Απλή σοκολατίνα με αφράτη γκανάς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η συνταγή για απλή σοκολατίνα με αφράτη γκανάς είναι εύκολη και απαιτεί περίπου 45 λεπτά προετοιμασίας και 1 ½ – 2 ώρες αναμονής. Χρησιμοποιούνται βασικά υλικά όπως αλεύρι, ζάχαρη, κακάο και αυγά για το παντεσπάνι, ενώ η γκανάς παρασκευάζεται με σοκολάτα κουβερτούρα και κρέμα γάλακτος.

Το παντεσπάνι ψήνεται σε δύο φόρμες και η γκανάς αφήνεται να κρυώσει και να πήξει πριν χτυπηθεί σε αφράτη υφή. Στη συνέχεια, συναρμολογείται η τούρτα με στρώσεις γκανάς μεταξύ των παντεσπανιών και γαρνίρεται, αν επιθυμείτε, με ξύσματα σοκολάτας.

Διαβάστε παρακάτω

Χρόνος: 45 λεπτά + 1 ½ -2 ώρες αναμονή
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά (για 12 άτομα):
Για το παντεσπάνι:
1 ½ φλ. (225 γρ.) απλό αλεύρι
1 3/4 φλ. (350 γρ.) ζάχαρη
3/4 φλ. (85 γρ.) κακάο
1 ½ κοφτό κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 ½ κοφτό κουταλάκι μαγειρική σόδα
2 μεγάλα αβγά
1 φλ. (1/4 λίτρου) γάλα (πλήρες)
½ φλ. λάδι (ηλιέλαιο, ή αραβοσιτέλαιο)
2 κουταλάκια εσάνς βανίλιας
1 φλ. καυτό νερό
Ξύσματα σοκολάτας για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
λιωμένο βούτυρο και αλεύρι για τις φόρμες
Χτυπημένη γκανάς (ganache)
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα καλής ποιότητας, ψιλοκομμένη με μαχαίρι (όχι σε κομματάκια)
1 φλ. (250ml, 1/4 λίτρου) κρέμα γάλακτος (όχι μειωμένων λιπαρών)

Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180⁰C στις αντιστάσεις (χωρίς αέρα). Βουτυρώνετε και αλευρώνετε 2 φόρμες/ταψάκια διαμέτρου 20 εκ. περίπου (όχι φόρμες με ελατήριο που δεν είναι στεγανές, γιατί το μίγμα για το παντεσπάνι είναι πολύ ρευστό) και ντύνετε τον πάτο τους με αντικολλητική λαδόκολλα.
Βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά για το παντεσπάνι εκτός από το καυτό νερό και τα ανακατεύετε με το σύρμα, ή με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Προσθέτετε λίγο-λίγο το καυτό νερό, συνεχίζοντας το χτύπημα για να ενσωματωθεί (το μίγμα θα γίνει πολύ ρευστό).

Μοιράζετε το μίγμα στις δύο φόρμες/ταψάκια και το ψήνετε στο φούρνο για 25-35 λεπτά, ή μέχρι να είναι πήξει και η επιφάνεια να είναι σφικτή στην αφή και ένα σουβλάκι που θα βάλετε στο κέντρο να βγαίνει καθαρό. Βγάζετε τις φόρμες από το φούρνο και αφήνετε το παντεσπάνι να κρυώσει εντελώς, μέσα στις φόρμες, πριν συναρμολογήσετε τη σοκολατίνα.

Στο μεταξύ, μέχρι να ψηθεί το παντεσπάνι, ετοιμάζετε την γκανάς: Βάζετε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε ένα πυρίμαχο μπολ. Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή/μέτρια φωτιά, μέχρι να εμφανιστούν οι πρώτες φουσκάλες βρασμού στον περίγυρο της επιφάνειας, χωρίς όμως να την αφήσετε να κοχλάσει. Περιχύνετε τη σοκολάτα, την αφήνετε 2-3 λεπτά να μαλακώσει και ύστερα την ανακατεύετε με ένα κουτάλι (μεταλλικό, όχι ξύλινο) μέχρι να λιώσει όλη.

Αφήνετε την γκανάς να κρυώσει εντελώς για 1 ½ -2 ώρες και να πήξει σε κρέμα. Χτυπάτε την γκανάς με το μίξερ σε μέτρια/ψηλή ταχύτητα, μέχρι να ανοίξει το χρώμα της και να γίνει αφράτη σαν μους, για 4 περίπου λεπτά.

Για να συναρμολογήσετε τη σοκολατίνα, περνάτε ένα μαχαίρι στον περίγυρο κάθε φόρμας και ξεφορμάρετε το κρύο παντεσπάνι, αναποδογυρίζοντάς τα. Βάζετε το ένα σε πιατέλα, αφαιρείτε τη λαδόκολλα και απλώνετε πάνω το 1/3 περίπου της γκανάς. Τοποθετείτε προσεχτικά από πάνω το δεύτερο και απλώνετε στην επιφάνειά του και τα πλευρά την υπόλοιπη γκανάς. Γαρνίρετε, αν θέλετε τη σοκολατίνα με ξύσματα σοκολάτας.

Συνοπτικά

  • Η συνταγή για σοκολατίνα με αφράτη γκανάς είναι εύκολη και απαιτεί 45 λεπτά προετοιμασίας και 1 ½ - 2 ώρες αναμονής.
  • Τα βασικά υλικά για το παντεσπάνι περιλαμβάνουν αλεύρι, ζάχαρη, κακάο και αυγά, ενώ η γκανάς φτιάχνεται με σοκολάτα κουβερτούρα και κρέμα γάλακτος.
  • Το παντεσπάνι ψήνεται σε δύο φόρμες και η γκανάς αφήνεται να κρυώσει και να πήξει πριν χτυπηθεί σε αφράτη υφή.
  • Η τούρτα συναρμολογείται με στρώσεις γκανάς μεταξύ των παντεσπανιών και μπορεί να γαρνιριστεί με ξύσματα σοκολάτας.
Διαβάστε επίσης

Αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο, ιδανικό για συνοδευτικό στον καφέ σας. Το κέικ αυτό συνδυάζει την έντονη γεύση του φρέσκου χυμού...

Γαλλικό τοστ

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλλικού τοστ, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ψωμί ή τσουρέκι, αυγά, γάλα, ζάχαρη, κανέλα και βανίλια. Η διαδικασία περιλαμβάνει το χτύπημα των αυγών...

Τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα

Η συνταγή για τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα περιλαμβάνει κομμάτια ψητού κρέατος (χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχάρι) σοταρισμένα με κρεμμύδι και σκόρδο σε ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προστίθεται μια αρωματική σάλτσα...

Πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα, καρύδια και κρέμα σαντιγί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα και καρύδια, συνοδευόμενη από κρέμα σαντιγί. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ψωμί, πολτοποιημένη κολοκύθα, γάλα, αυγά, καστανή ζάχαρη, καρύδια και...

Χειμωνιάτικη pasta primavera με φρέσκα λαχανικά

Η χειμωνιάτικη pasta primavera αποτελεί μια νόστιμη και ευέλικτη συνταγή ζυμαρικών, που αξιοποιεί φρέσκα ή περισσευούμενα λαχανικά όπως καρότα, μελιτζάνα, κολοκύθα και μπρόκολο. Τα ζυμαρικά βράζονται al dente και...

Πατατοκροκέτες με λιωμένο τυρί

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πατατοκροκέτες γεμιστές με λιωμένο τυρί, ιδανικές για σνακ ή συνοδευτικό. Αρχικά, οι ψημένες πατάτες λιώνουν και αναμειγνύονται με τριμμένο τυρί, αυγό, αλεύρι και...

Σοκολατένια εκλέρ με γέμιση

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια εκλέρ με γέμιση, ιδανική για 8 άτομα και με μέτριο βαθμό δυσκολίας. Για την παρασκευή της ζύμης των εκλέρ, συνδυάζονται νερό, βούτυρο,...

The Moist Maker: Η διάσημη συνταγή για το Turkey Sandwich της Monica από τα Friends

Το άρθρο παρουσιάζει τη διάσημη συνταγή για το σάντουιτς "Moist Maker" της Monica από τη σειρά Friends, που έγινε γνωστό από την εμμονή του Ross με αυτό. Το μυστικό...

Γιορτινό κέικ (Christmas Cake)

Το άρθρο παρέχει οδηγίες για την παρασκευή ενός γιορτινού κέικ, γνωστού ως Christmas Cake, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία εκτέλεσης. Χρησιμοποιούνται διάφορα γλυκά του κουταλιού, κουμανδαρία και...

Καλυμμένη μηλόπιτα

Η συνταγή για καλυμμένη μηλόπιτα προτείνει ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό για έξι άτομα, με χρόνο ετοιμασίας μόλις 15 λεπτά και ψήσιμο 25 λεπτών. Τα κύρια υλικά περιλαμβάνουν σφολιάτα,...

“Η διαδρομή του κουραμπιέ: Από τη Μέση Ανατολή στα ελληνικά Χριστούγεννα”

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του κουραμπιέ, ενός αγαπημένου χριστουγεννιάτικου γλυκού στην Ελλάδα, που έχει τις ρίζες του στην Περσία του Μεσαίωνα. Αρχικά γνωστό ως "qurabiya", το γλυκό αυτό...

Σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα

Η συνταγή παρουσιάζει μια δροσερή σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα, ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως μαρούλι, ψητή γαλοπούλα, πέκαν, σπόροι ροδιού, ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελιές...

Παραδοσιακές σοκολατένιες τρούφες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών σοκολατένιων τρούφων. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως σοκολάτα κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο και λικέρ, ενώ η εκτέλεση περιλαμβάνει το λιώσιμο της σοκολάτας με την κρέμα...

Λαχταριστοί κουραμπιέδες

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για την παρασκευή λαχταριστών κουραμπιέδων, ξεκινώντας με το ψήσιμο των αμυγδάλων και συνεχίζοντας με την προετοιμασία της ζύμης, η οποία περιλαμβάνει αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη...

Vanillekipferl (Αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας)

Τα Vanillekipferl είναι παραδοσιακά αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας, ιδανικά για τα Χριστούγεννα. Παρασκευάζονται με αλεύρι, κρύο βούτυρο, αλεσμένα αμύγδαλα ή φουντούκια, άχνη ζάχαρη, βανίλια και λίγο αλάτι. Η ζύμη πλάθεται...

Pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το γαλλικό γλυκό pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν μέλι, καστανή ζάχαρη,...

Αφράτα ρολάκια με κανέλα (cinnamon rolls)

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για αφράτα ρολάκια κανέλας, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Για τη ζύμη, χρειάζονται αλεύρι, ξηρή μαγιά, χλιαρό γάλα, ζάχαρη, λιωμένο βούτυρο,...

Brownies με Σοκολατένιο Γαλατάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια brownies με χρήση γαλατάκι σοκολάτας. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως αλεύρι, κακάο, ζάχαρη και αυγά, ενώ η διαδικασία είναι εύκολη και...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό κουταλιού καρυδάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια πρωτότυπη συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό του κουταλιού καρυδάκι. Ο Θεόδωρος Ελευθερίου περιγράφει τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης, ξεκινώντας με την προετοιμασία...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό καρυδάκι κουταλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια μοναδική συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό καρυδάκι κουταλιού, προσφέροντας έναν ενδιαφέροντα συνδυασμό γεύσεων. Η διαδικασία περιλαμβάνει την επίστρωση της φέτας με αλεύρι, αυγό και...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ