Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία προετοιμασίας παραδοσιακών πιτών, ξεκινώντας από την παρασκευή του σιροπιού με νερό, ζάχαρη, κανέλα, γαρίφαλα και χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια, η ζύμη φτιάχνεται με δύο είδη αλεύρι, baking powder, αλάτι, λάδι και νερό.
Το μείγμα ανοίγεται σε φύλλο, αλείφεται με βούτυρο και κανέλα και τυλίγεται σε ρολό, το οποίο κόβεται σε κομμάτια και ανοίγεται σε μικρές πίτες. Αφού παγώσουν, τηγανίζονται και βυθίζονται στο κρύο σιρόπι, προσφέροντας έτσι μια γευστική παραδοσιακή λιχουδιά.
Διαβάστε παρακάτω
ΥΛΙΚΑ
Για το σιρόπι:
• 500 γρ. νερό
• 500 γρ. ζάχαρη
• κανέλα και γαρίφαλα
• 1 κουταλάκι τσαγιού χυμό λεμονιού
Για τη Ζύμη:
• 250 γρ. αλεύρι φαρίνα
• 250 γρ. αλεύρι χωριάτικο
• 10 γρ. Baking Powder
• ½ κουταλάκι τσαγιού αλάτι
• 90 γρ. λάδι
• 250 γρ. νερό
• 50 γρ. φυτικό βούτυρο
• 1 κουταλάκι τσαγιού κανέλα αλεσμένη
• ½ κουταλάκι τσαγιού Baking Powder
• Λάδι για τηγάνισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι: βράζουμε νερό, ζάχαρη και κανελογαρίφαλα για 3 λεπτά, ρίχνοντας
στο τέλος τον χυμό λεμονιού. Αφήνουμε να κρυώσει.
Για το φύλλο, ανακατεύουμε μαζί τα δύο είδη αλεύρι, το baking powder, το αλάτι και το λάδι. Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε καλά. Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο (αν θα χρησιμοποιήσουμε μηχανή φτάνουμε μέχρι το προτελευταίο στάδιο).
Αλείβουμε ένα φύλλο με λιωμένο βούτυρο, πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα ανακατεμένη με baking powder.
Βάζουμε από πάνω ένα ακόμα φύλλο και πάλι βούτυρο και μείγμα κανέλας. Επαναλαμβάνουμε 2 φορές
ακόμα, μέχρι να έχουμε 4 φύλλα μαζί. Τυλίγουμε σε ρολό καθέτα και κόβουμε σε κομμάτια μήκους 2 εκ. περίπου. Τα γυρίζουμε όρθια και πιέζουμε με την παλάμη μας. Χρησιμοποιώντας πλάστη, τα ανοίγουμε ελαφρά σε μικρές πιτούλες.
Τα αφήνουμε σε κρύο μέρος -το καλοκαίρι στο ψυγείο- για 2 τουλάχιστον ώρες.
Τηγανίζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και βουτάμε στο κρύο σιρόπι.
Συνοπτικά
- Η προετοιμασία παραδοσιακών πιτών ξεκινά με την παρασκευή σιροπιού από νερό, ζάχαρη, κανέλα, γαρίφαλα και χυμό λεμονιού.
- Η ζύμη φτιάχνεται με δύο είδη αλεύρι, baking powder, αλάτι, λάδι και νερό, και ανοίγεται σε φύλλο.
- Το φύλλο αλείφεται με βούτυρο και κανέλα, τυλίγεται σε ρολό, κόβεται σε κομμάτια και ανοίγεται σε μικρές πίτες.
- Οι πίτες τηγανίζονται και βυθίζονται στο κρύο σιρόπι, προσφέροντας μια γευστική παραδοσιακή λιχουδιά.
