Καραμελένιες μπάρες με σοκολατένια επικάλυψη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για καραμελένιες μπάρες με σοκολατένια επικάλυψη, αναφέροντας τα υλικά που χρειάζονται για τη βάση, την καραμέλα και την επικάλυψη, καθώς και την αναλυτική διαδικασία παρασκευής τους. Για τη βάση, χρησιμοποιούνται αλεύρι, αμύγδαλα, ζάχαρη, βούτυρο και βανίλια, ενώ η καραμέλα φτιάχνεται με ζαχαρούχο γάλα και μαύρη ζάχαρη.

Η σοκολατένια επικάλυψη περιλαμβάνει μαύρη σοκολάτα, βούτυρο και ηλιέλαιο. Η συνταγή ολοκληρώνεται με ψήσιμο στο φούρνο και τοποθέτηση της σοκολάτας πάνω στην καραμέλα, για να δημιουργηθεί ένα γλυκό ιδανικό για συνοδεία καφέ ή τσαγιού.

Διαβάστε παρακάτω

Υλικά

Για τη βάση

  • 150 γρ. αλεύρι φαρίνα
  • 35 γρ. αμύγδαλα, χοντροαλεσμένα
  • 35 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • ¼ κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. απόσταγμα βανίλιας
  • 125 γρ. βούτυρο ανάλατο
  • 1 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)

Για την καραμέλα

  • 400 γρ. κονσέρβα γάλα ζαχαρούχο
  • 45 γρ. μαύρη ζάχαρη
  • 125 γρ. βούτυρο ανάλατο
  • 1 κ.γλ. απόσταγμα βανίλιας
  • ½ κ.γλ. αλάτι θαλασσινό

Για την επικάλυψη

  • 200 γρ. μαύρη σοκολάτα με άρωμα πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο
  • 1 κ.σ. ηλιέλαιο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 °C στον αέρα. Βουτυρώνετε τη βάση και τα τοιχώματα ενός τετράγωνου ταψιού για μπράουνις 22 Χ 22 εκατοστών. Καλύπτετε τη βάση με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί που θα καλύπτει και τα 2 τοιχώματα. Βουτυρώνετε τη βάση του χαρτιού αυτού και βάζετε σταυρωτά άλλο ένα κομμάτι χαρτί του ιδίου μεγέθους με το προηγούμενο που θα καλύπτει τη βάση και τα άλλα δυο τοιχώματα. Αφήνετε λίγο χαρτί να εξέχει από τα πλάγια. Αυτό το χαρτί θα σας βοηθήσει αργότερα να αφαιρέσετε το γλυκό από το ταψί.

Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και το αναμειγνύετε με τα αμύγδαλα, ζάχαρη και αλάτι. Προσθέστε τη βανίλια, το βούτυρο και το ξύσμα και ρυζιάστε μέχρι όλο το βούτυρο να είναι καλά κατανεμημένο. Το μείγμα δεν θα σχηματίσει ζύμη, αλλά όταν το πατήσετε με τα δάκτυλα σας θα ενώνεται.

Βάζετε το μείγμα στο ταψί και το πατάτε με τα χέρια σας να ενωθεί και να καλύψει τη βάση και λίγο από τα τοιχώματα. Μεταφέρετε το ταψί στο φούρνο. Ψήνετε για 20 λεπτά.

Φτιάχνετε την καραμέλα. Βάζετε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια-δυνατή φωτιά και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το μείγμα να αρχίσει να γίνεται πιο παχύρευστο, 5 περίπου λεπτά (βλ. σημείωση). Περιχύνετε το μείγμα πάνω στο μπισκότο (το μπισκότο θα είναι μαλακό έτσι περιχύνετε πάνω σε μια σπάτουλα) και επιστρέφετε το ταψί στο φούρνο για άλλα 15 λεπτά. H καραμέλα θα σκουρύνει και θα έχει μικρές φουσκάλες στην επιφάνεια. Αφήνετε την καραμέλα να κρυώσει εντελώς.

Φτιάχνετε τη επικάλυψη. Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και προσθέτετε το βούτυρο και το λάδι, Ανακατεύετε να αναμειχτούν και η σοκολάτα να γυαλίσει. Περιχύνετε τη σοκολάτα στην καραμέλα. Περιστρέφετε το ταψί ώστε η σοκολάτα να κυλήσει και να καλύψει όλη την επιφάνεια της καραμέλας.

Αφήστε το γλυκό να σταθεί μέχρι η σοκολάτα να στερεοποιηθεί. Με τη βοήθεια του αντικολλητικού χαρτιού το βγάζετε από το ταψί και το μεταφέρετε σε επιφάνεια κοπής. Κόβετε σε τετράγωνα, ή μπάρες ή ό,τι άλλο σχήμα θέλετε. Σερβίρετε με καφέ, τσάι ή όποτε να ’ναι.

Σημ. Αν δεν σας πειράζει το ανακάτεμα, μπορείτε να τελειώσετε την καραμέλα στην εστία αντί να τη μεταφέρετε στο φούρνο. Ανακατεύετε διαρκώς μέχρι να σκουρύνει λίγο και να πήξει.

Συνοπτικά

  • - Η συνταγή περιλαμβάνει διαδικασία για καραμελένιες μπάρες με σοκολατένια επικάλυψη.
  • - Η βάση παρασκευάζεται με αλεύρι, αμύγδαλα, ζάχαρη, βούτυρο και βανίλια.
  • - Η καραμέλα φτιάχνεται με ζαχαρούχο γάλα, μαύρη ζάχαρη και βούτυρο.
  • - Η επικάλυψη γίνεται με μαύρη σοκολάτα, βούτυρο και ηλιέλαιο και σερβίρεται με καφέ ή τσάι.
Διαβάστε επίσης

Αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο, ιδανικό για συνοδευτικό στον καφέ σας. Το κέικ αυτό συνδυάζει την έντονη γεύση του φρέσκου χυμού...

Γαλλικό τοστ

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλλικού τοστ, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ψωμί ή τσουρέκι, αυγά, γάλα, ζάχαρη, κανέλα και βανίλια. Η διαδικασία περιλαμβάνει το χτύπημα των αυγών...

Τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα

Η συνταγή για τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα περιλαμβάνει κομμάτια ψητού κρέατος (χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχάρι) σοταρισμένα με κρεμμύδι και σκόρδο σε ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προστίθεται μια αρωματική σάλτσα...

Πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα, καρύδια και κρέμα σαντιγί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα και καρύδια, συνοδευόμενη από κρέμα σαντιγί. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ψωμί, πολτοποιημένη κολοκύθα, γάλα, αυγά, καστανή ζάχαρη, καρύδια και...

Χειμωνιάτικη pasta primavera με φρέσκα λαχανικά

Η χειμωνιάτικη pasta primavera αποτελεί μια νόστιμη και ευέλικτη συνταγή ζυμαρικών, που αξιοποιεί φρέσκα ή περισσευούμενα λαχανικά όπως καρότα, μελιτζάνα, κολοκύθα και μπρόκολο. Τα ζυμαρικά βράζονται al dente και...

Πατατοκροκέτες με λιωμένο τυρί

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πατατοκροκέτες γεμιστές με λιωμένο τυρί, ιδανικές για σνακ ή συνοδευτικό. Αρχικά, οι ψημένες πατάτες λιώνουν και αναμειγνύονται με τριμμένο τυρί, αυγό, αλεύρι και...

Σοκολατένια εκλέρ με γέμιση

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια εκλέρ με γέμιση, ιδανική για 8 άτομα και με μέτριο βαθμό δυσκολίας. Για την παρασκευή της ζύμης των εκλέρ, συνδυάζονται νερό, βούτυρο,...

The Moist Maker: Η διάσημη συνταγή για το Turkey Sandwich της Monica από τα Friends

Το άρθρο παρουσιάζει τη διάσημη συνταγή για το σάντουιτς "Moist Maker" της Monica από τη σειρά Friends, που έγινε γνωστό από την εμμονή του Ross με αυτό. Το μυστικό...

Γιορτινό κέικ (Christmas Cake)

Το άρθρο παρέχει οδηγίες για την παρασκευή ενός γιορτινού κέικ, γνωστού ως Christmas Cake, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία εκτέλεσης. Χρησιμοποιούνται διάφορα γλυκά του κουταλιού, κουμανδαρία και...

Καλυμμένη μηλόπιτα

Η συνταγή για καλυμμένη μηλόπιτα προτείνει ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό για έξι άτομα, με χρόνο ετοιμασίας μόλις 15 λεπτά και ψήσιμο 25 λεπτών. Τα κύρια υλικά περιλαμβάνουν σφολιάτα,...

“Η διαδρομή του κουραμπιέ: Από τη Μέση Ανατολή στα ελληνικά Χριστούγεννα”

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του κουραμπιέ, ενός αγαπημένου χριστουγεννιάτικου γλυκού στην Ελλάδα, που έχει τις ρίζες του στην Περσία του Μεσαίωνα. Αρχικά γνωστό ως "qurabiya", το γλυκό αυτό...

Σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα

Η συνταγή παρουσιάζει μια δροσερή σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα, ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως μαρούλι, ψητή γαλοπούλα, πέκαν, σπόροι ροδιού, ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελιές...

Παραδοσιακές σοκολατένιες τρούφες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών σοκολατένιων τρούφων. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως σοκολάτα κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο και λικέρ, ενώ η εκτέλεση περιλαμβάνει το λιώσιμο της σοκολάτας με την κρέμα...

Λαχταριστοί κουραμπιέδες

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για την παρασκευή λαχταριστών κουραμπιέδων, ξεκινώντας με το ψήσιμο των αμυγδάλων και συνεχίζοντας με την προετοιμασία της ζύμης, η οποία περιλαμβάνει αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη...

Vanillekipferl (Αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας)

Τα Vanillekipferl είναι παραδοσιακά αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας, ιδανικά για τα Χριστούγεννα. Παρασκευάζονται με αλεύρι, κρύο βούτυρο, αλεσμένα αμύγδαλα ή φουντούκια, άχνη ζάχαρη, βανίλια και λίγο αλάτι. Η ζύμη πλάθεται...

Pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το γαλλικό γλυκό pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν μέλι, καστανή ζάχαρη,...

Αφράτα ρολάκια με κανέλα (cinnamon rolls)

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για αφράτα ρολάκια κανέλας, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Για τη ζύμη, χρειάζονται αλεύρι, ξηρή μαγιά, χλιαρό γάλα, ζάχαρη, λιωμένο βούτυρο,...

Brownies με Σοκολατένιο Γαλατάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια brownies με χρήση γαλατάκι σοκολάτας. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως αλεύρι, κακάο, ζάχαρη και αυγά, ενώ η διαδικασία είναι εύκολη και...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό κουταλιού καρυδάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια πρωτότυπη συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό του κουταλιού καρυδάκι. Ο Θεόδωρος Ελευθερίου περιγράφει τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης, ξεκινώντας με την προετοιμασία...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό καρυδάκι κουταλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια μοναδική συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό καρυδάκι κουταλιού, προσφέροντας έναν ενδιαφέροντα συνδυασμό γεύσεων. Η διαδικασία περιλαμβάνει την επίστρωση της φέτας με αλεύρι, αυγό και...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ