Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για το Boston cream pie, γνωστό και ως κέικ κοκ. Αρχικά, παρατίθενται τα υλικά για το κέικ, την κρέμα και την επικάλυψη σοκολάτας.
Στη συνέχεια, εξηγείται η διαδικασία παρασκευής, ξεκινώντας από το κέικ, που ψήνεται στον φούρνο και αφήνεται να κρυώσει. Ακολουθεί η παρασκευή της κρέμας πατισερί, η οποία πρέπει να κρυώσει πριν χρησιμοποιηθεί ως γέμιση ανάμεσα στα δύο μέρη του κέικ.
Τέλος, η επικάλυψη σοκολάτας, που περιέχει κρέμα γάλακτος και μέλι, προστίθεται στο επάνω μέρος του κέικ. Το επιδόρπιο διατηρείται στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
Διαβάστε παρακάτω
Υλικά
220 γρ. αλεύρι φαρίνα
1 ½ κουταλάκι μπέικινγκ πάουντερ
½ κ.γλ. αλάτι
180 ml γάλα πλήρες
95 γρ. βούτυρο ανάλατο
2 φακελάκια βανίλια
3 μεγάλα αυγά
270 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
Για την επικάλυψη:
60 ml κρέμα γάλακτος
100 γρ. σοκολάτα μαύρη
1 κ.γλ. μέλι
Για την κρέμα:
250 ml κρέμα γάλακτος
250 ml γάλα πλήρες
120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
6 κροκάδια
40 γρ. κορν φλάουρ
2 βανίλιες
90 γρ. βούτυρο ανάλατο
Εκτέλεση
Φτιάξτε πρώτα το κέικ. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C στον αέρα. Βάζετε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί 23 εκατοστών με αφαιρούμενα τοιχώματα.
Κτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν σαν κρέμα (5-10 λεπτά). Εν τω μεταξύ, σε μια μικρή κατσαρόλα, βάζετε το γάλα με το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι το βούτυρο να λιώσει και το γάλα να αχνίζει.
Χαμηλώστε την ταχύτητα στο μίξερ και προσθέστε στο μείγμα των αυγών το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικινγκ πάουντερ. Προσθέστε κτυπώντας, το μείγμα με το γάλα και το βούτυρο μέχρι να αναμειχθούν.
Μεταφέρετε το μείγμα σε στο ταψί και μετά στον φούρνο. Ψήνετε για
30-35 λεπτά μέχρι μια οδοντογλυφίδα ή ένα ξύλινο σουβλάκι να βγαίνουν στεγνά. Αφήστε το κέικ να κρυώσει στο ταψί για 10 λεπτά. Στη συνέχεια το αναποδογυρίζετε σε σχάρα, αφαιρείτε το χαρτί και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς.
Για την κρέμα πατισερί, ζεσταίνετε το γάλα και την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη. Σε άλλο μπολ κτυπήστε τα κροκάδια με το κορν φλάουρ μέχρι το κορν φλάουρ να διαλυθεί και να μην έχει σβόλους. Βάζετε λίγο από το ζεστό γάλα στα αυγά και κτυπήστε να πάρουν θερμοκρασία. Συνεχίζετε με το υπόλοιπο ζεστό γάλα και αναμειγνύετε. Περνάτε το μείγμα από σουρωτήρι πίσω στην κατσαρόλα. Βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε διαρκώς με ένα σύρμα μέχρι η κρέμα να κοχλάσει. Ανακατεύετε για ένα λεπτό ακόμη και αποσύρετε από τη φωτιά. Προσθέτετε τη βανίλια και το βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι το βούτυρο να είναι λιωμένο και η κρέμα να γυαλίσει. Μεταφέρετε την κρέμα σε ένα μπολ και καλύπτετε την επιφάνεια με πλαστική μεμβράνη ώστε να μην κάνει πέτσα. Κρυώνετε την κρέμα πρώτα εκτός και μετά εντός ψυγείου.
Για να συναρμολογήστε το κέικ, πρώτα το μοιράζετε στη μέση. Κτυπήστε την κρύα κρέμα στο μίξερ να αφρατέψει. Την απλώνετε στο ένα κομμάτι του κέικ και καλύπτετε με το άλλο.
Για να φτιάξετε την επικάλυψη, βάζετε τη σοκολάτα σε ένα πυρίμαχο μπολ. Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αχνίζει και περιχύνετε με αυτή τη σοκολάτα. Αφήνετε να σταθεί μέχρι η σοκολάτα να μαλακώσει. Ανακατεύετε μέχρι να δημιουργηθεί μια βαλουδένια γκανάς. Προσθέτετε το μέλι και ανακατεύετε. Περιχύνετε το κέικ με τη σοκολάτα. Διατηρείται στο ψυγείο.
Συνοπτικά
- Η συνταγή περιλαμβάνει υλικά για το κέικ, την κρέμα και την επικάλυψη σοκολάτας.
- Το κέικ ψήνεται στον φούρνο και αφήνεται να κρυώσει πριν από τη συναρμολόγηση.
- Η κρέμα πατισερί παρασκευάζεται και κρυώνει πριν χρησιμοποιηθεί ως γέμιση.
- Η επικάλυψη σοκολάτας προστίθεται στο επάνω μέρος και το επιδόρπιο φυλάσσεται στο ψυγείο.
