Απλή σοκολατίνα με αφράτη γκανάς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η συνταγή για απλή σοκολατίνα με αφράτη γκανάς είναι εύκολη και απαιτεί περίπου 45 λεπτά προετοιμασίας και 1 ½ – 2 ώρες αναμονής. Χρησιμοποιούνται βασικά υλικά όπως αλεύρι, ζάχαρη, κακάο και αυγά για το παντεσπάνι, ενώ η γκανάς παρασκευάζεται με σοκολάτα κουβερτούρα και κρέμα γάλακτος.

Το παντεσπάνι ψήνεται σε δύο φόρμες και η γκανάς αφήνεται να κρυώσει και να πήξει πριν χτυπηθεί σε αφράτη υφή. Στη συνέχεια, συναρμολογείται η τούρτα με στρώσεις γκανάς μεταξύ των παντεσπανιών και γαρνίρεται, αν επιθυμείτε, με ξύσματα σοκολάτας.

Διαβάστε παρακάτω

Χρόνος: 45 λεπτά + 1 ½ -2 ώρες αναμονή
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά (για 12 άτομα):
Για το παντεσπάνι:
1 ½ φλ. (225 γρ.) απλό αλεύρι
1 3/4 φλ. (350 γρ.) ζάχαρη
3/4 φλ. (85 γρ.) κακάο
1 ½ κοφτό κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 ½ κοφτό κουταλάκι μαγειρική σόδα
2 μεγάλα αβγά
1 φλ. (1/4 λίτρου) γάλα (πλήρες)
½ φλ. λάδι (ηλιέλαιο, ή αραβοσιτέλαιο)
2 κουταλάκια εσάνς βανίλιας
1 φλ. καυτό νερό
Ξύσματα σοκολάτας για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
λιωμένο βούτυρο και αλεύρι για τις φόρμες
Χτυπημένη γκανάς (ganache)
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα καλής ποιότητας, ψιλοκομμένη με μαχαίρι (όχι σε κομματάκια)
1 φλ. (250ml, 1/4 λίτρου) κρέμα γάλακτος (όχι μειωμένων λιπαρών)

Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180⁰C στις αντιστάσεις (χωρίς αέρα). Βουτυρώνετε και αλευρώνετε 2 φόρμες/ταψάκια διαμέτρου 20 εκ. περίπου (όχι φόρμες με ελατήριο που δεν είναι στεγανές, γιατί το μίγμα για το παντεσπάνι είναι πολύ ρευστό) και ντύνετε τον πάτο τους με αντικολλητική λαδόκολλα.
Βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά για το παντεσπάνι εκτός από το καυτό νερό και τα ανακατεύετε με το σύρμα, ή με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Προσθέτετε λίγο-λίγο το καυτό νερό, συνεχίζοντας το χτύπημα για να ενσωματωθεί (το μίγμα θα γίνει πολύ ρευστό).

Μοιράζετε το μίγμα στις δύο φόρμες/ταψάκια και το ψήνετε στο φούρνο για 25-35 λεπτά, ή μέχρι να είναι πήξει και η επιφάνεια να είναι σφικτή στην αφή και ένα σουβλάκι που θα βάλετε στο κέντρο να βγαίνει καθαρό. Βγάζετε τις φόρμες από το φούρνο και αφήνετε το παντεσπάνι να κρυώσει εντελώς, μέσα στις φόρμες, πριν συναρμολογήσετε τη σοκολατίνα.

Στο μεταξύ, μέχρι να ψηθεί το παντεσπάνι, ετοιμάζετε την γκανάς: Βάζετε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε ένα πυρίμαχο μπολ. Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή/μέτρια φωτιά, μέχρι να εμφανιστούν οι πρώτες φουσκάλες βρασμού στον περίγυρο της επιφάνειας, χωρίς όμως να την αφήσετε να κοχλάσει. Περιχύνετε τη σοκολάτα, την αφήνετε 2-3 λεπτά να μαλακώσει και ύστερα την ανακατεύετε με ένα κουτάλι (μεταλλικό, όχι ξύλινο) μέχρι να λιώσει όλη.

Αφήνετε την γκανάς να κρυώσει εντελώς για 1 ½ -2 ώρες και να πήξει σε κρέμα. Χτυπάτε την γκανάς με το μίξερ σε μέτρια/ψηλή ταχύτητα, μέχρι να ανοίξει το χρώμα της και να γίνει αφράτη σαν μους, για 4 περίπου λεπτά.

Για να συναρμολογήσετε τη σοκολατίνα, περνάτε ένα μαχαίρι στον περίγυρο κάθε φόρμας και ξεφορμάρετε το κρύο παντεσπάνι, αναποδογυρίζοντάς τα. Βάζετε το ένα σε πιατέλα, αφαιρείτε τη λαδόκολλα και απλώνετε πάνω το 1/3 περίπου της γκανάς. Τοποθετείτε προσεχτικά από πάνω το δεύτερο και απλώνετε στην επιφάνειά του και τα πλευρά την υπόλοιπη γκανάς. Γαρνίρετε, αν θέλετε τη σοκολατίνα με ξύσματα σοκολάτας.

Συνοπτικά

  • Η συνταγή για σοκολατίνα με αφράτη γκανάς είναι εύκολη και απαιτεί 45 λεπτά προετοιμασίας και 1 ½ - 2 ώρες αναμονής.
  • Τα βασικά υλικά για το παντεσπάνι περιλαμβάνουν αλεύρι, ζάχαρη, κακάο και αυγά, ενώ η γκανάς φτιάχνεται με σοκολάτα κουβερτούρα και κρέμα γάλακτος.
  • Το παντεσπάνι ψήνεται σε δύο φόρμες και η γκανάς αφήνεται να κρυώσει και να πήξει πριν χτυπηθεί σε αφράτη υφή.
  • Η τούρτα συναρμολογείται με στρώσεις γκανάς μεταξύ των παντεσπανιών και μπορεί να γαρνιριστεί με ξύσματα σοκολάτας.
Διαβάστε επίσης

Δημιουργούμε το πιο αγνό βούτυρο μήλου με μόνο 7 υλικά

Το βούτυρο μήλου είναι ένα φυσικό άλειμμα φτιαγμένο από μήλα που μαγειρεύονται αργά με ζάχαρη και μπαχαρικά, αποκτώντας βελούδινη υφή και βαθύ καραμελωμένο χρώμα, χωρίς να περιέχει λιπαρά. Χρησιμοποιείται...

Σάλτσα με κάππαρη (κουτρούβι) για γεύση έκπληξη

Η σάλτσα με κάππαρη (κουτρούβι) αποτελεί μια γευστική έκπληξη που μπορεί να συνοδεύσει ζυμαρικά, πιλάφι ή να χρησιμοποιηθεί ως ντιπ με ψωμί ή πίτα. Περιλαμβάνει υλικά όπως κόκκινο κρεμμύδι,...

Κριθαράκι με κρέμα καρύδας και φρέσκο σπανάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κριθαράκι με κρέμα καρύδας και φρέσκο σπανάκι, ιδανική για όσους αναζητούν ένα γευστικό και θρεπτικό πιάτο. Η συνταγή περιλαμβάνει κριθαράκι Μιτσίδη, φυσικό ζωμό...

Χταπόδι ψητό με φάβα Σαντορίνης

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για χταπόδι ψητό με φάβα Σαντορίνης, προσφέροντας λεπτομερείς οδηγίες για την προετοιμασία των δύο κύριων συστατικών. Η φάβα, αφού σιγοβράσει με κρεμμύδι, καρότο και...

Κοτόπουλο τηγανιά με ζωηρές πιπεριές και λεμόνι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κοτόπουλο τηγανιά με πιπεριές και λεμόνι, προσφέροντας έναν γευστικό συνδυασμό αρωμάτων και υλικών. Χρησιμοποιώντας φιλέτο κοτόπουλου, το οποίο σοτάρεται μέχρι να ροδίσει, η συνταγή...

Σαλάτα Πολίτικη (με λάχανο, καρότο και σέλερι)

Η Πολίτικη σαλάτα είναι μια δροσερή και αρωματική επιλογή που συνδυάζει ψιλοκομμένο άσπρο και κόκκινο λάχανο, τριμμένα καρότα, σέλινο και προαιρετικά κόκκινη πιπεριά, με μια μαρινάδα από ελαιόλαδο, ξίδι,...

Κεφτέδες ψητοί με πίτα, τζατζίκι και φρέσκια σαλάτα

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για κεφτέδες ψητούς που συνοδεύονται με πίτες, τζατζίκι και φρέσκια σαλάτα. Για την παρασκευή των κεφτέδων, χρησιμοποιούνται μοσχαρίσιος και χοιρινός κιμάς, μαζί με ψιλοτριμμένο...

Κρασάτα αχλάδια αλά belle Hélène

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κρασάτα αχλάδια αλά belle Hélène, ένα γλυκό που συνδυάζει αχλάδια σιγοβρασμένα σε κόκκινο κρασί με αρωματικά συστατικά όπως κανέλα και βανίλια. Τα αχλάδια σερβίρονται...

Γαρίδες με έθνικ ρύζι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για γαρίδες με έθνικ ρύζι, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ρύζι Basmati, σησαμέλαιο, ψιλοκομμένες ντομάτες και μπαχαρικά 7 spices. Η διαδικασία περιλαμβάνει το σοτάρισμα του ρυζιού και...

Μπισκότα μήλου

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για μπισκότα μήλου, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής τους. Χρησιμοποιούνται μήλα Granny Smith, βρώμη, καρύδια και αρωματικά όπως κανέλα και βανίλια. Η προετοιμασία...

Αρωματικές μαριναρισμένες φακές

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για αρωματικές μαριναρισμένες φακές, αναφέροντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής τους. Οι φακές μαγειρεύονται με κρεμμύδι, γαρύφαλλα και φύλλα δάφνης, και στη συνέχεια μαρινάρονται...

Ποια είναι η διαδικασία του ντεγκλασάρισματος;

Το ντεγκλασάρισμα είναι μια μαγειρική τεχνική που αξιοποιεί τα καραμελωμένα υπολείμματα, γνωστά ως fond, που μένουν στον πάτο του σκεύους μετά το σοτάρισμα ή το ψήσιμο κρέατος, πουλερικών ή...

Λαχταριστό Γαλακτομπούρεκο

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλακτομπούρεκου, περιγράφοντας τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης. Αρχικά, παρασκευάζεται το σιρόπι με ζάχαρη, νερό και μπαχαρικά, το οποίο βράζεται...

Νηστίσιμος χαλβάς από την Αραβία

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για νηστίσιμο χαλβά από την Αραβία, χρησιμοποιώντας σιμιγδάλι, ηλιέλαιο, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Περιλαμβάνει οδηγίες για την προετοιμασία του σιροπιού με ζάχαρη, νερό, ανθόνερο,...

Κέικ tres leches

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για το κέικ tres leches, ένα λαχταριστό γλυκό που ξεχωρίζει για την υφή και τη γεύση του. Αρχικά, ανακατεύονται τα υλικά για το κέικ,...

Πίτα του βοσκού με φακές και μανιτάρια

Η συνταγή περιγράφει πώς να φτιάξετε μια πίτα του βοσκού με φακές και μανιτάρια, μια χορτοφαγική εκδοχή του παραδοσιακού πιάτου. Η γέμιση περιλαμβάνει φακές, μανιτάρια πορτομπέλο, καρότα, κρεμμύδι, σέλινο,...

Πουγκιά γεμιστά με τυριά και πλούσια κόκκινη σάλτσα

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πουγκιά γεμιστά με τέσσερα τυριά, συνοδευόμενα από μια πλούσια κόκκινη σάλτσα. Για την παρασκευή της σάλτσας, σοτάρονται κρεμμύδια και σκόρδο σε βούτυρο, προστίθενται...

Cheesecake με κρέμα φραγκοστάφυλου

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για ένα cheesecake με κρέμα φραγκοστάφυλου, αρχίζοντας με την προετοιμασία της βάσης από μπισκότα digestive και λιωμένο βούτυρο. Στη συνέχεια, εξηγεί πώς να φτιάξετε...

Ταλιατέλες «augratin» με ντομάτες καραμελωμένες

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ταλιατέλες «augratin» με καραμελωμένες ντομάτες, προσφέροντας έναν νόστιμο και πλούσιο συνδυασμό γεύσεων. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ταλιατέλες, ντομάτες, παρμεζάνα και μια ελαφριά μπεσαμέλ,...

Λαχταριστή σοκολατόπιτα

Το άρθρο περιγράφει μια λαχταριστή συνταγή για σοκολατόπιτα, παρουσιάζοντας τα υλικά και τα βήματα της εκτέλεσης. Η συνταγή περιλαμβάνει κρέμα γάλακτος, κουβερτούρα, βούτυρο, μαύρο ρούμι, αβγά, ζάχαρη, αλεύρι, σοκολάτα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ