Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πικάντικο ινδικό vegan τσίλι με λαχανικά και καλαμπόκι, χρησιμοποιώντας κονσέρβες μανιταριών, καλαμποκιού και αρακά με καρότα.
Η διαδικασία περιλαμβάνει σοτάρισμα κρεμμυδιού, σκόρδου και τσίλι, προσθήκη πελτέ ντομάτας και μπαχαρικών όπως κάρυ, garam masala, κύμινο και κουρκουμά, και μαγειρέματος με ζωμό λαχανικών.
Το πιάτο ολοκληρώνεται με χυμό lime και σερβίρεται πάνω από ρύζι basmati ή jasmine, γαρνιρισμένο με φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό.
Διαβάστε παρακάτω
ΥΛΙΚΑ
Για το chili:
2 κονσέρβες Bonduelle Κοµµένα µανιτάρια
2 κονσέρβες Bonduelle Γλυκό καλαµπόκι 425 ml
2 κονσέρβες Bonduelle ψιλός αρακάς και καρότα 425 ml
1 µεγάλο κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
4 σκελίδες σκόρδο, λιωµένες
1 φρέσκο τσίλι ψιλοκοµµένο (προαιρετικά)
2 κ.σ. ελαιόλαδο ή φυτικό λάδι
1 κ.σ. πελτέ ντοµάτας
2 κ.γ. σκόνη κάρυ
1 κ.γ. garam masala
1 κ.γ. κύµινο
½ κ.γ. κουρκουµά
½ κ.γ. καπνιστή πάπρικα (προαιρετικά)
400 ml ζωµός λαχανικών ή νερό
Αλάτι & φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Χυµός από ½ lime (ή λεµόνι)
Για το σερβίρισµα:
Μπόλ ρυζιού basmati ή jasmine
Φρέσκος κόλιανδρος ή µαϊντανός ψιλοκοµµένος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προετοιµασία υλικών: Στραγγίζουµε τα µανιτάρια. Στραγγίζουµε το καλαµπόκι και τα µπιζέλια µε καρότα. Ζεσταίνουµε το λάδι σε µεγάλη κατσαρόλα σε µέτρια φωτιά.
Σοτάρισµα & χτίσιµο γεύσης: Σοτάρουµε το κρεµµύδι για 4–5 λεπτά µέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουµε το σκόρδο και το φρέσκο τσίλι και σοτάρουµε για 1 λεπτό. Ρίχνουµε τον πελτέ ντοµάτας και τα µπαχαρικά (κάρι, garam masala, κύµινο, κουρκουµά, πάπρικα). Ανακατεύουµε µέχρι να βγάλουν άρωµα (περίπου 1 λεπτό).
Μαγείρεµα: Προσθέτουµε τα µανιτάρια, το καλαµπόκι, τα µπιζέλια µε καρότα και τον ζωµό λαχανικών. Αλατοπιπερώνουµε και χαµηλώνουµε τη φωτιά. Σιγοβράζουµε για 20–25 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήµατα, µέχρι να δέσει καλά η σάλτσα και να χυλώσει.
Τελειώµατα: Ρίχνουµε τον χυµό lime λίγο πριν το τέλος του µαγειρέµατος. Διορθώνουµε τη γεύση µε αλάτι ή µπαχαρικά αν χρειάζεται. Αν θέλουµε πιο “παχύ” αποτέλεσµα, αφήνουµε το chili να σιγοβράσει χωρίς καπάκι για 5 λεπτά επιπλέον.
Σερβίρισµα: Σερβίρουµε το chili ζεστό πάνω από ρύζι basmati ή jasmine. Πασπαλίζουµε µε φρέσκο κόλιανδρο ή µαϊντανό.
Συνοπτικά
- Η συνταγή περιλαμβάνει κονσέρβες μανιταριών, καλαμποκιού και αρακά με καρότα για το vegan τσίλι.
- Σοτάρονται κρεμμύδι, σκόρδο και τσίλι, με προσθήκη πελτέ ντομάτας και μπαχαρικών όπως κάρυ και garam masala.
- Το μείγμα μαγειρεύεται με ζωμό λαχανικών και ολοκληρώνεται με χυμό lime.
- Σερβίρεται πάνω από ρύζι basmati ή jasmine, γαρνιρισμένο με φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό.
