Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για χοιρινό φλαμπέ με ζιβανία, ξεκινώντας με τη μαρινάδα του κρέατος σε ζιβανία, αλάτι και κρύο νερό, την οποία αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες. Στη συνέχεια, το κρέας ψήνεται σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει, προσθέτοντας άσπρο πιπέρι και μαραθόσπορο.
Μετά, προστίθεται ζιβανία που φλαμπάρεται για να ολοκληρωθεί το πιάτο. Προτείνεται να σερβιριστεί με βραστό ή ψητό καλαμπόκι και σαλάτα με χειμερινό κραμπί, άνηθο και πιπεριά.
Διαβάστε παρακάτω
ΥΛΙΚΑ
• 500 γρ. χοιρινό καρέ στέικ
• 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
• 50 γρ. ζιβανία
• Άσπρο πιπέρι και μαραθόσπορο
Για τη μαρινάτα:
• 50 γρ. ζιβανία
• Αλάτι
• Κρύο νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Το προηγούμενο βράδυ ή 2 ώρες προτού να το μαγειρέψουμε, βάζουμε το κρέας σε μαρινάτα με την ζιβανία, λίγο αλάτι και κρύο νερό να το σκεπάζει. Κρατάμε στο ψυγείο.
Για να το ψήσουμε, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βάζουμε τα στέικ (αφού πρώτα τα στραγγίσουμε από τη μαρινάτα). Τα ψήνουμε μέχρι να κοκκινίσουν ελαφρά και από τις δύο μεριές, πασπαλίζοντας τα με κοπανισμένο άσπρο πιπέρι και μαραθόσπορο (αν τα στέικ είναι λεπτά, 2-3’ για την κάθε πλευρά είναι αρκετά).
Ρίχνουμε στη συνέχεια τη ζιβανία και μόλις βράσει, κλείνουμε τη φωτιά (θα χρειαστεί μόνο μερικά
δευτερόλεπτα). Ανάβουμε τη ζιβανία και σερβίρουμε αμέσως.
Συνδυάζουμε αν θέλουμε με καλαμπόκι βραστό ή στη σχάρα και μια σαλάτα με χειμερινό κραμπί, άνηθο και πιπεριά.
Συνοπτικά
- Η μαρινάδα περιλαμβάνει ζιβανία, αλάτι και κρύο νερό, και το κρέας διατηρείται στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες.
- Το χοιρινό ψήνεται σε ελαιόλαδο με άσπρο πιπέρι και μαραθόσπορο μέχρι να ροδίσει.
- Προστίθεται ζιβανία που φλαμπάρεται για να ολοκληρωθεί το πιάτο.
- Προτείνεται να σερβιριστεί με βραστό ή ψητό καλαμπόκι και σαλάτα με χειμερινό κραμπί, άνηθο και πιπεριά.