Egg Curry από τη διάσημη Nigella Lawson

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Nigella Lawson παρουσιάζει μια μαλαισιανή συνταγή για egg curry, γνωστή ως masak lemak telur, την οποία έμαθε από τη Yasmin Othman. Η συνταγή περιλαμβάνει αυγά που ποσαριστούν σε μια πλούσια, αρωματική σάλτσα καρύδας με κουρκουμά και ταμάρινδο, δημιουργώντας ένα πιάτο που συνδυάζει τη γεύση της καρύδας με την ευχάριστη οξύτητα.

Η προετοιμασία περιλαμβάνει την παρασκευή μιας πάστας μπαχαρικών, το σοτάρισμά της και την προσθήκη γάλακτος καρύδας και καρυκευμάτων, πριν τα αυγά μαγειρευτούν απαλά στη σάλτσα. Σερβίρεται με ρύζι ή flatbreads, προσφέροντας μια γευστική εμπειρία που η Nigella εκτιμά ιδιαίτερα.

Διαβάστε παρακάτω

Αυτή τη συνταγή, η Nigella τη διδάχτηκε από τη Yasmin Othman – που όλα αυτά τα χρόνια, όπως αναφέρει, της έχει χαρίσει αμέτρητες νοστιμιές – και νιώθει ευγνωμοσύνη κάθε φορά που τη φτιάχνει. Το masak lemak telur, όπως λέγεται στη Μαλαισία, είναι το γνωστό σε εμάς egg curry. Εδώ έχουμε αυγά που «ποσαριστούν» μέσα σε μια πλούσια, αρωματική, χρυσαφένια από τον κουρκουμά σάλτσα καρύδας, με ευχάριστη οξύτητα από το ταμάρινδο – κάτι ανάμεσα σε σάλτσα και σούπα.

Υλικά

2 πράσινες καυτερές πιπεριές (green chillies), χωρίς σπόρια, χοντροκομμένες

4 πράσινες πιπεριές τύπου finger: 1 χοντροκομμένη και 3 ολόκληρες

150 γρ. ασκαλώνια, καθαρισμένα και χοντροκομμένα

2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες

25 γρ. φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο και χοντροκομμένο

15 γρ. φρέσκος κουρκουμάς, καθαρισμένος και χοντροκομμένος, ή 1 κ.γ. κουρκουμάς σε σκόνη

2 κ.σ. φυτικό λάδι

1 κοτσάνι λεμονόχορτο (lemongrass), καθαρισμένο και χτυπημένο ελαφρά

1 κονσέρβα γάλα καρύδας 400 ml

2 κ.γ. νιφάδες θαλασσινού αλατιού

2 κ.γ. πάστα ταμάρινδου

4 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

Ρύζι ή flatbreads (ή και τα δύο), για σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Φτιάξε την πάστα μπαχαρικών
Βάλε στο μπλέντερ τις 2 πράσινες πιπεριές χωρίς σπόρια, τη μία finger chilli (κομμένη), τα ασκαλώνια, το σκόρδο, το τζίντζερ και τον κουρκουμά. Άλεσέ τα μέχρι να σχηματιστεί μια σχετικά λεία πάστα.
Αν χρειαστεί, πρόσθεσε 1–2 κουταλιές νερό για να βοηθηθεί το άλεσμα.

Σοτάρισε την πάστα
Ζέστανε το λάδι σε κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους σε μέτρια φωτιά. Ρίξε μέσα την πάστα και σόταρέ την για 5–7 λεπτά, μέχρι να μυρίσει έντονα και να αρχίσει να παίρνει λίγο χρώμα.

Αρωμάτισε με το λεμονόχορτο
Πρόσθεσε το κοτσάνι λεμονόχορτου (χτυπημένο για να απελευθερώσει το άρωμα) και ανακάτεψε για 1 λεπτό.

Πρόσθεσε το γάλα καρύδας και τα καρυκεύματα
Ρίξε στην κατσαρόλα το γάλα καρύδας, τις 3 ολόκληρες finger chillies, το αλάτι και την πάστα ταμαρίνδου. Ανακάτεψε απαλά και άφησε το μείγμα να έρθει σε απαλή βράση.

Σιγόβρασε τη σάλτσα
Μόλις αρχίσει να κοχλάζει ελαφρά, χαμήλωσε πολύ τη φωτιά και άφησε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά, ώστε να δέσει και να αναμειχθούν τα αρώματα.

Πρόσθεσε τα αυγά
Σπάσε τα αυγά ένα-ένα σε μικρό μπολ και γλίστρησέ τα απαλά μέσα στη σάλτσα. Φρόντισε να μην σκεπαστούν εντελώς· ιδανικά να μένει η κορυφή του κρόκου ορατή.

Πόσαρε τα αυγά μέσα στη σάλτσα
Άφησέ τα να μαγειρευτούν σε πολύ χαμηλή φωτιά για 6–8 λεπτά, ή μέχρι το ασπράδι να στερεοποιηθεί αλλά ο κρόκος να παραμένει λίγο ρευστός (ανάλογα με το πώς σου αρέσει).

Σέρβιρε
Αφαίρεσε το λεμονόχορτο. Σέρβιρε τα αυγά μέσα στη χρυσαφένια, αρωματική σάλτσα καρύδας, μαζί με ρύζι ή ζεστά flatbreads για βούτες.

@nigellalaws0n

This magnificent addition to my eating life comes courtesy of Yasmin Othman (who has brought much deliciousness my way over the years) and I glow with gratitude every time I eat it. This – called masak lemak telur in Malaysian – is very far removed from the egg curries I remember from my early youth, and would much prefer to forget. What we have here are eggs poached in a rich, aromatic, turmeric-tinted, tamarind-sharp, coconutty sauce or soup. Ingredients: 2 green chillies, de-seeded and roughly chopped 4 green finger chillies, 1 roughly chopped and 3 left whole 150g/5½oz shallots, peeled and roughly chopped 2 large garlic cloves, roughly chopped 25g/1oz fresh ginger, peeled and roughly chopped 15g/½oz fresh turmeric, peeled and roughly chopped, or 1 tsp ground turmeric 2 tbsp vegetable oil 1 lemongrass stalk, trimmed and bruised 1 x 400ml tin coconut milk 2 tsp sea salt flakes 2 tsp tamarind paste 4 large free-range eggs, at room temperature rice or flatbreads (or both), to serve #nigellalawson #goldeneggcurry #eggcurry #malaysian #egg #curry #cooking #easyrecipe #food #cooking #holiday #tiktokfood #chef #delicious #tiktokcooks #yummy recipes #cooking #dinner #lunch

♬ original sound – Nigella Lawson – Nigella Lawson

Συνοπτικά

  • Η Nigella Lawson παρουσιάζει μια μαλαισιανή συνταγή για egg curry με αυγά που μαγειρεύονται σε αρωματική σάλτσα καρύδας.
  • Η συνταγή περιλαμβάνει προετοιμασία πάστας μπαχαρικών, σοτάρισμα και προσθήκη γάλακτος καρύδας πριν προστεθούν τα αυγά.
  • Το egg curry σερβίρεται με ρύζι ή flatbreads, προσφέροντας μια μοναδική γευστική εμπειρία.
  • Η Nigella νιώθει ευγνωμοσύνη για τη συνταγή που έμαθε από τη Yasmin Othman, καθώς συνδυάζει κουρκουμά και ταμάρινδο.
Διαβάστε επίσης

Γεμιστές κρέπες με καραμελωμένα μήλα

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για γεμιστές κρέπες με καραμελωμένα μήλα, μια κλασική γαλλική λιχουδιά που μπορεί να ετοιμαστεί εύκολα σε περίπου 45 λεπτά. Η συνταγή περιλαμβάνει την παρασκευή κρέπας...

Το λαχταριστό υγιεινό πρωινό με βρώμη και μπανάνα από το Tik Tok

Το Tik Tok προτείνει ένα γευστικό και υγιεινό πρωινό με βρώμη και μπανάνα, το οποίο μπορείς να ετοιμάσεις από το προηγούμενο βράδυ. Χρειάζεσαι μισή μπανάνα, βρώμη, σπόρους chia, φυστικοβούτυρο,...

Γιορτινά μπισκότα Χριστουγέννων

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για χριστουγεννιάτικα μπισκότα από τον pastry chef Χρίστο Ποτσίδη. Τα μπισκότα παρασκευάζονται με βασικά υλικά όπως αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη και αβγό, ενώ αρωματίζονται με...

Σπιτικός οδηγός για τέλειο panettone

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής του παραδοσιακού ιταλικού γλυκού panettone στο σπίτι, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια τεχνικά απαιτητική διαδικασία που προσφέρει ιδιαίτερη ικανοποίηση στους λάτρεις της ζαχαροπλαστικής....

Brownies µε κακάο και χαρούπι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για brownies με κακάο και χαρούπι, ιδανική για 32 μικρά κομμάτια. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν σοκολάτα με 70% κακάο, ανάλατο βούτυρο, αβγά, ζάχαρη άχνη...

Γαστρονομικό δείπνο κορυφής με τον 3άστερο Michelin Jacob Jan Boerma στο COR Gastronomy

Το COR Gastronomy στη Λεμεσό ετοιμάζει μια ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία, φιλοξενώντας τον διάσημο σεφ Jacob Jan Boerma, ο οποίος κατέχει τρία αστέρια Michelin. Στις 18 και 19 Δεκεμβρίου, οι λάτρεις...

Το πολυπόθητο The Landmark Nicosia, Autograph Collection υποδέχεται επισκέπτες

Το The Landmark Nicosia, Autograph Collection, η πιο πολυαναμενόμενη ξενοδοχειακή άφιξη της χρονιάς, καλωσορίζει πλέον επισκέπτες στην πρωτεύουσα της Κύπρου. Το ξενοδοχείο, που αποτελεί μέρος της διάσημης αλυσίδας Autograph Collection,...

Το foodhaus συνδυάζει τέχνη και γεύση σε μια μοναδική εμπειρία

Το foodhaus διοργάνωσε μια μοναδική εμπειρία κεραμικής και μαγειρικής στις 8 Νοεμβρίου, συνδυάζοντας τέχνη και γεύση για πέντε τυχερούς νικητές ενός διαγωνισμού και τους φίλους τους. Στο Kuns Studio,...

10 προσιτές προτάσεις για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Το άρθρο προτείνει 10 οικονομικές και εύκολες επιλογές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, συνδυάζοντας χαμηλό κόστος με γιορτινή γεύση. Μεταξύ άλλων, προτείνει κοτόπουλο λεμονάτο με πατάτες αντί για γαλοπούλα, ρολό...

“Το αλάτι στη μαρινάδα κάνει το κρέας πιο σκληρό;”

Το άρθρο εξετάζει την παρεξήγηση γύρω από τη χρήση αλατιού στη μαρινάδα, καταρρίπτοντας την κοινή αντίληψη ότι το αλάτι σκληραίνει το κρέας. Αντίθετα, όταν χρησιμοποιείται σωστά, το αλάτι μπορεί...

Nobilius by the Stars: Ανακαλύψτε τη Λευκωσία από ψηλά

Το άρθρο παρουσιάζει το "Nobilius by the Stars", μια μοναδική εμπειρία που προσφέρει πανοραμική θέα της Λευκωσίας από το εμβληματικό κτίριο Λυσσαρίδη. Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και συνδυάζει την...

Foie gras με καραμελωμένα μήλα

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για foie gras με καραμελωμένα μήλα, περιγράφοντας τα υλικά και την απλή εκτέλεση της. Χρησιμοποιούνται 150 γρ. foie gras terrine, μαρμελάδα και πουρές μήλου, φράουλα,...

Λαβράκι φιλέτο με τραγανή κρούστα χαλεπιανών

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για λαβράκι φιλέτο με τραγανή κρούστα από χαλεπιανά, συνοδευόμενο από λαχανικά και πλούσια σάλτσα μανιταριών. Τα φιλέτα λαβράκι καλύπτονται με μείγμα γαλέτας και χαλεπιανών, ψήνονται...

Ποια συμπληρώματα δεν συνιστάται να συνδυάζουμε

Τα συμπληρώματα διατροφής έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, αλλά ορισμένοι συνδυασμοί τους μπορεί να είναι αναποτελεσματικοί ή ακόμα και επιβλαβείς. Για παράδειγμα, ο σίδηρος δεν πρέπει να...

Πώς να ετοιμάσετε το πιο γευστικό Mulled Wine

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την προετοιμασία του πιο γευστικού mulled wine, ιδανικού για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Αρχικά, χρειάζεστε ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί και διάφορα...

Χριστουγεννιάτικα σπιτάκια από gingerbread

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για τη δημιουργία ενός χριστουγεννιάτικου σπιτιού από gingerbread, ξεκινώντας από τα υλικά για τη ζύμη και το royal icing, που λειτουργεί ως κόλλα...

Γιορτινό Ψητό Χοιρινό με Λαχταριστό Γλάσο

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για γιορτινό ψητό χοιρινό μπούτι με λαχταριστό γλάσο. Αρχικά, το μπούτι προετοιμάζεται με χαράγματα και γαρίφαλα πριν αλειφθεί με μουστάρδα και καστανή ζάχαρη και...

Σολομός στο φούρνο με λεμόνι και αρωματικά βότανα

Το άρθρο περιγράφει μια απλή και γευστική συνταγή για σολομό στο φούρνο με λεμόνι και αρωματικά βότανα. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως ελαιόλαδο, βούτυρο, λεμόνι, σκόρδο και μέλι για να δώσουν γεύση...

Σαλάτα Olivier (Ρωσική γεύση)

Η σαλάτα Olivier, γνωστή και ως ρωσική σαλάτα, είναι ένα δημοφιλές πιάτο που συνδυάζει βραστές πατάτες, καρότα, κοτόπουλο ή ζαμπόν, βραστά αυγά, μπιζέλια και αγγουράκια τουρσί, όλα κομμένα σε...

Κουλουράκια με κανέλα και καστανή ζάχαρη

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για κουλουράκια με κανέλα και καστανή ζάχαρη, παρουσιάζοντας τα απαραίτητα συστατικά και τα βήματα της παρασκευής. Αρχικά, γίνεται ανάμειξη του αλευριού, της κανέλας και...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ