Βελουτέ σούπα με καρότο, πατάτα, σελινόριζα και τζίντζερ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η βελουτέ σούπα με καρότο, πατάτα, σελινόριζα και τζίντζερ είναι μια θρεπτική και γευστική επιλογή για ζεστά γεύματα. Η συνταγή περιλαμβάνει καρότα, πατάτες, σελινόριζα, κρεμμύδι ή πράσο, σκόρδο, τζίντζερ και ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου, τα οποία συνδυάζονται και μαγειρεύονται μέχρι να μαλακώσουν.

Στη συνέχεια, πολτοποιούνται για να αποκτήσουν βελούδινη υφή, ενώ η προσθήκη κρέμας γάλακτος ή γάλακτος καρύδας δίνει πιο κρεμώδη γεύση. Η σούπα γαρνίρεται με φρέσκο μαϊντανό ή σχοινόπρασο και μπορεί να συνοδευτεί με φρέσκο ψωμί ή παξιμάδι για ένα πλήρες γεύμα.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

4 καρότα

2 πατάτες μεσαίου μεγέθους

1 μικρή σελινόριζα (περίπου 300–400 γρ.)

1 κρεμμύδι ή 1 πράσο (το λευκό μέρος)

1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)

1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ (2–3 εκ.), τριμμένο ή ψιλοκομμένο

1 λίτρο ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου

2 κ.σ. ελαιόλαδο ή 1 κ.σ. βούτυρο

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

100 ml κρέμα γάλακτος ή γάλα καρύδας (προαιρετικά για πιο κρεμώδη υφή)

Χυμό από ½ λεμόνι (προαιρετικός για φρεσκάδα)

Φρέσκο μαϊντανό ή σχοινόπρασο για γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια τα καρότα, τις πατάτες και τη σελινόριζα. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι/πράσο και το σκόρδο.

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο ή το βούτυρο. Προσθέτουμε κρεμμύδι/πράσο και σκόρδο και σοτάρουμε για 2–3 λεπτά. Έπειτα ρίχνουμε το τζίντζερ και ανακατεύουμε για άλλο 1 λεπτό.

Προσθέτουμε καρότα, πατάτες και σελινόριζα. Ανακατεύουμε και στη συνέχεια ρίχνουμε τον ζωμό μέχρι να καλυφθούν. Σιγοβράζουμε για 20–25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ ή επιτραπέζιο μπλέντερ μέχρι να γίνει βελούδινη. Αν είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο ζωμό ή νερό.

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, προαιρετικά κρέμα γάλακτος ή γάλα καρύδας, και λίγο χυμό λεμονιού για ισορροπία. Ανακατεύουμε καλά.

Γαρνίρουμε με μαϊντανό ή σχοινόπρασο.

Προαιρετικά προσθέτουμε κρουτόν, λίγο ελαιόλαδο, γιαούρτι ή καβουρδισμένους σπόρους (π.χ. κολοκυθόσπορο).

Συνοδεύεται όμορφα με φρέσκο ψωμί ή παξιμάδι.

Συνοπτικά

  • Η βελουτέ σούπα με καρότο, πατάτα, σελινόριζα και τζίντζερ είναι θρεπτική και ιδανική για ζεστά γεύματα.
  • Περιέχει καρότα, πατάτες, σελινόριζα, κρεμμύδι, σκόρδο, τζίντζερ και ζωμό, που μαγειρεύονται και πολτοποιούνται για βελούδινη υφή.
  • Η προσθήκη κρέμας γάλακτος ή γάλακτος καρύδας προσφέρει κρεμώδη γεύση, ενώ γαρνίρεται με μαϊντανό ή σχοινόπρασο.
  • Συνοδεύεται με φρέσκο ψωμί ή παξιμάδι για ένα πλήρες γεύμα.
Διαβάστε επίσης

Αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο, ιδανικό για συνοδευτικό στον καφέ σας. Το κέικ αυτό συνδυάζει την έντονη γεύση του φρέσκου χυμού...

Γαλλικό τοστ

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλλικού τοστ, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ψωμί ή τσουρέκι, αυγά, γάλα, ζάχαρη, κανέλα και βανίλια. Η διαδικασία περιλαμβάνει το χτύπημα των αυγών...

Τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα

Η συνταγή για τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα περιλαμβάνει κομμάτια ψητού κρέατος (χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχάρι) σοταρισμένα με κρεμμύδι και σκόρδο σε ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προστίθεται μια αρωματική σάλτσα...

Πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα, καρύδια και κρέμα σαντιγί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα και καρύδια, συνοδευόμενη από κρέμα σαντιγί. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ψωμί, πολτοποιημένη κολοκύθα, γάλα, αυγά, καστανή ζάχαρη, καρύδια και...

Χειμωνιάτικη pasta primavera με φρέσκα λαχανικά

Η χειμωνιάτικη pasta primavera αποτελεί μια νόστιμη και ευέλικτη συνταγή ζυμαρικών, που αξιοποιεί φρέσκα ή περισσευούμενα λαχανικά όπως καρότα, μελιτζάνα, κολοκύθα και μπρόκολο. Τα ζυμαρικά βράζονται al dente και...

Πατατοκροκέτες με λιωμένο τυρί

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πατατοκροκέτες γεμιστές με λιωμένο τυρί, ιδανικές για σνακ ή συνοδευτικό. Αρχικά, οι ψημένες πατάτες λιώνουν και αναμειγνύονται με τριμμένο τυρί, αυγό, αλεύρι και...

Σοκολατένια εκλέρ με γέμιση

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια εκλέρ με γέμιση, ιδανική για 8 άτομα και με μέτριο βαθμό δυσκολίας. Για την παρασκευή της ζύμης των εκλέρ, συνδυάζονται νερό, βούτυρο,...

The Moist Maker: Η διάσημη συνταγή για το Turkey Sandwich της Monica από τα Friends

Το άρθρο παρουσιάζει τη διάσημη συνταγή για το σάντουιτς "Moist Maker" της Monica από τη σειρά Friends, που έγινε γνωστό από την εμμονή του Ross με αυτό. Το μυστικό...

Γιορτινό κέικ (Christmas Cake)

Το άρθρο παρέχει οδηγίες για την παρασκευή ενός γιορτινού κέικ, γνωστού ως Christmas Cake, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία εκτέλεσης. Χρησιμοποιούνται διάφορα γλυκά του κουταλιού, κουμανδαρία και...

Καλυμμένη μηλόπιτα

Η συνταγή για καλυμμένη μηλόπιτα προτείνει ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό για έξι άτομα, με χρόνο ετοιμασίας μόλις 15 λεπτά και ψήσιμο 25 λεπτών. Τα κύρια υλικά περιλαμβάνουν σφολιάτα,...

“Η διαδρομή του κουραμπιέ: Από τη Μέση Ανατολή στα ελληνικά Χριστούγεννα”

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του κουραμπιέ, ενός αγαπημένου χριστουγεννιάτικου γλυκού στην Ελλάδα, που έχει τις ρίζες του στην Περσία του Μεσαίωνα. Αρχικά γνωστό ως "qurabiya", το γλυκό αυτό...

Σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα

Η συνταγή παρουσιάζει μια δροσερή σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα, ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως μαρούλι, ψητή γαλοπούλα, πέκαν, σπόροι ροδιού, ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελιές...

Παραδοσιακές σοκολατένιες τρούφες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών σοκολατένιων τρούφων. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως σοκολάτα κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο και λικέρ, ενώ η εκτέλεση περιλαμβάνει το λιώσιμο της σοκολάτας με την κρέμα...

Λαχταριστοί κουραμπιέδες

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για την παρασκευή λαχταριστών κουραμπιέδων, ξεκινώντας με το ψήσιμο των αμυγδάλων και συνεχίζοντας με την προετοιμασία της ζύμης, η οποία περιλαμβάνει αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη...

Vanillekipferl (Αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας)

Τα Vanillekipferl είναι παραδοσιακά αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας, ιδανικά για τα Χριστούγεννα. Παρασκευάζονται με αλεύρι, κρύο βούτυρο, αλεσμένα αμύγδαλα ή φουντούκια, άχνη ζάχαρη, βανίλια και λίγο αλάτι. Η ζύμη πλάθεται...

Pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το γαλλικό γλυκό pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν μέλι, καστανή ζάχαρη,...

Αφράτα ρολάκια με κανέλα (cinnamon rolls)

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για αφράτα ρολάκια κανέλας, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Για τη ζύμη, χρειάζονται αλεύρι, ξηρή μαγιά, χλιαρό γάλα, ζάχαρη, λιωμένο βούτυρο,...

Brownies με Σοκολατένιο Γαλατάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια brownies με χρήση γαλατάκι σοκολάτας. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως αλεύρι, κακάο, ζάχαρη και αυγά, ενώ η διαδικασία είναι εύκολη και...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό κουταλιού καρυδάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια πρωτότυπη συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό του κουταλιού καρυδάκι. Ο Θεόδωρος Ελευθερίου περιγράφει τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης, ξεκινώντας με την προετοιμασία...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό καρυδάκι κουταλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια μοναδική συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό καρυδάκι κουταλιού, προσφέροντας έναν ενδιαφέροντα συνδυασμό γεύσεων. Η διαδικασία περιλαμβάνει την επίστρωση της φέτας με αλεύρι, αυγό και...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ