Σούπα ντομάτας με ντοματίνια και φρέσκο βασιλικό

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η σούπα ντομάτας με ντοματίνια και φρέσκο βασιλικό είναι μια γευστική και εύκολη συνταγή που συνδυάζει αρωματικά υλικά όπως ντοματίνια, ώριμες ντομάτες, κρεμμύδι, σκόρδο και βασιλικό. Η διαδικασία ξεκινά με το σοτάρισμα του κρεμμυδιού και του σκόρδου σε ελαιόλαδο, ακολουθούμενη από την προσθήκη των ντοματινιών και των ντομάτων.

Μετά από ένα σύντομο σιγοβράσιμο, προστίθενται πελτές ντομάτας, ζάχαρη, ρίγανη και ζωμός λαχανικών. Αφήνετε τη σούπα να βράσει μέχρι να δέσουν οι γεύσεις και να μαλακώσουν τα υλικά, ενώ στο τέλος προστίθεται φρέσκος βασιλικός.

Η σούπα σερβίρεται ζεστή, με τριμμένη παρμεζάνα ή φέτα και συνοδεύεται από κρουτόν ή φρέσκο ψωμί, προσφέροντας μια ζεστή και ευχάριστη γευστική εμπειρία.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. νωπά ντοματίνια, κομμένα στη μέση

2 μεγάλες ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες

1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκόρδο, λιωμένο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 κ.γ. ζάχαρη (προαιρετικά, για να ισορροπήσει η οξύτητα)

1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή νερό

½ κ.γ. ρίγανη

4-5 φύλλα φρέσκου βασιλικού ή ½ κ.γ. αποξηραμένο

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Λίγη παρμεζάνα ή φέτα για το σερβίρισμα

Κρουτόν ή φρέσκο ψωμί για συνοδεία

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε το κρεμμύδι. Το αφήνετε να μαλακώσει για 3-4 λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο, και στη συνέχεια προσθέτετε το σκόρδο. Ανακατεύετε για λίγα δευτερόλεπτα, προσέχοντας να μην καεί.

Προσθέτετε τα ντοματίνια και τις ψιλοκομμένες ντομάτες, και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να λιώνουν. Προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη, τη ρίγανη και λίγο αλάτι. Ανακατεύετε καλά και ρίχνετε τον ζωμό λαχανικών.

Αφήνετε τη σούπα να βράσει σε μέτρια φωτιά για 20-25 λεπτά, μέχρι να δέσουν οι γεύσεις και να μαλακώσουν εντελώς τα ντοματίνια. Αν θέλετε πιο λεία υφή, μπορείτε να την περάσετε με ραβδομπλέντερ μέχρι να γίνει βελουτέ, διαφορετικά αφήστε τη πιο «κομμάτια» για πιο rustic αποτέλεσμα.

Στο τέλος προσθέτετε τα φύλλα βασιλικού και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αφήνετε να σταθεί για 5 λεπτά πριν τη σερβίρετε.

Σερβίρετε τη σούπα ζεστή, με τριμμένη παρμεζάνα ή λίγη φέτα στην επιφάνεια και συνοδεύστε με τραγανά κρουτόν ή φέτες χωριάτικου ψωμιού.

Για πιο βελούδινη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε στο τέλος 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος ή μια κουταλιά γιαούρτι στραγγιστό. Αντί για βασιλικό, μπορείτε να δοκιμάσετε και δυόσμο για πιο φρέσκια εκδοχή.

Συνοπτικά

  • Η σούπα ντομάτας με ντοματίνια και βασιλικό συνδυάζει αρωματικά υλικά όπως ντοματίνια, ντομάτες, κρεμμύδι και σκόρδο.
  • Η διαδικασία περιλαμβάνει σοτάρισμα κρεμμυδιού και σκόρδου, προσθήκη ντοματινιών και ντομάτων, και σιγοβράσιμο με πελτέ, ζάχαρη, ρίγανη και ζωμό.
  • Στο τέλος, προστίθεται φρέσκος βασιλικός και η σούπα σερβίρεται με τριμμένη παρμεζάνα ή φέτα και κρουτόν.
  • Μπορείτε να την περάσετε με ραβδομπλέντερ για βελούδινη υφή ή να προσθέσετε κρέμα γάλακτος για πιο πλούσια γεύση.
Διαβάστε επίσης

Παραδοσιακή σούπα λαχανικών με καρότο, πράσο και μπρόκολο

Η παραδοσιακή σούπα λαχανικών με καρότο, πράσο και μπρόκολο αποτελεί μια θρεπτική και εύκολη επιλογή για το τραπέζι. Με βασικά υλικά όπως καρότα, πράσο, κολοκύθι, πατάτες και μπρόκολο, αυτή...

Κρεμώδης σούπα μπρόκολου με παρμεζάνα

Η κρεμώδης σούπα μπρόκολου με παρμεζάνα είναι μια νόστιμη και βελούδινη επιλογή για τις κρύες μέρες, συνδυάζοντας μπρόκολο, πατάτα, κρεμμύδι και σκόρδο σοταρισμένα σε ελαιόλαδο. Μετά το βράσιμο των λαχανικών...

Κρεμώδης σούπα ρόκας και πατάτας

Η κρεμώδης σούπα ρόκας και πατάτας είναι μια εύκολη και γευστική συνταγή που συνδυάζει τις ήπιες γεύσεις της πατάτας και του πράσου με την πιπεράτη γεύση της ρόκας. Η...

Noodles με κεφτεδάκια και δροσερά λαχανικά (Βιετναμέζικο μπολ)

Το βιετναμέζικο μπολ με noodles και κεφτεδάκια συνδυάζει γεύσεις από αρωματικά μυρωδικά και δροσερά λαχανικά. Η συνταγή περιλαμβάνει τη δημιουργία νόστιμων κεφτεδακίων από χοιρινό ή κοτόπουλο, αρωματισμένων με σκόρδο,...

Νόστιμα Γιουβαρλάκια

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής νόστιμων γιουβαρλακίων, μια παραδοσιακή σούπα με κεφτεδάκια. Για τα κεφτεδάκια, χρησιμοποιείται μοσχαρίσιος κιμάς, ρύζι, ελαιόλαδο, κρεμμύδι, μαϊντανός, άνηθος, πιπέρι, αλάτι και αυγό. Το μείγμα...

“Πότε είναι κατάλληλο να χρησιμοποιήσω σησαμέλαιο;”

Το σησαμέλαιο είναι ένα αρωματικό συστατικό που χρησιμοποιείται κυρίως σε ασιατικές κουζίνες και έχει πιο εξειδικευμένη χρήση από τα κοινά λάδια όπως το ελαιόλαδο. Είναι ιδανικό για να προστίθεται...

Μαγευτικός πορτοκαλένιος χαλβάς

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πορτοκαλένιο χαλβά, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Χρησιμοποιούνται πορτοκάλια, σιμιγδάλι, ηλιέλαιο, αυγά, ζάχαρη, baking powder και βανίλια, ενώ το σιρόπι...

Τρούφα: Ο «μαύρος θησαυρός» της μαγειρικής τέχνης

Η τρούφα, γνωστή ως ο «μαύρος χρυσός» της κουζίνας, είναι ένα σπάνιο υπόγειο μανιτάρι που ευδοκιμεί στις ρίζες ορισμένων δέντρων και αποτελεί πολύτιμη πρώτη ύλη στη γαστρονομία λόγω της...

Σαλάτα με γεύση φαλάφελ

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για σαλάτα με γεύση φαλάφελ, χρησιμοποιώντας πικάντικα ρεβίθια ως βασικό συστατικό. Τα ρεβίθια προετοιμάζονται με μαρινάδα από μπαχαρικά και ψήνονται στον φούρνο. Η σαλάτα περιλαμβάνει...

Cheesecake με γευστική σάλτσα κόκκινων φρούτων

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για cheesecake με σάλτσα κόκκινων φρούτων, ξεκινώντας με την παρασκευή μιας βάσης από μπισκότα digestive και λιωμένο βούτυρο. Η κρέμα του cheesecake περιλαμβάνει τυρί...

Saccottini με σολομό και κρέμα από γιαούρτι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για saccottini με σολομό και κρέμα από γιαούρτι, προσφέροντας έναν γευστικό συνδυασμό θαλασσινών και ζυμαρικών. Η συνταγή περιλαμβάνει φιλέτα σολομού, τα οποία σοτάρονται με...

Μπισκότα με κομμάτια σοκολάτας

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για μπισκότα με κομμάτια σοκολάτας, εξηγώντας τη διαδικασία βήμα προς βήμα. Αρχικά, προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς και κτυπάτε το βούτυρο με καστανή...

Κατακόκκινο Mac n Cheese

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για "Κατακόκκινο Mac n Cheese", που συνδυάζει μακαρόνια elbow με πλούσια κόκκινη μπεσαμέλ και ψημένα ντοματίνια, δημιουργώντας μια γευστική παραλλαγή του κλασικού πιάτου. Η συνταγή...

Καταλανική Κρέμα

Η καταλανική κρέμα είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που απαιτεί 60 λεπτά προετοιμασίας και είναι μέτριας δυσκολίας. Για την παρασκευή της, χρειάζονται κρέμα γάλακτος, γάλα, ζάχαρη, κρόκοι αυγών, βανίλια, φλούδα...

Σαλάτα με πλιγούρι και κολοκύθα

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για σαλάτα με πλιγούρι και κολοκύθα, αναφέροντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Χρησιμοποιούνται βασικά υλικά όπως πλιγούρι, κολοκύθα, ρόδια, σταφίδες και αμύγδαλα, ενώ...

Σαλάτα με ποσέ σολομό, παντζάρια και καραμελωμένα ντοματίνια

Η συνταγή για σαλάτα με ποσέ σολομό, παντζάρια και καραμελωμένα ντοματίνια είναι μια γευστική πρόταση που συνδυάζει φρέσκα υλικά και αρώματα. Για την προετοιμασία, ο σολομός μαγειρεύεται απαλά σε λευκό...

Βελουτέ σούπα με καρότο, πατάτα, σελινόριζα και τζίντζερ

Η βελουτέ σούπα με καρότο, πατάτα, σελινόριζα και τζίντζερ είναι μια θρεπτική και γευστική επιλογή για ζεστά γεύματα. Η συνταγή περιλαμβάνει καρότα, πατάτες, σελινόριζα, κρεμμύδι ή πράσο, σκόρδο, τζίντζερ...

Καραμελένιες μπάρες με σοκολατένια επικάλυψη

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για καραμελένιες μπάρες με σοκολατένια επικάλυψη, αναφέροντας τα υλικά που χρειάζονται για τη βάση, την καραμέλα και την επικάλυψη, καθώς και την αναλυτική διαδικασία...

Πίτα με πεκάν

Η συνταγή για πίτα με πεκάν περιλαμβάνει την παρασκευή ζύμης από αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι, βούτυρο και κρύο νερό, η οποία ξεκουράζεται στο ψυγείο πριν το άνοιγμα και τοποθέτησή της...

Απλή σοκολατίνα με αφράτη γκανάς

Η συνταγή για απλή σοκολατίνα με αφράτη γκανάς είναι εύκολη και απαιτεί περίπου 45 λεπτά προετοιμασίας και 1 ½ - 2 ώρες αναμονής. Χρησιμοποιούνται βασικά υλικά όπως αλεύρι, ζάχαρη,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ