Μουσακάς με απλή μπεσαμέλ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο μουσακάς, ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά πιάτα με καταγωγή από την Ανατολή, αποκτά μια ελαφριά και γρήγορη εκδοχή με απλή μπεσαμέλ.

Η συνταγή περιλαμβάνει στρώσεις από ψημένες μελιτζάνες, τηγανισμένες πατάτες και μοσχαρίσιο κιμά με αρωματικά μπαχαρικά, ενώ η μπεσαμέλ παρασκευάζεται με γάλα, αλεύρι, αυγά και τριμμένο τυρί.

Το πιάτο ψήνεται για μία ώρα, μέχρι να αποκτήσει χρυσό χρώμα, προσφέροντας την ίδια απολαυστική γεύση που ξυπνά υπέροχες αναμνήσεις.

Διαβάστε παρακάτω

Ένα μαμαδίστικο φαγητό που φέρνει σε όλους μας υπέροχες αναμνήσεις, αρώματα και γεύσεις.

Ο μουσακάς είναι ένα από τα πιο διάσημα ελληνικά πιάτα. Γνωρίζατε ότι έχει καταγωγή από την Ανατολή και ότι η σημερινή ελληνική του εκδοχή δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1920 από τον σεφ Νικόλαο Τσελεμεντέ; Εμείς φτιάξαμε μια συνταγή λίγο πιο ελαφριά και γρήγορη άλλα με την ίδια απολαυστική γεύση.

Υλικά

Για την στρώση του μουσακά
1,5 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
1 κιλό πατάτες
4 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τον κιμά

1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
2 ξερά κρεμμύδια
1,5 κ.σ. Τοματοπολτό ή Τοματοπολτό σε φακελάκι KYKNOS 
2x370g ή 680g Τριμμένες Τομάτες KYKNOS
1 ποτήρι κρασί
Ζωμό λαχανικών
Κανέλα, ρίγανη, μοσχοκάρυδο και φύλλο δάφνης
Πιπέρι – αλάτι

Για την μπεσαμέλ:

1,5 λίτρο γάλα πλήρες
8 κ.σ αλεύρι
1 με 2 αυγά
2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
1 φλ. τριμμένο τυρί γραβιέρα η παρμεζάνα
1 φλ. τριμμένη φρυγανιά 

Εκτέλεση

Για την μπεσαμέλ
Βάζουμε το γάλα και το αλεύρι σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να “δέσει” η κρέμα. Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε ένα ή δύο αυγά, βούτυρο, αλάτι και πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο και χτυπάμε καλά με το σύρμα. Στο τέλος πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί γραβιέρα η παρμεζάνα.

Μελιτζάνες και πατάτες
Ξεκινάμε με τις μελιτζάνες. Αφού τις κόψουμε, τις λαδώνουμε, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τις ανακατεύουμε για να πάει το λάδι παντού. Στην συνέχεια τις στρώνουμε σε λαδόκολλα και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου. Κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες και τις τηγανίζουμε. Μόλις τηγανιστούν τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το πολύ λάδι.

Κιμάς με σάλτσα KYKNOS
Ξεκινάμε τσιγαρίζοντας αρχικά τον κιμά και στην συνέχεια προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Σβήνουμε με κρασί. Μόλις εξατμιστεί το κρασί μας, σοτάρουμε τον Τοματοπολτό KYKNOS και προσθέτουμε πιπέρι, αλάτι, κανέλλα, δάφνη και ρίγανη. Αφαιρούμε το ξυλαράκι κανέλλας και το φύλλο δάφνης μετά από 5’. Προσθέτουμε τις Τριμμένες τομάτες KYKNOS και ζωμό λαχανικών. Για ένα ακόμα πιο υγιεινό και νόστιμο φαγητό, προσθέτουμε αν θέλουμε και τριμμένα λαχανικά, όπως καρότο και κολοκύθι. Στο τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό και μια κ.σ. μπεσαμέλ. 

Απλώνουμε σε ένα βαθύ ταψί μια στρώση πατάτες. Μετά μια στρώση μελιτζάνες, μια στρώση κιμά και προσθέτουμε λίγο τυράκι. Μετά συνεχίζουμε με άλλη μια στρώση πατάτες, μελιτζάνες, κιμά και πάλι λίγο τυράκι. Στη συνέχεια βάζουμε μια λεπτή στρώση μπεσαμέλ και συνεχίζουμε με άλλη μια στρώση από τα ίδια (πατάτες, μελιτζάνες, κιμά και τυράκι). Τέλος, βάζουμε μια γερή δόση μπεσαμέλ και ολοκληρώνουμε ρίχνοντας τριμμένο τυρί και τριμμένη φρυγανιά.

Ψήνουμε στους 180ºC στις αντιστάσεις, για μία ώρα περίπου, μέχρι η κρέμα να πάρει ένα χρυσό χρώμα.

Συνοπτικά

  • Ο μουσακάς περιλαμβάνει στρώσεις από ψημένες μελιτζάνες, τηγανισμένες πατάτες και μοσχαρίσιο κιμά με αρωματικά μπαχαρικά.
  • Η απλή μπεσαμέλ παρασκευάζεται με γάλα, αλεύρι, αυγά και τριμμένο τυρί, προσφέροντας ελαφριά γεύση.
  • Το πιάτο ψήνεται για μία ώρα στους 180ºC μέχρι να αποκτήσει χρυσό χρώμα.
  • Η συνταγή προσφέρει την ίδια απολαυστική γεύση με πιο ελαφριά και γρήγορη εκδοχή.
Διαβάστε επίσης

Ψητή τσιπούρα με αρωματική πάπρικα

Η συνταγή για ψητή τσιπούρα με αρωματική πάπρικα αποτελεί μια νόστιμη και εύκολη επιλογή για το τραπέζι σας. Αφού πλύνετε και αλατίσετε τις τσιπούρες, τις τοποθετείτε στο ψυγείο μέχρι...

Ριζότο με πράσινη πινελιά

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ριζότο με πράσινα λαχανικά, προσφέροντας μια φρέσκια και κρεμώδη γεύση. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ρύζι αρμπόριο, ελαιόλαδο, κρεμμύδια, σκόρδο, φινόκιο, λευκό κρασί, ζωμό...

Γλυκό μπράουνι με κρέμα φουντουκιού

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για γλυκό μπράουνι με κρέμα φουντουκιού, περιλαμβάνοντας τα υλικά και την εκτέλεση της συνταγής. Τα βασικά συστατικά για το μπράουνι είναι αυγά, καστανή ζάχαρη,...

Μπολονέζ λαζάνια

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής μπολονέζ λαζάνια, ξεκινώντας από τα υλικά που απαιτούνται για τη σάλτσα μπολονέζ και τη μπεσαμέλ, καθώς και την προετοιμασία τους. Η συνταγή περιλαμβάνει την...

Επιδόρπιο γιαουρτιού με μέλι και φρέσκα φρούτα

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα δροσερό επιδόρπιο γιαουρτιού με μέλι και φρέσκα φρούτα, που συνδυάζει κρέμα γιαουρτιού και ζελέ φρούτων. Η κρέμα παρασκευάζεται με κρέμα γάλακτος, γιαούρτι, ζάχαρη,...

Kantinaki: Ο μικρός αδελφός του «Kantina» στην Πινδάρου

Το Kantinaki, ο νέος χώρος στην Πινδάρου, αποτελεί τον μικρό αδελφό του γνωστού «Kantina» και προσφέρει υγιεινές επιλογές για πρωινό. Με την άφιξή του, εμπλουτίζει την τοπική γαστρονομική σκηνή, προσφέροντας...

Η Blue Island μαζί με τη CYMEPA διοργάνωσαν εθελοντική καθαριότητα στην παραλία του Λιμανιού Ζυγίου

Η Blue Island, σε συνεργασία με τη CYMEPA, διοργάνωσε εθελοντικό καθαρισμό της παραλίας στο λιμανάκι Ζυγίου, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας. Η...

Σάντουιτς με χτυπητά αβγά

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σάντουιτς με χτυπητά αβγά, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Χρησιμοποιούνται αβγά, γάλα, ελαιόλαδο και κουλούρια με σησάμι, ενώ προστίθεται ζαμπόν ή κυπριακή...

Κρεμώδες Ρυζόγαλο

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για κρεμώδες ρυζόγαλο, ξεκινώντας με τα υλικά που χρειάζονται, όπως ρύζι γλασέ, γάλα, ζάχαρη, νισεστέ, βανίλια και κανέλα. Η διαδικασία περιλαμβάνει το βράσιμο του...

“Τα κύρια είδη πιπεριού και οι εφαρμογές τους”

Το άρθρο παρουσιάζει τα κύρια είδη πιπεριού και τις εφαρμογές τους στη μαγειρική, αναδεικνύοντας την πολυμορφία και τη γευστική αξία του μπαχαρικού αυτού. Το μαύρο πιπέρι, το πιο κοινό,...

Αλμυρό τσίζκεϊκ με κολοκύθα και μανιτάρια

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής ενός αλμυρού τσίζκεϊκ με κολοκύθα και μανιτάρια, που συνδυάζει γεύσεις από τυριά, λαχανικά και μπαχαρικά. Η συνταγή ξεκινά με την προετοιμασία μιας τραγανής...

Πικάντικο ινδικό vegan τσίλι µε λαχανικά και καλαµπόκι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πικάντικο ινδικό vegan τσίλι με λαχανικά και καλαμπόκι, χρησιμοποιώντας κονσέρβες μανιταριών, καλαμποκιού και αρακά με καρότα. Η διαδικασία περιλαμβάνει σοτάρισμα κρεμμυδιού, σκόρδου και τσίλι,...

Γευστική ελληνική σαλάτα με καννέλλινι φασόλια

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για μια γευστική ελληνική σαλάτα με καννέλλινι φασόλια, που συνδυάζει φρέσκα λαχανικά όπως ντομάτες, αγγούρι, πιπεριές και κρεμμύδι με μαύρες ελιές, φέτα και προαιρετικά...

Σαλάτα κινόα με λαχανικά Μεξικού και κόκκινα φασόλια

Η σαλάτα κινόα με λαχανικά Μεξικού και κόκκινα φασόλια αποτελεί μια θρεπτική και γευστική πρόταση, κατάλληλη για όλες τις ώρες της ημέρας. Η βάση της περιλαμβάνει κινόα, η οποία...

Σαλάτα Buddha Bowl µε µανιτάρια και καλαµπόκι

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για μια σαλάτα Buddha Bowl με μανιτάρια και καλαμπόκι, η οποία είναι γεμάτη χρώμα και γεύση. Η συνταγή περιλαμβάνει καστανό ρύζι, καλαμπόκι, μανιτάρια, μεξικάνικο μείγμα...

Φαλάφελ φούρνου με υγιεινό ντιπ ταχίνι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για φαλάφελ φούρνου, συνοδευμένα με ένα υγιεινό ντιπ ταχίνι με σουμάκ. Η συνταγή περιλαμβάνει λεπτομερείς οδηγίες για την προετοιμασία και το ψήσιμο των φαλάφελ,...

Λαζάνια για Χορτοφάγους

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για λαζάνια χορτοφαγικά, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Η συνταγή περιλαμβάνει γέμιση με λαχανικά όπως μανιτάρια και μείγμα Mexico Mix, αρωματισμένη...

Σουφλέ / Πουτίγκα από καλαμπόκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σουφλέ καλαμποκιού, ένα νόστιμο πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί ως συνοδευτικό ή ορεκτικό. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν γλυκό καλαμπόκι, αυγά, γάλα, κρέμα γάλακτος,...

Καλαμποκίσιες τηγανίτες με σάλτσα γλυκόξινης ντιπ

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για καλαμποκίσιες τηγανίτες, συνοδευόμενες από μια σάλτσα γλυκόξινης ντιπ. Για την παρασκευή των τηγανίτων, χρησιμοποιείται γλυκό καλαμπόκι, αλεύρι, μπαχαρικά, αυγά, φρέσκα κρεμμυδάκια και κόλιανδρος,...

Κρόκ-μεσιέ (Croque Monsieur): Η απόλυτη γαλλική απόλαυση

Το άρθρο παρουσιάζει τη συνταγή για το γαλλικό σάντουιτς Croque Monsieur, μια αγαπημένη επιλογή στα γαλλικά καφέ. Περιγράφει τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής, που περιλαμβάνει την παρασκευή μπεσαμέλ,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ