Το σησαμέλαιο είναι ένα αρωματικό συστατικό που χρησιμοποιείται κυρίως σε ασιατικές κουζίνες και έχει πιο εξειδικευμένη χρήση από τα κοινά λάδια όπως το ελαιόλαδο. Είναι ιδανικό για να προστίθεται ωμό στο τέλος του μαγειρέματος σε stir-fry, noodles, ρύζι, σούπες, και σαλάτες με ασιατικό χαρακτήρα.
Επίσης, είναι εξαιρετικό για μαρινάδες κρέατος και σε σάλτσες ή ντιπ. Υπάρχουν δύο είδη σησαμέλαιου: το απαλό, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα και τηγάνισμα, και το σκούρο, που είναι καλύτερο για φινίρισμα λόγω του έντονου αρώματος.
Πρέπει να αποφεύγεται το τηγάνισμα σε υψηλές θερμοκρασίες με σησαμέλαιο, καθώς καίγεται εύκολα, και σε συνταγές όπου δεν θέλουμε να καλύψουμε άλλες γεύσεις ή σε παραδοσιακές μεσογειακές συνταγές όπου το έντονο άρωμά του δεν ταιριάζει.
Διαβάστε παρακάτω
Το σησαμέλαιο είναι πολύ αρωματικό και γευστικό, αλλά δεν χρησιμοποιείται όπως άλλα λάδια, π.χ. το ελαιόλαδο ή το ηλιέλαιο. Έχει πιο ειδική χρήση και χρησιμοποιείται κυρίως σε ασιατικές κουζίνες.
Πότε να το χρησιμοποιήσεις:
- Ωμό – στο τέλος του μαγειρέματος ή πάνω από φαγητό
Μια κουταλίτσα σησαμέλαιο σε stir-fry, noodles, ρύζι, ή σούπες.
Πάνω σε σαλάτες (ιδίως με ασιατικό χαρακτήρα: λάχανο, καρότο, φύτρα φασολιών κ.λπ.).
Σε μαρινάδες για κρέας, κοτόπουλο ή τόφου — δίνει απίστευτο άρωμα.
- Σε σοτάρισμα – αλλά προσοχή στη θερμοκρασία
Υπάρχουν δύο είδη σησαμέλαιου:
Απαλό (light sesame oil): κατάλληλο για μαγείρεμα και τηγάνισμα.
Σκούρο (toasted / roasted sesame oil): έντονα αρωματικό, ιδανικό για φινίρισμα, όχι για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες (καίγεται εύκολα!).
- Σε σάλτσες και ντιπ
Σε dressing με σόγια, ρύζι, ξύδι, μέλι/σιρόπι, τζίντζερ.
Σε σάλτσες για dumplings ή spring rolls.
- Σε stir-fries και noodles (π.χ. lo mein, yakisoba, pad thai)
Συνήθως προστίθεται στο τέλος ή μαζί με άλλα υγρά υλικά (σάλτσες).
Πότε να μην το χρησιμοποιήσεις:
Για τηγάνισμα σε δυνατή φωτιά (deep frying) – καίγεται και γίνεται πικρό.
Όταν δεν θες έντονο άρωμα – το σησαμέλαιο έχει πολύ “χαρακτήρα” και μπορεί να καλύψει άλλες γεύσεις.
Σε παραδοσιακές μεσογειακές συνταγές – δεν δένει με γεύσεις όπως ρίγανη, φέτα, ντομάτα.
Συνοπτικά
- Το σησαμέλαιο είναι ιδανικό για φινίρισμα σε stir-fry, noodles, ρύζι και σούπες λόγω του αρώματός του.
- Χρησιμοποιείται σε σαλάτες με ασιατικό χαρακτήρα και σε μαρινάδες για κρέας και τόφου.
- Υπάρχουν δύο είδη, το απαλό για μαγείρεμα και το σκούρο για φινίρισμα, αποφεύγοντας το τηγάνισμα σε υψηλές θερμοκρασίες.
- Δεν συνιστάται σε συνταγές όπου δεν θέλουμε να καλύψουμε άλλες γεύσεις ή σε μεσογειακές συνταγές.
