Η κρεμώδης σούπα ρόκας και πατάτας είναι μια εύκολη και γευστική συνταγή που συνδυάζει τις ήπιες γεύσεις της πατάτας και του πράσου με την πιπεράτη γεύση της ρόκας. Η προετοιμασία ξεκινά με το σοτάρισμα κρεμμυδιού και πράσου σε ελαιόλαδο, ακολουθούμενο από την προσθήκη πατάτας και ζωμού λαχανικών.
Μετά το βράσιμο, η ρόκα προστίθεται για να δώσει φρεσκάδα και χρώμα. Το μείγμα πολτοποιείται για να γίνει μια λεία σούπα, ενώ η κρέμα γάλακτος προσφέρει πλούσια υφή.
Σερβίρεται με γαρνιτούρες όπως φρέσκια ρόκα και τριμμένη παρμεζάνα ή γιαούρτι, για μια απολαυστική εμπειρία.
Διαβάστε παρακάτω
ΥΛΙΚΑ
3 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
1 πράσο, κομμένο σε ροδέλες (μόνο το λευκό μέρος)
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 φλ. ρόκα, χοντροκομμένη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
800 ml ζωμό λαχανικών ή νερό
50 ml κρέμα γάλακτος (προαιρετικά) ή 1 κ.σ. γιαούρτι για το σερβίρισμα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τριμμένη παρμεζάνα ή πεκορίνο (για γαρνίρισμα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι και το πράσο για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να πάρουν χρώμα.
Προσθέστε τις πατάτες και ανακατέψτε για 1-2 λεπτά, να καλυφθούν με τα αρώματα. Ρίξτε τον ζωμό λαχανικών, αλατοπιπερώστε και αφήστε να σιγοβράσει για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
Σβήστε τη φωτιά και προσθέστε τη ρόκα. Ανακατέψτε για 1-2 λεπτά, μέχρι να μαραθεί ελαφρά αλλά να παραμείνει πράσινη.
Με ραβδομπλέντερ (ή σε μπλέντερ τμηματικά), πολτοποιήστε το μείγμα μέχρι να γίνει λεία, βελούδινη σούπα. Επιστρέψτε την στην κατσαρόλα, προσθέστε το μοσχοκάρυδο και, αν θέλετε πιο πλούσια υφή, ρίξτε την κρέμα γάλακτος. Ζεστάνετε σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά, χωρίς να βράσει.
Σερβίρετε αμέσως, γαρνίροντας με λίγη φρέσκια ρόκα, τριμμένη παρμεζάνα ή μια κουταλιά γιαούρτι.
Συνοπτικά
- Η κρεμώδης σούπα ρόκας και πατάτας συνδυάζει τις ήπιες γεύσεις της πατάτας και του πράσου με την πιπεράτη γεύση της ρόκας.
- Η προετοιμασία ξεκινά με σοτάρισμα κρεμμυδιού και πράσου σε ελαιόλαδο και προσθήκη πατάτας με ζωμό λαχανικών.
- Μετά το βράσιμο, προστίθεται ρόκα και το μείγμα πολτοποιείται για λεία υφή, ενώ η κρέμα γάλακτος προσφέρει πλούσια υφή.
- Σερβίρεται με γαρνιτούρες όπως φρέσκια ρόκα και τριμμένη παρμεζάνα ή γιαούρτι για μια απολαυστική εμπειρία.
