Παραδοσιακή σούπα λαχανικών με καρότο, πράσο και μπρόκολο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η παραδοσιακή σούπα λαχανικών με καρότο, πράσο και μπρόκολο αποτελεί μια θρεπτική και εύκολη επιλογή για το τραπέζι. Με βασικά υλικά όπως καρότα, πράσο, κολοκύθι, πατάτες και μπρόκολο, αυτή η σούπα αναδεικνύει τα αρώματα και τις γεύσεις των φρέσκων λαχανικών.

Η παρασκευή της ξεκινά με το σοτάρισμα του κρεμμυδιού και του πράσου σε ελαιόλαδο, ακολουθούμενο από το μαγείρεμα των υπόλοιπων λαχανικών σε ζωμό λαχανικών. Με την προσθήκη μυρωδικών όπως ρίγανη ή θυμάρι και την επιλογή να πολτοποιηθεί για πιο πυκνή υφή, η σούπα ολοκληρώνεται με φρέσκο μαϊντανό και σερβίρεται ζεστή, συνοδευόμενη από τραγανό ψωμί ή κρουτόν.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

2 καρότα, κομμένα σε μικρούς κύβους

1 μεγάλο πράσο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες

1 μικρό κολοκύθι, ψιλοκομμένο

2 πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους

1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1-2 φλ. μπρόκολο (μόνο τα μπουκετάκια)

½ φλ. λαχανάκια Βρυξελλών κομμένα στη μέση (προαιρετικά)

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1,2 λίτρα ζωμό λαχανικών ή νερό

½ κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό για το τελείωμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι και το πράσο για μερικά λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα και να αναδυθούν τα αρώματά τους. Προσθέτετε τα καρότα, το κολοκύθι και τις πατάτες, ανακατεύετε και αφήνετε να μαλακώσουν ελαφρά, περίπου για πέντε λεπτά.

Στη συνέχεια, ρίχνετε τον ζωμό λαχανικών (ή το νερό) και αφήνετε τη σούπα να πάρει βράση. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για περίπου είκοσι λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά. Στο τελευταίο δεκάλεπτο, προσθέτετε το μπρόκολο και, αν χρησιμοποιείτε, τα λαχανάκια Βρυξελλών, ώστε να κρατήσουν τη ζωντανή τους υφή και χρώμα.

Πασπαλίζετε με ρίγανη ή θυμάρι και αλατοπιπερώνετε ανάλογα με τη γεύση σας. Όταν όλα τα λαχανικά είναι μαλακά, μπορείτε είτε να την αφήσετε κομματάκια, είτε να πολτοποιήσετε τη μισή ποσότητα και να την ανακατέψετε πάλι στην κατσαρόλα, για πιο πυκνή υφή.

Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και αφήνετε τη σούπα να σταθεί για λίγα λεπτά πριν τη σερβίρετε.

Σερβίρετε ζεστή, με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο στην επιφάνεια και συνοδεύστε με τραγανό ψωμί ή κρουτόν.

Συνοπτικά

  • Η σούπα λαχανικών με καρότο, πράσο και μπρόκολο είναι θρεπτική και εύκολη στην παρασκευή.
  • Περιλαμβάνει φρέσκα λαχανικά όπως καρότα, πράσο, κολοκύθι, πατάτες και μπρόκολο.
  • Τα λαχανικά σοτάρονται σε ελαιόλαδο και βράζονται σε ζωμό λαχανικών με μυρωδικά.
  • Σερβίρεται ζεστή με μαϊντανό και συνοδεύεται από τραγανό ψωμί ή κρουτόν.
Διαβάστε επίσης

Φιλέτο μοσχαρίσιο με πατάτες βραστές, ντοματίνια και τυρί φέτα

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για φιλέτο μοσχαρίσιο συνοδευόμενο από βραστές πατάτες, σαλάτα με ντοματίνια και τυρί φέτα. Οι πατάτες βράζονται και αρωματίζονται με ελαιόλαδο και μαϊντανό, ενώ η...

Κρεμώδης σούπα μπρόκολου με παρμεζάνα

Η κρεμώδης σούπα μπρόκολου με παρμεζάνα είναι μια νόστιμη και βελούδινη επιλογή για τις κρύες μέρες, συνδυάζοντας μπρόκολο, πατάτα, κρεμμύδι και σκόρδο σοταρισμένα σε ελαιόλαδο. Μετά το βράσιμο των λαχανικών...

Κρεμώδης σούπα ρόκας και πατάτας

Η κρεμώδης σούπα ρόκας και πατάτας είναι μια εύκολη και γευστική συνταγή που συνδυάζει τις ήπιες γεύσεις της πατάτας και του πράσου με την πιπεράτη γεύση της ρόκας. Η...

Noodles με κεφτεδάκια και δροσερά λαχανικά (Βιετναμέζικο μπολ)

Το βιετναμέζικο μπολ με noodles και κεφτεδάκια συνδυάζει γεύσεις από αρωματικά μυρωδικά και δροσερά λαχανικά. Η συνταγή περιλαμβάνει τη δημιουργία νόστιμων κεφτεδακίων από χοιρινό ή κοτόπουλο, αρωματισμένων με σκόρδο,...

Νόστιμα Γιουβαρλάκια

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής νόστιμων γιουβαρλακίων, μια παραδοσιακή σούπα με κεφτεδάκια. Για τα κεφτεδάκια, χρησιμοποιείται μοσχαρίσιος κιμάς, ρύζι, ελαιόλαδο, κρεμμύδι, μαϊντανός, άνηθος, πιπέρι, αλάτι και αυγό. Το μείγμα...

“Πότε είναι κατάλληλο να χρησιμοποιήσω σησαμέλαιο;”

Το σησαμέλαιο είναι ένα αρωματικό συστατικό που χρησιμοποιείται κυρίως σε ασιατικές κουζίνες και έχει πιο εξειδικευμένη χρήση από τα κοινά λάδια όπως το ελαιόλαδο. Είναι ιδανικό για να προστίθεται...

Μαγευτικός πορτοκαλένιος χαλβάς

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πορτοκαλένιο χαλβά, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Χρησιμοποιούνται πορτοκάλια, σιμιγδάλι, ηλιέλαιο, αυγά, ζάχαρη, baking powder και βανίλια, ενώ το σιρόπι...

Τρούφα: Ο «μαύρος θησαυρός» της μαγειρικής τέχνης

Η τρούφα, γνωστή ως ο «μαύρος χρυσός» της κουζίνας, είναι ένα σπάνιο υπόγειο μανιτάρι που ευδοκιμεί στις ρίζες ορισμένων δέντρων και αποτελεί πολύτιμη πρώτη ύλη στη γαστρονομία λόγω της...

Σαλάτα με γεύση φαλάφελ

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για σαλάτα με γεύση φαλάφελ, χρησιμοποιώντας πικάντικα ρεβίθια ως βασικό συστατικό. Τα ρεβίθια προετοιμάζονται με μαρινάδα από μπαχαρικά και ψήνονται στον φούρνο. Η σαλάτα περιλαμβάνει...

Cheesecake με γευστική σάλτσα κόκκινων φρούτων

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για cheesecake με σάλτσα κόκκινων φρούτων, ξεκινώντας με την παρασκευή μιας βάσης από μπισκότα digestive και λιωμένο βούτυρο. Η κρέμα του cheesecake περιλαμβάνει τυρί...

Saccottini με σολομό και κρέμα από γιαούρτι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για saccottini με σολομό και κρέμα από γιαούρτι, προσφέροντας έναν γευστικό συνδυασμό θαλασσινών και ζυμαρικών. Η συνταγή περιλαμβάνει φιλέτα σολομού, τα οποία σοτάρονται με...

Μπισκότα με κομμάτια σοκολάτας

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για μπισκότα με κομμάτια σοκολάτας, εξηγώντας τη διαδικασία βήμα προς βήμα. Αρχικά, προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς και κτυπάτε το βούτυρο με καστανή...

Κατακόκκινο Mac n Cheese

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για "Κατακόκκινο Mac n Cheese", που συνδυάζει μακαρόνια elbow με πλούσια κόκκινη μπεσαμέλ και ψημένα ντοματίνια, δημιουργώντας μια γευστική παραλλαγή του κλασικού πιάτου. Η συνταγή...

Καταλανική Κρέμα

Η καταλανική κρέμα είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που απαιτεί 60 λεπτά προετοιμασίας και είναι μέτριας δυσκολίας. Για την παρασκευή της, χρειάζονται κρέμα γάλακτος, γάλα, ζάχαρη, κρόκοι αυγών, βανίλια, φλούδα...

Σαλάτα με πλιγούρι και κολοκύθα

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για σαλάτα με πλιγούρι και κολοκύθα, αναφέροντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Χρησιμοποιούνται βασικά υλικά όπως πλιγούρι, κολοκύθα, ρόδια, σταφίδες και αμύγδαλα, ενώ...

Σαλάτα με ποσέ σολομό, παντζάρια και καραμελωμένα ντοματίνια

Η συνταγή για σαλάτα με ποσέ σολομό, παντζάρια και καραμελωμένα ντοματίνια είναι μια γευστική πρόταση που συνδυάζει φρέσκα υλικά και αρώματα. Για την προετοιμασία, ο σολομός μαγειρεύεται απαλά σε λευκό...

Βελουτέ σούπα με καρότο, πατάτα, σελινόριζα και τζίντζερ

Η βελουτέ σούπα με καρότο, πατάτα, σελινόριζα και τζίντζερ είναι μια θρεπτική και γευστική επιλογή για ζεστά γεύματα. Η συνταγή περιλαμβάνει καρότα, πατάτες, σελινόριζα, κρεμμύδι ή πράσο, σκόρδο, τζίντζερ...

Καραμελένιες μπάρες με σοκολατένια επικάλυψη

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για καραμελένιες μπάρες με σοκολατένια επικάλυψη, αναφέροντας τα υλικά που χρειάζονται για τη βάση, την καραμέλα και την επικάλυψη, καθώς και την αναλυτική διαδικασία...

Πίτα με πεκάν

Η συνταγή για πίτα με πεκάν περιλαμβάνει την παρασκευή ζύμης από αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι, βούτυρο και κρύο νερό, η οποία ξεκουράζεται στο ψυγείο πριν το άνοιγμα και τοποθέτησή της...

Απλή σοκολατίνα με αφράτη γκανάς

Η συνταγή για απλή σοκολατίνα με αφράτη γκανάς είναι εύκολη και απαιτεί περίπου 45 λεπτά προετοιμασίας και 1 ½ - 2 ώρες αναμονής. Χρησιμοποιούνται βασικά υλικά όπως αλεύρι, ζάχαρη,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ