Παραδοσιακές Πίτες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία προετοιμασίας παραδοσιακών πιτών, ξεκινώντας από την παρασκευή του σιροπιού με νερό, ζάχαρη, κανέλα, γαρίφαλα και χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια, η ζύμη φτιάχνεται με δύο είδη αλεύρι, baking powder, αλάτι, λάδι και νερό.

Το μείγμα ανοίγεται σε φύλλο, αλείφεται με βούτυρο και κανέλα και τυλίγεται σε ρολό, το οποίο κόβεται σε κομμάτια και ανοίγεται σε μικρές πίτες. Αφού παγώσουν, τηγανίζονται και βυθίζονται στο κρύο σιρόπι, προσφέροντας έτσι μια γευστική παραδοσιακή λιχουδιά.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ
Για το σιρόπι:
• 500 γρ. νερό
• 500 γρ. ζάχαρη
• κανέλα και γαρίφαλα
• 1 κουταλάκι τσαγιού χυμό λεμονιού
Για τη Ζύμη:
• 250 γρ. αλεύρι φαρίνα
• 250 γρ. αλεύρι χωριάτικο
• 10 γρ. Baking Powder
• ½ κουταλάκι τσαγιού αλάτι
• 90 γρ. λάδι
• 250 γρ. νερό
• 50 γρ. φυτικό βούτυρο
• 1 κουταλάκι τσαγιού κανέλα αλεσμένη
• ½ κουταλάκι τσαγιού Baking Powder

• Λάδι για τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι: βράζουμε νερό, ζάχαρη και κανελογαρίφαλα για 3 λεπτά, ρίχνοντας
στο τέλος τον χυμό λεμονιού. Αφήνουμε να κρυώσει.

Για το φύλλο, ανακατεύουμε μαζί τα δύο είδη αλεύρι, το baking powder, το αλάτι και το λάδι. Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε καλά. Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο (αν θα χρησιμοποιήσουμε μηχανή φτάνουμε μέχρι το προτελευταίο στάδιο).

Αλείβουμε ένα φύλλο με λιωμένο βούτυρο, πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα ανακατεμένη με baking powder.

Βάζουμε από πάνω ένα ακόμα φύλλο και πάλι βούτυρο και μείγμα κανέλας. Επαναλαμβάνουμε 2 φορές
ακόμα, μέχρι να έχουμε 4 φύλλα μαζί. Τυλίγουμε σε ρολό καθέτα και κόβουμε σε κομμάτια μήκους 2 εκ. περίπου. Τα γυρίζουμε όρθια και πιέζουμε με την παλάμη μας. Χρησιμοποιώντας πλάστη, τα ανοίγουμε ελαφρά σε μικρές πιτούλες.

Τα αφήνουμε σε κρύο μέρος -το καλοκαίρι στο ψυγείο- για 2 τουλάχιστον ώρες.

Τηγανίζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και βουτάμε στο κρύο σιρόπι.

Συνοπτικά

  • Η προετοιμασία παραδοσιακών πιτών ξεκινά με την παρασκευή σιροπιού από νερό, ζάχαρη, κανέλα, γαρίφαλα και χυμό λεμονιού.
  • Η ζύμη φτιάχνεται με δύο είδη αλεύρι, baking powder, αλάτι, λάδι και νερό, και ανοίγεται σε φύλλο.
  • Το φύλλο αλείφεται με βούτυρο και κανέλα, τυλίγεται σε ρολό, κόβεται σε κομμάτια και ανοίγεται σε μικρές πίτες.
  • Οι πίτες τηγανίζονται και βυθίζονται στο κρύο σιρόπι, προσφέροντας μια γευστική παραδοσιακή λιχουδιά.
Διαβάστε επίσης

Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2025: Το απόλυτο γαστρονομικό γεγονός επανέρχεται!

Το ραντεβού των κορυφαίων της εστίασης ανανεώθηκε. Ο πιο αναγνωρισμένος και έγκυρος θεσμός γαστρονομικών βραβείων επιστρέφει για πέμπτη χρονιά στην Κύπρο, με…

Η προσωπική μου συνταγή για μπανόφι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για το επιδόρπιο μπανόφι, ξεκινώντας με την παρασκευή καραμέλας από ζαχαρούχο γάλα που βράζεται για τρεις ώρες. Στη συνέχεια, δημιουργείται μια βάση από θρυμματισμένα...

Μινεστρόνε με ζυμαρικά και όσπρια Μιτσίδη

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για ένα λαχταριστό μινεστρόνε με ζυμαρικά και όσπρια Μιτσίδη, ένα παραδοσιακό ιταλικό πιάτο που περιλαμβάνει μια ποικιλία λαχανικών, όπως καρότα, πατάτες, κολοκυθάκια και σπανάκι,...

Ψητός μπακαλιάρος με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητό μπακαλιάρο με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα, που αποτελεί ένα εύκολο και γευστικό πιάτο. Αρχικά, προετοιμάζονται και ψήνονται τα λαχανικά με ελαιόλαδο και...

Σαλάτα με ρόκα, kale, ρόδι και αμύγδαλα

Η σαλάτα με ρόκα, kale, ρόδι και αμύγδαλα είναι μια φρέσκια και υγιεινή επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Περιλαμβάνει ψιλοκομμένα φύλλα kale και ρόκα, σπόρους ροδιού, καβουρδισμένα αμύγδαλα και,...

Ρωσική Shchi με τραγανό λάχανο και sour cream

Το άρθρο παρουσιάζει μια παραδοσιακή ρωσική συνταγή για σούπα Shchi, η οποία περιλαμβάνει μοσχάρι ή χοιρινό, φρέσκο λάχανο και λαχανικά όπως καρότο και πατάτες. Η συνταγή ξεκινά με το σοτάρισμα...

Αυθεντική σούπα με λάχανο

Η αυθεντική σούπα με λάχανο είναι μια θρεπτική και εύκολη συνταγή που συνδυάζει απλά υλικά όπως λάχανο, πατάτες, καρότα, κρεμμύδι και σέλινο. Η εκτέλεση περιλαμβάνει το σοτάρισμα των λαχανικών σε...

Σούπα ντομάτας με ντοματίνια και φρέσκο βασιλικό

Η σούπα ντομάτας με ντοματίνια και φρέσκο βασιλικό είναι μια γευστική και εύκολη συνταγή που συνδυάζει αρωματικά υλικά όπως ντοματίνια, ώριμες ντομάτες, κρεμμύδι, σκόρδο και βασιλικό. Η διαδικασία ξεκινά...

Φιλέτο μοσχαρίσιο με πατάτες βραστές, ντοματίνια και τυρί φέτα

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για φιλέτο μοσχαρίσιο συνοδευόμενο από βραστές πατάτες, σαλάτα με ντοματίνια και τυρί φέτα. Οι πατάτες βράζονται και αρωματίζονται με ελαιόλαδο και μαϊντανό, ενώ η...

Παραδοσιακή σούπα λαχανικών με καρότο, πράσο και μπρόκολο

Η παραδοσιακή σούπα λαχανικών με καρότο, πράσο και μπρόκολο αποτελεί μια θρεπτική και εύκολη επιλογή για το τραπέζι. Με βασικά υλικά όπως καρότα, πράσο, κολοκύθι, πατάτες και μπρόκολο, αυτή...

Κρεμώδης σούπα μπρόκολου με παρμεζάνα

Η κρεμώδης σούπα μπρόκολου με παρμεζάνα είναι μια νόστιμη και βελούδινη επιλογή για τις κρύες μέρες, συνδυάζοντας μπρόκολο, πατάτα, κρεμμύδι και σκόρδο σοταρισμένα σε ελαιόλαδο. Μετά το βράσιμο των λαχανικών...

Κρεμώδης σούπα ρόκας και πατάτας

Η κρεμώδης σούπα ρόκας και πατάτας είναι μια εύκολη και γευστική συνταγή που συνδυάζει τις ήπιες γεύσεις της πατάτας και του πράσου με την πιπεράτη γεύση της ρόκας. Η...

Noodles με κεφτεδάκια και δροσερά λαχανικά (Βιετναμέζικο μπολ)

Το βιετναμέζικο μπολ με noodles και κεφτεδάκια συνδυάζει γεύσεις από αρωματικά μυρωδικά και δροσερά λαχανικά. Η συνταγή περιλαμβάνει τη δημιουργία νόστιμων κεφτεδακίων από χοιρινό ή κοτόπουλο, αρωματισμένων με σκόρδο,...

Νόστιμα Γιουβαρλάκια

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής νόστιμων γιουβαρλακίων, μια παραδοσιακή σούπα με κεφτεδάκια. Για τα κεφτεδάκια, χρησιμοποιείται μοσχαρίσιος κιμάς, ρύζι, ελαιόλαδο, κρεμμύδι, μαϊντανός, άνηθος, πιπέρι, αλάτι και αυγό. Το μείγμα...

“Πότε είναι κατάλληλο να χρησιμοποιήσω σησαμέλαιο;”

Το σησαμέλαιο είναι ένα αρωματικό συστατικό που χρησιμοποιείται κυρίως σε ασιατικές κουζίνες και έχει πιο εξειδικευμένη χρήση από τα κοινά λάδια όπως το ελαιόλαδο. Είναι ιδανικό για να προστίθεται...

Μαγευτικός πορτοκαλένιος χαλβάς

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πορτοκαλένιο χαλβά, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Χρησιμοποιούνται πορτοκάλια, σιμιγδάλι, ηλιέλαιο, αυγά, ζάχαρη, baking powder και βανίλια, ενώ το σιρόπι...

Τρούφα: Ο «μαύρος θησαυρός» της μαγειρικής τέχνης

Η τρούφα, γνωστή ως ο «μαύρος χρυσός» της κουζίνας, είναι ένα σπάνιο υπόγειο μανιτάρι που ευδοκιμεί στις ρίζες ορισμένων δέντρων και αποτελεί πολύτιμη πρώτη ύλη στη γαστρονομία λόγω της...

Σαλάτα με γεύση φαλάφελ

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για σαλάτα με γεύση φαλάφελ, χρησιμοποιώντας πικάντικα ρεβίθια ως βασικό συστατικό. Τα ρεβίθια προετοιμάζονται με μαρινάδα από μπαχαρικά και ψήνονται στον φούρνο. Η σαλάτα περιλαμβάνει...

Cheesecake με γευστική σάλτσα κόκκινων φρούτων

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για cheesecake με σάλτσα κόκκινων φρούτων, ξεκινώντας με την παρασκευή μιας βάσης από μπισκότα digestive και λιωμένο βούτυρο. Η κρέμα του cheesecake περιλαμβάνει τυρί...

Saccottini με σολομό και κρέμα από γιαούρτι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για saccottini με σολομό και κρέμα από γιαούρτι, προσφέροντας έναν γευστικό συνδυασμό θαλασσινών και ζυμαρικών. Η συνταγή περιλαμβάνει φιλέτα σολομού, τα οποία σοτάρονται με...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ