Η παραδοσιακή σούπα λαχανικών με καρότο, πράσο και μπρόκολο αποτελεί μια θρεπτική και εύκολη επιλογή για το τραπέζι. Με βασικά υλικά όπως καρότα, πράσο, κολοκύθι, πατάτες και μπρόκολο, αυτή η σούπα αναδεικνύει τα αρώματα και τις γεύσεις των φρέσκων λαχανικών.
Η παρασκευή της ξεκινά με το σοτάρισμα του κρεμμυδιού και του πράσου σε ελαιόλαδο, ακολουθούμενο από το μαγείρεμα των υπόλοιπων λαχανικών σε ζωμό λαχανικών. Με την προσθήκη μυρωδικών όπως ρίγανη ή θυμάρι και την επιλογή να πολτοποιηθεί για πιο πυκνή υφή, η σούπα ολοκληρώνεται με φρέσκο μαϊντανό και σερβίρεται ζεστή, συνοδευόμενη από τραγανό ψωμί ή κρουτόν.
Διαβάστε παρακάτω
ΥΛΙΚΑ
2 καρότα, κομμένα σε μικρούς κύβους
1 μεγάλο πράσο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
1 μικρό κολοκύθι, ψιλοκομμένο
2 πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1-2 φλ. μπρόκολο (μόνο τα μπουκετάκια)
½ φλ. λαχανάκια Βρυξελλών κομμένα στη μέση (προαιρετικά)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1,2 λίτρα ζωμό λαχανικών ή νερό
½ κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό για το τελείωμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι και το πράσο για μερικά λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα και να αναδυθούν τα αρώματά τους. Προσθέτετε τα καρότα, το κολοκύθι και τις πατάτες, ανακατεύετε και αφήνετε να μαλακώσουν ελαφρά, περίπου για πέντε λεπτά.
Στη συνέχεια, ρίχνετε τον ζωμό λαχανικών (ή το νερό) και αφήνετε τη σούπα να πάρει βράση. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για περίπου είκοσι λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά. Στο τελευταίο δεκάλεπτο, προσθέτετε το μπρόκολο και, αν χρησιμοποιείτε, τα λαχανάκια Βρυξελλών, ώστε να κρατήσουν τη ζωντανή τους υφή και χρώμα.
Πασπαλίζετε με ρίγανη ή θυμάρι και αλατοπιπερώνετε ανάλογα με τη γεύση σας. Όταν όλα τα λαχανικά είναι μαλακά, μπορείτε είτε να την αφήσετε κομματάκια, είτε να πολτοποιήσετε τη μισή ποσότητα και να την ανακατέψετε πάλι στην κατσαρόλα, για πιο πυκνή υφή.
Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και αφήνετε τη σούπα να σταθεί για λίγα λεπτά πριν τη σερβίρετε.
Σερβίρετε ζεστή, με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο στην επιφάνεια και συνοδεύστε με τραγανό ψωμί ή κρουτόν.
Συνοπτικά
- Η σούπα λαχανικών με καρότο, πράσο και μπρόκολο είναι θρεπτική και εύκολη στην παρασκευή.
- Περιλαμβάνει φρέσκα λαχανικά όπως καρότα, πράσο, κολοκύθι, πατάτες και μπρόκολο.
- Τα λαχανικά σοτάρονται σε ελαιόλαδο και βράζονται σε ζωμό λαχανικών με μυρωδικά.
- Σερβίρεται ζεστή με μαϊντανό και συνοδεύεται από τραγανό ψωμί ή κρουτόν.
