περιλαμβάνει το λιώσιμο της σοκολάτας με την κρέμα...

Λαχταριστοί κουραμπιέδες

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για την παρασκευή λαχταριστών κουραμπιέδων, ξεκινώντας με το ψήσιμο των αμυγδάλων και συνεχίζοντας με την προετοιμασία της ζύμης, η οποία περιλαμβάνει αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη...

Vanillekipferl (Αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας)

Τα Vanillekipferl είναι παραδοσιακά αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας, ιδανικά για τα Χριστούγεννα. Παρασκευάζονται με αλεύρι, κρύο βούτυρο, αλεσμένα αμύγδαλα ή φουντούκια, άχνη ζάχαρη, βανίλια και λίγο αλάτι. Η ζύμη πλάθεται...

Pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το γαλλικό γλυκό pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν μέλι, καστανή ζάχαρη,...

Αφράτα ρολάκια με κανέλα (cinnamon rolls)

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για αφράτα ρολάκια κανέλας, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Για τη ζύμη, χρειάζονται αλεύρι, ξηρή μαγιά, χλιαρό γάλα, ζάχαρη, λιωμένο βούτυρο,...

Brownies με Σοκολατένιο Γαλατάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια brownies με χρήση γαλατάκι σοκολάτας. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως αλεύρι, κακάο, ζάχαρη και αυγά, ενώ η διαδικασία είναι εύκολη και...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό κουταλιού καρυδάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια πρωτότυπη συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό του κουταλιού καρυδάκι. Ο Θεόδωρος Ελευθερίου περιγράφει τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης, ξεκινώντας με την προετοιμασία...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό καρυδάκι κουταλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια μοναδική συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό καρυδάκι κουταλιού, προσφέροντας έναν ενδιαφέροντα συνδυασμό γεύσεων. Η διαδικασία περιλαμβάνει την επίστρωση της φέτας με αλεύρι, αυγό και...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ