Χταπόδι ψητό με φάβα Σαντορίνης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για χταπόδι ψητό με φάβα Σαντορίνης, προσφέροντας λεπτομερείς οδηγίες για την προετοιμασία των δύο κύριων συστατικών. Η φάβα, αφού σιγοβράσει με κρεμμύδι, καρότο και δάφνη, πολτοποιείται και εμπλουτίζεται με ελαιόλαδο και λεμόνι.

Το χταπόδι μαγειρεύεται αρχικά με ξίδι, δάφνη και σκόρδο, πριν ψηθεί στη σχάρα με μαρινάδα από ελαιόλαδο, βαλσάμικο και μέλι για να αποκτήσει χρώμα. Το πιάτο σερβίρεται με φάβα ως βάση, διακοσμημένο με μαϊντανό και, προαιρετικά, σάλτσα παντζαριού για χρώμα.

Σημαντικά μυστικά για την επιτυχία είναι το αργό σιγόβρασμα της φάβας και το σωστό ψήσιμο του χταποδιού.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

Για το χταπόδι:

1 χταπόδι περίπου 1–1,2 κιλό

½ φλ. ξίδι από κόκκινο κρασί

2 φύλλα δάφνης

5–6 κόκκοι πιπέρι

1 σκελίδα σκόρδο

1/3 φλ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο

1 κ.γ. μέλι

Χοντρό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη φάβα:

250 γρ. φάβα Σαντορίνης

1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 μικρό καρότο, ψιλοκομμένο

1 φύλλο δάφνης

½ φλ. ελαιόλαδο

1 λεμόνι (ο χυμός του)

Αλάτι, πιπέρι

Για το σερβίρισμα:

Λίγο ελαιόλαδο

Ψιλοκομμένος μαϊντανός

Προαιρετικά: Σταγόνες από σάλτσα βαλσάμικου ή πουρέ παντζαριού για γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεπλύνετε τη φάβα καλά. Βάλτε τη σε κατσαρόλα με 1 λίτρο νερό, το κρεμμύδι, το καρότο και τη δάφνη. Αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 40–45 λεπτά, ξαφρίζοντας όποτε χρειάζεται. Μόλις μαλακώσει, αφαιρέστε τη δάφνη και πολτοποιήστε τη με ραβδομπλέντερ ή στο μούλτι. Ρίξτε το ελαιόλαδο, το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι, και ανακατέψτε μέχρι να γίνει λεία και βελούδινη.

Πλύντε καλά το χταπόδι και τοποθετήστε το σε κατσαρόλα με το ξίδι, τη δάφνη, το σκόρδο και τους κόκκους πιπεριού. Μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά 40–50 λεπτά, χωρίς να προσθέσετε νερό (θα βγάλει τα δικά του υγρά). Μόλις μαλακώσει, αφήστε το να κρυώσει ελαφρά και κόψτε τα πλοκάμια. Ανακατέψτε σε μπολ το ελαιόλαδο, το βαλσάμικο, το μέλι, λίγο πιπέρι και αλείψτε το χταπόδι. Ψήστε το στη σχάρα ή στο γκριλ για 2–3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει και να καραμελώσει ελαφρά.

Απλώστε τη φάβα στο πιάτο σχηματίζοντας έναν κύκλο ή “φωλιά” με κουτάλι. Τοποθετήστε στο κέντρο κομμάτια από το χταπόδι σχάρας. Περιχύστε με λίγο από το μαρινάρισμα (λάδι–βαλσάμικο–μέλι).

Προσθέστε ψιλοκομμένο μαϊντανό και, αν θέλετε, λίγη σάλτσα παντζαριού ή κρασιού για έντονη αντίθεση χρώματος.

Μυστικά επιτυχίας: Το μυστικό της βελούδινης φάβας είναι το αργό σιγόβρασμα και το καλό λάδι στο τέλος. Το χταπόδι δεν πρέπει να παραψηθεί στη σχάρα — θέλει απλώς “χρώμα” και κάπνισμα.

Συνοπτικά

  • Η συνταγή περιλαμβάνει χταπόδι ψητό με φάβα Σαντορίνης, με οδηγίες για την προετοιμασία και των δύο συστατικών.
  • Η φάβα σιγοβράζεται με κρεμμύδι και καρότο, πολτοποιείται και εμπλουτίζεται με ελαιόλαδο και λεμόνι.
  • Το χταπόδι μαγειρεύεται με ξίδι και δάφνη, ψήνεται στη σχάρα με μαρινάδα από ελαιόλαδο, βαλσάμικο και μέλι.
  • Το πιάτο σερβίρεται με φάβα ως βάση, διακοσμείται με μαϊντανό και προαιρετικά σάλτσα παντζαριού.
Διαβάστε επίσης

Μπισκότα μήλου

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για μπισκότα μήλου, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής τους. Χρησιμοποιούνται μήλα Granny Smith, βρώμη, καρύδια και αρωματικά όπως κανέλα και βανίλια. Η προετοιμασία...

Αρωματικές μαριναρισμένες φακές

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για αρωματικές μαριναρισμένες φακές, αναφέροντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής τους. Οι φακές μαγειρεύονται με κρεμμύδι, γαρύφαλλα και φύλλα δάφνης, και στη συνέχεια μαρινάρονται...

Ποια είναι η διαδικασία του ντεγκλασάρισματος;

Το ντεγκλασάρισμα είναι μια μαγειρική τεχνική που αξιοποιεί τα καραμελωμένα υπολείμματα, γνωστά ως fond, που μένουν στον πάτο του σκεύους μετά το σοτάρισμα ή το ψήσιμο κρέατος, πουλερικών ή...

Λαχταριστό Γαλακτομπούρεκο

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλακτομπούρεκου, περιγράφοντας τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης. Αρχικά, παρασκευάζεται το σιρόπι με ζάχαρη, νερό και μπαχαρικά, το οποίο βράζεται...

Νηστίσιμος χαλβάς από την Αραβία

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για νηστίσιμο χαλβά από την Αραβία, χρησιμοποιώντας σιμιγδάλι, ηλιέλαιο, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Περιλαμβάνει οδηγίες για την προετοιμασία του σιροπιού με ζάχαρη, νερό, ανθόνερο,...

Κέικ tres leches

ΥΛΙΚΑ 1 ½ φλ. (225 γρ.) αλεύρι Φαρίνα 1 κουταλάκι (8 γρ.) μπέικιν πάουντερ 1 πρέζα αλάτι 5 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια ½ φλ. (125 γρ.) βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου 1...

Πίτα του βοσκού με φακές και μανιτάρια

Η συνταγή περιγράφει πώς να φτιάξετε μια πίτα του βοσκού με φακές και μανιτάρια, μια χορτοφαγική εκδοχή του παραδοσιακού πιάτου. Η γέμιση περιλαμβάνει φακές, μανιτάρια πορτομπέλο, καρότα, κρεμμύδι, σέλινο,...

Πουγκιά γεμιστά με τυριά και πλούσια κόκκινη σάλτσα

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πουγκιά γεμιστά με τέσσερα τυριά, συνοδευόμενα από μια πλούσια κόκκινη σάλτσα. Για την παρασκευή της σάλτσας, σοτάρονται κρεμμύδια και σκόρδο σε βούτυρο, προστίθενται...

Cheesecake με κρέμα φραγκοστάφυλου

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για ένα cheesecake με κρέμα φραγκοστάφυλου, αρχίζοντας με την προετοιμασία της βάσης από μπισκότα digestive και λιωμένο βούτυρο. Στη συνέχεια, εξηγεί πώς να φτιάξετε...

Ταλιατέλες «augratin» με ντομάτες καραμελωμένες

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ταλιατέλες «augratin» με καραμελωμένες ντομάτες, προσφέροντας έναν νόστιμο και πλούσιο συνδυασμό γεύσεων. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ταλιατέλες, ντομάτες, παρμεζάνα και μια ελαφριά μπεσαμέλ,...

Λαχταριστή σοκολατόπιτα

Το άρθρο περιγράφει μια λαχταριστή συνταγή για σοκολατόπιτα, παρουσιάζοντας τα υλικά και τα βήματα της εκτέλεσης. Η συνταγή περιλαμβάνει κρέμα γάλακτος, κουβερτούρα, βούτυρο, μαύρο ρούμι, αβγά, ζάχαρη, αλεύρι, σοκολάτα...

Κοτόπουλο σε ασιατικούς κεφτέδες

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ασιατικούς κεφτέδες με βάση το κοτόπουλο. Περιλαμβάνει υλικά όπως ρύζι μπασμάτι, κιμά κοτόπουλο, πιπεριές, σάλτσα sweet chilly, τριμμένο τζίντζερ, αυγό, φρυγανιά, κόλιανδρο και...

Μύδια με σπαγγέτι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για μύδια με σπαγγέτι, προσφέροντας αναλυτικές οδηγίες για την προετοιμασία του πιάτου. Χρησιμοποιούνται φρέσκα ή κατεψυγμένα μύδια, σπαγγέτι, λευκό κρασί, μαϊντανός και σκόρδο για...

Πουγκιά με τέσσερα τυριά, μανιτάρια και κουμανταρία

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πουγκιά με τέσσερα τυριά, μανιτάρια και κουμανταρία, προσφέροντας έναν γευστικό συνδυασμό υλικών. Αρχικά, σοτάρουμε κρεμμύδι και σκόρδο σε βούτυρο, προσθέτοντας μανιτάρια και εστραγκόν,...

Κοχύλια με μανούρι, ντομάτα και κάπαρη

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κοχύλια ζυμαρικά με μανούρι, ντομάτα και κάπαρη, προσφέροντας έναν γευστικό συνδυασμό υλικών όπως κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο, φρέσκο τζίντζερ και κόλιανδρο. Με τη χρήση σησαμέλαιου,...

Πένες με γεύση «peri-peri»

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πένες με γεύση peri-peri, χρησιμοποιώντας προϊόντα Μιτσίδη. Η συνταγή περιλαμβάνει την παρασκευή μιας πικάντικης σάλτσας με βάση την περαστή ντομάτα, το red pesto,...

Farfalle με χοιρινό και πέστο βασιλικού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για Farfalle με χοιρινό και πέστο βασιλικού, συνδυάζοντας φιογκάκια ζυμαρικά με χοιρινό λαπά, αρωματικά όπως τζίντζερ, σκόρδο και κρεμμύδι, και σάλτσα pesto. Η διαδικασία περιλαμβάνει...

Παπαρδέλες με κοτόπουλο και κρεμώδες φιστικοβούτυρο

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για παπαρδέλες με κοτόπουλο και κρεμώδες φιστικοβούτυρο. Χρησιμοποιούνται παπαρδέλες, κοτόπουλο, φιστικοβούτυρο, σόγια σος, σκόρδο και φιστίκια, ενώ η σάλτσα γίνεται με σησαμέλαιο και ζεστό...

Rigatoni με σουπιά

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για την παρασκευή Rigatoni με σουπιά, συνδυάζοντας γεύσεις από φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, oyster και fish sauce, καθώς και κιτρινόριζα, για ένα πιάτο γεμάτο αρώματα...

Φουρνιστό πεννάκι με κοτόπουλο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για φουρνιστό πεννάκι με κοτόπουλο, προσφέροντας ένα πλούσιο και αρωματικό πιάτο. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν πεννάκι, ξεκοκαλισμένο κοτόπουλο, κρέμα καρύδας, πάστα κάρυ, τυριά, κρεμμύδι...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ